1 hónapja

Horror előrejelzés, munkahelyek százezrei veszélyben

A Kölni Gazdaságkutató Intézet nem szépíti a dolgokat. Modellezték, mi vár ránk a gázárrobbanás miatt.

Eddig is tudtuk, hogy a háborús infláció, az Oroszország elleni gazdasági szankcióknak ára lesz, amit nehéz lesz kifizetni. Most a Kölni Gazdasákutató Intézet (IW) tette közzé horror előrejelzését a munkanélküliség alakulásáról. A  gázárrobbanás miatt több százezer munkahely megszűnésére és kétszámjegyű inflációra figyelmeztetnek a gazdasági szakemberek! 

The,Energy,Relationship,Between,Russia,And,The,European,Union.,Europe
Fotó: Shutterstock

Csütörtökön közzétett tanulmányukban a kutatók azt szimulálták, milyen következményekkel járna a munkaerőpiacra és a gazdaságra, ha a gázár a harmadik negyedévben 50 százalékkal emelkedne a második negyedévhez képest, illetve ha megduplázódna. Az eredmény: Ha a gázárak megduplázódnak, ami jelenleg "reális" forgatókönyv, akkor "sötét" kilátások várnak ránk:

► Ennek során az infláció felpörögne: idén egy ponttal, jövőre pedig közel négy százalékponttal. (Németországban- a szerk.)

► Ráadásul több százezer ember veszítheti el az állását: a tanulmány 30 ezer embert jósol erre az évre. A következő évben ez már 307 ezer embert érinthet.

► A bruttó hazai termék pedig zsugorodna: Ha a gázárak a júliustól szeptemberig tartó harmadik negyedévben megduplázódnának, a számítások szerint idén 0,2 százalékkal esik vissza a német gazdaság – majd a következő évben két százalékkal esik vissza. Ez 70 milliárd eurós veszteségnek felel meg.
Az alapfeltevés az ukrajnai háború következményei, különösen az energiaválság.

Az IW felhívja a figyelmet arra, hogy a számítások során nem is vették figyelembe a gázszállítás leállása esetén a termeléskiesések hatásait. "Ez további magas ársokkokat váltana ki az értékláncokban" - magyarázta Thomas Obst, a tanulmány szerzője.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!