Létrehozva: 2022.08.05.
Módosítva: 2022.08.05.

Ezt is megértük: rezsivédelem jöhet Németországban magyar módra

A német gazdsági minisztérium tanácsadó testülete első látásra a magyarországihoz hasonló modell bevezetését javasolja a kormánynak.

A Handelsblatt nevű lap értesülése szerint a német  Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) 38 fős, közgazdászokból álló tudományos tanácsadó testülete gázmegtakarítási javaslatot dolgozott ki Robert Habeck gazdasági miniszter számára.  

Fotó: Shutterstock

Ennek lényege az lenne, hogy a kormány a piacinál alacsonyabb árat állapítana meg a fogyasztóknak a 2021-ben felhasznált gázmennyiségük alapján. Az ezen felüli fogyasztást azonban már a magasabb piaci áron kellene megfizetni. Még akkor is, ha alacsony áron kötött szerződéseik vannak. A tanácsadó testület szerint az intézkedés megvédené a háztartásokat a nagy terheléstől, és egyben ösztönözné az energiamegtakarítást - idézi a Handelsblatt a gazdasági miniszternek küldött levél egyik megállapítását. A 38 közgazdász emellett azt javasolja, hogy télen gázhiány esetén egy hétre minden cégnél és középületben csökkentsék a helyiségek hőmérsékletét. Ennek  a közvetlen hatása ugyan elhanyagolható lenne, vélik a közgazdászok, ám mint írják: az olajválság idején az autómentes vasárnap nevű felhívás egy egész generáció tudatába égett be a válság leküzdésére irányuló közös erőfeszítés szimbólumaként. 

A nehéz helyzet ellenére a magyar magánszemélyek továbbra is a piaci ár alatt, 480 forintért juthatnak üzemanyaghoz, és a kormány a rezsicsökkentést is meg tudta őrizni az átlagfogyasztás mértékéig – hangsúlyozta a Fidesz kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hollik István kifejtette, hogy az orosz–ukrán háborúra Európa kemény szankciós rendszerrel reagált, de mára világossá vált, hogy a szankciós fegyver fordítva sült el. Nem annak ártott, akit szankcionálni akartak, tehát Oroszországnak, hanem annak, aki szankcionálni akart, vagyis Európának – emelte ki.

Európa rendkívül nehéz helyzetben van, és egyértelműen látszik, hogy nem igazak azok a brüsszeli ígéretek, amelyek szerint a szankció nem fogja érinteni az európai lakosokat, illetve az Európában működő vállalkozásokat – mondta. Komolyan érinti, és most már az emberek mindennapjait is érinti – szögezte le.

A Fidesz kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: a magyar kormány célja a háborús infláció mértékének csökkentése, ezért vezették be az ársapkákat.

A baloldal az élelmiszerár- és a benzinárstopot a mai napig támadja, ha ők kormányoznának, ezek a segítségek nem állnának a magyar családok rendelkezésére, ahogy a rezsicsökkentés sem – fogalmazott.

Hollik István jelezte: az üzemanyag-helyzetet nehezítette, hogy a magyar üzemanyag-fogyasztást teljes mértékben biztosító százhalombattai finomítót a Molnak karbantartás miatt le kell állítania, ezt már nem lehetett tovább halogatni. A kommunikációs igazgató kiemelte, a nehéz európai helyzet ellenére Magyarországon a gáz- és az áramellátás biztosított.

A hazai gáztározók töltöttségével kapcsolatban elmondta: a töltöttséget nem a tárolók kapacitásához, hanem a lakosság és a gazdaság éves fogyasztásához kell mérni. Ehhez mérve a magyar gáztározók már közel 30 százalékos töltöttségi szinten vannak, ezzel szemben az európai átlag csak 18 százalék.

Hollik Istán kifejtette: az üzemanyagárstop október 1-jéig áll fenn, ezen a kormány nem változtatott.

„Ha szükséges, és a magyar gazdaság lehetővé teszi, akkor küzdeni kell azért, hogy ez az eszköz október 1-je után is rendelkezésre álljon” – fogalmazott.

Emlékeztetett, hogy csak a benzinárstop egy átlagos, autóval rendelkező család esetében havi 21 ezer forint megtakarítást jelent, a rezsicsökkentés pedig csaknem 190 ezer forint havi megtakarítás egy átlagos fogyasztású családnál.

Ez azt jelenti, hogy egy család havi 200 ezer forintot takarít meg, ennyivel többet kellene fizetniük, ha a kormányzás felelőssége a baloldal kezében lenne – fejtette ki Hollik István.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet arra, hogy az elhúzódó háborús válsághelyzet, az elszabadult infláció, a megszakadó ellátási láncok és az Európát sújtó „brutális” energiaválság közepette kell megőriznie a magyar kormánynak a rezsicsökkentést.

Az áram- és a gázfogyasztás tekintetében viszont tenniük kellett egy lépést, de itt is – mint kiemelte – fennmarad a rezsicsökkentett ár. A villanyért 2523 kilowattóra éves fogyasztásig 1 kilowatt/óra áramot 36 forintért kapnak a magyar emberek. E fölött 70 forint 10 fillér az áramfogyasztás ára – ismertette az árakat a kormánybiztos, megjegyezve: ha a baloldal által javasolt piaci mechanizmus lenne érvényes, akkor 268 forint felett lenne az áram ára.

A kormánybiztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a csökkentett árat azért tudják biztosítani, mert működik a paksi atomerőmű, amely nagyon olcsón és biztonságosan biztosítja a villamos energiát a magyar lakosság számára. Ha pedig már Paks–2 is meglenne, még kedvezőbb áron lehetne biztosítani az áramot a magyar emberek számára – emelte ki.

A gázfogyasztás tekintetében viszont – mint Németh Szilárd elmondta – nem tudtak ekkora kedvezményt tartani, de itt is megőrizték a rezsicsökkentést. Itt az átlagfogyasztásig 102 forint a köbméterenkénti ár. Az átlagfogyasztás felett 747 forint a gáz köbméterenkénti ára, miközben a valós, piaci ár 1020 forint lenne köbméterenként.

Németh Szilárd azt mondta: a magyar gáztározók feltöltöttsége meghaladja az európai átlagot, és a magyar kormány – köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is – azon dolgozik, hogy a magyar lakosság energiaellátása biztosított legyen.

Új rendeletet adott ki augusztus 1-jén este a kormány, amelyben tisztázza a mikrovállalkozásokra vonatkozó szabályokat is. A lakossági fogyasztók esetében a társasházi felhasználók helyzetét is tisztázza a kiegészítés.

Ismert, augusztus 1-jétől csak a rendeletben rögzített átlagfogyasztásig jár a támogatott ár az áram- és gázfelhasználásra, e fölött a háztartási fogyasztók és az igénylést benyújtó mikrovállalkozások már a lakossági piaci ár szerint kötelesek fizetni.

A mostani rendeletben egyértelműsítik, hogy a rezsicsökkentés a mikrovállalkozásokra is vonatkozik, ha kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 Ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók. 

A szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, a kedvezményes mennyiség a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzata alapján kerül érvényesítésre, és az e feletti rész elszámolása történik versenypiaci áron.

Az is megnyugtató lehet a kedvezményben részesülő mikrovállalkozásoknak, hogy akkor is jár nekik a rezsitámogatás, ha a szolgáltatójuktól nem kaptak erről értesítést. Ugyanakkor ha az adott mikrocég már nem jogosult erre, külön nyilatkoznia kell, ha ezt nem teszi meg, magas büntetési tételre számíthat – erre a Napi.hu hívta fel a figyelmet.

A portál azokra a helyekre is kitér, ahol ahol vegyesen vannak lakások és mikrovállalkozások. Eszerint ahol az összes felhasználási helyet nézve együttesen 3*63 A-nál nem nagyobb csatlakozási teljesítményű lakóépület, amelyben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, marad a rezsicsökkentés, ha közös fogyasztás vonatkozásában 2523 kWh/év/mérési pont alatt maradnak.

Földgáz esetében ez úgy szól, hogy azon, 20 m3/óra kapacitást meg nem haladó vásárolt kapacitással rendelkező lakóépület, amelyben a  műszakilag megosztott, önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint az  épületben lévő önálló, nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma, mint felhasználók a közös fogyasztás vonatkozásában egyetemes szolgáltatásra jogosultak a földgáz esetében is, ha 1729 m3/év/mérési pont (felhasználási hely), azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) szintek alatt van a gázfelhasználásuk.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat