Létrehozva: 2022.08.10.

Elkezdődött a határvadászok képzése

Négy hetes, 180 tanórás a képzés.

A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók.

A rendészeti szakmai ismereteken belül a határvadász-tanulók megismerkednek a szolgálatukhoz szükséges jogszabályokkal és belső normákkal, valamint azokkal az alapelvekkel, amelyeket be kell tartaniuk járőrszolgálatuk során – írták.

A gyakorlati képzésen megtanulják az igazoltatás, a személy-, a csomag- és a gépjármű-átvizsgálás, valamint a helyszínbiztosítás, illetve a zárás és terepkutatás lépéseit.

A jogi ismeretek oktatása során az alapvető emberi jogok, a büntetőjog, a szabálysértési ismeretek és a különböző rendőrségi normák kerülnek fókuszba.

A lövészeti és intézkedéstaktikai képzési egységben az egyes intézkedéstípusoknál alkalmazandó fogásokat tanulják meg a hallgatók, és lőelméleti és lőgyakorlati órákon vesznek részt. A határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési tanegységben a határrendészeti szolgálati ág feladatrendszerével ismerkednek meg a tanulók.

Az ORFK közölte: a szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó 300 ezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt.

A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik – közölték.

A büntetés-végrehajtás elkezdte a 165 kilométer hosszú biztonsági határzár megerősítését a magyar–szerb határon, hogy ne tudjanak létrákkal átmászni a migránsok. Naponta 6–700-an is próbálnak ezzel a módszerrel illegálisan bejutni Magyarországra. Egy tíz kilométeres szakaszon eddig csak élő erővel őrizték a határt, most ott is kerítés épül – számolt be az M1 Híradója.

Már a terepet rendezik, a cölöpöket verik le és a dróthálót is húzzák azon a tíz kilométeres magyar–szerb határszakaszon, amelyet eddig csak élő erővel őriztek. A migrációs nyomás annyira megnőtt az elmúlt hónapokban, hogy itt is kerítést kell építeni.

A biztonsági határzár több szakaszán is dolgoznak, ugyanis a teljes 165 kilométeren megerősítik a védvonalat, mivel naponta több mint 6–700 migráns próbálkozik meg illegálisan átjutni rajta. Az építkezést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) irányítja, és a fogvatartottak végzik el a munkát.

A migránsok létrával próbálnak a legtöbbször átmászni a kerítésen, ezért a megerősítéssel ezt is szeretnék megakadályozni. Ehhez

a kerítés legtetején lévő jelenleg 40 centiméter hosszú hattyúnyakat hosszabbítják meg egy méterrel, mindkét irányba.

Hattyúnyakas megerősítést alkalmazunk. Erre egy ponthegesztéssel készített kerítéstáblát helyezünk fel, és NATO-dróttal erősítjük meg. Az átvágásokat pedig úgy fogjuk megelőzni, hogy egy betonacél síkhálót helyezünk el végig a 165 kilométeres kerítés első kerítésvonalára” – mondta Farsang Tamás ezredes, a BVOP gazdasági és informatikai helyettese.

A büntetés-végrehajtás márianosztrai intézetében gyártják a megerősítéshez szükséges elemeket, többek között a NATO-drótot és a dróthengereket is. Ezekre egyébként is folyamatosan szükség van, hiszen

tavaly mintegy 2200, idén pedig már több mint 1500 esetben kellett javítani a határzár migránsok által megrongált szakaszait, ami az elmúlt másfél évben csaknem félmilliárd forintba került.

A szakértők sem számítanak a migrációs helyzet javulására. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1-en arról beszélt: elképzelhető az is, hogy új útvonalakon is próbálkoznak majd a bevándorlók.

Szlovéna esetében például nagyon erős szívóhatást gyakorol az az információ, hogy a szlovének lebontják a határkerítést. Ebből a szempontból Magyarországnak arra is fel kell készülnie, hogy adott esetben a horvát és szlovén határ vonatkozásában is erősíteni kell a határőrizetet” – fejtette ki Horváth József.

Szlovéniában az év első hét hónapjában 8200 határsértőt tartóztattak fel, 80 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A magyar biztonsági határzár megerősítése a tervek szerint hat hónap alatt elkészül.

Nem enyhül a migrációs nyomás a déli határnál. Több mint 1500 határsértővel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek és a katonáknak péntektől hétfő reggelig. Múlt héten több mint 3600 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza az ideiglenes határzárhoz. Embercsempészés miatt a hatóságok ötven gyanúsított ellen indítottak eljárást. A határ szerb oldalán most is ezrek gyülekeznek. Valamennyien arra várnak, hogy illegálisan átjussanak Magyarországra.

Migránsok sétálnak a makkhetesi erdőben, Szabadkán. A környék tele van bevándorlókkal, a helyiek szerint a helyzet egyre rosszabb.

Mindenhol ott vannak, nincs olyan utca a környéken, amelyben ne vonulnának. Még a gyerekeket se engedjük ki a ház elé. Szörnyű a helyzet, mindenki tart tőlük”

– panaszkodott egy helyi lakos.

Megjön a taxi, újabb migránsok szállnak ki belőle. Folyamatosan érkezik az utánpótlás, és nemcsak Szabadkára, hanem szinte az összes határmenti településre. Ráadásul sokszor fegyver is van náluk, a szerb rendőrség hiába szervez rendszeresen akciókat a határ menti erdőkben, a migránsok sokszor még aznap visszatérnek.

„Nem tudjuk, hogy mennyien vannak bent, nem ildomos közéjük menni, mert amikor volt az akció, akkor puskaropogást lehetett hallani, tehát fel vannak fegyverezve. Személyesen is láttam, hogy a hátizsákból kilógott a Kalasnyikov csöve”

– mondta Horvát Gergely, Martonos Helyi Közösség Tanácsának elnöke.

A bevándorlók folyamatos nyomás alatt tartják a határt. A hétvégén is sok volt a próbálkozás. Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte: péntektől hétfő reggelig 1542 határsértővel szemben intézkedtek. A legtöbben vasárnap próbálkoztak, ekkor 537 külföldit tartóztattak fel, akik jogellenesen voltak az országban.

De az embercsempészekkel is volt dolguk a hatóságoknak, nemcsak a határ mentén, hanem az ország belsejében is.

Vasárnap a rendőrök Ceglédtől Üllőig üldöztek egy furgont: a sofőr túl gyorsan hajtott, ezért indultak utána. Az embercsempész autója végül megcsúszott és belecsapódott az árokba, ez állította meg. Kiderült, a furgon rakterében 20 migráns bujkált, többségük súlyosan megsérült a balesetben. A hasonló esetek szinte rendszeressé váltak az elmúlt időben.

Szétszóródott táskák, törmelékek és a felismerhetetlenségig összeroncsolódott autók. Így nézett ki az 54-es főút melletti árok a Bács-Kiskun megyei Bócsa közelében pénteken. Két autó ütközött össze, mint kiderült, az egyiket egy embercsempész vezette, aki tizenöt illegális migránst akart átvinni az országon. Sokan megsérültek, hárman pedig nem élték túl a balesetet.

Idén már több mint ezer embercsempészt fogtak el itthon a rendőrök. Ez a szám pedig napról napra nő.

Hétfőn Romániában két autót is feltartóztattak a hatóságok. A román rendőrség felvételein látszik, hogy az egyik kocsiban a padló alatt kialakított speciális búvóhelyen is találtak migránsokat. Szír állampolgároknak vallották magukat és azt is elmondták, hogy Magyarországon keresztül szerettek volna Ausztriába jutni. Ez azonban nem sikerült nekik.

Magyarországra ebben az évben eddig 135 ezren próbáltak meg illegálisan bejutni.

A számok egyre nőnek, idén az első 7 hónap alatt már annyi migránssal szemben kellett intézkednie a hatóságoknak, mint tavaly egész évben – erről Tárik Meszár, a Migrációkutató Intézet kutatója beszélt az M1-en.

A szakértő szerint a növekvő tendenciára hatással lehet az ukrajnai háború miatt súlyosbodó élelmiszerválság, valamint a koronavírus-járvány utáni enyhítések is.

Elsősorban azért indultak el még többen, mert a koronavírus egy picit elcsendesedett. A szigorú nemzetállamok által használt határőrizeti módszereket lejjebb adták, már nincs ez a szigorú határellenőrzés, és ezért sokkal többen elindultak, és az időjárás is kedvez az illegális migrációnak most” – fogalmazott a kutató.

A szakértő hozzátette: a határvadász alakulat felállása szeptembertől javulást hozhat majd, az illegális migráció problémája azonban továbbra sem szűnik meg.

1542 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntek reggeltől hétfő reggelig – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 530, szombaton 473, vasárnap 537 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és a rendőrök.

Emellett elfogtak két határsértőt az ország belsejében, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén mintegy 3632 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza.

A megelőző héten – július 25-től 31-ig – a feltartóztatottak száma 4242 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében 13 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt ötven gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

1542 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák péntek reggeltől hétfő reggelig – tájékoztatta az Országos Rendőr-

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül