Létrehozva: 2022.08.20.

Bakondi György: veszélyesebb és szervezettebb az illegális migráció

Egyre többen jönnek.

Veszélyességét, szervezettségét és nagyságrendjét tekintve is „szintet lépett” az illegális migráció – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 péntek esti műsorában. 

Bakondi György elmondta: egyre gyakrabban érkeznek nagyobb csoportokban a migránsok. Látható a szervezettség is, gyakori továbbá az erőszakosság, a fegyveres fellépés.

Felidézte, hogy a közelmúltban a szerb határ közelében „területszerzési összetűzés” is volt az embercsempészbandák között. Ezért is fontosnak nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megállapodott egy az osztrák kancellárral és a szerb elnökkel tartandó találkozóról, azzal a céllal, hogy nemzetközi szinten elősegítsék a szervezett bűnözés, azon belül az embercsempész hálózatok felszámolását.

A főtanácsadó kiemelte: fokozott őrzés van a magyar határon. Az utóbbi időben Zombor térségében, a horvát határnál is csoportosulnak a migránsok.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Szlovéniában hatalomra került baloldali erő a határkerítés lebontására készül. Nem tudni, hogy ez mekkora vonzóerőt jelent a balkáni útvonalon érkezők számára – jegyezte meg Bakondi György.

Idén eddig 145 ezer határsértőt fogtak el, míg tavaly az azonos időszakban ez a szám 57 ezer volt; az elfogott embercsempészek száma meghaladja az ezret.

Azt látjuk, hogy a hozzánk vezető úgynevezett balkáni útvonalon is igen jelentős a létszámbeli növekedés” – fogalmazott Bakondi György. Hozzátette, hogy Törökországba folyamatosan érkeznek az emberek Szíria és Irán felől, majd onnan Görögországba és Olaszországba próbálnak mind a tengeri, mind pedig a szárazföldi útvonalakon eljutni.

A főtanácsadó szerint míg korábban főként szírek és afgánok érkeztek, ma már nagy számban jönnek indiaiak, pakisztániak, nepáliak és tunéziaiak. Bakondi György arról is beszélt, hogy a határsértők esetenként erőszakosan lépnek fel a hatóság munkatársaival szemben, és változatos módszerekkel próbálnak átjutni – embercsempészek segítségével – a határon.

Felidézte, hogy

a kormány döntése nyomán megkezdődött a határkerítés megerősítése éppen azért, hogy a létrás áthatolást megakadályozzák.

Ugyanakkor bővítik a kerítést Hóduna térségében és létrehozzák a határvadász egységeket is, amelyekbe már toborozzák az embereket – sorolta Bakondi György.

Rámutatott, hogy több embercsempészbanda is tevékenykedik térségben, amelyeket csak széleskörű nemzetközi együttműködéssel lehet felszámolni. Bakondi György a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy Ukrajnából naponta 10-13 ezer menekült érkezik Magyarországra; az orosz-ukrán háború kezdete óta 885 ezren lépték át a magyar határt – tudatta.

Megkezdődött kedden a szerződéses határvadászok képzése Nyírbátorban, a négyhetes, száznyolcvan tanórás képzés alatt számos ismeretet sajátítanak el a jelentkezők. Az ünnepélyes képzés indítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy kiemelte, a kormány négyezer határvadász felvételéről, illetve arról is döntött, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadászezredeket. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy már tizenkétezren érdeklődtek a képzés iránt. 

Az ünnepélyes képzésindítón Tarcsa Csaba vezérőrnagy, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka arról beszélt, hogy a magyar rendőrség 2015 óta keményen küzd Magyarország közbiztonságáért, ezzel együtt eleget tesz a schengeni követelményeknek, védi Európa határait és a magyar államhatárt.

Tarcsa Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy egyre több az illegális határsértés, ebben az évben már tizenkétezer határsértőt tartóztattak fel és embercsempészet miatt ezeregyszáz büntetőeljárást kezdeményeztek, annyit, mint tavaly egész évben. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy az idén már kétszázötvennégy esetben szenvedtek balesetet a közúti ellenőrzés elől menekülő embercsempészek. Elmondta továbbá, hogy

a határt védő rendőröket és katonákat idén már kétszázhatvan esetben támadták meg a migránsok és negyven egyenruhás meg is sérült. Ezek az adatok egyértelműen mutatják az illegális migráció erőszakos jellegét és növekvő tendenciáját.

Tarcsa Csaba emlékeztetett rá: a kormány négyezer határvadász felvételéről döntött, és arról is, hogy a Készenléti Rendőrség keretein belül alakítják ki a határvadászezredeket. A vezérőrnagy elmondta: már tizenkétezren érdeklődtek a határvadászképzés iránt, ebből ezer érvényes pályázatot nyújtottak be.

A jelöltek pszichikai, fizikai és egészségügyi felméréseken mentek keresztül, a nyírbátoriakkal együtt összesen több mint kétszáz frissen felszerelt határvadász kezdi meg tanulmányait az országban

– részletezte Tarcsa Csaba.

Nagy István ezredes, a Készenléti Rendőrség megalakuló határvadászezredének főkapitányi biztosa a képzésindítón arról beszélt, hogy a toborzást és kiválasztást követően öt helyszínen kezdték, illetve kezdik meg a képzést.

Múlt héten Szegeden kezdődött a határvadászok képzése, most pedig Nyírbátorban, Debrecenben, Orosházán és Kiskunhalason indulnak a képzések. A négyhetes, száznyolcvan tanórás képzés négy modulból áll, a tanulók rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el

– részletezte az ezredes, aki arról is beszélt, hogy a határvadászok feladata a magyar államhatár sérthetetlenségének biztosítása és a jogellenes átlépések megakadályozása. Nagy István úgy vélekedett, Magyarország határának védelmére vállalkozni nemes és felemelő feladat.

Farkas József dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a megyében még nincs olyan mértékű illegális migráció, mint a déli határszakaszon, de tenni kell azért, hogy ez így is maradjon. Hangsúlyozta: a határvadászok jó helyre jönnek a megye sajátos elhelyezkedése miatt. Farkas József beszámolója szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének 245 kilométeres a határszakasza, ebből 138 kilométer ukrán, 103 kilométer román és öt kilométernyi a szlovák. A dandártábornok kiemelte:

ha elvégzik képzésüket a határvadászok és szolgálatba állnak, hatékony segítséget tudnak nyújtani a megye és Magyarország megvédésében. A végzettek Záhonyban, Beregsurányban és Csengersimán kezdhetik majd meg munkájukat.

A szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó háromszázezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt. A toborzás és a jelentkezők alkalmassági szűrése folytatódik.

A magyar kormány következetes abban, hogy megvédje az országot és határait, határvadász alakulatokkal erősíti a határok védelmét – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Nyitrai Zsolt kiemelte: a déli határainkon folyamatosan nő a migrációs nyomás, a járvány és a háború mellett a legnagyobb kockázatot az illegális migráció jelenti.

A kormány erősíti a határok védelmét, határvadász alakulatok felállításáról döntöttek, megkezdték a toborzást és hamarosan indul a kiképzés – mondta.

A politikus közölte: az országba illegálisan belépni kívánó migránsok száma aggasztó és folyamatosan nő: míg 2016-ban 19 ezren, addig 2021-ben 119 ezren, idén pedig már több mint 131 ezren próbáltak illegálisan belépni Magyarországra. Átlagosan naponta 500-600 illegális migránst akadályoznak meg az átjutásban – tette hozzá.

Az illegális migránsok egyre szervezettebbek és erőszakosabbak, nagyon sokszor fegyverrel közelítenek a határhoz. Az embercsempészek az illegális migránsok segítői, de nagyon sokszor kihasználói is. Embercsempészet miatt 2016-ban 253 embert fogtak el, 2021-ben ez a szám elérte 1277-et – közölte Nyitrai Zsolt.

A politikus úgy fogalmazott: az Európát sújtó migráció tehát nem enyhül, hanem egyre csak erősödik. Brüsszel és az európai baloldal bevándorláspárti politikája szupermágnesként vonzza az illegális migránsok hullámait. A háború, a gazdasági válság és az élelmiszerhiány még több embert késztet majd a jövőben, hogy elinduljon Európa felé – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a Gyurcsány Ferenc vezette baloldaltól a határvédelem területén sem számíthatnak semmi jóra a magyarok: ők nem határvadászokat, hanem kerítésbontókat küldenének a határra. Ezt korábban több nyilatkozatukkal is megerősítették – tette hozzá.

Nyitrai Zsolt közölte, amint megtörténik a határvadászok kiképzése, a jelenleg a határon szolgáló katonák és rendőrök visszatérhetnek majd az alakulataikhoz.

A határvadászok toborzása három pillére épül: lesznek személyes találkozások rendőrök, polgárőrök részvételével, direkt felhívást juttatnak majd el a potenciális jelentkezőkhöz, valamint elindítanak egy toborzókampányt a médiában.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: a határvadászokra nagy szükség van, mert egyre több illegális migráns egyre erőszakosabban próbál meg Magyarországra belépni. Szerdáig 7776-an érdeklődtek a határvadász-kiképzés iránt, a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből kértek információt – ismertette.

A politikus közölte azt is, hogy az érdeklődők 45 százaléka telefonon, 40 százaléka személyesen, 12 százaléka e-mailen kért információt, a többiek pedig a Facebookon tájékozódtak.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy ma már a börtönökben minden tizedik rab embercsempész, 88 százalékuk külföldi állampolgár. Idén már 989 embercsempészt fogtak el – közölte.

Az államtitkár elmondta, a határvadász kiképzés körülbelül négy hétig tart, 160 órás képzésen kell részt venni. Ennek négy szakasza van: az első a rendészeti szakismeretekről, a második jogi ismeretekről, a harmadik lövészeti és taktikai ismeretek elsajátításáról, a negyedik pedig határforgalom ellenőrzési ismeretekről szól.

A jelentkezőknek fizikai alkalmassági vizsgálaton is át kell esni. A kiképzések öt helyszínen zajlanak majd: Nyírbátorban, Debrecenben, Szegeden, Orosházán és Kiskunhalason – közölte.

Rétvári Bence elmondta, az alapvető követelményeknek megfelelő jelentkezők már a kiképzés alatt bruttó 300 ezer forintos fizetést kapnak. A sikeres vizsgázók csaknem 400 ezer forintot kereshetnek, és pótlékokat is kaphatnak majd. A határvadászok körülbelül tíz százaléka még magasabb fizetést kaphat majd más – például felderítési – feladatokért – fűzte hozzá.

Beszélt arról is, hogy a déli határ megvédésére nagyon nagy szükség van, hiszen nemcsak a migránsok ostromolják folyamatosan (…), hanem a baloldal – mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten – folyamatosan a határkerítés lebontására törekszik. Folyamatosan látjuk a jogi nyomást is, amely Magyarország elítéléséről, kvóták bevezetéséről és az illegális migráció megállítása helyett, annak szervezéséről szól – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta: bíznak benne, hogy az első határvadász egységek ősztől megkezdhetik szolgálatukat.

A sajtótájékoztatón a politikusok bemutatták a Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda által készített toborzó plakátot.

A nyár végének közeledtével egyre több illegális bevándorló érkezik Szerbiába, és egyre gyorsabb is az áthaladásuk az országon – figyelmeztetett Vladimir Cucic szerb menekültügyi főbiztos a Danas című napilap internetes oldalának keddi beszámolója szerint.

A szakember közölte: az országban nagyjából tízezer migráns tartózkodik, közülük 6305-en vannak valamelyik befogadóközpontban. Mint mondta, idén 67 százalékkal többen vannak a központokban, mint tavaly.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyár végén megnő és felgyorsul az országba érkező illegális bevándorlók száma, a migránsok ugyanis úgy vélik, hogy a nyaralók tömeges hazatérése elvonja a határőrök figyelmét az illegális átlépésekről – mondta.

A szerb-magyar határ közelében egyre több illegális bevándorló tartózkodik, és megnőtt az incidensek száma is. Az Afrikából és a Közel-Keletről érkező migránsok úti célja nem a nyugat-balkáni ország, hanem az Európai Unió, elsősorban Németország, ám a magyar határzár miatt sokan hosszabb időre Szerbiában rekednek.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később ismét elérik a magyar határt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bizarr jelenettel folytatódik a TV2 sikerműsora

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat