Létrehozva: 2022.08.25.
Módosítva: 2022.08.25.

A széthullás szélén a magyar baloldal

Az elmúlt időszak legnagyobb vesztese a Jobbik.

A baloldal az áprilisi választások óta tanácstalan, a politikai tevékenysége lényegében mérhetetlen és kizárólag aktuálpolitikai, pillanatnyi (vélt) előnyök érdekében tett nyilatkozatokban, állásfoglalásokban és tömeg nélküli tömegrendezvények szervezésében mutatkozik meg – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Április 3-án a Fidesz–KDNP pártszövetség történelmi győzelmet aratott, több, mint 3.060.000 szavazatot (a leadott voksok 54 százaléka) és ezzel 135 mandátumot szerzett, így megszakítás nélkül negyedszer kormányozhat kétharmaddal Orbán Viktor miniszterelnök - emlékeztetett Ifjabb Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász hozzátette, a hat ellenzéki párt szövetsége a prognózisokhoz képest alulteljesített, a szavazatok valamivel kevesebb, mint 35 százalékát tudhatták magukénak.

Kiemelte, a jobboldali elhajlással korántsem vádolható brüsszeli Politico szerint a magyar kormánypártok támogatottsága 63 százalék, míg a baloldali Gyurcsány-koalíciónak mindössze 23 százalék. Ehhez az arányhoz a nemzeti és a globalista oldal is tevőlegesen hozzájárul: a polgári, konzervatív kormány békepárti, harcol a háborús infláció, az energiaválság és Brüsszel föderalista törekvései ellen, míg a baloldal fegyverekkel és katonákkal támogatná Ukrajnát, ezzel veszélybe sodorva hazánk területi integritását, valamint a kárpátaljai magyarok életét.

Ifjabb Lomnici Zoltán hozzátette, a DK által dominált baloldal a magyar emberekkel szemben a nemzetközi nagytőkét képviseli és eltörölné a kormány lakosságot védő intézkedéseit, az emelkedő rezsiárak ellen, például, kevesebb fürdést és alacsonyabb fogyasztást javasol, ami egy európai ember esetében felérne a második generációs (ECOSOC) alapjogok megsértésével.

A baloldal az áprilisi választások óta tanácstalan, a politikai tevékenysége lényegében mérhetetlen és kizárólag aktuálpolitikai, pillanatnyi (vélt) előnyök érdekében tett nyilatkozatokban, állásfoglalásokban és tömeg nélküli tömegrendezvények szervezésében mutatkozik meg, ráadásul antagonisztikus belső ellentétekkel is szembe kell nézniük - emelte ki.

A szakember felhívta a figyelmet, mindezek következtében a hatpárti koalíció és annak pártjai szétesni látszanak, ami tovább erősíti a hiteltelenségüket. Ezt bizonyítják az elmúlt hónapok időközi önkormányzati választásai, ahol rendre győzedelmeskedtek a Fidesz–KDNP jelöltjei.

Megjegyezte, az elmúlt időszak legnagyobb vesztese a Jobbik, az egykor Magyarország második legerősebb pártja, amely a 2018-as választások óta a tagjai, illetve a szavazói számában is folyamatos és szignifikáns csökkenést könyvelhet el, és koalíciós partner nélkül esélye sem lenne bejutni parlamentbe – tekintettel az 5 százalékos küszöbre. A pártból kilépett, többek között, Stummer János, Zágráb Nándor nagykőrösi önkormányzati képviselő, a Jobbik Pest megyei elnöke, valamint Jakab Péter is, aki már június elején lemondott az egykor szélsőjobboldali párt vezetéséről, mivel az új elnökség megvonta tőle a támogatást.

„Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján pont úgy, ahogy eddig: nyersen, karcosan, de mindig őszintén. A Jobbik feladhatja, én soha” – jelentette be közösségi oldalán Jakab, aki ezzel a párt és saját maga megmaradt hitelességét is aláásta.

A szakember kiemelte, az olyan pártok, amelyek az eredeti célkitűzéseiket, elveiket feladják, és ideológiai, intellektuális kiüresedésen mennek keresztül, a politikai téren megegyeznek egy totális megsemmisüléssel, társadalmi támogatás elvesztésével. Ilyen értelemben vett megszűnésen ment keresztül a rendszerváltás óta az SZDSZ, az MDF és az FKgP is.

A baloldal sok politikai eredményről nem számolhat be az elmúlt időszakból. A háborús infláció elleni küzdelem helyett továbbra is – a népérdekkel szembe helyezkedve – a nemzeti kormány ellen harcoltak, elsősorban tüntetések szervezésével, melyek rendre kudarcba fulladtak - sorolta Lomnici Zoltán, hozzátéve, július 10-én, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a kata rendelkezésekre vonatkozó módosító törvénytervezetet, melynek hatására már aznap délután tüntetés vette kezdetét Budapesten. A baloldal, tartva magukat a „hagyományaikhoz”, miszerint elvek helyett mindig az aktuális téma mellé állnak, elég csak a BLM vagy a jogállamiság kérdéseire gondolni, július 13-a délutánra tüntetést szervezett (Momentum), 14-én pedig az Magyar Kétfarkú Kutyapárt szervezésében tartottak, építőnek semmiképp sem nevezhető, hídfoglaló pikniket.

A „tüntetésen” néhány száz ember vett részt. Augusztus 17-én a fakivágásról szóló kormányrendelet visszavonásáért szerveztek tüntetést (annak ellenére, hogy továbbra is tiltják a nemzeti parkok és a Natura 2000 területén lévő erdőkben a fakitermelést), ahol nagyjából ötezren jelentek meg (míg a Facebookon 57.000 ember igazolta vissza a jelenlétet). Augusztus 20-ára országos gazdatüntetést hirdettek, 1800 traktoros gazda érkezését várták, de végül mindössze egy traktoros indult útnak - emlékeztetett az alkotmányjogász.

A baloldal április óta el (nem) végzett munkáját látva, Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a közösségi oldalán megosztotta, hogy „Ne készüljünk jövő héten kormányváltásra! Mert nem lesz. És a jövő hónapban sem. Aki ezt sugallja és erre készül, az nem őszinte az emberekkel, és hamis reményekkel hitegeti őket. De ami még ennél is rosszabb: aki politikusként arra készül és arra célozgat, hogy a kormány majd heteken, vagy akár néhány hónapon belül megbukik, az az ellenzéki oldal legfontosabb munkáját akarja megspórolni... ahelyett, hogy a csodát várnánk, és a holnaputáni kormányváltásra készülnénk, azt javaslom mindannyiunknak itt, az ellenzéki oldalon: dolgozzunk az ellenzék szellemi megújításán. Van munka bőven.” Ezzel rámutatott, milyen állapotok uralkodnak a baloldalon, amely a hiteltelenség csapdájába sétálva a teljes szétesés küszöbén áll - mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Vaskupola Magyarországon: végre megérkeztek az izraeli csúcsradarok – fotók

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett