POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Zelenszkij aláírta Ukrajna uniós csatlakozási szándéknyilatkozatát

Erről számolt be a BBC World hírportálja.

Szerző Ripost

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Denisz Smihal miniszterelnök és Ruszlan Stefancsuk, a kijevi parlament elnöke pénteken aláírta az ország európai uniós csatlakozási szándékáról szóló nyilatkozatot – számolt be a BBC World hírportálja.

Zelenszkij a Telegram-csatornáján megjelent videóban azt mondta, hogy a közös nyilatkozat „a hatalom minden ágának egységét jelzi”, és azt bizonyítja, hogy Ukrajna eltökélt stratégiai célja, a teljes jogú EU-tagság elérésében.

Az elnök hozzátette, hogy Ukrajna tagfelvételi procedúrája nem tarthat évekig vagy évtizedekig.

„Ezt az utat gyorsan kell bejárnunk. Hibátlanul fogjuk elvégezni a ránk eső részt” – tette hozzá Zelenszkij.

Korábban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy Ukrajna számára „elérhető” az uniós tagság, de felszólította Kijevet, hogy folytassa a korrupció elleni küzdelmet.

Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van, de az EU-tagsághoz vezető út időbe telik, az előrehaladás kemény munkát igényel – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a kijevi parlamenthez intézett beszédében pénteken.

Ursula von der Leyen videóhíváson keresztül elmondott beszédében hangsúlyozta: Ukrajna az Európai Unió tagjelölt országává vált, amely alig öt hónappal ezelőtt még szinte elképzelhetetlennek tűnt.

Hosszú út áll előttünk, de Európa az önök oldalán lesz minden lépésnél, ameddig csak kell, a háború e sötét napjaitól egészen addig a pillanatig, amikor az ország átlép az Európai Unióba vezető kapun” – fogalmazott.

Kiemelte ugyanakkor: az előrehaladás kemény munkát igényel, a lehető leghamarabb számos döntő reformra van szükség. Von der Leyen a legsürgősebb szükséges intézkedések között elsőként a korrupcióellenes fellépést említette, amellyel kapcsolatban kiemelte: a lehető leghamarabb ki kell nevezni a korrupcióellenes ügyészség új vezetőjét és az ukrán nemzeti korrupcióellenes hivatal új igazgatóját. Meg kell fontolni az Alkotmánybíróság reformjára vonatkozó terveket, és új szabályokra van szükség a bírák kiválasztási eljárásaihoz, a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban. Fontosnak nevezte továbbá a médiatörvény elfogadását, amely – mint mondta – összehangolja Ukrajna jogszabályait a jelenlegi uniós normákkal. Valamint olyan új szabályok bevezetését sürgette, amelyek csökkentik az oligarchák gazdaságra gyakorolt túlzott mértékű befolyását.

Az európai intézmények éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy támogassák Ukrajnát. Azonban az ország elszántságára és erőfeszítésére is szükség van a munka elvégzéséhez – tette hozzá a brüsszeli testület elnöke.

Az Európai Bizottság lehetővé tette a tagállamok számára, hogy ideiglenesen eltekintsenek az Unión kívüli országokból behozott, az orosz-ukrán háború által sújtott ukrán állampolgároknak szánt élelmiszerek, takarók, sátrak, elektromos generátorok és más létfontosságú felszerelések után fizetendő vámoktól és áfától – közölte az uniós bizottság pénteken.

A vám- és áfamentesség a kórházak, a kormányzati szervezetek, a regionális kormányok, a települési önkormányzatok, valamint a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek által importált valamennyi árura vonatkozik.

A közlemény szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően, becslések szerint, több, mint 14 millió ember, azaz Ukrajna lakosságának 30 százaléka kényszerült lakóhelye elhagyására, közülük több, mint 6,2 millió ukrán állampolgár érkezett az Európai Unióba. Ez nagy nyomást jelent a tagállamoknak, hiszen humanitárius segítséget kell nyújtaniuk a háború elől menekülő emberek tömegei számára, ugyanakkor az országon belül máshol menedéket kereső, éhezés és betegség fenyegette ukránokat is támogatniuk kell – írták.

A tagállamok által kért, vám- és áfamentességre vonatkozó intézkedés február 24-től visszamenőleges hatállyal alkalmazható, és december 31-ig marad érvényben.

Olekszandr Motuzjanyik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője Facebook-bejegyzésben közölte, hogy Fehéroroszország fából készült harckocsimodelleket telepített az ország Ukrajnával közös határszakaszára. A szóvivő szerint Fehéroroszország ily módon ellenőrzi a fegyveres erők készültségét a területen.

A szóvivő továbbá kiemelte, hogy a belarusz Gomel és Breszt megyékben –  amelyek az ukrajnai Csernyihiv, Kijev és Rivne-Volinij régiókkal határosak – körülbelül hét zászlóalj is részt vesz a határ védelmében.

Az ukrán katonai vezetés szintén megerősítette állásait az ukrán-fehérorosz határon – számolt be a NEXTA online portál az ukrán vezérkartól kapott információkra hivatkozva.

A német n-tv hírcsatorna értesülései szerint Fehéroroszországban „burkolt mozgósítás” folyik, továbbá olyan hírek is érkeztek, mely szerint a Belarusszia déli részén található Gomel régióban élő férfiaknak megkezdték a katonai behívólevelek kézbesítését.

Orosz rakéta csapódott be egy kilencemeletes lakóépületbe a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza közelében található Bilhorod-Dnyisztrovszkijben péntek hajnalban, a támadásban legalább tizennégyen életüket vesztették és harmincan megsebesültek – közölték az ukrán mentőszolgálatok.

A mentés jelenleg is zajlik, többen a romok alatt rekedtek, miután az épület egy része összeomlott – mondta el Szerhij Bracsuk, a helyi kormányzat szóvivője az ukrán televíziónak. Az áldozatok között három gyermek van.

Egy másik rakéta egy üdülőépületet talált el, a támadásban hárman meghaltak, és legalább egy ember megsebesült – tette hozzá Bracsuk.

Ukrán helikopterek csapást mértek az orosz csapatokra Herszonban, Bilozerka közelében, közölte az ukrán hadsereg pénteken.

A támadásban 35 orosz katona vesztette életét, és két harckocsi, valamint több páncélozott jármű megsemmisült.

Eközben Ukrajna megkezdte az áramexportot az Európai Unióba Románián keresztül – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön. A hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is megerősítette.

Zelenszkij elmondta, hogy a jövőben növelik a szállított mennyiséget, így az ukrán elektromosság részben kiválthatja az orosz gázt az európai piacon. Megjegyezte: a megállapodás nemcsak az anyagi haszonról szól, hanem Európa biztonságáról. Az ukrán áramhálózatot március közepén kötötték össze az európaival.

A Nyugat saját magát ejtette csapdába, mert nem volt képes előre látni azokat a tendenciákat, amelyek globális dominanciája gyengüléséhez vezetnek – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) központjában.

A hírszerzés létrehozásának százéves évfordulója alkalmából tartott beszédében az orosz elnök a nemzetközi folyamatok stratégiai előrejelzését jelölte meg a szolgálat egyik kiemelt feladatának.

„A Nyugat csapdába ejtette magát” – állapította meg Putyin, aki szerint mindez azért következhetett be, mert nem tudta kielemezni a világban zajló folyamatokat és saját befolyásának gyengülését. „Az ilyen elemzésnek reálisnak, objektívnek, hiteles információkon és megbízható források lehető legszélesebb körén kell alapulnia” – húzta alá.

„Nem szabad a kívánatost tényszerűnek beállítani” – mondta Putyin. Hozzátette, hogy a Nyugat éppen ebbe a csapdába esett bele, mert cselekedeteiben abból indul ki, hogy nincs semmiféle alternatívája a liberális globalizációnak.

 

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiütötte a Fradi a Fehérvárt

borsonline.hu

Brutális baleset: nyugdíjas sofőr miatt halt meg az öt hónapos kisfiú

borsonline.hu

Ájultra erőszakoltak egy diáklányt a szállodahajón

magyarnemzet.hu

Drámák és hordágyak után Kovács Zsófia aranyérmes a torna Eb-n! + videó

ripost.hu

Benzema kikotyogta, Cristiano Ronaldo erre készül

hirtv.hu

Politikai hobbista: A baloldali sajtó olyan éktelen visításba kezdett, mintha szentelt vízzel öntötték volna le őket

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. augusztus 15.: az Oroszlán jó híreket kap, a Szűzért rajong valaki

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Ezt mondta Boros Lajos a sámánteáról, ami tönkretette VV Anett életét

ripost.hu

"Rettentően sajnáljuk" - Hiába várja a közönség, nem lép fel Majka

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Horror előrejelzés, munkahelyek százezrei veszélyben

POLITIK

Befejeződött a székesfehérvári Szent István király székesegyház rekonstrukciója

POLITIK

Megkezdődhet a földgáz kitermelése a Békés megyei Nyékpusztán

POLITIK

Egyre biztosabbnak tűnik a jobboldali győzelem az olasz választásokon