Létrehozva: 2022.07.04.
Módosítva: 2022.07.04.

Megroppant a baloldal

Ha most lennének a választások akár négyötödös többsége lenne a kormánypártoknak.

A közvélemény-kutatások szerint, ha most lennének a választások, a Fidesz–KDNP-pártszövetsége akár négyötödös többséget tudna kialakítani az Országgyűlésben, hisz a rekordtámogatottság mellett az ellenzéki oldalon a DK és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével jelenleg egyik ellenzéki párt sem lenne önállóan képes bejutni a parlamentbe – fogalmazott Nagy Ervin elemző a Magyar Hírlapnak.

A Jobbikban folyó botrányok miatt érthető az egykori nemzeti radikális párt történelmi mélypontja is, ám kisebb meglepetés az, hogy a Momentum is öt százalék alá süllyedt – jelentett ki lapunknak nyilatkozva Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője, aki szerint az időközi választások eredményei tovább rontották az ellenzék megítélését, különösen a budapesti kudarc demoralizáló. A totális összeomlás magyarázatra szorulna, de teljes a tanácstalanság a baloldalon, továbbra sincs politikai alternatívaképzés.

A politológus úgy látja, hogy a kormány népszerűsége töretlen, a háborús inflációval való küzdelem, a rezsicsökkentés megtartása, a családtámogatások és a nyugdíjak további emelése komoly politikai siker. Orbán Viktor bejelentését különösen fontosnak tartja a határvédelemmel foglalkozó új testületet felállításáról, amire azért van szükség, mert miközben a déli határon idén már százezernél többen próbáltak illegálisan Magyarországra lépni, addig a katonák és a rendőrök ugyan állják a sarat, de nagy szükség lenne rájuk a helyi rendfenntartásban, illetve az ukrán határnál is. A döntésnek komoly társadalmi támogatottsága van, és növelheti a kormány hiteles bevándorláspolitikáját.

„A választások óta először kérdezhették az ellenzéki képviselők a miniszterelnököt a parlamentben, ám Fekete-Győr András érthetetlen módon az öt évvel ezelőtti olimpiaellenes kampányukat rángatta elő, ami arra utal, hogy nincs aktuális mondanivalójuk. A frakcióvezető ráadásul a 2030-as olimpiáról beszélt, miközben abban az évben nem lesz ilyen sportesemény, ami ismét csak a felkészületlenségre utal” – mondta Nagy Ervin, majd hozzátette: a bakiból mém lett, ami tovább rontja a Momentum megítélését a fiatalok körében.

A többi párt esetében is pótcselekvés figyelhető meg. A DK hiába a legnagyobb és legnépszerűbb párt a baloldalon, illetve Gyurcsány Ferenc jó eséllyel kísérletezik a többiek leszalámizásával és a baloldal integráló­dásával, de a hitelességi probléma változatlan. Egyedül Ungár Péter szociális munkásokkal kapcsolatos követelései tűnnek kidolgozott politikai mondanivalónak, de ez közel sem elég arra, hogy a gyakorlatilag már nem létező LMP kikecmeregjen a gödörből. A Mi Hazánk Mozgalom úgy tűnik, hogy a parlamentben folytatja a konstruktív ellenzéki munkát, az illegális migráció elleni harcban támogatja a kormányt, ugyanakkor jobbról igyekszik előzni a Fidesz–KDNP-t.

A fővárosban a Karácsony–Tüttő páros bejelentette, hogy hajlandó megvalósítani a brüsszeli direktívákat, azaz lakossági megszorításokkal igyekszik a háború okozta problémákat kezelni, illetve az elszabaduló energiaárakat is a budapestiekkel megfizettetni.

A Jobbik tisztújításán Jakab Péter és köre vereséget szenvedett, így – mivel a frakciót továbbra is ő vezeti – nem fognak véget érni a belső küzdelmek, véli az elemző. Ha Jakab volt a „párt ökle”, akkor Gyöngyösi a „Jobbik kaméleonja”, hisz szolgai módon, különvélemény nélkül követte a változó szövetségi politikát. Az EP-ben Cseh Katalinékkal vállvetve küzd azért, hogy a Magyarországnak járó forrásokat politikai okok miatt tartsa vissza a bizottság. Várhatóan Jakab nem fogja feladni, a párt pedig az „elkisgazdásodás” útjára fog lépni – vonta le a következtetést Nagy Ervin.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Korda Györgyöt fél óránál tovább nem hagyhatja magára Klárika

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Farkast bukkant fel egy hazai városi erdőben

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat