Létrehozva: 2022.07.16.

Márki-Zay a kata cirkusz ürügyén próbál visszakapaszkodni

A bukott baloldal ebből próbál hasznot szerezni.

Több baloldali párt is igyekezett hasznot húzni a kata-módosítás kapcsán kialakult megmozdulásokból, mindezt természetesen a történelmi vereség után három hónappal. Nem meglepő tehát, hogy megjelent tegnap este az Erzsébet hídon Márki-Zay Péter a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje is.


 

Márki-Zay Péter továbbra is sérteget

Márki-Zay már a kampányban is a szavazókat sértegette

Fotó: MH/Purger Tamás

A kata-törvény módosítása után Budapesten megmozdulások kezdődtek. Ennek keretében több forgalmas csomópontot lezárt a tömeg. Akinek azonban ez egyértelműen jól jött, az a magyar baloldal. Gyurcsány Ferenc pártja a Demokratikus Koalíció és ifjúsági tagozata a Momentum nem volt rest a megmozdulás élére állni, remélve, hogy némi politikai hasznot húzhatnak belőle, ha már az áprilisi országgyűlés választáson történelmi vereséget szenvedtek. Így tett tegnap a Magyar Kétfarkú Kutyapárt által szervezett demonstráción Márki-Zay Péter is, aki az  Erzsébet híd tüntetésen mondta el véleményét újra a Fidesz-szavazókról. A beszélgetés egy pontján a bukott miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: „Ezek után azt hiszem, kimondható, hogy mindenki, aki a Fideszre szavazott, az idióta.”  A Kutya Párt elnöke Kovács Gergely azonban nem hagyta szó nélkül Márki-Zay szereplését és ugyan megköszönte felszólalását, de rögtön utána úgy folytatta: „tök jó lett volna, ha nem amellett kampányol, hogy senki ne szavazzon a Kutyapártra, hanem az MSZP-re, a DK-ra, a Jobbikra és ja, van olyan is, hogy Párbeszéd.”

Gyurcsány Ferenc a választás után legújabb üdvöskéjével Jakab Péterrel az oldalán egyértelmű üzenetet fogalmazott meg: a bukás oka a miniszterelnök-jelölt személye, Márki-Zay Péter és vállalhatatlan kijelentései voltak. Természetesen Gyurcsány Ferenc már készült erre, hiszen a Signal titkosított chatalkalmazáson belül létrehozott „Elnökök” elnevezésű csoportból a választás másnapján rögtön kirakta a bukott miniszterelnök-jelöltet.

Többen kritizálták már a kampány alatt is Márki-Zay személyét vállalhatatlan kijelentései okán. Emlékezetes, a baloldal jelöltje a rezsicsökkentés kapcsán trágyával etetett, sötétben tartott gombákhoz hasonlította azokat, akiknek az intézkedés segítséget jelent. Egy alkalommal pedig úgy fogalmazott: a rezsicsökkentés egy hatalmas átverés. Ezen kívül beszélt még ostoba vidéki Fidesz-szavazókról is, olyanokról, akik már reggel részegek. Nem csoda tehát, hogy a választáson a szavazók megbüntették Márki-Zay Pétert, azonban úgy néz ki, ebből ő nem tanult semmit.

A választás után nem sokkal már korábbi szövetségeseit, köztük Gyurcsány Ferencet is kritizálva, kijelentve, nem részei az ellenzéki csapatnak, hiszen nem járultak hozzá megfelelően a kampányához. Az emberekhez való hozzáállásán azonban, úgy néz ki, nem változtatott.

A gyülekezés szabadságának tiszteletben tartása, a megmozdulások kezelése éles kontrasztban van a 2006-os eseményekkel, míg akkor az aktuális kormány rendőrattackot és azonosító nélküli rendőröket alkalmazott, ma mindenki szabadon élhet a békés gyülekezés jogával - reagált a Magyar Hírlap megkeresésére Ifjabb Lomnici Zoltán. alkotmányjogász.

Külön iróniája az eseményeknek, hogy olyan politikusok próbálják az aktuális kata hullámot meglovagolni, akik, ha rajtuk - vagy baloldali elvtársaikon - múlott volna az említett adónemnek még az ötlete sem merült volna fel - nyilatkozta portálunk megkeresésére Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

A szakember hozzátette, érthető, hogy jelen helyzetükben - ahol a parlamentben még az egyharmadot sem éri el képviselőik száma - foggal körömmel kapaszkodnak mindenbe, ami esetleg növelheti népszerűségüket, mégis furcsa szájízt hagy maga után látni Tordai Bencét - akiről a napokban látott napvilágot a hír, hogy Budapest II. kerületében, valószínűleg, a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül épített 150 millió forintos villát - vagy párttársát, Szabó Tímeát, aki amellett, hogy 2012-ben szintén nem támogatta a kata bevezetését, eddigi karrierjét nem elsősorban a konstruktív országgyűlési munka jellemezte, aminek ékes bizonyítéka, hogy mentelmi jogát Bús Balázs feljelentésére az alábbi rágalmazásért függesztették fel; „a pedofil bűnözők a Fideszben vannak”.

Kifejtette, a  lényegre Orbán Viktor a Kossuth Rádióban mutatott rá, elmondta: az ellenzék - oly jellemző módon - politikai hasznot kíván húzni a kérdésből, ami érthető, hiszen a választások óta mintha takaréklángon üzemelt volna az „ellenzéki összefogás”. Nem meglepő hiszen 2012-ben egyetlen ellenzéki párt sem szavazta meg a kata bevezetését, akkor még kampányfogásnak, látszatmegoldásnak nevezték az intézkedést, sőt a kérdésre szánt forrást is sokallották - jegyezte meg Lomnici.

Az alkotmányjogász idézte Tóth Csabát (MSZP) miszerint „A két új adónem nem szolgálja a munkahely védelmét és nem szolgálja munkahelyteremtés célját sem, a kormány az üres ígéreteket csak kampányfogásra használja”. Megjegyezte, úgy tűnik, a baloldal katához viszonyulása terén erős pálfordulás figyelhető meg - vagy csak a nóvumnak nehezen nevezhető elvtelenség.

A szakember emlékeztetett, Európa szerte zajlanak tüntetések, ellentétben a nemzetközi helyzettel, itthon nem sikerült a baloldalnak szignifikáns mértékben mozgósítania, míg Olaszországban taxisok tömege tüntet a parlament előtt az olasz kormány új versenyjogi törvényjavaslata ellen, addig itthon komolyabb megmozdulást nem láthattunk, ami amellett, hogy talán képet alkot a baloldal támogatottságát illetőleg, mutatja, hogy bár a kata módosítása sokakat érint - hiszen egy széles körben használt kiskapu kerül bezárásra - a demonstrálók inkább a Kormány, mintsem a törvénytervezet ellen vonultak és vonulnak utcára.

Itt fontos hozzátenni, hogy gyülekezés szabadságának tiszteletben tartása, a megmozdulások kezelése éles kontrasztban van a 2006-os eseményekkel, míg akkor az aktuális kormány rendőrattackot és azonosító nélküli rendőröket alkalmazott, ma mindenki szabadon élhet a békés gyülekezés jogával - annak ellenére, hogy a Kétfarkú Kutyapárt szabálysértések elkövetésére buzdította a tüntetőket - húzta alá az alkotmányjogász.

A drogliberalizációért küzdő Kétfarkú Kutya Párt társelnökeit előállították a katás tüntetésen, Kovács Gergelynél „kábítószergyanús anyagot” találtak, Döme Zsuzsanna Suzi, Ferencváros alpolgármestere pedig ellenállt a rendőri intézkedésnek. Baranyi Krisztina polgármester mellettük állt ki szidva és gúnyolva a rendőröket.

„Az Erzsébet hídon egy férfi és egy nő a rendőrök többszöri felszólítása ellenére, újra visszament az úttestre. Mindkettőjüket előállították, a férfinél kábítószergyanús anyagot is találtak, emiatt ellene büntető-, míg a nő ellen szabálysértési eljárás indult” – közölte a Police.hu a katás tüntetésekről szóló cikkében. A Telex megírta: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két társelnökéről volt szó, Kovács Gergelyől és Döme Zsuzsanna „Suziról”, Ferencváros alpolgármesteréről. A portálnak a BRFK azt válaszolta: „Az Erzsébet hídon július 14-én 0 óra 30 perc körül néhányan a rendőrök többszöri felszólítása ellenére újra visszamentek az úttestre. Őrizetbe vétel nem történt, két embert szabálysértés továbbfolytatása miatt állítottak elő. Az egyiküknél kábítószergyanús anyagot találtak, amelyből a férfi saját elmondása szerint fogyasztott, emiatt büntetőeljárás is indult vele szemben”. Előállítását követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd házkutatást tartottak nála, ahol további kábítószergyanús anyagot találtak.

A Telex videóján az látható, hogy a Kovács Gergely elleni intézkedést akadályozó alpolgármestert megbilincselik és elvezetik, miközben „Suzi” zavartan viselkedik, azt kiabálja, hogy „ne nyúljanak hozzám!”, illetve, hogy „fogdossák a bokámat” – mire az egyik rendőr azt feleli, azért, mert rugdos –, és folyamatosan igyekeznek megnyugtatni.
Az videónál az egyik kommentelő megjegyezte: „Nem tudom, mit várt a csaj, mikor odaront egy rendőri intézkedés közepére. Utána nemhogy odébb ballagott volna, még erőszakoskodott, de hogy tetőzzük az esetet, még neki állt feljebb! Gratulálok mind a kettő alkoholbogárnak!” Egy másik hozzászóló megállapította: „részegen randalíroznak, ezek nem politikusok, hanem huligánok”.

Fotó: Döme Zsuzsanna Suzi Facebook-o

A Kétfarkú Kutya Párt társelnökei

Fotó: Döme Zsuzsanna Suzi Facebook-o

Egy korábbi drogliberalizációs tüntetésen

Fotó: Döme Zsuzsanna Suzi Facebook-o

Március 15-i pózolás a polgármesteri hivatalban

Fotó: Döme Zsuzsanna Suzi Facebook-o

Döme Zsuzsanna Suzi és ferencváros

Fotó: Döme Zsuzsanna Suzi Facebook-o

Suzi


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába