Létrehozva: 2022.07.10.

Határvadászegységeket képeznek ki a déli határ védelmére

Itt vannak a rendelet részletei.

Megjelent a rendelet, amely előírja, hogy határvadász egységeket állítsanak fel. A jogszabályból kiderül: 18 és 55 év közötti magyar állampolgárok jelentkezését várják, akik külön határvadászvizsgát tesznek és más alkalmassági feltételeknek is meg kell felelniük. A kormány az erősödő migrációs nyomás miatt döntött a határvadász egységek felállításáról. A déli határon ugyanis egyre többen és egyre erőszakosabban próbálnak bejutni az országba illegálisan. Csak szombat hajnalban több száz migránst fogtak el a magyar hatóságok.

Fegyveres, maszkos migránsok csoportosan, létrákkal a kezükben próbálnak átjutni a magyar határkerítésen. Az utóbbi időben rendszeresen támadják, fenyegetik a határt védő rendőröket és katonákat. Az arcukat közben eltakarják; nem akarják, hogy felvétel készüljön róluk.

Az illegális bevándorlók egyre durvább módszereket vetnek be. Többeknél fegyvernek látszó tárgy is van, sőt, az is előfordult, hogy lövést adtak le a határt erőszakosan áttörni készülő migránsok. Közben pedig alagutakon és vízen is próbálnak hazánk területére szökni.

Az embercsempészek is egyre elszántabbak:

több esetben hajtottak már át a határőrök lábán, de volt, aki fegyvert is használt, és az osztrák rendőrökre lőtt, hogy megszökhessen, miközben bevándorlókat akart Nyugat-Európába szöktetni.

Június végén a kormány már arról beszélt: minden eddiginél nagyobb ostrom alatt áll a déli határ. Ezután jelentette be a kormány, hogy határvadász egységeket állít fel. Az egységeknek pedig csak az lesz a feladatuk, hogy védjék az ország biztonságát.

A miniszterelnök pénteken alá is írta a határvadászokról szóló rendeletet, amely késő este meg is jelent. Orbán Viktor internetes videójában arról beszélt: az illegális bevándorlók fellépése egyre erőszakosabb és brutálisabb, a következő hónapokban pedig újabb százezrek indulhatnak el, ezért van szükség az eddiginél is nagyobb védelemre a déli határon.

„A magyar kormány úgy döntött, hogy megerősítjük a déli határainkat és megvédjük az ott élő magyarok biztonságát. Határvadász egységeket állítunk fel, amelyek az önök biztonságát őrzik majd, együttműködve a rendőrséggel. Első lépésben kétezer-kétszáz határvadászt képezünk ki és állítunk szolgálatba. Számukat később négyezerre növeljük majd” – fogalmazott a miniszterelnök.

A rendelet péntek éjjel jelent meg a határvadászokról.

Ebből kiderül, hogy határvadász az lehet,

  • aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 55 éves
  • sikeresen teljesíti a rendelet szerinti határvadász vizsgát,
  • megfelel az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági követelményeknek,
  • akinek kifogástalan az előélete és vállalja, hogy fedhetetlenségét bármikor vizsgálhatják
  • és akinél nem állnak fenn kizáró okok.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta:

a magyar katonáknak háborús időszakban az ország keleti felére kell koncentrálniuk.

A belügyminisztérium ezért alakítja meg a határvadász egységeket.

„Körülbelül négyezer határvadász lesz akkor, amikor a rendszer beáll és működik, először kétezer-kétszáz határvadászt fog a belügyminisztérium felvenni, a határvédelmet – együttműködve a rendőrökkel – ők fogják ellátni” – jelentette ki Gulyás Gergely.

A kormány tervei szerint a határvédelmet a rendőrökkel együttműködve látják majd el a határvadászok. Az egyre szaporodó létrás támadások miatt pedig megerősítik a kerítést is. Az ehhez szükséges forrásokat a honvédelmi alapból biztosítják.

A magyar rendőrök cseh és osztrák kollégáikkal, valamint katonákkal, polgárőrökkel és mezőőrökkel együttműködve, nagyobb csoportokban 172 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében szombatra virradóra – közölte a rendőrség a honlapján.

Az Ásotthalom, Mórahalom, Szeged és Tiszasziget külterületén feltartóztatott csoportok tagjai indiai, török, pakisztáni, afgán és szír állampolgárnak vallották magukat.

A nyomás szinte napról napra nő, ami nem is meglepő, hiszen a határ túloldalán is egyre nagyobb tömeg várakozik. Múlt szombaton halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktus is kirobbant Szabadkán a migránsok között.

 

Elképesztő mennyiségű szemét, elhagyott cipők és szétdobált hálózsákok hevernek a földön egy régi épületben Mórahalom közelében. Ide is beköltöztek a migránsok. Az omladozó épület eddig lakatlan volt, hiszen balesetveszélyes is. Ezen pedig nem segít, hogy az új lakók még tovább rongálják. A kertet sem kímélték: szemét hever itt is mindenhol.

De nem csak az elhagyatott épületeket veszik birtokba, éjszaka családi házak kertjeibe is bejárnak, ki is szolgálják magukat: vizet visznek, de van, hogy rongálnak is.

„Éjszaka közlekednek. És akkor bejönnek a kutamhoz, úgy hagyják a csapot. Nem az a probléma, hogy vizet visznek, az a probléma, hogy úgy hagyja a csapot. És akkor nap mint nap, 10, 20, 50 mikor hogy sikerül.  Éjszaka nem mer kimenni az ember” – mondja egy helyi lakos.

A helyieket teljesen megrémiszti a sok illegális bevándorló. Éppen ezért nagy szükség van a polgárőrök, mezőőrök munkájára a környéken. Nem is tétlenkednek, szakadó esőben is járják a környéket. Ruzsa külterületén a Pálfi-erdőben most nem migránsokra, hanem elhagyott hátizsákokra bukkantak, amikben egyébként sokszor érdekes dolgokat találnak: iratokat, ID kártyákat, egyéb dolgokat, amiket maguk után hagytak.

A határ menti területeken naponta több száz migráns is megfordul. Az embercsempész-hálózatok itt gyűjtik össze és innen viszik tovább őket. Ilyenkor gyakran akár hetvenen is bezsúfolódnak egy-egy furgonba.

 

Az illegális bevándorlók egyre agresszívebbek: egy friss felvételen az látszik, hogy egy égő tárgyat dobnak át a kerítésen, emiatt tűz keletkezett a füves területen. De nappal sem jobb a helyzet. Egész nap nagy a jövés-menés a határkerítésnél. Hol létrával, hol anélkül próbálnak meg bejutni az országba, senkit sem kímélve. Erőszakosan támadnak rendőrökre, határőrökre, de még egymásra is. Többeknél fegyvernek látszó tárgy is van, sőt, az is előfordult, hogy lövést adtak le.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt időszakban nemcsak megnőtt a száma az erőszakos határsértéseknek, hanem ezek a határsértések sokkal brutálisabbak és agresszívabbak is lettek” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormáninfón.

Éppen ezért több emberre van szükség határ mentén, így határvadász-alakulatot hoz létre a kormány – jelentette be. Először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca, a teljes tervezett létszám pedig négyezer fő lesz – tájékoztatott Gulyás Gergely.

„Több esetben fegyverrel kísérlik meg a kerítésen való átjutást, éppen ezért a rendőrségen belül egy speciális alakulat jön létre, ez tehermentesíti a katonaságot, ugyanakkor többen fogják a határt védeni. Az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból fogjuk biztosítani” – tájékoztatott a miniszter.

Hozzátette, a határvédelmet a rendőrökkel együttműködve látják majd el a határvadászok. Erre pedig azért van szükség, mert két irányból éri nyomás hazánkat: a keleti határ mellett háború dúl, az egyre erősebb migrációs hullám pedig a déli határt terheli.

„Ez valóban egy hatékony megoldás lehet arra, hogy azt a hiányt, ami előállt az ukrajnai háború következtében a rendőrség, illetve a hadsereg állományában, hogy nem tudnak mindenhol ott lenni, hiszen két oldalról is éri most nyomás Magyarországnak a védelmi rendszerét, azt valamennyire orvosolni tudja” – mondta a Migrációkutató Intézet vezető elemzője, Varga Márk.

Csak csütörtökön több, mint ezer esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a migránsokkal szemben a déli határ mentén. Az év első öt hónapjában már 110 ezren jöttek, ami két és félszer annyi, mint egy évvel korábban.

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk az idei CPAC Hungary legfontosabb felszólalóit

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Azt mondta az orvos, hogy keressek rá a panaszaimra a Google-ben” – sírva küldtek haza a kórházból egy fiatal nőt

magyarnemzet.hu

Gyurcsány azt tette, mint a gyöngytyúk azzal a bizonyos testnedvvel

metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

magyarnemzet.hu

Rafael Nadal ellen játszik: megdöbbent az Alcaraz útján járó csodagyerek

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja