Létrehozva: 2022.07.08.

Elkezdődik a határvadászegységek felállítása

Határvadászegységek felállításáról döntött a kormány.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca, majd a létszám négyezer főre bővül a rendőrségen belül. A miniszter kiemelte, hogy az elmúlt időszakban nemcsak megnőtt az erőszakos határsértések száma, hanem azok sokkal brutálisabbak és agresszívabbak is lettek. Ráadásul a hétvégén halálos áldozattal járó lövöldözés robbant ki a migránsok között, közvetlenül a magyar határ túloldalán.

Rendőrök razziáztak szombaton Szabadka utcáin, nem sokkal azután, hogy fegyveres összecsapás tört ki a migránsok között a város erdős részén. A konfliktusban egy ember meghalt, heten megsérültek.

A szabadkaiakat megrázták az események, sokan azóta félelemben élnek. Vannak, akik egyedül nem is mernek kimenni az utcára, és a gyerekek is csak szigorú felügyelettel közlekedhetnek. A Makkhetes városrész környékén élők pedig attól tartanak, hogy az eset megismétlődik, hiszen a migránsok továbbra is folyamatosan érkeznek a városba, a befogadóközpontban telt ház van.

Bár a rendőrség azóta is folyamatosan jelen van a városban, a helyi közösség vezetője szerint ez nem jelent megoldást. A helyzet ugyanis nem nagyon változott, legfeljebb annyit, hogy most a város másik pontjára szállítják a migránsokat. Megoldás szerinte az lenne, ha teljesen felszámolnák az embercsempész-hálózatokat.

„A helyzetet meg kellene oldani. Amikor elkezdte a rendőrség, azt be kellett volna fejezzék, és a nép is így vélekedik. Most, akit kiraknak migránsokat, nem a megszokott útvonalon, kisebb utcákban, tehát családok közé rakják ki, és ez problémát jelent mindenkinek” – mondta Tuza Attila, a szabadkai Makkhetes Helyi Közösség tanácselnök-helyettese.

Nemcsak egymással szemben lépnek fel agresszíven a migránsok. A kormány közösségi oldalán több olyan videó is megjelent az utóbbi hetekben, amelyeken az látszik, hogy szinte semmilyen erőszaktól nem riadnak vissza az illegális bevándorlók. Botokkal, kövekkel, tégladarabokkal támadnak a rendőrökre. Többeknél fegyvernek látszó tárgy is van, sőt, az is előfordult, hogy lövést adtak le a határt erőszakosan áttörni készülő migránsok.

„A kormány döntése szerint elkezdődik a határvadászegységek felállítása”

– jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca, a teljes tervezett létszám pedig négyezer fő.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt időszakban nemcsak megnőtt a száma az erőszakos határsértéseknek, hanem ezek a határsértések sokkal brutálisabbak és agresszívabbak is lettek, a szerb oldalon fegyveres konfliktus robbant ki, amelynek halálos áldozatai is voltak. A Belügyimisztérium felvételeket is bemutatott, több esetben fegyverrel kísérlik meg a kerítésen való átjutást” – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter hozzátette: a határvédelmet a rendőrökkel együttműködve látják majd el a határvadászok. Ez tehermentesíti a katonaságot, és többen fogják védeni a magyar határt. Az egyre szaporodó létrás támadások miatt pedig megerősítik a kerítést. A szükséges forrásokat a kormány a honvédelmi alapból biztosítja majd.

Veszélyes helyzet alakult ki a déli határon, amit kezelni kell – erről Bakondi György beszélt annak kapcsán, hogy fegyveres konfliktus alakult ki a migránsok és az embercsempészek között a szerb–magyar határ szerbiai oldalán. A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint Magyarországnak súlyos kihívásoknak kell megfelelnie, ugyanis a migránsok napról napra agresszívebbek, az embercsempészek pedig mindenre elszántak. A kormány hangsúlyozza, hogy eddig 600 milliárd forintot költöttek a déli határ védelmére.

Szombaton csapott össze migránsok, illetve embercsempészek két csoportja Szabadkán. A bevándorlók lőfegyvert és késeket is használtak. Egy ember meghalt. A városrész környékén élők attól tartanak, hogy az eset megismétlődik.

Tarthatatlan a helyzet a Zomborban is, ahol

nemrég lövöldözés és késelés volt a migránsok között. Az egyik bevándorló például éjjel sorra megkéselte a társait a befogadóállomáson. A helyiek ezért félnek.

„Azt követeljük, hogy a befogadóközpontot helyezzék ki innen. Ne legyen Zombor területén” – mondta egy helyi férfi.

Fiatal férfiak közben embercsempészekre várnak a határ szerbiai oldalán. Alig telt el néhány nap a lövöldözés óta, de a bűnözők és a taxisok már megint úgy hordják őket a határra, mintha mi sem történt volna.

„Vannak ott, akik vezetnek minket, fizetünk nekik ezért 2800 eurót. Átjuttatnak minket, ott pedig vár egy autó, ami Ausztriába szállít” – mondta egy férfi.

Az első félévben 92 százalékkal többen sértették meg a magyar határt, mint tavaly ugyanebben az időszakban, és csaknem kétszeresére nőtt az elfogott embercsempészek száma is. Az M1 tudósítói az elmúlt napokban azt tapasztalták, hogy a szerb-román-magyar hármashatárnál, és Belgrádban is nagyon sok migráns vár arra, hogy meginduljon Magyarország felé .

Csapatokba verődve tanyáznak a migránsok Belgrádban. A buszpályaudvar környéki parkokat teljesen elfoglalták. A padokon, a fűben ülnek vagy éppen Mekka felé fordulva imádkoznak. Többen sátrat is vertek, de sokáig nem maradnak. Embercsempészek segítségével néhány nap után tovább indulnak, főként a magyar-szerb határhoz. Néhányan fegyverekhez is hozzájutnak.

A szerb-magyar-román hármashatárnál is egyre nagyobb a migrációs nyomás. A vajdasági Magyarmajdányon és Rábén is sok illegális bevándorló várakozik. Szinte minden éjszaka megpróbálnak átjutni a határon, leginkább Románia irányába, majd onnan Magyarországra.

Gyakran tábortüzet is gyújtanak, így készítik el az ebédjüket vagy a vacsorájukat. A napokban Rábén tűz ütött ki, a helyiek a migránsokra gyanakodnak. Eközben folyamatosan próbálnak átjutni a magyar határon is.

Csak szerdán 830 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök, többségük Szerbia felől érkezett.

Bács-Kiskun megyében csütörtök délelőtt újabb két csoportot, összesen 24 határsértőt tartóztattak fel. Az M30-as autópályán Ináncsnál pedig egy ukrán embercsempészt és 32 migránst fogtak el a rendőrök.

Csongrád-Csanád megyében polgárőrök és mezőörök is segítik a migránsok felkutatását. Gyalog és autóval is járőröznek. A tanyavilágot és az erdőket naponta többször is átvizsgálják.

Az elmúlt három hónapban tízezer polgárőr dolgozott a térségben és több mint 8 ezer migránst tartóztattak fel.

„Esetlegesen éjszaka, akiknek sikerül az ideiglenes határkerítésen bejutni, azok itt az erdős területeken elbújnak, kukoricába, gabonába, napközben pedig előjönnek. Ez most már itt egy napi 24 órás feladat, amelyet igyekszünk a legjobb tudásunk szerint elvégezni” – mondta Sárközi László, a Mórahalmi Önvédelmi Egylet vezetője.

A migránsok egyre nagyobb csoportokban érkeznek és a fegyveres, erőszakos támadásoktól sem riadnak vissza. Erről a miniszterelnök belbiztonsági főtancsadója beszélt az M1-en. Bakondi György hangsúlyozta: mindez a kormányt arra ösztönzi, hogy továbbra is mindent megtegyen a határ-biztonság fenntartása érdekében.

„Meg kell akadályozni, hogy ismeretlen identitású, ismeretlen célból érkező személyek bejuthassanak az országba és közbiztonsági, közegészségügyi vagy éppen nemzetbiztonsági kockázatot jelentsenek” – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

„A helyzet a déli határnál rohamosan romlik”

– erről beszélt Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A déli határszakaszon tavaly január elseje és június hatodika között 47 ezer határsértőt fogtak el. Ugyanebben az időszakban az idei évben 110 ezer embert kellett feltartóztani. Ez azt jelenti, hogy egyetlen egy év alatt, féléves alapon összehasonlítva a tavalyi adatokat az ideiekkel 92 százalékkal nőtt az embercsempészet miatt elfogottak száma” – közölte Gulyás Gergely, majd hozzátette: tavaly az első félévben 431, idén pedig már eddig 831 embercsempészt fogtak el. Velük szemben büntetőeljárás indult.

A feszültséget fokozza, hogy a migránsok hiába fizetnek euró-ezreket, nem tudnak átjutni a magyar határzáron.

Szintet lépett a fenyegetés a déli határon – erről a Bakondi György beszélt. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte, hogy most már nyílt, fegyveres összetűzések vannak a határ közvetlen közelében, és az agresszív átkelési kísérletei is gyakoriak.

„Háború, menekültválság és migrációs válság érinti a határunkat. Erre még nem volt példa, épp ezért több tekintetben is újszerű megoldásokat kell alkalmaznunk,

ennek egyik eleme, amiről már napok óta médiában is beszélünk, a határőrizeti rendszeren változtatni kell, tartós, hosszú távú megoldást kell találnunk a határbiztonság garantálása érdekében” – fejtette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György hozzátette: A hosszú távú kilátások sem biztatók, ugyanis azt összes migrációs útvonalon emelkedik az illegális bevándorlók száma.

A veszélyek korában élünk, és a kormány elkötelezett amellett, hogy megvédje Magyarországot – mondta a honvédelmi minisztérium államtitkára. Vargha Tamás kiemelte: Az orosz–ukrán háború miatt fokozni kell a magyar haderőfejlesztés sebességét, a migrációs válság erősödése miatt pedig a balkáni országok NATO és EU integrációja is elengedhetetlen.

„Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a Nyugat-Balkánon béke és biztonság legyen, Magyarország békéje és biztonsága a Nyugat-Balkán békéjétől és biztonságától függ, ezért támogatjuk a nyugat-balkáni országok euro-atlanti integrációját” – mondta az államtitkár.

Vargha Tamás hangsúlyozta, hogy

Magyarország – a NATO elvárásaival összhangban – a vállaltnál egy évvel korábban, már 2023-ban a GDP-je 2 százalékát fordítja a honvédelemre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

origo.hu

Gáspár Győző rendkívüli hírt jelentett be, erre senki sem számított - videó

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják