Létrehozva: 2022.07.09.

Egy nap alatt ezernél is több migránssal szemben intézkedtek a déli határon

A nyomás napról napra nő.

Egy nap alatt ezernél is több migránssal szemben kellett intézkedniük a rendőröknek Magyarországon. A nyomás szinte napról napra nő, ami nem is meglepő, hiszen a határ túloldalán is egyre nagyobb tömeg várakozik. Múlt szombaton halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktus is kirobbant Szabadkán a migránsok között.

Elképesztő mennyiségű szemét, elhagyott cipők és szétdobált hálózsákok hevernek a földön a riportban látható a régi épületben Mórahalom közelében. Ide is beköltöztek a migránsok. Az omladozó épület eddig lakatlan volt, hiszen balesetveszélyes is. Ezen pedig nem segít, hogy az új lakók még tovább rongálják. A kertet sem kímélték: szemét hever itt is mindenhol.

De nem csak az elhagyatott épületeket veszik birtokba, éjszaka családi házak kertjeibe is bejárnak, ki is szolgálják magukat: vizet visznek, de van, hogy rongálnak is.

„Éjszaka közlekednek. És akkor bejönnek a kutamhoz, úgy hagyják a csapot. Nem az a probléma, hogy vizet visznek, az a probléma, hogy úgy hagyja a csapot. És akkor nap mint nap, 10, 20, 50 mikor hogy sikerül.  Éjszaka nem mer kimenni az ember” – mondja egy helyi lakos.

A helyieket teljesen megrémiszti a sok illegális bevándorló. Éppen ezért nagy szükség van a polgárőrök, mezőőrök munkájára a környéken. Nem is tétlenkednek, szakadó esőben is járják a környéket. Ruzsa külterületén a Pálfi-erdőben most nem migránsokra, hanem elhagyott hátizsákokra bukkantak, amikben egyébként sokszor érdekes dolgokat találnak: iratokat, ID kártyákat, egyéb dolgokat, amiket maguk után hagytak.

A határ menti területeken naponta több száz migráns is megfordul. Az embercsempész-hálózatok itt gyűjtik össze és innen viszik tovább őket. Ilyenkor gyakran akár hetvenen is bezsúfolódnak egy-egy furgonba.

 

Az illegális bevándorlók egyre agresszívebbek: egy friss felvételen az látszik, hogy egy égő tárgyat dobnak át a kerítésen, emiatt tűz keletkezett a füves területen. De nappal sem jobb a helyzet. Egész nap nagy a jövés-menés a határkerítésnél. Hol létrával, hol anélkül próbálnak meg bejutni az országba, senkit sem kímélve. Erőszakosan támadnak rendőrökre, határőrökre, de még egymásra is. Többeknél fegyvernek látszó tárgy is van, sőt, az is előfordult, hogy lövést adtak le.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt időszakban nemcsak megnőtt a száma az erőszakos határsértéseknek, hanem ezek a határsértések sokkal brutálisabbak és agresszívabbak is lettek” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormáninfón.

Éppen ezért több emberre van szükség határ mentén, így határvadász-alakulatot hoz létre a kormány – jelentette be. Először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca, a teljes tervezett létszám pedig négyezer fő lesz – tájékoztatott Gulyás Gergely.

„Több esetben fegyverrel kísérlik meg a kerítésen való átjutást, éppen ezért a rendőrségen belül egy speciális alakulat jön létre, ez tehermentesíti a katonaságot, ugyanakkor többen fogják a határt védeni. Az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból fogjuk biztosítani” – tájékoztatott a miniszter.

Hozzátette, a határvédelmet a rendőrökkel együttműködve látják majd el a határvadászok. Erre pedig azért van szükség, mert két irányból éri nyomás hazánkat: a keleti határ mellett háború dúl, az egyre erősebb migrációs hullám pedig a déli határt terheli.

„Ez valóban egy hatékony megoldás lehet arra, hogy azt a hiányt, ami előállt az ukrajnai háború következtében a rendőrség, illetve a hadsereg állományában, hogy nem tudnak mindenhol ott lenni, hiszen két oldalról is éri most nyomás Magyarországnak a védelmi rendszerét, azt valamennyire orvosolni tudja” – mondta a Migrációkutató Intézet vezető elemzője, Varga Márk.

Csak csütörtökön több, mint ezer esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a migránsokkal szemben a déli határ mentén. Az év első öt hónapjában már 110 ezren jöttek, ami két és félszer annyi, mint egy évvel korábban.

A magyar rendőrök cseh és osztrák kollégáikkal, valamint katonákkal, polgárőrökkel és mezőőrökkel együttműködve, nagyobb csoportokban 172 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében szombatra virradóra – közölte a rendőrség a honlapján.

Az Ásotthalom, Mórahalom, Szeged és Tiszasziget külterületén feltartóztatott csoportok tagjai indiai, török, pakisztáni, afgán és szír állampolgárnak vallották magukat.

Határvadászegységek felállításáról döntött a kormány. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca, majd a létszám négyezer főre bővül a rendőrségen belül. A miniszter kiemelte, hogy az elmúlt időszakban nemcsak megnőtt az erőszakos határsértések száma, hanem azok sokkal brutálisabbak és agresszívabbak is lettek. Ráadásul a hétvégén halálos áldozattal járó lövöldözés robbant ki a migránsok között, közvetlenül a magyar határ túloldalán.

Nemcsak egymással szemben lépnek fel agresszíven a migránsok. A kormány közösségi oldalán több olyan videó is megjelent az utóbbi hetekben, amelyeken az látszik, hogy szinte semmilyen erőszaktól nem riadnak vissza az illegális bevándorlók. Botokkal, kövekkel, tégladarabokkal támadnak a rendőrökre. Többeknél fegyvernek látszó tárgy is van, sőt, az is előfordult, hogy lövést adtak le a határt erőszakosan áttörni készülő migránsok.

„A kormány döntése szerint elkezdődik a határvadászegységek felállítása”

– jelentette be Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca, a teljes tervezett létszám pedig négyezer fő.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt időszakban nemcsak megnőtt a száma az erőszakos határsértéseknek, hanem ezek a határsértések sokkal brutálisabbak és agresszívabbak is lettek, a szerb oldalon fegyveres konfliktus robbant ki, amelynek halálos áldozatai is voltak. A Belügyimisztérium felvételeket is bemutatott, több esetben fegyverrel kísérlik meg a kerítésen való átjutást” – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter hozzátette: a határvédelmet a rendőrökkel együttműködve látják majd el a határvadászok. Ez tehermentesíti a katonaságot, és többen fogják védeni a magyar határt. Az egyre szaporodó létrás támadások miatt pedig megerősítik a kerítést. A szükséges forrásokat a kormány a honvédelmi alapból biztosítja majd.

A kormány úgy döntött, hogy megerősíti Magyarország déli határait és megvédi az ott élő magyarok biztonságát, határvadász egységeket állítanak fel – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videójában pénteken.

A kormányfő úgy fogalmazott: „határvadász egységeket állítunk fel, amelyek az önök biztonságát őrzik majd, együttműködve a rendőrséggel”. Első lépésben 2200 határvadászt képeznek ki és állítanak szolgálatba – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a számukat később 4000-re növelik majd. Az erről szóló rendeletet pénteken írta alá. 

Orbán Viktor közölte azt is, hogy csütörtökön több mint tízórás kormányülést tartottak, és ennek az az oka, hogy az ukrajnai háború nemcsak a gazdaságunkat, hanem a biztonságunkat is fenyegeti. A miniszterelnök elmondta: megállapították, hogy számos afrikai ország élelmiszer-ellátása veszélybe került.

Az élelmiszerválság miatt arra számítanak, hogy tovább nő a migrációs nyomás a déli határainkon.

Több százezer illegális migráns kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hetekben és hónapokban – mondta. 

Orbán Viktor jelezte: „Ennek előszelét már most érezzük, megnőtt az illegális határátlépők száma.”

Fellépésük egyre erőszakosabb, sőt brutálisabb.

A szerb oldalon már fegyveres összecsapások is voltak, amelyek halálos áldozatot követeltek. Az sem ritka, hogy Magyarország területére fegyverüket felhasználva próbálnak bejutni – mondta.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja