Létrehozva: 2022.07.30.

Bakondi: Bonyolultabbá vált a határőrizet

A helyzet jelentősen romlott.

A 2015-ös helyzethez képest jelentősen romlott, és bonyolultabbá vált a határőrizeti operatív helyzet  – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1  reggeli műsorában.

Bakondi György elmondta: idén mostanáig már 157 ezer illegális határátlépőt fogtak el a magyar határon, és csaknem ezer embercsempészt. Az elfogott embercsempészek száma több mint duplájára, míg az általuk hozott migránsok száma háromszorosára nőtt.

A migrációs nyomás jelentős növekedése mellett változott az is, hogy többször érkeznek nagyobb csoportokban és egyre erőszakosabb a fellépésük, akár fegyvert is használnak – ismertette a főtanácsadó.

Azt mondta: az előrejelzések alapján egy tartós tendenciáról van szó, ezért egy hosszú távú, stabilan működő határőrizeti rendszer kialakítása a feladat. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy határvadász ezredet állít fel, amelynek tagjai a helyi rendőri erőkkel közösen látják majd el a határőrizeti feladatokat. Ezzel a rendőrséget is tehermentesítik, továbbá ki lehet vonni a Magyar Honvédség erőit – ismertette Bakondi György.

Az embercsempész-csoportok felosztották egymás között a szerb-magyar határ adott szakaszát. Egy felosztási vita miatt törhetett ki a konfliktus, amelyben rálőttek a kiérkező szerb rendőrökre is. Eddig is látható volt videófelvételeken, hogy fegyver van egyes migránsok, illetve az őket vezető csempészek kezében, de azzal, hogy most a rendőri erőkre is tüzet nyitottak, magasabb szintre emelkedett a probléma – mondta.

Bakondi György közölte: a prognózisok szerint még tömegesebbé válhat a migráció.

Ez a növekedés összefügg az ukrajnai háborúval, hiszen a fekete-tengeri kikötőkben maradt az exportra szánt búza, és ez súlyos éhínséghez vezethet például a Száhel-övezetben, ahonnan már most is jelentős számban érkeznek a migránsok – tette hozzá.

A terroristasejtek komoly utánpótlást találhatnak az egyre nagyobb tömegben érkező migránsok között. „Itt valóban éhes és ezért ingerült, dühös emberekről van szó, akik nagyobb hajlandósággal nyúlnak a terror eszközéhez, mint a korábban érkezettek” – fogalmazott.

Jól szervezett bűnözési ág lett az embercsempészet” – mondta a főtanácsadó, aki azokat a nyugati politikusokat vádolta emiatt, akik bocsánatos bűnként kezelik a jelenséget.

A főtanácsadó felhívta a figyelmet, hogy tavaly júliusig 46 ezer, idén viszont 109 ezer illegális határátlépési kísérlet történt Magyarország déli határán. Ezzel együtt majdnem száz százalékkal nőtt az elfogott embercsempészek száma is.

Bakondi György azt mondta: az is ismert, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet fokozott aktivitásra szólította fel híveit, “mondván, az orosz–ukrán háború nyomában járó válság és bizonytalanság kitűnő lehetőséget kínál a terrorcselekményekhez”.

A rendőrség keretein belül létrehozandó határvédelmi egységről Bakondi György azt mondta: ők csak határőrizettel foglalkoznak majd, így ennek a tevékenységnek a mesterfogásait, a kutatást, a zárást kell minél jobban ismerniük.

A jelenleg hazánkban szolgálatot teljesítő cseh csoport tizenegy nap alatt csaknem ezerkétszáz határsértő feltartóztatásában segített. A múlt héten több mint négyezer illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedni a határnál, ilyenre a 2015-ös nagy migránsroham óta nem volt példa, számolt be az M1 Híradó.

Cseh és magyar rendőrök közösen tartóztattak fel egy 17 fős migránscsoportot csütörtökön délelőtt, Mórahalom közelében. A migránsok átkeltek a biztonsági határzáron, de száz méterre sem jutottak. Irataik nem voltak, azt mondták, Tunéziából érkeztek. A cseh rendőrök tavaly október óta segítik a magyar határvédelmet, jelenleg az 5. kontingens teljesít szolgálatot. Harmincnyolcan érkeztek, és két hónapig maradnak.

„Szerintem és a kollégáim szerint is egyértelműen komoly a helyzet itt a határon, és a migránsok létszáma valóban óriási. Tizenegy napja dolgozunk, azóta ezerkétszáz migránst tartóztattunk fel és négy embercsepészt is előállítottunk” – mondta Pavel Varnuška, a cseh kontingens parancsnoka a Híradónak.

A felderítéshez két kutyát és két hőkamerás autót is hoztak, valamint kilenc terepjáróval járőröznek. A kontingens tagjai közül tízen már korábban is teljesítettek szolgálatot Magyarországon.

A múlt héten 4081 illegális határátlépővel szemben kellett intézkedni Magyarország területén, ez a szám 2015 óta nem volt ilyen magas.

A határsértések száma idén már meghaladja a 157 ezret, és csaknem ezer embercsempészt is elfogtak, kétszer annyit, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Bakondi: Közel háromszorosára nőtt az embercsempészek által hozott migránsok száma

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György az M1-en arról beszélt, hogy a szerb–magyar határon ugyan járőröznek a rendőri egységek, de rendkívül fontos lenne az embercsempészés felszámolása érdekében a bűnügyi operatív együttműködés fejlesztése is.

„Ma már nagyon nagy számban afgánok, indiaiak sőt pakisztániak is érkeznek, ami további nagyon gyakori nemzetiségi vitákhoz, összetűzésekhez vezet a migránsok között. Egy-egy térségben a hatalomért, a pénzbevételi lehetőségért a bűnözői csoportok között szokásos módon konfliktusok vannak, amelyek eljutnak a fegyveres összetűzésekig” – fogalmazott.

A Vajdasági Horgoson a hét elején csaknem százhúsz migránst szállítottak el a szerb hatóságok, de ennek már nyoma sincs.

„Semmi változás nincs. Jönnek-mennek a taxisok éjszaka, és visszahordják azokat, akiket napközben elvisznek”

– mondta egy helyi lakos, Somogyi Ferenc.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a Szerbia területén működő migránstáborok – az uniós elvárásoknak megfelelően – nyitottak. Így, ha oda el is viszik a migránsokat, azok néhány óra múlva már indulnak vissza a magyar határhoz.

„Nem tudunk mit csinálni és az őszintét megmondva egy személynek egymagában nem nagyon van mersze odamenni hozzájuk. Ezt tudván, hogy most már jócskán fel vannak szerelkezve tűzfegyverrel” – panaszolta egy másik horgosi, Ábrahám Ágoston.

A Vajdaságban az elmúlt hónapokban közbiztonsági válsághelyzet alakult ki a migránsok miatt. Szerbiába idén a hivatalos adatok szerint legalább ötvenezer ember érkezett illegálisan, kétszer annyi, mint a tavalyi évben. A javuláshoz a magyar álláspont szerint arra lenne szükség, hogy az unió egyértelmű üzenetet küldjön: Nyugat-Európa nem fogadja az illegális bevándorlókat.

Kedden ezer főlé ugrott az egy nap alatt érkező illegális migránsok száma. A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 1010 illegális migránssal szemben intézkedtek. Folyamatos a déli határra nehezedő nyomás.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 31 esetben összesen 203 határsértőt tartóztattak fel Dunafalva, Hercegszántó, Csikéria, Bácsalmás, Katymár, Mélykút, Bátmonostor, Dávod, Kisszállás, Zsana, Petőfiszállás, Vaskút, Bácsbokod és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség országos határrendészeti összesítőjében.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 29 esetben, összesen 376 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Röszke, Kövegy, Ferencszállás, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 5 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Herceghalom és Kakucs területén a rendőrök összesen 15 illegális migránst fogtak el.

Tolna megyében a rendőrök Bogyiszló területén 10 határsértőt tartóztattak fel.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Komárom területén 8 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, líbiai, pakisztáni, és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 10 esetben Bács-Kiskun, és 12 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 393 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 4 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

borsonline.hu

Fegyveres rendőrök vonultak ki reggel a Lidlhöz - le kellett zárni az üzletet

vg.hu

Meglepő helyről érte kritika a lengyel atomfegyver-telepítési terveket

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Korrupciós ügyben lett gyanúsított az ismert szocialista politikus

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert