POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

A migránsok csoportokba verődve próbálnak áttörni a déli határon

Továbbra is ostrom alatt áll a déli határzár.

A migránsok hullámokban és nagy csoportokban próbálnak Magyarországra jutni. A hétvégén csaknem 1700 esetben intézkedtek a magyar hatóságok az illegális bevándorlók miatt. Közben továbbra sem csillapodnak a kedélyek a Vajdaságban, ahol szombaton migráns csoportok lövöldöztek egymásra. Az esetnél egy ember meghalt, de a leszámolásban résztvevők közül sokan még mindig szökésben vannak.

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta: Az erdőt átfésülték a rendőrök és igyekeztek mindenkit elfogni, de néhányan megszöktek. Az erdőben már viszonylag nyugalom van, de a 100 fősre tervezett szabadkai befogadóközpontban 300-an vannak jelenleg és a környező bozótosokban is sátrat vertek. Az M1 tudósítója több migránssal is beszélt, akik

elmondták, hogy minden éjjel megpróbálnak átjutni a magyar határon és korábban nagy összegekért cserébe embercsempészek is segítették őket. Az erdőt az embercsempészek már felosztották maguk között, ki melyik területről szállítja a migránsokat. A lövöldözés hírére sok migráns megijedt és kisebb csoportokban próbálnak átjutni a határ magyar oldalára.

Nem enyhül, sőt erősödik a migrációs nyomás Magyarország déli határain. Napról napra fiatal, a származásukat igazolni nem tudó férfiak százai, sőt sokszor ezrei próbálnak illegálisan átjutni a határzáron.

A hétvégén is ostrom alatt állt a határ, amikor csaknem 1700 esetben kellet intézkednie a katonáknak és rendőröknek illegális bevándorlás miatt.

A migránsok csoportjaira nem egyszer a települések külterületén, kukoricásokban csaptak le a rendőrök. Sokan az embercsempészekre vártak, hogy tovább vigyék őket. Nem ritka, hogy a csempészek 20-30 embert is bezsúfolnak egy kisteherautóba, de az is rendszeres, hogy majdnem 10 ember utazik egy személyautóban.

Közben a bevándorlók a csempészek segítségével egyre agresszívebben, semmit nem tisztelve próbálnak átjutni a határzáron. Most már az is rendszeres, hogy nem csak kövekkel, husángokkal és létráikkal, hanem lőfegyverekkel támadnak a hatóságokra.

Az embercsempész-hálózatok ugyanis felosztották a déli határ szerb oldalát, és ők azok, aki felfegyverzik a migráns-csapatokat. Ráadásul egymással is folyamatos háborúban állnak a bűnbandák, ugyanis az illegális bevándorlók fejenként több ezer eurót is hajlandók fizetnek annak, aki Magyarországra juttatja őket.

Ez a háború érkezett újabb fejezetéhez szombaton, amikor migránsok két csoportja – több tucat illegális bevándorló – támadt egymásra lőfegyverekkel hajnalban a Szabadka melletti erdőben.

A migránsbandák az önkényesen kisajátított területen vesztek össze. Az agresszív bevándorlók ráadásul nem csak egymásra, hanem a kiérkező rendőrökre is lőttek, majd elfutottak.

Az összecsapásban 7-en súlyosan megsérültek, egy migráns pedig életét vesztette. A rendőrség hajtóvadászatot indított. Minden a környéken várakozó migránst bevittek a rendőrségre és kihallgattak. Elterjedtek olyan információk is, miszerint a szerb csendőrség egy körözött terroristát is őrizetbe vett.

A feszültség azóta sem csillapodik: vasárnap hajnalban ismét lövések hallatszottak, ezúttal a kelebiai erdőből.

A hatóságok így visszamentek a helyszínre.

A helyieket felzaklatták a történtek. Már szombat este békés tüntetésbe és aláírásgyűjtésbe kezdtek. Arra kérik a hatóságokat, hogy a bevándorlókat vigyék befogadótáborba. A szabadkaiak azt mondták: félnek, hogy az összecsapás megismétlődik.

„Hogy aludjak nyugodtan, egy ilyen eset után? Nem tudhatom, hogy mikor bukkan elő valaki a kukoricásból és támad rám fegyverrel. Ha ugat a kutyám, én már nem merek kimenni hogy ellenőrizzem, miért” – panaszolta egy helyi nő.

Sokak szerint napok óta látszott, hogy baj lesz, a migránsok 50-60 fős csoportokban vonultak a határkerítés felé és a taxisok is megállás nélkül hordták őket a határ menti erdőkbe.

2015 óta folyamatos ostrom alatt áll az Európai Unió teljes határvidéke! – erről a magyar Nemzet írt. A lap kiemeli: az embercsempészek megállás nélkül próbálkoznak betörni a régióba, hogy felvegyék a pénzüket és menjenek vissza keletre egy újabb adag emberért.

Az Európai Unió mégis félrenéz, és nem vesz tudomást a problémáról, sőt Magyarországot bírálja. Pedig Európát most Magyarország és Szerbia véd – fogalmazott a lap.

Továbbra is keresi a szerb rendőrség azokat a migránsokat, akik szombaton hajnalban lövöldözni kezdtek a magyar határhoz közeli erdőben. A hatóságoknak eddig csupán egy 26 éves afgán férfit sikerült elfogniuk, akit emberöléssel és emberölési kísérlettel is gyanúsítanak. A Szabadkán és a környéken élők közben továbbra is feszültek. Azt mondják: elveszett a biztonságérzetük, és azonnali megoldásokat követelnek a szerb kormánytól. 

Látszólagos nyugalomban kezdődött a vasárnap reggel a szabadkai makkhetes városrész környékén. Egy nappal ezelőtt itt, a közeli erdőben csaptak össze egymással a migránsok. A lövöldözésben egyikük olyan súlyosan megsérült, hogy az életét már nem lehetett megmenteni.

A helyieket felzaklatták a történtek. Már szombat este békés tüntetésbe kezdtek, hogy a környéken gyülekező bevándorlókat vigyék befogadótáborba. A szabadkaiak azt mondták: tartanak attól, hogy az összecsapás megismétlődik.

„Hogy aludjak nyugodtan, egy ilyen eset után? Nem tudhatom, hogy mikor bukkan elő valaki a kukoricásból és támad rám fegyverrel. Ha ugat a kutyám, én már nem merek kimenni, hogy ellenőrizzem, miért”

– panaszolta egy nő.

A helyiek féltik a gyermekeiket is. Ezen a környéken működik ugyanis Szabadka egyik legnagyobb iskolája, és óvoda is van az erdő közelében.

A magyar határhoz közeli szabadkai erdőben szombaton hajnalban kezdődött leszámolás a migránsok között. A bevándorlók lövöldözni kezdtek egymásra. A rendőség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, majd golyóálló mellényekben fésülték át az erdőt.

Állítólag a rendőrökre is rálőttek, így a helyszínre sietett Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, aki engedélyt adott az éles lőfegyver használatára.

Az erdőből kivezető Majsai út közben egész nap mentőautók szirénázásától volt hangos. Egy 16 éves iráni lány olyan súlyosan megsérült, hogy azonnal meg kellett műteni. De valamennyi bevándorlót lőtt sebekkel vitték kórházba.

Közben az erdő környékén továbbra sem csökkent a feszültség. A rendőrség kereste azokat, akik részt vettek a támadásban.

Volt olyan bevándorló, akit az M1 kamerái előtt bilincseltek meg. Nem hivatalos információk szerint a szerb csendőrség egy körözött terroristát is őrizetbe vett, erről azonban nem közöltek részleteket.

A belügyminisztérium vasárnap csak annyit írt: egy 26 éves afgán férfit gyors és hatékony akcióban fogtak el Szabadkán, a gyanú szerint ő is részt vett a szombati lövöldözésben, így emberöléssel gyanúsítják.

Az elmúlt időszakban érezhetően megnőtt a Vajdaságba érkező migránsok száma. A magyar határ melletti városban is egyre több illegális bevándorlóval lehet találkozni. És ezt a hazánk déli határán is érezni.

Magyarország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről – ezt mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter kifejtette, a keletről érkező háborús menekülteknek joguk van belépni Magyarországra. Ezzel szemben a délről érkező illegális bevándorlók több biztonságos ország határait is megsértik.

„A határokat továbbra is szigorúan kell védeni Magyarország is szigorúan, erősen védi a déli határát. Ezért van szükség arra, hogy határvadász egységek jöjjenek létre, amelyek képesek lesznek arra, hogy Magyarország határát megvédjék, párhuzamosan azzal, hogy a rendőröket és a katonákat tehermentesíteni lehessen ezen feladat alól” – fogalmazott a külügyminiszter.

Erre pedig a számok alapján is nagy szükség van. A déli határon az éjjel több nagyobb migránscsoportot is elfogtak a rendőrök. Volt, aki embercsempészekkel próbálkozott, más gyalog akart illegálisan belépni Magyarország területére. Egy nap alatt ismét mintegy 600 bevándorlóval szemben intézkedtek itthon a hatóságok.

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve elmondta: Ma reggel a szabadkai közkórház igazgatója közölte, hogy a sérültek állapota stabil. Egy afgán férfit letartóztattak.

A helyiek félnek, hogy még felfegyverzett migránsok kószálnak a környéken és elmondásuk szerint az éjszaka folyamán volt egy újabb lövöldözés a makkhetesi és a kelebiai erdő közötti részen.j veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nálkozott.

Új veszélyességi szintre lépett a migrációs nyomás, a migránsok egyre agresszívebbek, erőszakosabbak, már felfegyverkeznek, és használják is ezeket a fegyvereket – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán, ahol szerb hivatali kollégájával, Nikola Selakoviccsal találkozott.

Kiemelte: kritikus időszakban került sor erre a találkozóra, hiszen Európa drámai kihívások előtt áll.

Mint mondta: a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok tartósan háborús inflációs környezetet hoznak létre.

Emellett fokozódik a menekültválság, és egyre súlyosabb migrációs kihívásokkal kell szembe néznünk, ráadásul mi, magyarok – alapvetően egyedüliként – szembesülünk kihívással egyszerre délről és keletről, mondhatni kettős nyomás alatt állunk” – húzta alá Szijjártó Péter.

A közös sajtótájékoztatón a külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrajnai háború fokozódó intenzitása miatt egyre nő a menekültek száma Magyarország keleti határán, és már naponta több mint tízezer menekült érkezik az országba, számuk pedig már meghaladta a 820 ezret.

Mindezzel párhuzamosan a migrációs nyomás is egyre súlyosabb. A mai napig több mint 110 ezer illegális migránst állítottunk meg a déli határunkon” – mutatott rá Szijjártó Péter, aki arra is kitért, hogy az egyre erőszakosabb, és fegyverrel rendelkező migránsok biztonsági fenyegetést jelentenek Szerbia és Magyarország számára is.

Világossá kell tenni, hogy itt semmifajta emberi jogi kérdésről nincsen szó” – emelte ki. „Szeretném világossá tenni, hogy ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek itt Szerbiában, akik lövöldöznek, ezeknek az embereknek semmilyen joguk nincsen arra, hogy belépjenek Magyarország területére” – szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter.

 

A magyar diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy a migránsok biztonságos országokon keresztül, határok sorozatos megsértésével, vagyis bűncselekmények sorozatos elkövetésével érkeznek Szerbiába, és erre senkinek nincsen joga.

Szijjártó Péter szerint a helyzet egyre súlyosabb lesz, mert az ukrajnai háború miatt a világ számos pontját éhínség fenyegeti. „Ez az élelmiszerellátási válság újabb, valószínűleg minden eddiginél sokkal súlyosabb migrációs nyomást fog helyezni szerbekre és magyarokra egyaránt. Ezért azt hiszem, hogy ez az utolsó utáni pillanat, hogy Brüsszel és a Soros György-féle NGO-k befejezzék a migráció biztatását és a migráció szervezését” – hangsúlyozta a miniszter.

Arra kérjük Brüsszelt és a Soros-féle NGO-kat, hogy ne biztassák a migránsokat, ne bujtsák fel őket bűncselekményekre, és ne bujtsák fel őket arra, hogy megsértsék országok, mint például Szerbia vagy Magyarország szuverenitását” – adott hangot álláspontjának Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: a migránsok által elkövetett erőszakos bűncselekmények veszteségeiért, amelyek között most már emberélet is van, a felelősség azokat terheli, akik a migrációt támogatják, buzdítják, és akik a migránsokat arra ösztönzik, hogy jöjjenek Szerbiába és Magyarországra.

A külgazdasági és külügyminiszter egyben azt is leszögezte, hogy Magyarország soha egyetlen egy illegális bevándorlót sem fog beengedni a területére, ezért ne próbálkozzanak, ne kísérletezzenek. „Nem éri meg Szerbiába jönni, mert nem jöhetnek tovább Magyarországra” – emelte ki, és hozzátette, hogy Magyarország segít Szerbiának a déli határai védelmében is.

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy míg Magyarország teljesíti a kötelességét, keleten beengedi és segíti a háborús menekülteket, délen pedig megállítja az illegális bevándorlást, addig Brüsszel a Magyarországnak járó európai uniós forrásokat politikai zsarolás keretében visszatartja.

A külgazdasági és külügyminiszter a kihívások ismertetése után kitért arra is, hogy a szerbek és a magyarok együttműködése az utóbbi időszak sikertörténete. Rámutatott, hogy „brutálisan” nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, és az idei esztendő első négy hónapjában 117 százalékkal több forgalmat bonyolítottak le, mint egy évvel ezelőtt, és a tavalyi egész éves növekedés is 42 százalék volt.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy minden idők legnagyobb közös vállalkozása, a Belgrádot Budapesttel összekötő vasútvonal modernizálása Magyarországon is a megvalósítás fázisába jutott. Ezért augusztus elsejétől teljes vágányzár lesz a szakaszon, a teherforgalmat pedig átirányítják a Szeged-Szabadka vasútvonalra, amelyet az utóbbi időszakban már felújítottak. Az erről szóló megállapodást a hétfői találkozó keretében írta alá a két tárcavezető.

Az energiaellátási kérdésekre is kitért a miniszter, és emlékeztetett arra, hogy a két ország a közelmúltban biztosította, hogy az Oroszországból származó földgáz, amely mind Szerbia, mind Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából kritikus és egyelőre pótolhatatlan, biztonsággal meg tud érkezni Szerbiába és Magyarországra.

Nikola Selakovic szerb külügyminiszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy az utóbbi másfél évben már kilencedik alkalommal találkozik magyar kollégájával, ami a két ország jó kapcsolatának a bizonyítéka. Köszönetet mondott Aleksandar Vucic szerb elnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy sikerült lefektetniük a két ország és a két nép jó viszonyának alapjait.

A szerb külügyminiszter megköszönte magyar kollégájának, hogy a magyar kormány ösztönzi a beruházókat, hogy Szerbiában is keressenek befektetési lehetőségeket. Emellett megköszönte a magyar miniszterelnök és a külügyminiszter támogatását, amellyel Szerbia európai integrációja mellett állnak ki. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktorhoz hasonló brüsszeli reformokat követel a legesélyesebb olasz miniszterelnök-jelölt

borsonline.hu

Brutális baleset: nyugdíjas sofőr miatt halt meg az öt hónapos kisfiú

borsonline.hu

Ájultra erőszakoltak egy diáklányt a szállodahajón

hirtv.hu

Sokkoló tragédia történt a strandon, napernyő nyársalt fel egy idős nőt

ripost.hu

Ezt mondta Boros Lajos a sámánteáról, ami tönkretette VV Anett életét

hirtv.hu

Lassú, de biztos orosz előrehaladás Ukrajnában

travelo.hu

Földrengést észleltek egy paradicsomi görög szigeten

ripost.hu

Ez a három csillagjegy a legnagyobb pletykafészek, vigyázz, mit árulsz el magadról

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Jogi lépéseket tervez Suzy - törölték az oldalát

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Horror előrejelzés, munkahelyek százezrei veszélyben

POLITIK

Befejeződött a székesfehérvári Szent István király székesegyház rekonstrukciója

POLITIK

Megkezdődhet a földgáz kitermelése a Békés megyei Nyékpusztán

POLITIK

Egyre biztosabbnak tűnik a jobboldali győzelem az olasz választásokon