Létrehozva: 2022.06.09.
Módosítva: 2022.06.13.

Ukrajnai háború : 10 ezer amerikai katonát vár Lengyelország

Az ukrajnai háború bizonyos értelemben már európai, sőt globális jelleget öltött, hiszen világméretűek a gazdasági következményei, Lengyelország érdeke pedig az, hogy Ukrajna ne szenvedjen vereséget - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke egy szerdai vidéki gyűlésen.

Szerző Ripost

Az ukrajnai háború jelenleg "az egyik legsúlyosabb téma" - hangsúlyozta a biztonsági és nemzetvédelmi ügyekért kormányfő-helyettesként felelős Kaczynski a közép-lengyelországi Sochaczew városban rendezett gyűlésen.


"Nem akarok senkit sem megijeszteni, azt állítani, hogy a háború tovább fog terjedni" - jelentette ki Kaczynski, hozzáfűzve: a pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett lengyel kormánykoalíció mindent megtesz az ilyen forgatókönyv megakadályozásáért. Hangsúlyozta: a háború nem végződhet Ukrajna vereségével. "Ez Ukrajna, valamint Lengyelország érdeke is" - húzta alá, azt magyarázva, hogy ha Lengyelország "nem is közvetlenül Ukrajna után következik az orosz hódítások terveiben", a három balti ország (orosz meghódítása) után "biztosan sorra kerülne".


Ukrajna megmaradása az egész demokratikus világ érdeke is - folytatta Kaczynski. Megjegyezte: eltérő a demokrácia és a szabadság mértéke a különböző (nyugati) országokban. Úgy látta: Lengyelországban "ma több a szabadság, mint a demokratikus országok döntő többségében", a demokratikus rendszerről általában viszont elmondható: ez a kereszténységnek köszönhetően keletkezett, és "az embernek a leginkább kedvező rendszerről van szó a világ történelmében".
 

Kaczynski szerint "nagyon rossz lenne, ha a demokratikus világ veszítene". Mint fogalmazott: az ukrajnai háború igazából "két világrend közötti indirekt összeütközés". Lengyelország éppen ezért élenjáró azok között, akik segítenek Ukrajnának, és továbbra is így fog cselekedni - hangsúlyozta Kaczynski.
A pártelnök megerősítette a lengyel védelmi képességek további fejlesztésének terveit is. "Nem akarjuk a háborút, elrettenteni akarunk, meg akarjuk mutatni az oroszoknak, hogy nincs itt keresnivalójuk" - érvelt. Hozzáfűzte: Lengyelország számíthat a NATO-ra, "de csakis akkor, ha maga is erőteljesen fegyverkezik".
 

A lengyel kormány szerint - az ukrajnai háború miatt - állandó szövetséges bázisokat kell létesíteni a NATO keleti szárnyán, beleértve Lengyelország területét, és Varsó állandóvá szeretné tenni mintegy 10,5 ezer amerikai katona lengyelországi jelenlétét.

Továbbra is heves harcok folynak a Luhanszk megyében található Szeverodonyeckért. A település jelentős részét már az oroszok birtokolják az ukránok pedig csak a külterületeket ellenőrzik. A város azonban stratégiai jelentőséggel bír mindkét fél számára, hiszen a Donbasz régió irányításához elengedhetetlen Szeverodonyeck ellenőrzése. A város utcáin intenzív harcok folynak. Moszkva válasza a NATO-erők lengyelországi felvonultatására "arányos" lesz - figyelmeztetett az orosz külügyminisztérium, jelentette a Sky News.

A hírügynökség idézte Oleg Tyapkint, az orosz külügyminisztérium európai kapcsolatokért felelős osztályának vezetőjét:

A válaszlépés, mint mindig, arányos és megfelelő lesz, célja az Oroszországi Föderáció biztonságát fenyegető potenciális veszélyek semlegesítése.

A NATO az ukrajnai háború elhúzódása miatt megerősítette erőit Lengyelországban, az ukrán határ közelében.

Februárban Joe Biden amerikai elnök további 3000 amerikai katona Lengyelországba telepítését rendelte el, hogy segítsen megerősíteni a NATO jelenlétét Kelet-Európában.

Alig egy hónappal később az Egyesült Királyság közölte, hogy 100 katonával együtt egy földi légvédelmi rendszert telepít Lengyelországba. Ben Wallace védelmi miniszter bejelentette a Sky Sabre rakétarendszer telepítését, mikor Varsóba utazott, hogy találkozzon lengyel kollégájával. A Downing Street szerint a a közeljövőben 100 katonát rövid telepítenék, és folyamatosan felülvizsgálnák a helyzetet.

Bevetésre kész és azonnal szállítható a Bundeswehr hadrendből kivont, de Ukrajna számára modernizált "Marder" páncélozott gyalogsági harcjárműveinek egy része - jelentette be a felújítást végző Rheinmetall konszern.

Jelenleg 100 Marder gyalogsági harcjármű felújításán dolgozunk, az első járművek már készen állnak a szállításra

- mondta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója a Bild am Sonntag lapnak: "hogy mikor és hová szállítják a Mardereket, arról a német kormány dönt".

A Rheinmetall a Marder gyalogsági harcjárművek mellett még 88 Leopard 1 és Leopard 2 harckocsik felújítását is végzi Ukrajna számára. Pappberger szerint a Marder még mindig egy erős harcjármű, amelyet a Bundeswehr is használ - például Litvániában.

A Marder az évek során több felújításon esett át

- számolt be a vezérigazgató.

A hadfelszerelések iránti nagy kereslet miatt a Rheinmetall növelni kívánja kapacitásait.

Arra számítunk, hogy az értékesítés jelentősen, évi akár 20 százalékkal is növekedhet, és jelenleg a kapacitásunk bővítésén dolgozunk

- mondta Pappberger.

Egyes telephelyeken több műszakos munkarendre állunk át. A lőszergyártást legalább háromszorosára növelhetjük a következő tizenkét hónapban, a teherautó-gyártást pedig megduplázhatjuk, mivel a hidegháborús infrastruktúra nagy részét elég gyorsan képesek vagyunk reaktiválni

- említette meg, hozzátéve, hogy a megnövekedett kereslet ellenére sem léptek fel ellátási hiányosságok vagy jött létre szűk keresztmetszet.

Olaf Scholz német kancellár Emmanuel Macron francia államfővel és Mario Draghi olasz kormányfővel együtt látogathat el Kijevbe egy vasárnapi német lapjelentés szerint.

A Bild am Sonntag című lap értesülése szerint a három vezető a világ legfejlettebb ipari országait összefogó G7 csoport június 26-án kezdődő németországi csúcstalálkozóje előtt felkeresheti Kijevet, ahol egyikük sem járt az orosz támadás kezdete óta.

Párizs és Berlin jó ideje egyeztet a közös kijevi látogatásról, amelyre azért nem kerítettek sort eddig, mert Emmanuel Macron meg akarta várni a vasárnapi franciaországi parlamenti választást - írta a német lap, hozzátéve: Párizs javasolta, hogy ne ketten, hanem az olasz kormányfővel együtt utazzanak az ukrán fővárosba.

AZ EURÓPAI UNIÓ HÁROM LEGERŐSEBB ORSZÁGÁNAK VEZETŐI A KÖZÖS VIZITTEL A KÖZÖSSÉG EGYSÉGÉT AKARJÁK KIFEJEZNI - EMELTE KI A BILD AM SONNTAG. AZ EGYELŐRE NEM ISMERT, HOGY BEJELENTHETNEK-E ÚJABB FEGYVERSZÁLLÍTÁSOKAT - ÍRTÁK.

Felidézték, hogy Olaf Scholzot széles körben bírálják, amiért nem tett még szolidaritási látogatást Kijevben. A kancellár ezt a kritikát azzal hárítja el, hogy nem kíván csatlakozni azokhoz, akik "néhány fotó erejéig járkálnak" Ukrajnába, és csak akkor utazik, ha "nagyon konkrét" ügyekről lehet tárgyalni.

Az biztos, hogy Németország nemrég újabb nagyszabású fegyverszállításokat helyezett kilátásba. Olaf Scholz június elején jelentette be, hogy a hazájának rendelkezésére álló legmodernebb légvédelmi rendszerrel, az IRIS-T-vel, és tűzérségi állások felderítésére szolgáló radarrendszerekkel is támogatják az orosz támadás ellen védekező ukrán hadsereget.

A kancellár a szövetségi parlamentben (Bundestag) arról is szólt, hogy hamarosan befejeződik az ukrán katonák németországi kiképzése a Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) önjáró löveg használatára, és elkezdődik egy újabb kiképzési program, amelyben a Gepard önjáró légvédelmi gépágyú használatát tanulják meg ukrán katonák.

A G7 csoporthoz Németország, Franciaország és Olaszország mellett az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, valamint az Európai Unió mint nemzetek feletti intézmény tartozik. A soros elnöki tisztséget betöltő Németország egy bajorországi alpesi kastélyszállóban, a Schloss Elmauban rendezi meg a csoport vezetőinek háromnapos találkozóját.

A legfejlettebb iparú országok informális egyeztető fóruma 1975 óta működik, és 1998-ban tagjai közé fogadta Oroszországot, így átalakult G8 csoporttá. Azért működik mégis G7 csoportként, mert Oroszország tagságát 2014-ben az Ukrajnához tartozó Krím félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése miatt felfüggesztették.


 

 


 

origo.hu

Isteni szikra – Mazda CX-30 e-Skyactiv X Nagisa teszt

ripost.hu

Kijött a nagy korkülönbség? Titokban szakított az újabb sztárpár

mindmegette.hu

A 10 legtutibb ebédötlet hétvégére: ezekből garantáltan duplán szed majd a család

hirtv.hu

Messzire küldte Zelenszkij az ukrán fegyveres erők volt parancsnokát

ripost.hu

"Pusztító magyarok" - Szoboszlaitól és a magyar válogatottól meglepetést várnak az Eb-n

mandiner.hu

„Paranoiás”, „hülyét csinál magából”, „kicsinyes” – már Magyar Péter híveinek is sok volt az internetblokkolós konteó

ripost.hu

Kiakadt Kőgazdag Aurél: nem engedik érettségizni

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

Egy korszak lezárul: válogatott csapatkapitánya elhagyja a Fradit

ripost.hu

Tragédia Szalántán: szerelmespár halt szörnyet a balesetben

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk

POLITIK

Manfred Weber kötelező katonai szolgálatot akar az EU-ban

POLITIK

6400 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon