Létrehozva: 2022.06.26.
Módosítva: 2022.06.26.

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál

Ezt közölte a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebookon.

Rendkívül súlyos a migrációs helyzet Magyarország déli határánál - közölte a honvédelmi miniszter vasárnap a Facebookon azt követően, hogy látogatást tett a hadsereg kelebiai határvédelmi bázisán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, az idén több mint duplájára emelkedett azok száma, akik engedély nélkül próbáltak bejutni Magyarországon keresztül az Európai Unió területére.

Kiemelte, a biztonság alapvető nemzeti érdek, és ennek a biztonságnak garanciája a magyar honvédség, amelyre mindig, minden körülmények között számíthatnak a magyar emberek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte, a kormány álláspontja egyértelmű: a migrációs problémákat a kiindulópontjukon kell kezelni, ezért a Magyar Honvédség a következő években is fenntartja NATO-vállalásait a missziós részvételekben.

Idén már annyi illegális migráns próbált Magyarországra jönni, mint Székesfehérvár lakossága - írja feltöltött videójához a Magyarország Kormánya Facebook-oldal.

Rétvári Bence videóüzenetében közölte: ez azt jelenti, hogy az idén már csaknem két és félszer annyian próbálták meg illegálisan átlépni a magyar határt, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A százezres szám több mint Székesfehérvár teljes lakossága - érzékeltette a helyzetet.

A politikus hangsúlyozta, hogy ezzel együtt megugrott az embercsempészek száma is: a magyar rendőrök idén 750 embercsempészt fogtak el, miközben az elmúlt év hasonló időszakában csupán 400-at. Mindez azt jelenti - folytatta -, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar határon. Eközben még messze van az ősz, amikorra begyűrűzik az afrikai országokba és máshova az ukrán-orosz háború hatása, ami még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát - vélekedett.

Itt az ideje, hogy az Európai Unió komolyan foglalkozzon a külső határok védelmével és végre érdemben segítse azokat az országokat, amelyek Európa külső határát védik - figyelmeztetett az államtitkár.

Az várható, hogy egyre több illegális bevándorló fog megjelenni és a forró nyár után forró ősz lesz a magyar déli határon - mondta Rétvári Bence.

Átlépte a százezret azoknak a száma, akik megpróbáltak illegálisan átlépni a magyar déli határon – mondta Rétvári Bence miniszterhelyettes a belügyminisztérium államtitkára.

Tavaly ebben az időszakban jóval kevesebben, 43 ezren próbáltak meg átjutni a magyar határon illegálisan. Az embercsempészek száma is természetesen megugrott ezzel arányosan – folytatta a Facebook-oldalára feltett videóban Rétvári. Idén csaknem 750 embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök, miközben tavaly ezen időszakban még 400-at sem. Jól látható tehát, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar déli határon. És még messze van az ősz, amikor begyűrűzik az afrikai országba és máshova az ukrán–orosz háborúnak a hatása, amely nyilvánvalóan még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát – tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán azt mondta: sokan menekülnek Afganisztánból, de újabban Indiából, Pakisztánból és Afrikából is. Az érkezők zöme továbbra is fiatal férfi, akik nagy csoportokban próbálnak átjutni a magyar határon.

A belbiztonsági főtanácsadó hozzátette: a migránsok mind agresszívabban próbálnak hazánk területére bejutni. Összesítése szerint eddig 230 alkalommal támadtak rá a magyar rendőrökre és katonákra, és gyakorta megrongálják a határkerítést és annak műszaki berendezéseit, továbbá volt, akinél lőfegyvert is láttak.

Kitért arra is, hogy a magyar migrációs politika 2015 óta nem változott. Közölte, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri az észak-afrikai térségnek az ukrajnai háború miatt akadozó ellátását, amely komoly éhínséghez és újabb migrációs hullámhoz vezethet. Bakondi György egyúttal jelezte: Magyarország felajánlotta segítségét Ukrajnának abban, hogy az Észak-Afrikába irányuló búzaszállítmányokat magyar területen keresztül juttassák célba.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll