Létrehozva: 2022.06.12.

Orosz robotrepülők semmisítettek meg egy katonai raktárt Ukrajnában

Közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Szerző Ripost

Megsemmisítettek orosz robotrepülőgépek egy nagy raktárt a Ternopili területen lévő Csortkiv településnél, amelyben az Egyesült Államokból és európai országokból érkezett páncéltörő rakétarendszereket, hordozható légvédelmi rakétarendszereket és tüzérségi lövedékeket tároltak - mondta Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov szerint szombaton nagy pontosságú levegő-föld rakéták mértek csapást két vezetési posztra és 15 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, aminek következtében megsemmisült egy Buk-M1 föld-levegő rakétaindító berendezés, egy légtérellenőrző radar, egy Sz-300-as föld-levegő rakétarendszer célfelderítő és -követő radarja, valamint rakétasorozatvető-üteg. A harcászati légierő három vezetési pontot és 25 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadott, aminek eredményeképpen több mint 150 “nacionalista” életét vesztette, hat harckocsi, öt tüzérségi löveg és 10 különleges célú jármű pedig üzemképtelenné vált.

A beszámoló szerint orosz vadászgépek lelőtték az ukrán légierő két Szu-25-ös gépét a “Donyecki Népköztársaság” felett, a légierő pedig egy harmadikat is megsemmisített Harkiv megyében. A légvédelem emellett nyolc ukrán drónt – köztük egy Bayraktar TB-2 típusút -, valamint két Tocska-U és három Uragan rakétát is lelőtt.

A rakéta- és tüzérségi erők 248 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást, 21 vezetési posztot és 37 tüzérségi tüzelőállást lőttek, aminek következtében több mint 320 “nacionalista” életét vesztette, öt páncélozott jármű, hat tüzérségi löveg és aknavető, 15 speciális katonai jármű, valamint öt lőszer- és üzemanyagraktár megsemmisült.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése alapján az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 201 repülőgépet, 130 helikoptert, 1188 drónt, 338 légvédelmi rakétarendszert, 3514 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 508 rakétasorozatvetőt, 1870 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 3570 speciális katonai járművet veszítettek.

A donyecki “népi milícia” vasárnapi közleménye szerint Ukrajna 237 települése került eddig az orosz fegyveres erők által támogatott szakadárok ellenőrzése alá, miközben folytatódik az előrenyomulás Szlovjanszk felé. A milícia azt állította, hogy az elmúlt 24 órában mintegy 70 ukrán fegyverest, egy drónvezérlőállást, három harckocsit, két 2SZ3 Akacija önjáró tüzérségi löveget és négy teherautót semmisített meg.

A luhanszki “népi milícia” arról tett bejelentést, hogy nem tervezi megrohamozni a szeverodonecki Azot vegyiüzemet, amelyben körülzárt ukrán katonák vannak, akik “kénytelenek lesznek megadni magukat”. A szakadár alakulat szerint az ukránok többször próbáltak meg maguknak szabad elvonulást kialkudni a szomszédos Liszicsanszk felé.

Rogyion Mirosnyik, a “Luhanszki Népköztársaság” oroszországi nagykövete szombat éjjeli Telagram-bejegyzésben azt állította, hogy a civilek elkezdték elhagyni az Azot üzemet egy olyan kijáraton keresztül, amely nem áll az ukrán fegyveresek ellenőrzése alatt.

A Donyec-medence több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi támadást. Az Azovi-tenger partján fekvő, orosz ellenőrzés alá került Berdjanszkban vasárnap hajnalban robbanás történt és tűz ütött ki egy transzformátor-alállomáson. A helyi hatóságok először terrortámadásról tettek bejelentést, majd közölték, hogy a létesítményben rövidzárlat keletkezett. A lakóházak egy része áramellátás nélkül maradt.

Gyenyisz Pusilin, a “Donyecki Népköztársaság” vezetője pánikkeltésnek minősítette azt az ukrán médiában megjelent állítást, mely szerint Mariupolban kolerajárvány fenyeget. Az elöljáró szerint a romok közül kiemelt holttesteket, amelyek már “nincsenek nagyon sokan”, igazságügyi szakértői és az ügyészségi vizsgálat után újratemetik a külön erre a célra kijelölt helyeken.

Elmondta, hogy az egykor 475 ezres városban ma mintegy 200 ezren laknak. Pusilin szerint a létfontosságú infrastruktúra helyreállításával párhuzamosan az emberek kezdenek visszatérni. Hozzátette, hogy a mariupoli kikötőből az év végéig egymillió tonna donyecki és luhanszki terméket fognak elszállítani. A városban megnyitották a munkaközvetítő központot, hogy segítsen az embereknek a szakmájukban elhelyezkedni, az átlagbér meghaladja a 30 ezer rubelt (jelenlegi árfolyamon mintegy 200 ezer forintot).

Jevgenyij Jurcsenko, a Déli Bányászati és Kohászati Komplexum vezérigazgatója szombaton közölte, hogy az ipari egyesülés alcsevszki acélgyára kész Mariupolból kitelepült szakembereket, köztük kohászokat és kokszmunkásokat alkalmazni.

Az orosz erők az elmúlt napban is folytatták a kelet-ukrajnai Harkiv megye elleni tüzérségi támadásokat, három polgári lakos meghalt és négy megsérült - közölte vasárnap a régió kormányzója.

Oleh Szinyehubov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson írta, hogy az áldozatok közül kettő Zolicsiv faluban vesztette életét, a harmadik a csuhijivi járásban. Hozzátette, hogy a megyeszékhely, Harkiv egyik lakónegyedét is támadás érte, de ott senki sem sérült meg.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó egy tévéműsorban arról számolt be, hogy az orosz csapatok már két hidat megsemmisítettek abból a háromból, amely a régió közigazgatási központjába, Szeverodoneckbe vezet. Szavai szerint az oroszok vasárnapra virradó éjjel döntötték romba a második hidat, és a megmaradt harmadikat is folyamatosan ágyúzzák. Szerinte arra törekednek, hogy elzárják a várost a külvilágtól. “A következő két-három nap sorsdöntő lehet” – figyelmeztetett a kormányzó. Elmondta, hogy a Liszicsank és Bahmut közötti autóutat is igyekeznek ellenőrzésük alá vonni az orosz erők. “Tovább folynak a harcok Szeverodoneckért, nagyon súlyos a helyzet Toskivkában, ahol az oroszok próbálják hátrébb kényszeríteni az ukrán csapatok védelmi vonalát” – emelte ki Hajdaj.

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy Bahmut irányában az ukrán csapatok több településnél is visszaverték az orosz erők támadásait, és szombaton legfeljebb 150 orosz katonát öltek meg. A kijevi katonai vezetés vasárnapi összesítése szerint eddig megközelítőleg 32 150 orosz katona esett el az ukrajnai harcokban.

Eközben a Borisz Nyemcov Alapítvány idei kitüntetését Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek ítélte oda bátorságáért. Az alapítványnál elmondták, hogy a díjat eddig kizárólag orosz ellenzéki politikusok és aktivisták kapták meg, tavaly például Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető.

Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust 2015. február 28-án gyilkolták meg Moszkvában. A Borisz Nyemcov Szabadságért Alapítványt 2015. november 9-én hozta létre Németországban legidősebb lánya, Zsanna Nyemcova – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint a tagállamok “történelmi döntés” előtt állnak a június 23-24-i találkozón, hogy megadják-e Ukrajnának a tagjelölti státuszt.

“Remélem, húsz év múlva, amikor visszatekintünk, azt mondhatjuk, a helyes dolgot tettük” – mondta von der Leyen újságíróknak kijevi látogatásáról hazafelé tartva.

A The Guardian című brit lap vasárnap egy lopásokat nyomon követő, akadémikusokból és digitális technológiai szakértőkből álló nemzetközi csapatra hivatkozva arról számolt be, hogy egy szakértő bűnszövetkezet nagyértékű műtárgyakat csempész ki Ukrajnából Oroszországba. “Komoly bizonyítékok vannak arra, hogy ez szándékos orosz lépés, ugyanis konkrét festményeket és dísztárgyakat céloztak meg és szállítottak Oroszországba” – mondta Brian Daniels antropológus, a csoport egyik tagja. Állítása szerint főként a szkíta aranykincsek érdeklik a műkincstolvajokat.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rákkal küzdött, és meggyűlölte második hazáját az olimpiai bajnoknő

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

magyarnemzet.hu

Nyilatkozott az orosz mesterlövész, miután megadták magukat az ukránok + videó

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Ez a hét nagyon nagy lehetőségeket rejt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt