Létrehozva: 2022.06.29.

Miért akarta az I. kerület pénzelni Alföldi Róbert II. kerületi színházát?

Hát így megy ez?

Szerző Ripost

Miközben folyamatosan arról beszél V. Naszályi Márta párbeszédes első kerületi polgármester, hogy a kormány miatt üres az általa vezetett városrész kasszája, nagyvonalú gesztusként 35 millió forintot kívánt adni az Alföldi Róbert nevével fémjelezhető Átrium Színháznak, amely ráadásul a egy másik kerületben van. Előterjesztésére az önkormányzati testület május 26-i ülésén el is fogadta a bőkezű dotációt az amúgy a szomszédos kerületben található teátrum számára. Egy hónappal később azonban a képviselő-testület úgy módosította a költségvetést, hogy a pénzt csak az I. kerületben lehet elkölteni. V. Naszályi Márta az időközi választás eredményétől függően újra előveheti majd a II. kerületi magánszínház támogatását.

Noha csak egyetlen szavazatnyi többséggel, de a május 26-i ülésen mégis el tudta fogadtatni az I. kerületi önkormányzati testülettel a polgármester, hogy jelentős összeggel, 35 millió forinttal támogassák az Átrium Színházat. A támogatás nagyvonalúsága akkor tűnik ki igazából, ha mellétesszük, hogy a kerület a városvezető szerint roppant pénzszűkében van. Miközben tehát a polgármester a kerületet sújtó pénztelenségről beszél, és ezért a kormányt kritizálja, 35 millió forinttal támogatná a szomszédos kerületben működő, az érzékenyítést zászlajára tűző színházat.

A kerület pénztelensége kapcsán V. Naszályi Márta a közösségi oldalán például azt írta, hogy a városrész értékpapírban tartott vagyona 2022-re hárommilliárd forinttal csökkent. Több ízben panaszkodott arra, hogy a kormány sorra vonja el az iparűzési, idegenforgalmi és gépjárműadó, valamint a parkolási bevételek által biztosított forrásokat.

Az Alföldi Róberthez köthető teátrum a szomszédos kerületben található magánszínház. A Magyar Nemzet szerint a polgármester által is szorgalmazott előterjesztésben többek között azt is feltüntették: „A THEA Art Nonprofit Kft. célja, hogy a tanrendet kiegészítő előadásaikkal és a társadalmi érzékenyítő programjaikkal minél szélesebb rétegekhez jussanak el”.

Az érzékenyítési törekvést amúgy a színház a saját honlapján is elismeri: „Igen, az Átrium készít társadalmilag érzékenyítő programot középiskolásoknak és egyetemistáknak, ezek az előadások a Mentőcsónak név alatt futó tantermi produkciók.”

Gulyás Gergely Kristóf, az I. kerület fideszes önkormányzati képviselője a Magyar Nemzetnek a májusi testületi ülést követően azt mondta: „május elején már tárgyalta volna a testület ezt az előterjesztést, a népjóléti, oktatási, kulturális és sportbizottság azonban előzetesen nem támogatta, emiatt a polgármester visszavonta, majd ugyanezt a napirendi pontot változatlanul behozta a május 26-i testületi ülésre, ahol a kerületi Momentum – megváltoztatva két héttel korábbi álláspontját – támogatta, és így tudott átmenni, egyetlen szavazat többséggel”.

Hozzátette: számukra már az is problémákat vet fel, hogy a kerületi középiskolásoknak érzékenyítő programokat akarnak tartani az Alföldi Róbert nevével fémjelzett magánszínház szervezésében. A támogatási összeget firtató kérdésre a fideszes politikus azt válaszolta, hogy a konkrét összeg várhatóan „harmincöt- és hatvanmillió forint között lesz”. A fideszes politikus felidézte:  már a decemberi tárgyaláskor jelezték a momentumos és a volt jobbikos önkormányzati képviselők, hogy ellenzik a tervet.

Megemlítette azt is, hogy a múlt évben négymillió forintot már adott az Átriumnak az önkormányzat, ez az összeg akkor két előadás előkészítésére volt nevesítve. A baloldali városvezetésnek valamiért fontos, hogy ezt a színházat támogassa

– hívta fel a figyelmet a Fidesz önkormányzati képviselője.

Az I. kerületben a momentumos Gelencsér Ferenc egyéni önkormányzati képviselő és alpolgármester lemondásával (a párt újdonsült elnöke listás képviselőként folytatja a parlamentben) már az olimpiaellenes párt visszakozása sem lett volna elég a V. Naszályit támogató többség létrehozásához abban az esetben, ha a Jobbikból korábban kilépett képviselők a fideszes és KDNP-s politikusokkal együtt szavaznak.

Gulyás Gergely Kristóf szerint a helyi Momentum és a polgármester között ezúttal politikai megállapodás köttethetett. A már említett május 12-i ülésen ugyanis a baloldali többség megszavazta, hogy a kerület új alpolgármestere Korsós Borbála legyen, aki korábban Gelencsér titkárnője volt.

Az Alföldi Róbert nevéhez köthető teátrum támogatásának ügye a polgármester várbéli közmeghallgatásával folytatódott, melyen az emberektől kemény bírálatokat kapott.

A június közepén megtartott eseményen hiába győzködte az embereket V. Naszályi Márta, hogy az I. kerületben élőknek roppant fontos a II. kerületben lévő magánszínház sokmilliós támogatása, a turistabuszok problémáját felvető helyieket nem tudta meggyőzni. Közmeghallgatásán egymás után három „előre beérkezett lakossági kérdés” is V. Naszályi Márta polgármestert dicsérte, amiért együttműködési megállapodást kíván kötni az Alföldi Róbert nevével fémjelzett magánszínházzal.

A polgármester az „írásbeli kérdésekre” válaszolván részletesen kifejtette, hogy minden I. kerületi oktatási intézmény harminc ingyenjegyet kap az Átriummal kötendő megállapodás értelmében, a helyi lakosok pedig tíz százalék kedvezménnyel vehetik meg jegyüket az előadásokra. Azt nem árulta el, hogy összesen mennyi pénzt kíván a színház fenntartására fordítani, arról azonban hosszan beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzat, a II. kerület és a XIII. kerület is támogatja a színházat.

Az érzékenyítő programokról azonban, amelyeket a helyi középiskolásoknak rendelnének a színháztól, ezúttal nem beszélt. Kijelentette: „A kultúratámogatás megosztó személyek támogatásával is jár!” Szerinte az elnyomott hangokat kell támogatni. V. Naszályi Márta egyébként többször hivatkozott az Átrium oldalán megjelent közleményre, amelyben a színház kifejtette, hogy azért van szükség a kerületektől érkező támogatásra, mert az államtól nem kap pénzt.

Az Alföldi Róberthez köthető teátrum ügye a múlt hét csütörtöki testületi ülésen tengelytörést szenvedett. A nyári szünet előtti utolsó tanácskozás elején a polgármester az ügyben már visszakozni látszott, a maratoni hosszúságúra nyúlt ülés hetedik órájában a képviselők a helyi Fidesz javaslatára mégis elfogadták azt a költségvetési módosítást, amely értelmében az Átriumnak szánt 35 milliót csak az I. kerületben lehet elkölteni.

Gulyás Gergely Kristóf szerint V. Naszályi Márta ellen még a saját szövetségesei is fellázadtak. „Korlátoztuk a polgármester jogköreit” – mondta a rendeletmódosításról. Hozzátette:

V. Naszályi lépéséből arra lehetett következtetni, hogy a szeptember 11-re kiírt időközi választás eredményétől függően újra előveheti majd a II. kerületi magánszínház támogatásának ötletét.

 

 

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Baleset érte Reviczky Gábor színművészt

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

„Tökéletesen passzol” – Szoboszlai váratlan helyről kapott segítséget

vg.hu

Állampapír: jó hírt közölt Varga Mihály

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Nem hiszed el, miből él most Klapka György lánya

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt