POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Miért akarta az I. kerület pénzelni Alföldi Róbert II. kerületi színházát?

Hát így megy ez?

Szerző Ripost

Miközben folyamatosan arról beszél V. Naszályi Márta párbeszédes első kerületi polgármester, hogy a kormány miatt üres az általa vezetett városrész kasszája, nagyvonalú gesztusként 35 millió forintot kívánt adni az Alföldi Róbert nevével fémjelezhető Átrium Színháznak, amely ráadásul a egy másik kerületben van. Előterjesztésére az önkormányzati testület május 26-i ülésén el is fogadta a bőkezű dotációt az amúgy a szomszédos kerületben található teátrum számára. Egy hónappal később azonban a képviselő-testület úgy módosította a költségvetést, hogy a pénzt csak az I. kerületben lehet elkölteni. V. Naszályi Márta az időközi választás eredményétől függően újra előveheti majd a II. kerületi magánszínház támogatását.

Noha csak egyetlen szavazatnyi többséggel, de a május 26-i ülésen mégis el tudta fogadtatni az I. kerületi önkormányzati testülettel a polgármester, hogy jelentős összeggel, 35 millió forinttal támogassák az Átrium Színházat. A támogatás nagyvonalúsága akkor tűnik ki igazából, ha mellétesszük, hogy a kerület a városvezető szerint roppant pénzszűkében van. Miközben tehát a polgármester a kerületet sújtó pénztelenségről beszél, és ezért a kormányt kritizálja, 35 millió forinttal támogatná a szomszédos kerületben működő, az érzékenyítést zászlajára tűző színházat.

A kerület pénztelensége kapcsán V. Naszályi Márta a közösségi oldalán például azt írta, hogy a városrész értékpapírban tartott vagyona 2022-re hárommilliárd forinttal csökkent. Több ízben panaszkodott arra, hogy a kormány sorra vonja el az iparűzési, idegenforgalmi és gépjárműadó, valamint a parkolási bevételek által biztosított forrásokat.

Az Alföldi Róberthez köthető teátrum a szomszédos kerületben található magánszínház. A Magyar Nemzet szerint a polgármester által is szorgalmazott előterjesztésben többek között azt is feltüntették: „A THEA Art Nonprofit Kft. célja, hogy a tanrendet kiegészítő előadásaikkal és a társadalmi érzékenyítő programjaikkal minél szélesebb rétegekhez jussanak el”.

Az érzékenyítési törekvést amúgy a színház a saját honlapján is elismeri: „Igen, az Átrium készít társadalmilag érzékenyítő programot középiskolásoknak és egyetemistáknak, ezek az előadások a Mentőcsónak név alatt futó tantermi produkciók.”

Gulyás Gergely Kristóf, az I. kerület fideszes önkormányzati képviselője a Magyar Nemzetnek a májusi testületi ülést követően azt mondta: „május elején már tárgyalta volna a testület ezt az előterjesztést, a népjóléti, oktatási, kulturális és sportbizottság azonban előzetesen nem támogatta, emiatt a polgármester visszavonta, majd ugyanezt a napirendi pontot változatlanul behozta a május 26-i testületi ülésre, ahol a kerületi Momentum – megváltoztatva két héttel korábbi álláspontját – támogatta, és így tudott átmenni, egyetlen szavazat többséggel”.

Hozzátette: számukra már az is problémákat vet fel, hogy a kerületi középiskolásoknak érzékenyítő programokat akarnak tartani az Alföldi Róbert nevével fémjelzett magánszínház szervezésében. A támogatási összeget firtató kérdésre a fideszes politikus azt válaszolta, hogy a konkrét összeg várhatóan „harmincöt- és hatvanmillió forint között lesz”. A fideszes politikus felidézte:  már a decemberi tárgyaláskor jelezték a momentumos és a volt jobbikos önkormányzati képviselők, hogy ellenzik a tervet.

Megemlítette azt is, hogy a múlt évben négymillió forintot már adott az Átriumnak az önkormányzat, ez az összeg akkor két előadás előkészítésére volt nevesítve. A baloldali városvezetésnek valamiért fontos, hogy ezt a színházat támogassa

– hívta fel a figyelmet a Fidesz önkormányzati képviselője.

Az I. kerületben a momentumos Gelencsér Ferenc egyéni önkormányzati képviselő és alpolgármester lemondásával (a párt újdonsült elnöke listás képviselőként folytatja a parlamentben) már az olimpiaellenes párt visszakozása sem lett volna elég a V. Naszályit támogató többség létrehozásához abban az esetben, ha a Jobbikból korábban kilépett képviselők a fideszes és KDNP-s politikusokkal együtt szavaznak.

Gulyás Gergely Kristóf szerint a helyi Momentum és a polgármester között ezúttal politikai megállapodás köttethetett. A már említett május 12-i ülésen ugyanis a baloldali többség megszavazta, hogy a kerület új alpolgármestere Korsós Borbála legyen, aki korábban Gelencsér titkárnője volt.

Az Alföldi Róbert nevéhez köthető teátrum támogatásának ügye a polgármester várbéli közmeghallgatásával folytatódott, melyen az emberektől kemény bírálatokat kapott.

A június közepén megtartott eseményen hiába győzködte az embereket V. Naszályi Márta, hogy az I. kerületben élőknek roppant fontos a II. kerületben lévő magánszínház sokmilliós támogatása, a turistabuszok problémáját felvető helyieket nem tudta meggyőzni. Közmeghallgatásán egymás után három „előre beérkezett lakossági kérdés” is V. Naszályi Márta polgármestert dicsérte, amiért együttműködési megállapodást kíván kötni az Alföldi Róbert nevével fémjelzett magánszínházzal.

A polgármester az „írásbeli kérdésekre” válaszolván részletesen kifejtette, hogy minden I. kerületi oktatási intézmény harminc ingyenjegyet kap az Átriummal kötendő megállapodás értelmében, a helyi lakosok pedig tíz százalék kedvezménnyel vehetik meg jegyüket az előadásokra. Azt nem árulta el, hogy összesen mennyi pénzt kíván a színház fenntartására fordítani, arról azonban hosszan beszélt, hogy a Fővárosi Önkormányzat, a II. kerület és a XIII. kerület is támogatja a színházat.

Az érzékenyítő programokról azonban, amelyeket a helyi középiskolásoknak rendelnének a színháztól, ezúttal nem beszélt. Kijelentette: „A kultúratámogatás megosztó személyek támogatásával is jár!” Szerinte az elnyomott hangokat kell támogatni. V. Naszályi Márta egyébként többször hivatkozott az Átrium oldalán megjelent közleményre, amelyben a színház kifejtette, hogy azért van szükség a kerületektől érkező támogatásra, mert az államtól nem kap pénzt.

Az Alföldi Róberthez köthető teátrum ügye a múlt hét csütörtöki testületi ülésen tengelytörést szenvedett. A nyári szünet előtti utolsó tanácskozás elején a polgármester az ügyben már visszakozni látszott, a maratoni hosszúságúra nyúlt ülés hetedik órájában a képviselők a helyi Fidesz javaslatára mégis elfogadták azt a költségvetési módosítást, amely értelmében az Átriumnak szánt 35 milliót csak az I. kerületben lehet elkölteni.

Gulyás Gergely Kristóf szerint V. Naszályi Márta ellen még a saját szövetségesei is fellázadtak. „Korlátoztuk a polgármester jogköreit” – mondta a rendeletmódosításról. Hozzátette:

V. Naszályi lépéséből arra lehetett következtetni, hogy a szeptember 11-re kiírt időközi választás eredményétől függően újra előveheti majd a II. kerületi magánszínház támogatásának ötletét.

 

 

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Andy Vajna és a Rambo legendája

borsonline.hu

Brutális baleset: nyugdíjas sofőr miatt halt meg az öt hónapos kisfiú

borsonline.hu

Kiadták a riasztást: pokoli járványt szabadíthat a világra egy rejtélyes lény

mindmegette.hu

Íme a franciák legendás krémese: mille-feuille, az ezerlevelű sütemény

vg.hu

Kritikus a helyzet a szlovák autógyárakban

mindmegette.hu

Meggyes pite - grillen sütve?! Mutatjuk videón, hogy lehetséges!

ripost.hu

Videóra vették: óriási zajjal csapódott valami a Földbe Amerikában

ripost.hu

Benzema kikotyogta, Cristiano Ronaldo erre készül

ripost.hu

"Rettentően sajnáljuk" - Hiába várja a közönség, nem lép fel Majka

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

További cikkek

POLITIK

Kritikus a migrációs helyzet, több mint 160 ezer migránst állítottak meg eddig

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Horror előrejelzés, munkahelyek százezrei veszélyben

POLITIK

Befejeződött a székesfehérvári Szent István király székesegyház rekonstrukciója

POLITIK

Megkezdődhet a földgáz kitermelése a Békés megyei Nyékpusztán

POLITIK

Egyre biztosabbnak tűnik a jobboldali győzelem az olasz választásokon