Létrehozva: 2022.06.17.

Kapcsolják le a villanyt! – üzente az energiaügyi miniszter a lakosságnak

Áramkimaradások Ausztráliában.

Szerző Ripost

Chris Bowen energiaügyi miniszter arra szólította fel Ausztrália legnagyobb városát, Sydney-t is magában foglaló Új-Dél-Wales állam háztartásait, hogy az energiaválság miatt kapcsolják le az áramot - írta a hirado.hu.

Chris Bowen szerint az embereknek, minden este két órára le kéne kapcsolniuk a világítást és az egyéb villamos energiával működő háztartási eszközöket, ha lehetőségük van rá. Hozzátette azonban, hogy „biztos” abban, hogy a jövőben nem sújtják majd áramkimaradások a lakosságot – számolt be a BBC.

Az intézkedésre azért van szükség, mert Ausztrália fő nagykereskedelmi villamosenergia-piacát szüneteltetik az utóbbi időben tapasztalt árrobbanások miatt.

„Ha választhatnak, hogy mikor indítanak el bizonyos berendezéseket, ne este 6 és 8 óra között működtessék azokat” – fogalmazott az energiaügyi miniszter egy Canberrában tartott televíziós médiakonferencián.

Több tényező idézte elő a válságot

Ausztrália a világ egyik legnagyobb szén- és cseppfolyósított földgázexportőre, május óta azonban ott is komoly gondokat okoz az energiaválság. Az ország áramtermelésének háromnegyedét még mindig szénből állítják elő, ami miatt az ausztrálokat régóta azzal vádolják, hogy a megújuló energiaforrások beruházásaira nem költenek eleget.

Az elmúlt hetekben Ausztrália is megérezte a szénellátás zavarainak, több széntüzelésű erőmű leállásának és a világpiaci energiaárak emelkedésének hatását. Az év elején áradások sújtották az új-dél-walesi és queenslandi szénbányákat, míg műszaki problémák miatt leállt a termelés két olyan bányában is, amelyek a piac legnagyobb új-dél-walesi szénerőművét látják el.

Ausztrália széntüzelésű villamosenergia-termelő kapacitásának mintegy negyede nem üzemel jelenleg a váratlan leállások és a tervezett karbantartások miatt.

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot, egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

Akár 5 százalékkal is csökkenhetne az olajkereslet, ha kevesebbet fűtenénk

A brüsszeli testület közleményében kiemelte, sürgősen át kell alakítani az európai energiaellátás rendszerét, és véget kell vetni az Európai Unió függőségének az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, ezek ugyanis – mint írták – gazdasági és politikai fegyverként használhatók. Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelő biztosa a javaslat bemutatásakor azt mondta:

az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének és a számlák csökkentésének.

Az energiafogyasztást érintő magatartás megváltoztatása akár 5 százalékkal csökkentheti az európai gáz- és olajkeresletet. Elmondta, az EU 2030-ra vonatkozó energiahatékonysági célját 9 százalékról 13 százalékra emeli, illetve a bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az energiamegtakarítás növelése érdekében támogassák az energiahatékony fűtési rendszerek kiépítését, az épületszigetelést, valamint alkalmazzanak kedvezményes áfakulcsokat a fűtőkészülékek és a kapcsolódó termékek esetében.

A megújuló energia használatának felgyorsítása az iparban, a köz- és magánépületekben és a közlekedésben felgyorsítja Európa energiafüggetlenségét, lendületet ad a zöld átállásnak, és idővel csökkenti az árakat – közölte. Az Európai Bizottság ezért 40 százalékról 45 százalékra emelné az EU megújuló energiáira vonatkozó 2030-as célértéket. Az energiaellátás diverzifikálása érdekében a testület fontolóra veszi a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén önkéntes közös beszerzése rendszerének bevezetését, amely megvalósítja a kereslet összevonását, az infrastruktúra-használat optimalizálását, és összehangolja a kapcsolattartást a beszállítókkal.

Ha már most spórolni kezdünk, télire hozzá is szokunk

A szén, az olaj és a földgáz felváltása ipari folyamatokban csökkenteni fogja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, továbbá erősíteni fogja a biztonságot és a versenyképességet” – jelentette ki Timmermans. Az energiamegtakarítás, a hatékonyság növelése, a megújuló üzemanyagok használata, a villamosítás, valamint a hidrogén, a biogáz és a biometán ipar általi fokozott felhasználása 2030-ra akár 35 milliárd köbméter földgáz megtakarításhoz vezethet a 2055-ig megvalósítani tervezett intézkedésre vonatkozó javaslatokban előirányzott értékeken felül – közölte. „Az energiamegtakarítás most segít felkészülni a jövő tél lehetséges kihívásaira” – tette hozzá az uniós biztos.

A biztos megemlítette, hogy karbonadót kellene fizetnie mindenkinek, aki belső égésű motorral működő gépkocsit használ, akik elektromos autóval járnak, azok már megfizették ezt.”

Május elsejétől az olaszországi közigazgatási hivatalokban szabályozzák a légkondicionálást, a belső terek hőmérséklete nem lehet kevesebb 27 foknál.

A rendelkezés érvényessége 2023. március 31-ig szól. A téli hónapokban a közhivatalokban a hőmérséklet nem lépheti túl a 19 Celsius-fokot. Az előírtakhoz képest legfeljebb két fokkal lehet eltérni. 

Az intézkedés a kormány úgynevezett rezsicsomagját egészíti ki. A közhivatalok hőmérséklet-szabályozását megszavazta a parlament alsóházának környezeti és ipari bizottsága. A döntés Mario Draghi miniszterelnök szerdai kijelentését követte, miszerint az olaszoknak a béke és a légkondicionálás mértékének csökkentése között kell választaniuk. „A kérdés az, hogy a gáz árával kiváltható-e a béke. Ha e kettő között kell választanunk, a békét akarjuk vagy inkább egész nyáron működtetni akarjuk a klímát?” – mondta Draghi egy sajtótájékoztatón.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint Brüsszel 18 Celsius-fokban határozná meg az épületek maximális belső hőmérsékletét. Korábban egy diktatúrában már hoztak hasonló rendeletet.

Robert Habeck német gazdasági miniszter is ebben látja a megoldást. A zöldpárti tárcavezető az egyik német televíziós hírműsorban azt mondta, hogy a spóroláshoz

minden polgár és vállalkozó is hozzájárulhatna a gáz- és olajfogyasztás csökkentésével. Minden egyes köbméter gáz, amelyet nem égetünk el, segít”.

Közben egyre több országban fokozódik az aggodalom, mert az emberek attól tartanak, hogy ősszel, a tartós hideg beköszöntével ismét fűtés nélkül maradhatnak.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Újra szól a hatlövetű: jó híreket hozott Orbán Viktor + videó

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat