Létrehozva: 2022.06.04.
Módosítva: 2022.06.04.

Így viselkedik egy jólnevelt osztrák?

Diplomáciai botrány lett az osztrákok tahóságából.

Diplomáciai botrány lett abból, hogy Karl Pachner, az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) online tartalmakért felelős igazgatója a Facebookon azt írta, tisztességes dolog lenne, ha Orbán Viktor szívinfarktust kapna. Pachner később törölte az írást, és állította, nem kívánja Orbán Viktor halálát, bejegyzését szarkasztikusnak szánta.

Pachner
Íme egy osztrák kultúrember

Pachner bejegyzése miatt péntek reggelre bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) az osztrák követség ügyvivőjét, akinek Magyar Levente külügyminiszter-helyettes az osztrák követség ügyvivőjének kifejezte a magyar kormány mély megütközését afölött, hogy az osztrák állami médiaszolgáltató egyik vezető beosztású munkatársa még a jelenlegi, felfokozott európai politikai diskurzusban is egyedülállóan durvának és botrányosnak mondható szavakkal illette Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, aki mögött ráadásul a magyarok elsöprő többségé-nek a támogatása is áll, ezáltal minden magyar sértve érezhette magát.

A közmédiának elmondta, az osztrák kormány képviselője elhatárolódott a bejegyzéstől, és együttműködés iránti szándékát fejezte ki. Magyar Levente egyértelműsítette, hogy a jövőben az ilyen nyilatkozatokat nem fogják tudni „ennyivel lerendezni”, hiszen ezek a szavak túlmennek az európai civilizációs normákon. „Ausztriával mi jó viszonyra törekszünk, de sem Ausztriának, sem más külföldi szereplőnek nem fogjuk megengedni azt, hogy a magyarokat, a magyarok demokratikusan megválasztott kormányát, annak vezetőjét ócsárolják” – tette hozzá.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár erkölcsi minimumnak nevezte, hogy Pachner lemondjon. „Ha valaki egy másik ember halálát kívánja, az vállalhatatlan, és nem lehet azzal elintézni, hogy bocsánat, nem úgy gondoltam” – írta a Facebookon Menczer Tamás külügyi államtitkár.

Az osztrák külügyminisztérium a Kronen Zeitungnak úgy reagált, az ORF-vezető posztja „kétségtelenül ízléstelen és teljesen elfogadhatatlan, ez azonban egy privát Facebook-fiók, amelynek nincs köze Ausztria hivatalos szerveihez”. Az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezető politikusai Pachner lemondását követelték. „Ez egyszerűen őrület és félelmetes!” – reagált Herbert Kickl pártelnök.

Pachnert péntek este, további döntésig felfüggesztették.

Magyarország durva támadások célpontjává vált sikeres érdekérvényesítése miatt. Nem hazudtolta meg önmagát Katarina Barley, az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke, aki korábban Lengyelország és Magyarország kiéheztetését sürgette. A német politikus most azt mondta, el kell venni a magyarok szavazati jogát az EU-ban. Varga Judit igazságügyi miniszter úgy reagált: Barley arrogáns és felsőbbrendű hangon beszél, amikor nem a demokratikus döntéshozatal, a jogállamiság, az európai értékek és a megegyezés kultúrája mellett áll ki, hanem egy másik nemzet jogait akarja korlátozni.

Hivatalosan is elfogadta az Euró­pai Unió Tanácsa pénteken az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagot, amely gazdasági társaságokat és egyéneket, állami médiumokat büntet, továbbá az olajembargót is tartalmazza. Magyarország csak azzal a feltétellel támogatta az olajembargót, ha az nem vonatkozik a vezetéken történő szállításra, és egy olyan garanciát is kiharcolt, hogy fennakadás esetén más módon is vehessen orosz olajat. Hazánk emellett levetette a listáról Kirill orosz ortodox pátriárkát is a vallásszabadság sérthetetlenségére emlékeztetve.

Megköszönte egy tévéinterjúban Orbán Viktor kiállását az olajembargóval szemben Gitanas Nausėda litván elnök. „Tény, hogy mind Magyarország, mind Csehország, Szlovákia olyan országok, amelyeknek nincs közvetlen kapcsolatuk a tengerrel, és függnek az olajvezetékektől” – mondta, hozzátéve: látta a magyar kormányfőn a tárgyalóasztalnál, hogy próbálta megtalálni a kompromisszumot.

Előzmények

Karl Pachner, az ORF egyik ügyvezető igazgatója a Facebookon közzétett - időközben eltüntetett - bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne.

„A durva és mélyen megdöbbentő megnyilvánulás miatt” a KKM péntek reggelre berendelte Ausztria budapesti nagykövetét, magyarázatot kért az osztrák állami média vezetőjének botrányos kijelentésére - olvasható a közleményben.

Karl Pachner a bejegyzést később eltávolította, és csütörtök délután egy újabb posztban kért elnézést a megfogalmazása miatt. Azt írta: késő este olvasta a hírt a magyar vétóról, és meggondolatlanul fogalmazott az erre reagáló Facebook-posztjában. 

Természetesen nem kívánom Orbán halálát, annak ellenére sem, hogy néhány Facebook-felhasználó ezt olvasta ki az én szarkasztikus szövegemből – írta Karl Pachner. 

Felfüggesztették az osztrák közmédia vezetőjét

Felfüggesztették tisztségéből Karl Pachnert:  az ORF online tartalomszolgáltatásáért felelős igazgatóját, először figyelmeztetésben részesítették, majd - mint a Kronen Zeitung írja - további intézkedésig felfüggesztették. A lap információi szerint az igazgató már nem tér vissza a beosztásába. A Die Presse szerint a felfüggesztés „saját kérésére” történt.  

Az ORF főigazgatója, Roland Weissmann pénteken elmondta, ez volt az „utolsó figyelmeztetése” Pachnernek, akit azonban, a Kronen Zeitung és a Die Presse osztrák napilapok hírportáljainak értesülései szerint, végül pénteken felfüggesztették vezetői beosztásából.

Az ORF főigazgatója pénteken sajtóközleményben fejezte ki sajnálkozását az ügy miatt, s egyben „magán-bejegyzésnek” minősítette Pachner mondatait.

Kovács Zoltán: Ezek után az a minimum, hogy mondjon le 

Kovács Zoltán, magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára csütörtök este reagált Karl Pachner kijelentésére. Azt írta: Pachner úr azonnali lemondása és távozása a közéletből ezek után erkölcsi minimum. 

Menczer: Ha valaki egy másik ember halálát kívánja, az vállalhatatlan

Ha valaki egy másik ember halálát kívánja, az vállalhatatlan, és nem lehet azzal elintézni, hogy bocsánat, nem úgy gondoltam - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken a Facebookon.

Menczer Tamás arra reagált, hogy Karl Pachner, az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) egyik vezetője egy a Facebookon közzétett - időközben eltüntetett - bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne.

Az államtitkár azt írta: súlyosbítja a helyzetet, ha egy befolyásos újságíró, az osztrák közmédia igazgatója kívánja egy megválasztott vezető, a magyar miniszterelnök halálát.

„Ez az önmagában is szörnyű megnyilvánulás az egész ország arculcsapása, hiszen a miniszterelnököt a magyar emberek választották meg” - emelte ki Menczer Tamás.

Hozzátette: nyilvánvalóan Ausztriában is vannak hatóságok, amelyek a médiát felügyelik, és biztos ők is elfogadhatatlannak tartják, ami történt. Cselekedjenek! - szólított fel.

Magyar Levente: A magyarokat nem ócsárolhatja senki

Megengedhetetlen, hogy a magyarokat, demokratikusan megválasztott kormányukat vagy annak vezetőjét ócsárolják - erről beszélt Magyar Levente külügyminiszter-helyettes a magyar közmédiának adott nyilatkozatában pénteken.

Magyar Levente arra reagált, hogy Karl Pachner, az Osztrák Közszolgálati Televízió (ORF) egyik vezetője egy a Facebookon közzétett - időközben eltüntetett - bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor szívinfarktusa „tisztességes dolog” lenne.

Magyar Levente az eset miatt az ausztriai követség ügyvivőjének kifejezte „a magyar kormány mély megütközését afölött, hogy a tegnapi napon az osztrák állami médiaszolgáltató egyik vezető beosztású munkatársa még a jelenlegi felfokozott európai politikai diszkurzusban is egyedülállóan durvának és botrányosnak mondható szavakkal illette Magyarország demokratikusan megválasztott miniszterelnökét, aki mögött ráadásul a magyarok elsöprő többségének is a támogatása áll, ezáltal minden magyar sértve érezhette magát”.

Ezt számon kellett kérni az osztrák kormány képviselőjétől, aki egyébként elhatárolódott ezektől a szavaktól és kifejezte az együttműködés iránti szándékát - tette hozzá.

„Azt egyértelművé tettem mindazonáltal, hogy a jövőben ezeket a szavakat, hogyha elhangoznak, nem fogjuk tudni ennyivel elrendezni. Ezek a szavak túlmennek azokon a civilizációs normákon, amelyek Európában megengedettek még egy ilyen háborús időszakban is, amikor egyébként arra kellene minden erőnket fordítani, hogy együtt legyünk úrrá azokon a kihívásokon, amelyeket a háború lökéshullámai keltenek” - fejtette ki a külügyminiszter-helyettes.

Hozzátette: „Ausztriával mi jó viszonyra törekszünk, de sem Ausztriának, sem más külföldi szereplőnek nem fogjuk megengedni azt, hogy a magyarokat, a magyarok demokratikusan megválasztott kormányát, annak vezetőjét ócsárolják”.

Az osztrák külügyminisztérium is reagált

Az osztrák külügyminisztérium is reagált az állami média vezetőjének azóta törölt bejegyzésére.

Kétségtelenül ízléstelen és teljesen elfogadhatatlan. Ez azonban egy privát Facebook-fiók, amelynek nincs köze Ausztria hivatalos szerveihez – idézi az osztrák külügyminisztériumot a Kronen Zeitung.

Az osztrák sajtó részletesen foglalkozik a botránnyal, az ügyről elsőként beszámoló Heute például megszavaztatta olvasóit arról, hogy le kell-e mondania Pachnernek a bejegyzése miatt – a válaszadók 70 százaléka szerint igen - írja az Index.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

borsonline.hu

Azok a lábak: durván felvágott ruhában ragyog Stana Alexandra

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

travelo.hu

A rossz idő miatt Barcelonában ragadtak a Wizz Air magyar utasai

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

origo.hu

Gáspár Győző rendkívüli hírt jelentett be, erre senki sem számított - videó

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják