Létrehozva: 2022.06.28.

"Helytartó" vagy nagykövet érkezik Budapestre az USA-ból?

Meghökkentő kijelentéseket tett az új amerikai nagykövet.

A demokraták, Biden és emberei meg akarják leckéztetni Magyarországot?  Egy elemző szerint hűséges és független NATO-szövetséges helyett lázadó diákként beszéltek Magyarországról a leendő amerikai nagykövet meghallgatásán.

Ennek a hozzáállásnak az oka, hogy Amerikában egyre jobban ismerik Magyarországot és Orbán Viktort. Magyarország és az amerikai republikánusok közelmúltbeli együttműködése, mint például a CPAC Hungary, lerombolta Magyarország ismeretlenségét az amerikai médiában és politikai életben.

Az amerikai média továbbra is Orbánhoz hasonlítja a republikánus kormányzókat és potenciális elnökjelölteket, például Ron DeSantist, és az amerikai politikai rendszerre jelentett fenyegetésként próbálja meg beállítani.

A nagykövet washingtoni meghallgatásán nem úgy beszéltek Magyarországról, mintha az Egyesült Államok független és hűséges szövetségese lenne, a légkör inkább olyan volt, mintha egy igazgató vitatkozna arról, hogy mit tegyen egy lázadó diákkal.

A nagykövetjelölt Press­man a meghallgatás elején elismerte, hogy Magyarország a NATO szerves része, elítélte Oroszország invázióját, támogatja az Egyesült Államok politikáját, nyilatkozata többi részében ez mégsem befolyásolta a kritikáit. Beszédes, hogy Cory Booker szenátor egy kérdést azzal kezdett, hogy Magyarország több mint 700 ezer menekültet fogadott be, de a végére mégis megkérdőjelezte Magyarország lojalitását. 

Pressman többek közt arról beszélt, nagykövetként a fő célja az lesz, hogy küzdjön Moszkva és Peking „veszedelmes befolyása” ellen. David Pressman a Demokrata Párthoz közel álló úgynevezett emberi jogi ügyvéd, a homoszexuálisok jogainak szószólója.

Ha megerősítik nagyköveti kinevezését, legfőbb prio­ritásának a Moszkva és Peking „veszedelmes befolyása” elleni küzdelmet tekinti, emellett Magyarországot a Vlagyimir Putyin elleni nemzetközi összefogás felé orientálná. Pressman szerint valós veszedelmek fenyegetik a magyar demokráciát, amelyeket a transzatlanti értékek megerősítésével szeretné orvosolni. Úgy vélte, a magyarok túlnyomó többsége az amerikaiakkal egyetemben egy transzatlanti közösség tagjának véli magát, ezért kinevezése esetén szeretné a magyarokat közelebb hozni a demokratikus értékekhez.

Joe Biden elnök nagykövet-jelöltje úgy értékelte, Magyarország visszafelé halad a demokratikus úton. Megismételte az amerikai Demokrata Párt által gyakran megfogalmazott bírálatokat is, miszerint hazánkban sérülnek a romák, a zsidóság és az LMBTQ-közösség jogai. Majd olyan megfogalmazásban, mintha helytartóként készülne Magyarországra, nem pedig nagykövetként ígéretet tett arra, hogy ezen aggályait azonnal tolmácsolja a magyar politikai szereplőknek, amint hazánkba ér.

Mindezt akkor fogalmazta meg, amikor egy jelentésben Magyarországot Olaszországgal egyetemben a zsidóság számára megválasztották az EU legbiztonságosabb országának. Pressman megfogadta azt is, hogy szorosan együttműködik majd a civil szféra szereplőivel, akiknek saját megfogalmazása szerint kulcsszerepet adna a Magyarországon jelenlevő „orosz befolyás” leleplezésében.

Visszatérhet a beavatkozás a belpolitikába

David Pressman szavai egyértelműen a demokrata "elit" külpolitikáját követik, amelyet egyébként már az Egyesült Államokban is sokan szakmaiatlannak és konfliktuskeresőnek tartanak, mutatott rá Sümeghi Lóránt, a Századvég vezető elemzője. Emlékeztetett, Mike Pompeo volt republikánus külügyminiszter a demokrata kettős mércéről korábban úgy nyilatkozott: „Az Obama-adminisztráció NATO-szövetségesét, Magyarországot úgy kezelte, mint Észak-Koreát (…) Mi megújítottuk ezt a fontos kapcsolatot…”


Sümeghi emlékeztetett, a magyar belpolitikába történő demokrata színezetű beavatkozás jeleivel a magyar szavazók már 2014-ben találkozhattak, amikor az akkori amerikai ügyvivő, André Goodfriend megszegte a diplomáciai protokollt, és részt vett egy hazai ellenzéki tüntetésen, s az Obama-kormányhoz kötődik a kitiltási botrány is, amelyről később kiderült, a politikai nyomásgyakorlás is a magyar ellenzék megsegítését szolgálta.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére