Létrehozva: 2022.06.24.

Hat hónap alatt százezernél is több illegális migráns próbált átjutni a kerítésen

Elképesztő adatok.

Meghaladta a százezret azon migránsok száma, akik az idén megpróbálták illegálisan átlépni a déli magyar határt – jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a kormány Facebook-oldalán. „Ez azt jelenti, hogy többen érkeztek már eddig idén a déli határhoz, mint Székesfehérvár teljes lakossága” – hangsúlyozta az államtitkár.

Átlépte a százezret azoknak a száma, akik megpróbáltak illegálisan átlépni a magyar déli határon – mondta a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

„Ez azt jelenti, hogy többen érkeztek már eddig idén a déli határhoz, mint Székesfehérvár teljes lakossága ”

– hangsúlyozta az államtitkár.

Tavaly ebben az időszakban 43 ezren próbáltak meg átlépni a magyar határon illegálisan. A mostani százezres szám azt mutatja, hogy több mint kétszer közel két és félszeres volt már az év első hónapjaiban is azoknak a száma, akik megpróbáltak idén átjönni a magyar határon – tette hozzá Rétvári Bence.

Az embercsempészek száma is természetesen megugrott ezzel arányosan. Közel 750 embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök, miközben a tavalyi évben ezen időtartam alatt még 400-at sem – fejtette ki az államtitkár.

Majd hozzátette, hogy

jól látható, hogy folyamatosan nő a migrációs nyomás a magyar déli határon. És még messze van az ősz, amikor begyűrűzik az afrikai országokba és máshova az ukrán-orosz háborúnak a hatása, amely nyilvánvalóan még inkább növelni fogja a kibocsátó országokban a migránsok számát.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet, hogy itt lenne az ideje, hogy az Európai Unió komolyan foglalkozzon a külső határok védelmével és végre érdemben segítse azokat az országokat, amelyek az Európai Unió külső határát védik, hiszen az várható, hogy forró nyár után forró ősz lesz a magyar déli határon, és egyre több és több illegális bevándorló fog megjelenni a magyar déli határszakaszon.

A magyar rendőrök osztrák és cseh kollégáikkal, valamint a polgárőrökkel együttműködve több csoportban 155 határsértőt tartóztattak föl Csongrád-Csanád megyében péntekre virradó éjszaka – közölte a rendőrség a honlapján.

A Röszke, Mórahalom és Öttömös külterületén feltartóztatott csoportok tagjai ellenőrzésük során szír, pakisztáni, afgán, tunéziai vagy indiai állampolgárnak, illetve palesztinnak vallották magukat.

A magyar és osztrák rendőrök hajnali 3 óra előtt Ásotthalom külterületén ellenőriztek egy cseh személygépkocsit és annak ukrán sofőrjét. A jármű átvizsgálása során öt határsértőt találtak, akik magukat török állampolgárnak vallották.

A 39 éves ukrán sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett gyanúja miatt indult eljárás. A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Több mint kilencszáz bevándorló vár kikötésre a dél-olaszországi partoknál várakozó civilhajókon, miközben Lampedusa tábora ismét túlzsúfolt – közölte a római belügyminisztérium.

A német felségjelzésű Sea Watch 4 és Sea Eye, valamint a spanyol Aita Mari a Földközi-tenger Olaszországhoz tartozó övezetében vár arra, hogy a hatóságok biztonságos kikötőt jelöljenek ki számukra. A három civilhajón több mint kilencszázan vannak.

Az Aita Mari nevű hajót 2017 óta a Salvamento Maritimo Humanitario spanyol civilszervezet működteti. A hajó legénysége interneten közölt információi szerint a fedélzetre az utóbbi egy hét alatt 114 embert vettek fel. Sürgősségi kikötést kértek, mivel beszámolóik szerint a különböző nemzetiségű csoportok a hajón egymásra támadnak.

A 2015 óta aktív Sea Watch 4 fedélzetén több mint háromszázan vannak, a szintén hét év óta dolgozó Sea Eye hajóján majdnem ötszázan várnak, köztük több várandós nő is. A rossz egészségügyi állapotban levő embereket az olasz hatóságok már partra szállították.

Lampedusára is folyamatosan érkeznek a kisebb csoportok: a sziget 350 fős táborában jelenleg 850-en vannak. A Luciana Lamorgese belügyminiszter kedden a legtöbb migráns csoportot befogadó szicíliai kikötőben, Pozzalóban mérte fel a helyzetet.

Év eleje óta közel 25 ezer bevándorló érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakában mért valamivel több mint 19 ezerhez képest. A földközi-tengeri műveletekben részt vesz a Sea Watch 3, az Ocean Viking és a Mare Jonio hajó is. Utóbbi a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet hajója, mely idén tizenkét csoportot szállított Olaszországba.

A keleti határ védelméről tájékozódott Novák Katalin köztársasági elnök, akit katonai tiszteletadás mellett fogadtak a debreceni Kossuth Laktanyában.

A tájékoztatás szerint Novák Katalin, a Magyar Honvédség főparancsnoka Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka és Kun-Szabó István főhadsegéd társaságában jelentést hallgatott meg a Magyar Honvédség Észak-keleti Ideiglenes Alkalmi Kötelék vezetési pontján.

A köztársasági elnök ezt követően Fehérgyarmatra indult. Körútján elkíséri a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola egyik kadétja, aki kiváló tanulmányi eredményéért vehet részt az elnöki látogatáson.

Több mint a duplájára nőtt az illegális bevándorlók száma a déli határon, ahol az idén eddig százezernél is több migránst fogtak el a magyar határőrizeti szervek – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1-en.

Bakondi György azt mondta: sokan menekülnek Afganisztánból, újabban Indiából, Pakisztánból és Afrikából is. Az érkezők zöme továbbra is fiatal férfi, akik nagy csoportokban próbálnak átjutni a magyar határon.

A belbiztonsági főtanácsadó összesítése szerint eddig 230 alkalommal támadtak rá migránsok a magyar rendőrökre és katonákra, gyakran megrongálják a határkerítést és annak műszaki berendezéseit, továbbá volt, akinél lőfegyvert is láttak.

Kitért arra is, hogy a magyar migrációs politika 2015 óta nem változott. Idén eddig meghaladta a 101 ezret a déli határnál feltartóztatott migránsok száma, ez több mint kétszerese a tavalyinak – ismertette. Közölte azt is, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri az észak-afrikai térségnek az ukrajnai háború miatt akadozó ellátását, amely komoly éhínséghez és újabb migrációs hullámhoz vezethet.

Bakondi György egyúttal jelezte: Magyarország felajánlotta segítségét Ukrajnának abban, hogy az Észak-Afrikába irányuló búzaszállítmányokat magyar területen keresztül juttassák célba.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza Lengyelország atomfenyegetésére

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

mandiner.hu

Daniel Freund olyat kapott, amit nem tesz ki az ablakba: egyetlen kínos kérdés elhallgattatta

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye