Létrehozva: 2022.06.13.
Módosítva: 2022.06.13.

Gyurcsány a Jobbikkal folytatta a szalámi­politikát

Felkészül a Momentum.

 

A DK-elnök számára már csak a Momentum megtörése maradt kihívásként, mielőtt teljesen maga alá gyűrné a baloldali tábort.

Gyurcsány Ferencnek már nincs szüksége Jakab Péterre, sőt abban érdekelt, hogy a Jobbik tovább gyengüljön – nyilatkozta  Kiszelly Zoltán elemző a Magyar Hírlapnak, és úgy látja, hogy a DK-elnök a szalámipolitikát a Momentummal folytatja. A politológus beszélt arról is, hogy a hazai baloldal miért támadja a rezsicsökkentést, és miért támogatja elvtelenül Brüsszel megszorító intézkedésekkel járó terveit. 

A baloldal számára kudarcot hozó országgyűlési választások után csak idő kérdése volt, hogy mikor bukik meg Jakab Péter – szögezte le Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Szerinte a bukott miniszterelnöknek, Gyurcsány Ferencnek már nincs szüksége Jakab Péterre, sőt abban érdekelt, hogy a Jobbikban belharcok legyenek, hiszen amióta a nemzeti érzelmű választók elfordultak a Jobbiktól, a párt és a DK ugyanazért a szavazóbázisért küzd. „Ezt a réteget radikális, türelmetlen szavazóknak nevezhetjük, és Gyurcsánynak már egyértelműen az a célja, hogy közvetlenül őt erősítsék, mert őket megnyerve, vitán felül az általa létrehozott párt lesz a legnagyobb szervezet a baloldalon” – értékelte a baloldali küzdelmet a politológus.

Az elemző meggyőződése, hogy Gyurcsány már leírta a Jobbikot, és az utolsó nagyobb baloldali párttal, a Momentummal kezdte meg a harcot, amit a fővárosi csatározásokban, a VIII. kerületi jelöltállításban vél felfedezni. „Részben már a Momentumot is sikerült meggyengítenie Gyurcsánynak, ám már többször is tapasztalhattuk, hogy a párt Budapesten tartja még magát. Ha őket is sikerül a DK elnökének maga alá gyűrnie, akkor nem marad vetélytársa a baloldalon” – fogalmazott Kiszelly Zoltán, és hozzátette, hiába akar pártot alapítani Márki-Zay Péter, ő sem jelenthet konkurenciát Gyurcsány számára, hiszen még az általa indított mozgalmat is megosztotta ez a gondolat, így komoly erőt aligha képes mozgósítani.

A rezsicsökkentést rendszeresen támadó baloldal az elemző szerint Brüsszelnek, az európai uniós politikusoknak igyekszik folyamatosan, feltétel nélkül megfelelni, ezért beszélnek Márki-Zay Pétertől Karácsony Gergelyen át Tüttő Katáig arról, hogy az embereknek kellene takarékosabban él­niük és kevesebbet fogyasztaniuk. „Ezt a szemfényvesztő politikát mutatja jól Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének az esete, aki szintén takarékosságról, környezetvédelemről beszél, ugyanakkor Bécsből repülőgéppel utazott az osztrák fővároshoz közeli Pozsonyba.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság holland alelnöke is az autósokat adóztatná meg még jobban, de abban biztosak lehetünk, hogy az ő gépkocsijába mindig jutna elég üzemanyag” – vonta le a tanulságokat a politológus.Az elemző értékelése szerint az uniós politikusok kijelentései egy nagy európai kísérletre utalnak, amelynek a célja, hogy a kontinens országainak energiafogyasztását egyharmadával visszafogják. Ezért beszélnek arról, hogy a lakásokat, a közintézményeket, a munkahelyeket télen elegendő lesz csak 18 Celcius-fokra felfűteni, nyáron pedig 25 fok felett kell csak bekapcsolni a légkondicionálót.

„Ha ez az elképzelés megvalósul, és az európai emberek elfogadják a rájuk erőltetett új szabályokat, amelyektől azt várják, hogy harmadával lehet csökkenteni a gázfelhasználást, akkor jövőre már le lehet kapcsolódni az orosz gázról, elegendő mennyiségű energiahordozót tudnak importálni az Egyesült Államokból. Ez egy hatalmas emberkísérlet, amelynek az árát az európai polgárokkal igyekeznek megfizettetni, s ha az energia területén ez sikeres lesz, akkor folytatódhat a húsfogyasztás csökkentésével és a megszokott életszínvonal feladásával” – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán.

A munkatársai által Gyurcsány-fiókának nevezett Mártha Imre a fővárosi közműholding vezetőjeként kudarcot kudarcra halmoz, legutóbb a hozzá tartozó Főtáv százezer forint feletti távhőszámlákat postázott ki csepeli lakosoknak. Miközben az általa irányított budapesti gigacég a szétesés határán van, Mártha folyamatosan luxuséletmódjával dicsekszik. A Gyurcsány-fióka jól láthatóan teljesen alkalmatlan a cégvezetésre, Karácsony mégsem meri leváltani Gyurcsány emberét. 

Egészen döbbenetes hibával kellett szembesülniük azoknak a csepeli lakosoknak, akiknek a minap a vártnál jóval magasabb összegű távhőszámla érkezett a postaládájukba. Két panelházban is több mint százezer forintot próbáltak behajtani az érintetteken.

A hibáért a Főtávot, a tulajdonosi jogok gyakorlóját, Karácsony Gergelyt, valamint a fővárosi közműcégvezért, Mártha Imrét terheli a felelősség.

Miután Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos kérdőre vonta Karácsony Gergelyt a súlyos mulasztásért, a baloldali főpolgármester úgymond előremenekült, és vasárnap este kirúgta - a lakásfenntartó szövetkezet egyik munkatársát. Azaz, keresett egy bűnbakot. 

Mint ismert, a főpolgármester kezdeményezésére tavaly, öt cég összevonásával létrejött a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Technikailag ez úgy valósult meg, hogy a Budapesti Temetkezési Zrt., a közterület-fenntartó FKF, a kéményseprő Főkétüsz és a parkfenntartó Főkert beolvadt a távfűtésért felelős Főtávba, amelyet aztán átkereszteltek BKM Nonprofit Zrt.-vé. 

Karácsony azt a Mártha Imrét nevezte ki a fővárosi gigavállalat vezérigazgatójának, aki a 2010 előtti Gyurcsány-korszak egyik szimbolikus szereplője volt.

Az új cégvezető a mai napig kiváló kapcsolatot ápol a volt kormányfővel, aki egy Facebook-posztban látványosan védelmébe vette szövetségesét. Kapcsolatuk annyira bizalmi, hogy Márthát munkatársai egyszerűen csak Gyurcsány-fiókának nevezik - írtuk korábban.

Mártha és Karácsony

Mártha és Karácsony

Fotó: MH

Azonban kevesebb mint egy évvel a BKM Nonprofit Zrt. indulása után már tisztán látszik, hogy az erős politikai hátszél önmagában még kevés a jó teljesítményhez.

Mártha ugyanis cégvezetőként kudarcot kudarcra halmoz, a hozzá tartozó területeken teljes a szétesés - írja az Origo.

Nemcsak a Főtáv működik rendezetlenül, hanem a gigacég többi "egysége" is. Erre jó példa a múlt heti vihar, ami teljesen váratlanul érte a főváros vezetését, valamint Márthát és csapatát. A helyzet kezelése egyébként Mártha feladata lett volna, de a jelek szerint mással volt elfoglalva. Az biztos, hogy az átlagosnál valamivel több eső leküzdhetetlen akadályt jelentett a fővárosnak, a várost elárasztotta a víz. A csapadék nem folyt le a csatornákon, hanem állt az utakon, alaposan megnehezítve az autós közlekedést.

AZ FKF-nél annyira rossz a helyzet, hogy kukahiány ütötte fel a fejét. Elfogytak a 120 literes kommunális, és majdnem elfogytak a lakossági 120 literes, kék fedelű papírgyűjtő tartályok, ezért ismét hosszasan kell várakozniuk az új szerződőknek, illetve azoknak, akik típuscserét szerettek volna.

A munkamorál is rossz a Mártha irányítása alatt álló közműholdingnál, ami érthető, hiszen az ígéretek ellenére az összevonást követően tömegével rúgták ki a munkavállalókat. 

Az eddig látott luxus csupán a jéghegy csúcsa lehet

Az eddig látott luxus csupán a jéghegy csúcsa lehet

Fotó: Metropol

Különösen visszás, hogy ezzel párhuzamosan elképesztő mértékben növekszik Mártha vagyona. A Gyurcsány-korszakban az MVM-vezérként megalapozott vagyonát évről évre növelni tudja, és ma már elsősorban luxusnyaralásaival, jachtútjaival, napi másfél milliós szállodaszámláival és a Bentley-ével kerül be a hírekbe.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Új fejezet kezdődik az orosz-ukrán háborúban

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

metropol.hu

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

magyarnemzet.hu

Meleg futballisták forradalma a Bundesligában: tömeges coming out szerveződik

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna