Létrehozva: 2022.06.21.

Fidesz: A baloldal válság idején magára hagyta a magyar embereket

Ez áll a Fidesz kedden kiadott közleményében.

Szerző Ripost

A baloldal válság idején magára hagyta a magyar embereket - olvasható a Fidesz kedden kiadott közleményében.

A nagyobbik kormánypárt Barkóczi Balázs DK-szóvivő azon keddi kijelentésére reagált, amely szerint felelős kormányzásra, áfacsökkentésre és a családok megsegítésére lenne szükség, nem pedig méltatlan és káros össze-vissza beszélésre.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt a világban mindenütt nő az infláció. Azonban a Fidesz-KDNP nem fogja hagyni, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. Ezért vezették be az élelmiszerárstopot, a benzinárstopot, a rezsistopot és a kamatstopot.

Ha a baloldal lenne hatalmon, sokkal többe kerülne egy átlagos magyar család megélhetése, hiszen a baloldal nemet mondott a rezsicsökkentésre, a benzinárstopra és az élelmiszerárstopra is - közölte a kormánypárt.

„Ismerjük már jól a baloldal válságkezelését, a nehéz időkben ők mindig megszorításokkal terhelték a magyar embereket. A baloldal kormányzása alatt minden élelmiszer áfáját emelte és a fizetésekhez viszonyítva a magyar családoknak volt a legdrágább a gáz és az áram ára az egész Európai Unióban” - fogalmaztak.

Ha „Gyurcsányék” hatalomra kerültek volna, már a magyaroknak is négyszeres lenne az áremelkedés, mert a baloldal már eltörölte volna a rezsicsökkentést, a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot is - áll a Fidesz közleményében.

Az Országgyűlés hatalmas többséggel utasította el kedden a globális minimumadó bevezetését Magyarországon. A baloldal ismételten az adóemelés pártjára állt. Hazánk továbbra is kiáll amellett, hogy minden állam a lehető legszélesebb szuverenitással rendelkezezzen az adóztatás terén - hangzott el a javaslat korábbi vitájában. 

A globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elutasításáról döntött az Országgyűlés. A képviselők 118 igen, 32 nem és 6 tartózkodás fogadták el a javaslatot. 

Kivételes eljárásban tárgyalta a Ház a gazdasági bizottság által benyújtott országgyűlési határozati javaslatot a globális minimumadóval kapcsolatban. Az előterjesztés az orosz-ukrán háború okozta új világgazdasági helyzetre, különös tekintettel a háborús inflációra és a háborús gazdasági válságra hivatkozva kezdeményezte a multinacionális csoportokra az EU-ban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezet elutasítását. 

Bánki Erik: A versenyképességet veszélyezteti a globális minimumadó

Bánki Erik, az előterjesztő gazdasági bizottság elnöke azt mondta: a magyar gazdaság versenyképességének növelést szolgálja a globális minimumadó bevezetésének ellenzéséről szóló javaslat. Emlékeztetett: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai kezdetben a nagy technológiai cégek adóelkerülését kívánták megakadályozni. Egyetértettek a techóriások egységes, 15 százalékos megadóztatásában.

Az Európai Parlament azonban ezzel párhuzamosan egy második pillér kidolgozásába kezdett, amely nemcsak a technológiai vállalatokra, hanem valamennyi multicégre kiterjesztené a 15 százalékos adót.

Ezzel kapcsolatban azonban számos kérdés kidolgozatlan - mutatott rá. Nincs válasz például arra a felvetésre, hogy az adókülönbözetet ne csak az anyaország szedhesse be, hanem a leányvállalatnak otthont adó ország is.

Bánki Erik leszögezte: amíg az első pillér nem kidolgozott, addig az európai irányelv megalkotása is felesleges, az ugyanis nemhogy költségvetési többletet nem hoz az európai országoknak, de még versenyhátrányba is hozza őket az amerikai vagy a kínai nagyvállalatokkal és anyaországaikkal szemben.

Magyarországon a vállalati adóteher 7,5 százalékos - mutatott rá a politikus -, így a globális minimumadó ezt megduplázná. Európában itt a legalacsonyabb a társasági adó - 9 százalékos -, ami arra ösztönzi a nagyvállalatokat, hogy az itt megtermelt nyereségüket ne vigyék ki az országból, hanem itt adózzanak utána. Rámutatott arra is, hogy az Egyesült Államok is 7,5 százalékos átlagos adóterhet alkalmaz a vállalatok számra.

Szólt arról is, hogy az orosz-ukrán háború átformálta a világgazdaságot, ami a gazdaság élénkítését teszi szükségessé.

A politikus szerint, miközben a techcégek adóztatásának törekvése átalakult az általános minimumadó bevezetésére, az Egyesült Államok rájött, hogy az egyáltalán nem áll az érdekében. Úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy szabotálják az első pillér elfogadását.

Közben már az OECD is elismerte, hogy jövő januártól egészen biztosan nem lesz bevezethető a techcégek adója, de az is kétséges, hogy ez egy évvel később megvalósulhat-e. Ebben a helyzetben Európa nem rohanhat előre, azzal ugyanis saját magát korlátozná - hangsúlyozta.

Fidesz: A Gyurcsány-féle baloldal világossá tette, hogy megduplázná a vállalkozásokat terhelő adókat

A Fidesz frakciója a mai parlamenti szavazásra reagálva azt írta: a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal a voksoláskor világossá tette, hogy megduplázná a vállalkozásokat terhelő adókat. Az általuk támogatott, 15 százalékos globális minimumadó ugyanis lényegben ezt jelentené Magyarországon. Ez még békeidőben is komoly terhet jelentene a vállalkozásoknak, nemhogy egy háborús gazdasági válság idején. A jelenlegi helyzetben gazdasági növekedésre, adócsökkentésre, beruházásösztönzésre van szükség, mert csak így tudjuk megvédeni a munkahelyeket - szögezte le közleményében a nagyobbik kormánypárt
 

Tállai: Kiállunk az adózási szuverenitás mellett 

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára a vitában korábban elmondta, hogy a kormány támogatja a gazdasági bizottság javaslatát. Ismertette: a globális minimumadóról szóló javaslat előírná, hogy ha egy ország a 15 százaléknál alacsonyabb tárasági adót alkalmaz, akkor egy multinacionális nagyvállalatnak az anyaországban kell befizetnie a különbözetet. ennek célja, hogy a társaságok kizárólag az alacsonyabb adók miatt ne települjenek át egy másik országba.

A javaslat kidolgozásába még 2019-ben kezdett bele a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Az alapgondolat az volt, hogy az államok egységes szabályok mentén adóztassák meg a digitális óriásvállalatokat, hogy ne a töredékét fizessék annak, amit egy helyben működő gyártó vállalkozás.

Tállai: Magyarország továbbra is kiáll amellett, hogy minden állam a lehető legszélesebb szuverenitással rendelkezzen az adóztatás terén

Tállai: Magyarország továbbra is kiáll amellett, hogy minden állam a lehető legszélesebb szuverenitással rendelkezzen az adóztatás terén

Fotó: MH/Török Péter

Ezen vállalatok valóban jelentős összeggel rövidítették meg az állami költségvetéseket, így indokolt a fellépés ellenük - hangsúlyozta. Az eredeti cél pedig az volt, hogy ott adózzanak, ahol értéket teremtenek, ahova a fogyasztás köthető. Mindez azonban teljesen más irányt vett. a fejlett gazdaságok most azon munkálkodnak, hogy a társasági adózásban egy minimumszintet határozzanak meg -ismertette.

Szólt arról, hogy Magyarország szedi a legalacsonyabb társasági adót az unióban, ami jelentős előny a nemzetközi gazdasági versenyben. Ha a szabályokat átültetjük, akkor nyeresége után például egy német multicég Magyarországon 9 százalékos adót fizet majd, míg az itteni tevékenysége után a német államnak 6 százalékot. Vagyis a legnagyobb gazdaságok célja, hogy megszűnjön a magas adót szedő országok számra kedvezőtlen adóverseny. Ez igazságtalan, amely megpróbálja visszafogni a fejlődésben a Magyarországhoz hasonló országokat - jelentette ki. Ezért Magyarország továbbra is kiáll amellett, hogy minden állam a lehető legszélesebb szuverenitással rendelkezzen az adóztatás terén - mondta.

Ez kifejezetten káros a magyar gazdaságnak

Szatmáry Kristóf (Fidesz) elmondta, hogy frakciója támogatja az indítványt. Szerinte a mindenki által támogatható cél - a techcégek megadóztatása - úgy alakult át, hogy az kifejezetten káros a magyar gazdaságnak. Kijelentette: az eredeti célt mindenki támogatná. Úgy fogalmazott: az európai bürokraták egy jelentős része nem az európai emberek érdekeit nézi, hanem ködös nemzetközi célokat, ahogy tették az orosz-ukrán háború miatti szankciónál is. Bár a második pillér látszólag ugyanazt a célt szolgálja, mégis sok európai gazdaságra károsan hatna.

A cél az volt, hogy ezek a cégek ne tudjanak kibújni az adózás alól, azonban ez mintegy másfél év alatt egy második pillérré alakult. Ez már nem techcégekről beszél, és nem arról, hogy egy adott országban kell befizetni az adókülönbözetet. Egy olyan adóvá alakult, ami semmi mást nem szolgál, mint a nagy gazdasági centrumok piacvédelmi törekvését, más országok adóemelésre kényszerítését - mondta.

A vitában a gyurcsányista Dávid Ferenc azt mondta, miközben az egész világ és az EU üdvözli a kezdeményezést a globális minimumadó bevezetéséről, a magyar kormány meg akarja akadályozni, mert nem tud meglenni konfliktus nélkül akkor sem, ha az ország érdekéről van szó, és ezzel súlyos károkat okoz.

Varga Judit: Ez most nem az az idő, hogy Európa globáladókban gondolkodjon

„Ez most nem az az idő, hogy Európa globáladókban gondolkodjon. Nem teremthetünk versenyhátrányt saját magunknak!” - írta az országgyűlési döntéssel kapcsolatban Varga Judit, az igazságügyi tárca vezetője.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

magyarnemzet.hu

Olimpikonunk játszóterezett a kislányával, majd egyből érezte, nagy a baj

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat