Létrehozva: 2022.06.07.

Európa komoly bajban van, hazánknak helyt kell állnia

Deák Dániel elemzése.

Szerző Ripost

Hétértékelő. Gyurcsány Ferenc a korábbiaknál is könnyebben be tudja hálózni a baloldalt, minden törekvése úgy megy át rajtuk, mint kés a vajon – hangsúlyozta Deák Dániel.

 

A nyugati államok folyamatos ukrajnai fegyverszállításai miatt elhúzódó háborúra kell számítani, Magyarország viszont határozatlan ideig mentesült az eszement uniós szankciók alól, ám a veszély nem múlt el – állapította meg a magyar Hírlapnak Deák Dániel politológus. Beszélt arról is, hogy a baloldal romokban van, ami a Jobbiknál a leglátványosabb.

Most már egyértelmű, hogy elhúzódó háborúra kell felkészülnünk Ukrajnában, az Egyesült Államok mellett számos nyugati ország folyamatosan szállít fegyvereket északkeleti szomszédunknak, ami az orosz fél szerint csak kitolja a háború végét – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette: erre rakódnak rá a brüsszeli szankciók, amelyeknek a hatására szerte Európában az egekig nőttek az árak, és egy igen komoly energiaválság is kitört. Röviden: Európa komoly bajban van.

Ebben a környezetben kell Magyarországnak helytállnia, fenntartania a rezsicsökkentést és az árstoppolitikáját. Emiatt döntött a kormány az extraprofitra szert tevő vállalatok közteherviselésbe történő bevonása mellett, így a megnövekedett kiadásokat ellensúlyozni lehet, és az állam saját magán is spórol. Ennek köszönhetően Magyarországon lesz továbbra is a legolcsóbb az üzemanyag egész Európában, emellett az árstop politikájának eredményeként az infláció is a legalacsonyabb a V4-ek régiójában.

A politológus rámutatott: az uniós csúcson az elért eredményeket kellett megvédeni, az olajembargó bevezetése teljesen ellehetetlenítette volna Magyarország gazdaságát, nyomorba döntötte volna a magyarokat. Orbán Viktor azonban következetesen és határozottan képviselte a magyar nemzeti érdekeket, így sikerült elkerülni, hogy a csővezetéken érkező kőolajszállítmányokra is kiterjesszék az embargót, így Magyarország határozatlan ideig mentesült az eszement uniós szankciók alól. Hazánk ráadásul több szomszédos országnak is segített, amelyeknek vezetői az uniós csúcs után nem győztek köszönetet mondani a magyar miniszterelnöknek – jegyezte meg az elemző.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a veszély nem múlt el, Brüsszelben már a gázembargó bevezetéséről fantáziálnak, ami szintén káros lenne Magyarország számára. Deák érthetetlennek nevezte az ukránok ilyen típusú követelését, hiszen naponta ők is nyolcmillió köbméter orosz gázt kapnak Magyarországtól és nagyjából ugyanennyit Szlovákiától.

A magyar kormányon kívül Európában szinte minden politikai vezetés elveszítette józan gondolkodását, mindenféle ideológiai, politikai trendnek a foglya lett, miközben az ilyen típusú döntéseket racionális alapon kellene minden tagállamnak meghoznia – vélekedett a politológus. Szerencsésnek nevezte, hogy április 3-án erős felhatalmazást kapott a nemzeti oldal, így a kormány mindennel és mindenkivel szemben határozottan tudja képviselni a nemzeti érdekeket.

A baloldal láthatóan romokban van, ami a leglátványosabban a Jobbikon érződik – folytatta az elemző. Jakab Péter pártelnök gyakorlatilag megszüntette a Jobbikot, aminek a helyén „egy züllött baráti társaság” maradt, amelynél követhetetlen, hogy ki éppen kivel vész össze, milyen belső törésvonalak keletkeznek.

De nincs sokkal jobb állapotban a többi formáció sem, Márki-Zay Péter a saját mozgalmán belül is szinte egyedül maradt, a Momentumot egy ismeretlen politikus vezeti, az LMP és a Párbeszéd pedig még az eddigieknél is láthatatlanabb. Az MSZP szeptemberig hibernált állapotban lesz, akkor tartják ugyanis a tisztújítást. Egyedül a DK működik pártként, így Gyurcsány Ferenc a korábbiaknál is könnyebben be tudja hálózni a teljes baloldalt, úgy megy át rajtuk minden törekvése, mint kés a vajon – fogalmazott Deák Dániel.

Tovább aprózódhat az ellenzéki térfél, hiszen a kiábrándult ellenzéki szavazók új pártokat szeretnének – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politikai elemző. Hozzáfűzte, a legfrissebb közvélemény-kutatások azt jelzik, az „egyéb” kategória már majdnem nagyobb, mint az összes ellenzéki párt együttes támogatottsága.

Márki-Zay Péter arról beszél, hogy új alkotmányt akar készíteni, Gyurcsány Ferenc azt üzeni, legyen mindenki Gyurcsány, Jakab Pétert pedig újraválasztották pártelnöknek akkora többséggel, mintha elsöprő győzelmet aratott volna egy Jobbik vezette baloldal.

Semmilyen felelősségvállalás nincs az ellenzéki oldalon, nincsenek következmények, ami azonban egyértelműen a Fidesz–KDNP 2026-os választási győzelmét alapozza meg. Ez a „vesztes csapaton ne változtass elv” ugyanis azt eredményezi, hogy a következő parlamenti választásnak is ugyanazok a többször bukott pártok és politikusok futnak majd neki, amelyek és akik már többször fideszes kétharmados többséghez járultak hozzá a csapnivaló politikai teljesítményükkel.

Ennek oka az elemző szerint az intellektuális válság, ami általánosan jellemzi a baloldalt. Meglehe-tősen kontraszelektált a baloldali politikai felhozatal, így igazából már nincsenek olyan meghatározó szereplők, akik le tudnák váltani a jelenlegi pártelitet. Ez azonban azt is eredményezheti, hogy tovább aprózódik az ellenzéki térfél, hiszen a kiábrándult ellenzéki szavazók százezrei új pártokat szeretnének.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt jelzik, az „egyéb” kategória már majdnem nagyobb, mint az összes ellenzéki párt együttes támogatottsága, vagyis a baloldaliak nagy része már egy ismeretlen és még nem létező pártra is leszavazna a mostani formációk helyett – állapította meg Deák Dániel. Közölte: egy új párt már biztosan lesz, hiszen Márki-Zay Péter dolgozik a saját pártjának létrehozásán, amely a DK és a Momentum mellett a harmadik öt százalék körüli ellenzéki formáció lehet.

A Jobbik eközben egyre lejjebb süllyed, Jakab Péter egy minden szint alatti pártot csinált az egykor húszszázalékos formációból – folytatta az elemző. Kifejtette: ma már lényegében nincsen szavazója a pártnak, sőt a tisztújító kongresszuson csupán nagyjából kétszáz küldött volt jelen. Emellett a legújabb, erőszakolós botrány is azt mutatja, hogy semmilyen korlát vagy határ nincsen a párton belül, bármire képesek, Jakab Péter és a párt vezetése pedig megpróbálta eltitkolni az esetet, ami azt vetíti előre, hogy még további csontvázak is lehetnek a szekrényben...

Deák kitért arra is, hogy a szétesett és morális válságban lévő baloldal mellett stabil és erős a kormányoldal, amely ebben a kritikus időszakban megbízhatóan irányítja az országot. Szükség is van erre, hiszen a háború negatív gazdasági hatásai mellett az átgondolatlan brüsszeli szankciós politika is elképesztő károkat tud okozni Magyarországnak. Jó példa erre az olajembargós javaslat, ami azt követelné meg a tagállamoktól, hogy idén év végére szüntessék be a kőolaj vásárlását Oroszországtól.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül