Létrehozva: 2022.06.18.

Bakondi: Folyamatos nyomás alatt van a déli határ

Ezt mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Szerző Ripost

Magyarország déli határszakasza folyamatos nyomás alatt van, és nincs olyan körülmény, ami arra mutatna, hogy ez a nyomás véget fog érni - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Bakondi György kiemelte, hogy az elmúlt évekkel összehasonlítva, példátlanul jelentős a migráció növekedése, megközelíti a százezret az idén elfogott határsértők száma.

A  belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: a magyar kormány migrációs politikája 2015 óta konzekvens. Szükség lenne ugyanakkor arra, hogy az Európai Unió felülvizsgálja az eddigi migrációs politikáját, és erőforrásokat is biztosítson azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb nyomásnak vannak kitéve, és amelyek az Európai Unióban élők biztonságát is védelmezik - fejtette ki.

Bakondi György elmondta, hogy csak az idén több mint 300 esetben támadták meg a határon szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat, és számtalan esetben megrongálták a határvédő eszközöket, berendezéseket.

Tartós nyomásra kell berendezkedni, ehhez a szükséges jogi feltételeket is biztosítani. Olyan tartós határőrizeti rendszert kell kialakítani, amely ennek a nyomásnak hosszú távon is képes ellenállni, és biztosítani a magyarországi belbiztonságot - fogalmazott. Hozzátette: a körülmények további erőforrásokat és jogi szabályozásokat is igényelnek.

A főtanácsadó jelezte: Magyarország déli határszakaszához főként Afganisztánból, Pakisztánból, Indiából és Szíriából érkeznek migránsok. Mint mondta, az ottani gazdasági helyzet, a megélhetési problémák, a jobb élet reménye, illetve az embercsempészek tevékenysége készteti az embereket, hogy útnak induljanak, és „bőséges az utánpótlás.”

Emlékeztetett, hogy törökök falat építettek az iráni és a szír határra, és mind a két helyen milliók várakoznak, hogy bejussanak Törökországba. Az országban már 3,7 millió migráns és menekült tartózkodik, akiknek egy része az Európai Unióba tart.

Ezekre a kérdésekre európai megoldásokat kell találni, ami semmiképpen nem az érkezők szétosztása és legalizálása - fejtette ki.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy éhínséget okozhat Afrikában az orosz és az ukrán búzaszállítmányok hiánya, ami emberek sokaságát kényszerítheti arra, hogy a túlélés érdekében elinduljanak. Ezért nagyon fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy a búza eljusson a rendeltetési helyére és megelőzhető legyen, hogy százezrek, milliók induljanak el Európa felé - emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Miközben egész Európa teljes figyelmét leköti az ukrajnai háború, és az országok a háború által okozott gazdasági válság következményeit próbálják kezelni, addig az illegális migráció veszélye egyáltalán nem múlt el, sőt, az év második felében az energiaválság és az élelmiszerárak emelkedése miatt még ennél a növekedési ütemnél is nagyobb gyorsulás várható.

Ez azt jelenti, hogy a déli határ védelmét ősszel tovább kell erősíteni – hangsúlyozta közösségi oldalán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára. Hozzátette: itt lenne az ideje annak, hogy Brüsszel érdemi részt vállaljon az EU külső határainak védelmi költségeiből, és erejét ne a kvótajavaslatok újbóli előterjesztésére fordítsa. Rétvári közölte: idén már több mint 97 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok, míg tavaly eddig időarányosan csak 42 ezret.

Ez azt jelenti, hogy idén megduplázódhat a nyomás a tavalyihoz képest, pedig a tavalyi is két és félszerese volt a tavalyelőttinek. A Police.hu tegnap arról írt, hogy „ma van az év 168. napja, és már 238 esetben érte támadás a határvédőket a déli határszakaszon”.

A rendőrségi portál beszámolt arról, hogy csütörtökön Kunbajánál a határsértők kővel fejbe dobtak egy rendőr főtörzsőrmestert, könnyű sérülést okozva, továbbá megdobáltak egy járművet valamint egy magasfigyelőt is. A szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák huszonnégy óra alatt összesen 610 határsértőt tartóztattak fel, és 234 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Továbbra is növekszik a migrációs nyomás az Európai Unió külső hatá­rain, a legkiemelkedőbb a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonal, ahol a múlt év azonos időszakához képest háromszor annyi, több mint negyvenezer illegális határátlépést jegyeztek fel január és május között – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn.

A tájékoztató szerint az év első öt hónapjában 86 420 illegális határátlépést jelentettek az Európai Unió külső határain, ami 82 százalékkal több, mint a tavalyi év első öt hónapjában. Májusban a Frontex adatai szerint mintegy 23 500-an próbálták meg szabálytalanul átlépni az EU valamely külső határát, ami 75 százalékos növekedés az előző év azonos hónapjához képest. A jelentés szerint az év első öt hónapjában az EU-ba vezető legaktívabb migrá­ciós útvonalak között a nyugat-balkáni volt a legkiemelkedőbb, ahol 167 százalékos növekedés mellett 40 675 illegális határátlépést jegyeztek fel. Ez az EU határain regisztrált összes eset felét teszi ki.

Májusban mintegy 12 ezren próbáltak ezen az útvonalon az EU területére jutni, számuk a múlt év azonos hónapjához képest megkétszereződött. A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az év első öt hónapjában 13 668 illegális határátlépést jegyeztek fel az illetékes hatóságok, ez 116 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest. A jelentés kiemelte Ciprust, ahol 9230 esetet jelentettek, ami a tavalyi évhez képest 213 százalékos növekedés. Közölték továbbá, hogy a Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is egyre többen kísérelnek meg átjutni a szigetországba.

A csatorna mindkét partján 17 243 ilyen kísérletet regisztráltak, ami 122 százalékos növekedés. A fokozódó nyomás a magyar határon is érezhető, a rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint péntektől vasárnapig 1513 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák, az elmúlt héten pedig összesen 3922 külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron, valamint 42 személy ellen indult eljárás.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

origo.hu

Felesége nélkül utazott el a Házasság első látásra sztárja

borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

vg.hu

Megszűnik egy közkedvelt tévécsatorna, már csak néhány hétig sugározza a műsorait

ripost.hu

3 csillagjegy, akiknek most nagyon kerülniük kell a konfliktusokat

origo.hu

Felismerhetetlenre csúfította magát Margot Robbie

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Másfélszeres emberelőnye lehet Oroszországnak

POLITIK

Szentkirályi Alexandra: Takarítsuk ki Gyurcsány embereit!

POLITIK

Menczer Tamás: A valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el

POLITIK

Újabb fegyvergyárakat építenek az oroszok