Létrehozva: 2022.06.07.

Az évközi nyugdíjemelés mellé egy összegben érkezik a féléves korrekció

Döntött a kormány.

Szerző Ripost

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a júliusi nyugdíjemelés mellé a kormány egy összegben utalja el a fél évre visszamenő nyugdíjkorrekciót.

 

Nem hagyjuk, hogy a magyar emberek, nyugdíjasok fizessék meg a háború árát!” – kezdte bejegyzését a kormánybiztos.

Majd hozzátette, hogy a magyar kormány évközi nyugdíjemelést hajt végre a tartósan magas infláció miatt, amelyről már döntés született.

„A magyar nyugdíjasok 2022 júliusától 3,9 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, emellett egy összegben érkezik a nyugdíjkorrekció az első fél évre visszamenőleg”

– emelte ki Németh Szilárd.

Meg kell védeni Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól – ezt Karácsony Gergely főpolgármester írta, miután a kormány terveiből kiderült, hogy a családok esetében megmarad a rezsicsökkentés, de az önkormányzatok és a cégek esetében nem. Németh Szilárd most arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely a kezdetek óta támadta a rezsicsökkentést, országgyűlési képviselőként pedig nem is szavazta meg azt. A kormánybiztos hangsúlyozta: a kormány továbbra is biztosítani fogja a magyar családok részére a rezsicsökkentést.

Meg kell védeni Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól – írta Karácsony Gergely vasárnapi bejegyzésében. A főpolgármester hosszasan panaszolta, milyen nehézségeket jelent a fővárosnak, hogy kikerülnek a rezsivédelem alól az önkormányzatok és a gazdálkodó szervezetek.

Karácsony Gergely szerint ennek hatásait a kisvállalkozások és az önkormányzatok sem tudják kigazdálkodni, csak ha emelik az árakat, ami tovább gerjeszti majd az inflációt. Közölte: úgy döntött, hogy Brüsszelhez fordul, és segítséget kér. A főpolgármester nem először beszél arról, hogy a főváros az anyagi csőd szélén áll.

Karácsony Gergely országgyűlési képviselőként nem is szavazta meg a rezsicsökkentési törvényeket –

így reagált Németh Szilárd, a főpolgármester bejegyzésére. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: „Gyurcsánnyal és Márki-Zay Péterrel arról beszéltek, hogy a rezsicsökkentés ostobaság, s ebben a formájában meg kell szüntetni, mindent a piac igényei alá kell rendelni”.

Németh Szilárd azt is írta: a főpolgármester a „baloldallal együtt a multik oldalán áll, a magyar családokkal szemben a multik és Brüsszel érdekeinek kiszolgálója”.

A volt miniszterelnök már 2014-ben hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést az Origonak adott interjújában, majd egy szegedi lakossági fórumon beszélt arról, hogy a rezsicsökkentés megbukott.

A baloldal volt miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a kampányban egyenesen népbutításnak nevezte a rezsicsökkentést. Azt mondta: megszüntetné a rezsicsökkentés jelenlegi formáját.

Helyette inkább a spórolást ajánlotta az embereknek.

Kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni” – hangoztatta jótanácsait.

A szocialistáknak is akadt ötletük. Ők a sávos árrendszer bevezetését javasolták a rezsi esetében is. Vagyis terveik szerint hatósági áron csak a létfenntartáshoz szükséges vízhez és energiához lehetne hozzájutni, az ezen felüli – ahogy a párt fogalmazott – túlfogyasztás az MSZP módszerével már jóval többe kerülne.

Ezzel szemben a kormány továbbra is kitart a rezsicsökkentés mellett. Hiába emelkednek Európa-szerte az árak, a magyar családoknak továbbra sem kell aggódniuk azért, hogy többet kell majd fizetniük az áramért vagy a gázért.

Németh Szilárd közleményében ugyanis leszögezte:

az Orbán-kormány továbbra is biztosítani fogja a magyar családok részére a rezsicsökkentés eredményeit, és ebből nem fog visszalépni.

Ahogy fogalmazott: ezért hozták létre a rezsivédelmi alapot is.

A baloldal most is a multik oldalára állt és ott „üti-vágja a rezsicsökkentést, ahol csak éri” – erről beszélt Németh Szilárd a Kossuth Rádióban. A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos emlékeztetett rá, hogy a baloldali pártok korábban egyetlen rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedést sem szavaztak meg. A Gyurcsány-kormány, illetve már előtte a Horn-kormány pedig az összes rezsiszolgáltatót külföldi kézbe juttatta.

Németh Szilárdot, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos elmondta: az olajembargóval szemben Brüsszelben elért siker úgy függ össze a rezsicsökkentéssel, hogy az az alapja a rezsicsökkentésnek, hogy azt az orosz kőolajat tudjuk a továbbiakban is használni a gazdaságban és a házátártások energiaellátásában, amit eddig megszoktunk.

„Ez egy óriási győzelem, hiszen nem tudták elérni azt, hogy azok az országok, akik csővezetéken kapják az orosz olajat, azok is beálljanak ebbe az embargós politikába”

– emelte ki a kormánybiztos. Németh Szilárd közölte: a magyar emberek összességében 2200 milliárd forintot spóroltak a rezsicsökkentéssel és a benzinár- és élelmiszerárstoppal.

A kormány extraprofitadót vet ki nyolc szektorra, az ellenzék ezt az intézkedést is támadta, szerintük ugyanis nincs olyan, hogy extraprofit.

A kormánybiztos szerint pedig igenis van extraprofit. „Azok, akik a háborúból – anélkül, hogy bármit befektettek volna – nagyon magas profitra tesznek szert, mi ezt nevezzük extraprofitnak” – fogalmazott Németh Szilárd.

Az eredeti hasznot nem éri ez a rendelkezés, de nyolc szektort arra kértek, hogy abba a két nagy alapba, amely az ország védelmét és a családok védelmét szolgálja – a honvédelmi alap és a rezsivédelmi alap – fizessék be az extraprofitot.

Keddi hírek szerint terítéken van Brüsszelben a gázembargó is. Ebben az ügyben a magyar kormány álláspontja ugyan az, mint az olajembargóval kapcsolatban.

„Mi magyar érdeket kell hogy szolgáljunk, a magyar emberek nem fizethetik meg ennek a háborúnak az árát”

– hangsúlyozta Németh Szilárd.

Majd hozzátette, hogy a magyar kormány álláspontja a kezdettől fogva világos volt: elítéljük az orosz agressziót, segítőkezet nyújtunk a háború elől menekülteknek, de azt nem engedhetjük meg, hogy a magyarok fizessék meg a háború árát.

origo.hu

Képeken a Magyarország Szépe versenyzőinek legforróbb pillanatai a felkészítő táborból - galéria

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

borsonline.hu

Szoboszlai már nyert az Eb-n, azonnal üzentek neki Liverpoolból

vg.hu

Választás 2024: megszólalt Vitézy Dávid – nincs még vége

metropol.hu

Megállapította az EP-választás végeredményét az NVB

mandiner.hu

Már Lendvai Ildikó is amellett érvel, hogy nem kell Dobrev és Gyurcsány Magyarországnak

ripost.hu

"A házszámunk is hatással van az életünkre" - ezt mondja idei évünkről a látó

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. június 15-16.: Szuper kezdet, és még jobb befejezés

ripost.hu

Vadon Jani után újabb ember távozik Balázséktól? "Finoman, csendben eltüntették Julit?"

ripost.hu

Két tudós tálalt ki az idegenekről: kiderült, hol rejtőzködnek - közelebb, mint gondoltuk!

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

A NATO átveszi az ukrán fegyveres erők kiképzését

POLITIK

Donald Trump a józan ész uralmát szeretné visszahozni

POLITIK

Magyar feltételek Ukrajna csatlakozási dokumentumában

POLITIK

Német tábornok: Csak a tűzszünet mentheti meg Ukrajnát, minden más elképzelés vágyálom