POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Ál-Klicsko vágta át Karácsonyt

Sokan fogják a hasukat, úgy nevetnek.

Szerző Ripost

Karácsony Gergelyt, ahogy a közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáit is felhívta „Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő".

Karácsony tudatta, hogy a videohívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és „mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra” – tette hozzá.

A főpolgármester szerint a videochat „nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem”.

A Városháza munkatársai az esetet követően egyeztettek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, mely során „megerősítésre került, hogy csalás történt”.

Szombaton este Karácsony még csak tervezte, hogy minderről hivatalosan tájékoztatja a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert és felkéri a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit. Mindez csak azért kínos, mert szombaton este, a poszt születésekor már közismert volt, hogy több európai főváros vezetőjét is megvezette az ál-Klicsko, tehát feltételezhető, hogy Karácsony az átverésre nem magától jött rá, hanem a sajtóból értesült arról, hogy jó alaposan átverték. A  főpolgármester ugyanis csak órákkal azután tette közzé bejegyzését, miután a sajtóban megjelent, hogy az ál-Klicsko több nyugati polgármestert is átvert. Vagyis erősen gyanús, hogy Karácsony csak ekkor jött rá az átverésre.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Berlin polgármestere a napokban a deepfake áldozata lett. Bár azt hitte, hogy a kijevi főpolgármesterrel , Vitalij Klicskóval beszél, pár perc után gyanús kezdett lenni beszélgetőtársa. Majd röviddel ezután bontották is a hívást.

Erre a hírre reagálva számolt be arról, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, hogy a közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáihoz hasonlóan

ŐT IS FELHÍVTA „VITALIJ KLICSKO KIJEVI FŐPOLGÁRMESTER – PONTOSABBAN VALAKI, AKI PONTOSAN ÚGY NÉZETT KI ÉS BESZÉLT, MINT Ő".

Karácsony ismertette, hogy a videohívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és „mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra" – tette hozzá.

Karácsony késve ébredt

A bejegyzésből kiderült, hogy hasonlóan a bécsi polgármesterrel lefolytatott híváshoz, a videochat „nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem"

A Városháza munkatársai az esetet követően egyeztettek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, mely során „megerősítésre került, hogy csalás történt".

Ugyanakkor szombat este közzétett bejegyzésében - az Origo már délben megírta a berlini polgármester esetét Karácsony szombat este még mindig csak jövő időben ír arról, hogy milyne lépéseket tesz:

„Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit" – sorolta a főpolgármester.

Vagyis erősen gyanús, hogy Karácsony a sajtóból értesült arról, hogy átverték.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszólalt a barát, akinek a házában meghalt Klapka Dennis

origo.hu

Brutálisan szájba rúgta a Mezőkövesd játékosa a Kisvárda focistáját - Videó

metropol.hu

Álló mellbimbóval, bugyi nélkül terpesztett a szőke bombázó

mandiner.hu

Elérhetetlenné vált Antsi Facebook-oldala

ripost.hu

Így használd a klímát az autóban és spórolni tudsz a benzinnel

magyarnemzet.hu

Belerúgott a földön fekvő játékosba, így robbant ki a balhé + videó

origo.hu

Felülnézetből fotózta melleit és combját Tolvai Reni - kép

mindmegette.hu

A legjobb reggeli! Így lesz igazán finom a tojásrántotta

ripost.hu

Összefogtak a háziasszonyok, itt a tuti módszer, hogy jön le a címke a befőttes üvegről

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

ripost.hu

Szandi elárulta, hazajön-e a lánya Amerikából

További cikkek

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Az elhibázott szankciók miatt Európának a legrosszabbra kell felkészülnie

POLITIK

Varga Judit: Az Európai Unió a migráció következtében kettészakadt

POLITIK

Horváth Csaba üzlete a hírhedt Centrum Parkolós körrel

POLITIK

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

POLITIK

Donald Trump világossá tette a tétet