Létrehozva: 2022.06.02.

A családtámogatási rendszer biztosan megmarad.

Erről beszélt a rezsicsökkentésért felelős új kormánybiztos.

Az orosz kőolaj és gáz az alapja az ország működésének, az emberek és a gazdaság biztonságos és megfizethető energiaellátásának.

Megőrizzük a családtámogatási rendszerünket, a teljes foglalkoztatást, a nyugdíjak vásárlóértékét, és fenntartjuk a háztartási rezsicsökkentést. Ezért hoztuk létre a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot – nyilatkozta  Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. A Magyar Hírlap kérdezte.

– A baloldal, ahol csak tudja, támadja a rezsicsökkentést. Miért veszélyes ez a taktika, amit a baloldal folytat?

– Nem újdonság ez, mert ezt teszik kilenc éve, a rezsicsökkentés kezdete óta folyamatosan. Azonban itt és most, a háború árnyékában ez sokkal, de sokkal veszélyesebb, mint békeidőben, mert végzetesen kockára teszik hazánk biztonságát, hosszú időre tönkretennék az ipari termelést, az energiaellátást és a családok jólétét egyaránt. Ők brüsszeli érdekeket képviselnek Magyarországon, mi velük ellentétben pedig a magyar érdekeket képviseljük Brüsszelben.
A legutóbbi uniós csúcson is megvédtük a rezsicsökkentést.

Orbán Viktor egyedüli miniszterelnökként sikeresen érvényesítette Magyarország érdekeit, megakadályozta azt a brüsszeli javaslatot, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon. A megállapodás alapján azok az országok, amelyek csővezetéken kapják az olajat, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat. Az orosz kőolaj és gáz az alapja az ország működésének, a családok és a gazdaság biztonságos és megfizethető energiaellátásának. Ha úgy tetszik, orosz energiaforrás nélkül nincs fenntartható rezsicsökkentés.

– A választók a választás napján kifejtették, hogy nem kérnek a baloldalból, ők mégis ugyanazt az irányvonalat követik, amit a választás napjáig. Mi vethet véget a baloldal ámokfutásának?

– A magyar emberek tudnak véget vetni, és ők véget is vetettek immár 12 éve. Akik ennyire nem értik meg az embereket, sőt mélyen lenézik a választóikat, és akik ennyire ostobán, cinikusan beképzeltek, azok nem érdemlik meg sem a kisebb, sem nagyobb közösségek bizalmát, azok alkalmatlanok polgármesternek, képviselőnek és miniszterelnöknek is. Április 3-án a választók ezt Gyurcsány, Márki-Zay, Jakab és az egész baloldal értésére adták. De kimondhatjuk, hogy a baloldal a bukásból semmit sem tanult, ugyanott folytatják – mondandójukban és stílusukban egyaránt –, ahol a kampányban abbahagyták. Gyűlöletkeltően, cinikusan, nagyképűen hazudoznak, álhíreket gyártanak, fenyegetőznek. A baloldal az baloldal, soha nem a nemzeti érdekeket képviselte, kitartójuk, Soros és a brüsszeli bürokraták ezt várják el tőlük, ők pedig nagyon szeretnének a kedvükben járni.

– Márki-Zay Péter szerint az lehet rezsicsökkentés, ha csökkentjük a vízfogyasztást, visszavezetjük a használt vizet,
és szigeteljük a házakat. Mi a véleménye a hódmezővásárhelyi polgármester ötleteiről?

– Mondom, nagyon bután nagyképűsködik, felénk úgy szokták mondani: osztja az észt, azaz csak osztaná, mert a magyarok, elsősorban a nők, az édesanyák mindig átlátnak a szitán. Vajon hihető-e, hogy Gyurcsányék csak hetente mosnak fogat az Apró-villában, vagy Márki-Zay mécsessel fűti a hatalmas, 590 négyzetméter alapterületű családi házát, és egyikük sem mossa ki az alsógatyáját, csak kiszellőzteti? Persze, hogy nem hihető, mert nem ez a valóság. Így a magyar választópolgárok ismét a tíz éve fenntartott rezsicsökkentés mellett voksoltak, Orbán Viktor és a Fidesz pedig történelmi győzelmet aratott, immár a negyedik kétharmaddal.

– Márki-Zay legutóbb kifejtette, hogy az élelmiszerláncoknak és a bankoknak nincs is extraprofitjuk. Ezzel újra támadta a kormányzati döntéseket.

– Mondom, a baloldal az baloldal, soha nem a magyar nemzeti érdekeket képviselte, most is a bankok és multik oldalán áll. A szomszédunkban háború dúl. A magyar álláspont ezzel kapcsolatban a kezdetektől fogva világos volt: elítéljük Oroszország katonai beavatkozását, segítő kezet nyújtunk az Ukrajnából érkező bajbajutottaknak, de továbbra sem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát. Orbán Viktor kormánya és a Fidesz–KDNP megvédi az ország békéjét, biztonságát és a magyar családokat. Megőrizzük a családtámogatási rendszerünket, a teljes foglalkoztatást, a nyugdíjak vásárlóértékét, és fenntartjuk a háztartási rezsicsökkentést.

Ez a védelem – a háború gazdasági hatásai miatt – most az eddiginél is többe kerül, ezért hoztuk létre a honvédelmi és a rezsivédelmi alapot, amelyekbe azoknak kell befizetniük, akik a háború következményeinek egyértelmű haszonélvezői, azoknak, akik extraprofitra tesznek szert, emellett a kormány is megtakarít, és a baloldali pártokat is arra biztatjuk, hogy járuljanak hozzá az ország és a rezsicsökkentés védelméhez ahelyett, hogy a frakciók alakításával trükköznek, hogy milliárdokat tegyenek zsebre.

Brüsszel elhibázott klíma- és energiapolitikája miatt az energiaárak már a háborút megelőzően drasztikus emelkedésnek indultak. A Bizottság radikális átalakulást sürgető politikájának hatására – mely a hagyományos energiatermelési módok szisztematikus leépítését, továbbá a lakossági energiaárak deregulációját várta el a tagállamoktól – az Európai Unió importkitettsége jelentősen megnövekedett, melynek következtében teljesen kiszolgáltatottá vált más nagyrégióknak, illetve a világpiaci folyamatoknak - írja a Századvég kutatása.


 

A rezsicsökkentés alapjogi szempontból is megkérdőjelezhetetlen

Brüsszel elhibázott klíma- és energiapolitikája miatt az energiaárak már a háborút megelőzően drasztikus emelkedésnek indultak

Fotó: Századvég

Az ennek eredményeként megnövekedett ellátási kockázatok, valamint a háztartásokat a kedvezőtlen piaci változásoktól megóvó hatósági védelmi mechanizmusok megszüntetése, a rezsiköltségek drasztikus emelkedését és egyre növekvő társadalmi feszültséget eredményezett. A helyzet 2021 végére odáig súlyosbodott, hogy a Német Katasztrófavédelem (BBK) és az osztrák hadsereg is videófelvételeken keresztül készítette fel a lakosságot arra, hogy mi a teendő abban az esetben, ha energiaellátási problémák adódnak.

A rezsicsökkentés alapjogi célokat is szolgál, ugyanis a közszolgáltatások végfogyasztói árainak csökkentése egy második generációs emberi jog, a szociális biztonsághoz fűződő alapvető jog érvényesülését szavatolja. A második generációs alapjogok sajátossága, hogy pozitív jellegűek, azaz állami tevékenységet követelnek meg. Az alkotmányos államokkal szemben pedig alapvető követelmény, hogy elismerjék és érvényt szerezzenek az emberi jogoknak. Az Alaptörvény XIX. cikke deklarálja a szociális biztonsághoz fűződő jogot, és rögzíti, hogy Magyarország arra törekszik, hogy a szociális intézmények és intézkedések rendszerével – mint például a rezsicsökkentés – minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson - írják.

A Századvég kutatását teljes hosszában itt olvashatja el!

Továbbra is a magyar fogyasztók fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat Európában. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb, májusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint nem csupán az árak a legalacsonyabbak, hanem az energiaköltségekre fordított jövedelmi hányad is idehaza a legkisebb.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be, ennek eredményét közölte tegnap a hivatal. Májusban a földgáz lakossági átlagára Budapesten 2,75 eurócent/kWh volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legalacsonyabb. Ugyanebben a hónapban a földgáz lakossági átlagára Bécsben 19,04, Amszterdamban 26,85, Prágában pedig 14,92 euró-cent volt kilowattóránként.

A villamos energia lakossági átlagára Budapesten 10,17 eurócent/kWh-val májusban a második legkedvezőbb volt Európában, a fogyasztók csak Belgrádban fizettek ennél kevesebbet. A villamos energiáért ugyanakkor Rómában 49,32, Prágában 40,14, Bécsben 47,44 eurócentet kellett fizetni.

A közleményben kiemelik: a magyar fogyasztók költségei vásárlóerő-paritáson mérve is a legkedvezőbbek közé tartoznak Európában. A lakossági földgáz vásárlóerő-paritáson mért átlagára májusban Budapesten volt a legkisebb, kilowattóránként 0,0438 PPS (Purchasing Power Standard – vásárlóerő-egység), a villamos energia esetében pedig 0,1616 PPS-értékkel a harmadik legolcsóbb volt Magyarország.

A MEKH jelentése havonta vizsgálja a villamosenergia- és földgázfogyasztás költségeinek nettó jövedelemhez viszonyított arányát is, vagyis azt, hogy egy háztartás havi jövedelmének mekkora hányadát fordítja a villamosenergia- és földgázfogyasztással kapcsolatos kiadásokra. Májusban Budapesten ez 2,6 százalék volt, ami Luxembourg után a második legkedvezőbb érték. Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Szófiában a jövedelmük 11,7, Prágában
8,8 százalékát fordították energiaköltségekre a háztartások.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – emlékeztetett a hivatal. A tendencia, miszerint a földgáz és az elektromos áram idehaza az egyik legmegfizethetőbb Európában, bő két éve tart.

A magyar fogyasztók költségei ugyanakkor már vásárlőerő-partiáson mérve is a legkedvezőbbek közé tartoznak Európában. A vásárlóerő-paritáson mért lakossági földgáz átlagára májusban Budapesten volt a legalacsonyabb kilowattóránként 0,0438 PPS (Purchasing Power Standard - európai vásárlóerő-egység); míg a villamos energia tekintetében 0,1616 PPS értékkel a harmadik legolcsóbb volt Magyarország.

A MEKH jelentése havonta vizsgálja a villamos energia és földgázfogyasztás költségeinek nettó jövedelemhez viszonyított arányát is, vagyis azt, hogy egy háztartás havi jövedelmének mekkora hányadát fordítja a villamos energia és földgázfogyasztással kapcsolatos kiadásokra. Májusban Budapesten ez 2,6 százalék volt, ami Luxembourg után a második legkedvezőbb érték. Összehasonlításképpen ugyanebben a hónapban Szófiában a jövedelmük 11,7; Prágában 8,8 százalékát fordították energiaköltségekre a háztartások.

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia - és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

origo.hu

TOP 25: ők a világ legidősebb, legismertebb színésznői

origo.hu

Így készül a NATO a világháborúra - drámai képek

borsonline.hu

Szakított Schobert Lara és szerelme - íme a részletek

vg.hu

Dráma az M1-es autópályán: híres magyar ezredes halt meg a balesetben

ripost.hu

Itt szedhetsz magadnak epret: kinyitottak a szedd magad szamócaföldek!

mandiner.hu

Becsempészte a kitiltott zászlót, összetörte a trófeát az Eurovízió nembináris győztese (VIDEÓ, FOTÓ)

origo.hu

Egy 100 éves férfi baltával levágta a felesége fejét (18+)

ripost.hu

„Jobban hiányzik, mint azt szavakkal ki lehetne fejezni” – Rövid küzdelem után elhunyt a 28 éves szupermodell

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

8 éves rekordszinten a bűncselekmények száma Németországban

POLITIK

Ijesztő közelségben az atomháború

POLITIK

Putyin egy gazdasági szakembert állít a hadügy élére

POLITIK

Lakónegyedek lőnek az ukránok és az oroszok is