POLITIK

Szerző Ripost

9 hónapja

Váratlanul Ukrajnába érkezett az amerikai házelnök

Előre be nem jelentett látogatás.

Előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben Nancy Pelosi amerikai házelnök, a találkozóról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök osztott meg videót vasárnap a Twitteren.

A videón Zelenszkij megköszönte az Egyesült Államok támogatását, Pelosi pedig Ukrajnának a szabadságáért folytatott küzdelmét méltatta.

„Látogatásunkkal szeretnénk köszönetet mondani a szabadságért folytatott harcukért” – hangsúlyozta Pelosi. “Elkötelezettségünk mindaddig folyamatos, míg véget nem ér a küzdelem” – tette hozzá, megjegyezve, hogy az ukránok mindenkiért harcolnak.

Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az ukrajnai háború február 24-ei kezdete óta felkereste az országot. Egy kongresszusi képviselőkből álló küldöttséggel érkezett előre be nem jelentett látogatásra Kijevbe, amelynek Barbara Lee, Jason Crow, Jim McGovern, Adam Schiff, Gregory Meeks és Bill Keating is tagja volt.

 

 

Washington a háború kezdete óta több mint 3,7 milliárd dollár értékben ígért és szállított fegyvereket és lőszereket Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök korábban bejelentette: szeretné, ha az Egyesült Államok további 33 milliárd dollárral támogatná Kijevet. Ennek nagy része katonai segély formájában érkezhet meg az országba.

Eközben az ukrán hadsereg főparancsnoksága a legfrissebb harci jelentésében azt írta: az orosz csapatok célja, hogy elfoglalják a dél-ukrajnai Herszon régió teljes területét, megteremtve a feltételeket Mikolajiv és Krivij Rih megtámadásához.

A beszámolóból kiderült: Oroszország vasúton fegyvereket és katonai felszerelést küld a térségbe, hogy növelni tudja az offenzíva sebességét.

Az ukrán hadsereg szerint fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország rakétatámadásokat indít Ukrajna katonai és polgári infrastruktúrája ellen Fehéroroszország területéről.

Az oroszok légicsapásokat és tüzérségi támadásokat hajtottak végre Harkiv régió ellen, és támadó műveleteket kísérletek meg Izjum irányába. A Donyec-medencében, az ukrán felügyelet alatt álló területeket a szakadár oroszbarát térségektől elválasztó vonal mentén is folytatódtak az összecsapások.

Amerikai diplomaták terveket készítenek, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessenek Ukrajnába – jelentette ki vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az amerikai diplomácia vezetője nem sokkal korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tanácskozott, akinek elmondta, hogy az Egyesült Államok „a lehető leghamarabb vissza akar térni Kijevbe”. Hozzátette, hogy ennek előkészítésére diplomaták rövid időn belül előzetes látogatást tesznek a háborús pusztítás által megkímélt nyugat-ukrajnai Lviv városában.

Az amerikai külügyminisztérium egyébként kedden számolt be arról, hogy az orosz hadművelet nyomán Lengyelországba áthelyezett amerikai diplomáciai misszió egyes tagjai már visszatértek Lviv városába.

Hírügynökségek felidézték, hogy csaknem két héttel az orosz támadást megelőzően a kijevi amerikai nagykövetséget evakuálták, a diplomáciai képviselet egy részét Lviv városába költöztették, mielőtt Lengyelországba helyezték át. Washington komoly pénzügyi és katonai támogatást nyújt a kijevi vezetésnek az orosz hadművelet elleni védekezésre hivatkozva.

Az ukrán erők az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Kígyó-szigeten megsemmisítettek három légvédelmi létesítményt és egy Sztrela-10 légvédelmi rakétarendszert – jelentette be az ukrán déli hadműveleti parancsnokság a hivatalos Facebook-oldalán vasárnap.

A jelentés szerint a déli oroszágrészben, Herszon és Mikolajiv térségében heves harcok zajlanak. Herszon megyében az ukrán katonák tüzérségi fegyverekkel megsemmisítettek egy orosz Repellent-1 típusú rádiólokációs állomást. A jelentés szerint az ukrán erők 42 orosz katonát öltek meg az ország déli régióiban.

A déli parancsnokság arról is beszámolt, hogy Odessza fölött a légvédelem orosz felderítő drónt lőtt le. Az odesszai katonai adminisztráció szóvivője egy tévéműsorban közölte, hogy a városban az ott lakók védelme érdekében kijárási tilalmat vezetnek be vasárnap este tíz órától kedd reggel öt óráig.

Vladiszlav Nazarov, az ukrán déli parancsnokság szóvivője a Facebookon arról írt, hogy a

Az orosz flotta aktivizálódását észlelték a Fekete-tengeren, ahonnan drónok segítségével folytatnak felderítést Odessza megyében.

Az ukrán nemzeti gárda hírül adta, hogy katonái a keleti országrészben lévő Harkiv térségében megsemmisítettek egy orosz gyalogsági harcjárművet a legénységgel együtt, és kilőttek egy harckocsit is.

Az ukrán vezérkar napi helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg műveleteket hajt végre annak érdekében, hogy további területeket foglaljon el Herszon megyében és eljusson a régió közigazgatási határáig, továbbá támadásokra készül Mikolajiv és Krivij Rih nagyvárosok ellen is.

A kijevi vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 23,5 ezer orosz katona esett el, s mintegy ezren kerültek fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 192 orosz repülőgépet, 155 helikoptert, nyolc hadihajót, 1026 harckocsit, 2471 páncélozott harcjárművet, 451 tüzérségi és 80 légvédelmi rendszert, valamint 151 rakéta-sorozatvetőt.

Valentin Reznyicsenko, a kelet-krajnai Dnyipropetrovszk megye katonai adminisztrációjának vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy

az orosz hadsereg a régióban megsemmisített két gabonaraktárat, az egyik üres volt, a másik viszont fel volt töltve.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városvezetése bejelentette, hogy vasárnap megkísérelnek civileket átmenekíteni a kikötővárosból Zaporizzsjába.

Az embereket arra kérték, hogy délután négy órakor gyülekezzenek az egyik bevásárlóközpontnál. A háború kezdete óta ostromlott és csaknem teljesen orosz kézre került, kulcsfontosságú városban katasztrofális a helyzet, nincs elegendő élelmiszer, ivóvíz, gyógyszer és orvosi ellátás sem.

Még szombat este az ukrán Azov-ezred azt közölte, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló mariupoli Azovsztal acélműben a romok alól kimentett húsz nőt és gyermeket a kimentésükre érkezőknek adták át.

Reményüket fejezték ki, hogy a terveknek megfelelően épségben eljutnak az ukrán ellenőrzés alatti Zaporizzsjába.

Az Azov megerősítette, hogy szombat délelőtt óta az orosz erők egyelőre tartják magukat a civilek evakuálása érdekében elrendelt fegyvernyugváshoz a városban.

Artem Dehtyarenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szóvivője arról számolt be, hogy hatástalanítottak egy orosz szabotőrcsoportot, amely utasszállító repülőgép lelövését tervezte Oroszország vagy Fehéroroszország területe fölött, majd Moszkva Ukrajnát akarta megvádolni a terrorcselekmény végrehajtásával.

Az SZBU szerint a polgári gép kilövésére amerikai fejlesztésű Stringer légvédelmi rakétarendszert készültek használni. A csoport tevékenységét az SZBU szerint az orosz vezérkarnál dolgozó Alekszandr Tyutyerev koordinálta.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt egy férfi a solymári Spar-parkolóban

borsonline.hu

Kitálalt a Kucsera-Tápai család barátja: Nem egy megcsalás volt, már az esküvő előtt is állt a bál!

vg.hu

Sok napelem áll rozoga lábakon – tarolhat az új piaci szereplő

ripost.hu

Vérfagyasztó részletek derültek ki Szilágyi Piroska haláláról

vg.hu

Az ukránok félnek: mindent elsöprő offenzívát indíthat Oroszország a háború évfordulóján

borsonline.hu

L.L. Junior páros lábbal szállt bele Iszak Eszterbe

travelo.hu

A világ 7 új csodája 2023-ban, amelyek mindegyikét még mi is láthatjuk

ripost.hu

Popsis fotó: Elárulta Bódi Sylvi, ki készíti róla a képeket

ripost.hu

Flört a levegőben: ennek a 3 csillagjegynek félrelép most a párja

ripost.hu

Budapestre érkezett a világhírű színész: 5 perces videóval jelentkezett be

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

POLITIK

Egyre kevesebb ideig van áram Kárpátalján, folytatódik a mozgósítás is

POLITIK

Kiszámoltuk, hol mennyi sört kapunk ugyanannyi pénzért

POLITIK

Totális cenzúra az Eötvösben, a diákok nem beszélhetnek a vesztegetési botrányról

POLITIK

Botrányos felvétel: pénzért árulják az iskolai helyeket a budapesti elit gimnáziumban

POLITIK

Zelenszkij menekül a béketárgyalás elől

POLITIK

Korrupciós botrány Brüsszelben.

POLITIK

Putyin: Ismét „keresztes” német tankok fenyegetik Oroszországot

POLITIK

Az EU további 400 millió euró támogatást nyújt Ukrajnának