Létrehozva: 2022.05.28.
Módosítva: 2022.05.28.

Karácsonyt már a saját barátai is szorongatják

Lassan kicsúszik lába alól a talaj.

Szerző Ripost

Teljesen elveszítette lába alól a talajt Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miközben próbálja szürreális ígéreteit betartani, addig a várost vezetését és őt is túszul ejtette a DK és a Momentum hadakozása- írja a Magyar Hírlap.

Mint ismeretes, a héten a főpolgármester kénytelen volt határozatképtelenség okán elhalasztani a fővárosi közgyűlést, mert a baloldal képviselői nem jelentek meg a városházán. Karácsony sajnálatát fejezte ki közösségi oldalán, és ígéretet tett, hogy ez volt az első és utolsó alkalom, amikor ez előfordult. A háttérben a Demokratikus Koalíció és ifjúsági tagozatának, a Momentumnak a vezetőségig érő konfliktusa áll.

Az országgyűlési választás után sok helyen következik időközi választás, így a XI. kerületben is. Itt Orosz Anna (Momentum) alpolgármester helyére kell jelöltet állítani. A Momentum jelezte, a DK bejelentkezett a posztra, amit ők nem fogadtak el. A párt ezért az egyeztetésen jelezte, ebben az esetben nem tudják megszavazni a DK-s Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek, aki a szintén DK-s Gy. Németh Erzsébet helyére érkezne a fővárosban.

Gyurcsány Ferenc pártja egyértelművé tette a napokban kiadott közleményekben, hogy a város működésének megbénításáért a Momentum a felelős, jelezték, hogy reményeik szerint a Momentum tisztújító kongresszusán sikerül megoldani a problémát. A DK indoklása szerint egyébként a momentumos jelöltet, Lados Tamást, a Momentum kerületi elnökét nem csak ők, de a többi baloldali párt is elutasította.

Karácsony Gergely jelezte: nem a fővárosi frakciók, nem a polgármesterek között, hanem vezetői szinten van konfliktus, ami két párt között „ma áthidalhatatlan véleménykülönbséget eredményezett”. A helyzet azonban az, hogy már a bejelentés pillanatában és az utána következő nyilatkozatokból is egyértelműen érződött: Karácsony Gergely mint főpolgármester tehetetlen koalíciós partnereivel szemben.  

A közgyűlés után azonban nem csak ez a kérdés került elő, hanem a már hírhedté vált rakparti lezárás ügye is. A főpolgármester elmondta, nemcsak a szakmai, de az összes zöld-, civil és más szervezet is a teljes rakpart teljes lezárását szeretné. Ez kifejezetten érdekes, hiszen a napokban a Magyar Autóklub és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is jelezte, érdemi egyeztetések nem történtek és mind a két szervezet elutasítja a teljes lezárást.

Emellett a két szervezet a főpolgármesterhez hasonlóan végzett felméréseket, mind a két esetben ellenkező arány jött ki, mint ami a főpolgármester által megosztott, Medián által készített felmérésből látszik. Míg Karácsony felmérése szerint 43 százalék nem szeretne lezárást a 49-el szemben, a Magyar Autóklub és a BKIK felmérésében hatvan százalék utasította el a rakpart lezárását. Az ész érvek és a számok tehát nem hatják meg a Karácsonyt aki úgy néz ki a koalíciós partnereivel és saját ígéreteivel sem tud megbirkózni.

Tovább eszkalálódik a fővárosi konfliktus a DK és a Momentum között, az elmaradt közgyűlés kapcsán Gyurcsány Ferenc pártja tegnap egyértelművé tette: a Momentum zsarolása a felelős a főváros leállásáért.

Az elmaradt fővárosi közgyűlés miatt egymásra mutogatnak a baloldali pártok, amelyeknek a képviselői nem jelentek meg a szerdai ülésen. Mint megírtuk, a DK és a Momentum között húzódó konfliktus vezetett a botrányhoz. Az üzengetés a DK és ifjúsági tagozata, a Momentum között csütörtökön tovább folytatódott. A két párt közötti ellentét az időközi választás jelöltjeinek helyei miatt robbant ki, a nyilatkozatok alapján ez főképp a XI. kerületet érinti. Itt ugyanis Orosz Anna momentumos alpolgármester helyére kellene jelöltet állítani, hiszen ő az országgyűlési választáson mandátumot szerzett, és a Parlamentben kívánja folytatni a munkáját.

A párt egyébként úgy fogalmazott: a politikai megegyezés hiánya miatt nem tudták biztosítani Bősz Anett (DK) főpolgármester-helyettessé választását, aki a szintén a parlamenti munkát vállaló Gy. Németh Erzsébet helyére érkezett volna. A DK közleményében jelezte, a XI. kerületben a Momentum folyamatban lévő hatpárti egyeztetést rúgott fel, amikor úgy döntött, hogy a főváros megbénítását használja fel pártérdekei eléréséhez.

A problémát az váltotta ki a DK szerint, hogy a Momentum Lados Tamást, a párt kerületi elnökét szerette volna a XI. kerület alpolgármesterének. Ezt Gyurcsány Ferenc pártja szerint nemcsak ők, de a többi baloldali párt is elutasította. Az, hogy ez a  konfliktus túlmutat a fővároson, már a DK korábbi közleményéből kiderült, hiszen abban úgy fogalmaztak, remélik, hogy a Momentum elnökválasztó tisztújítása pontot tesz a belső vitáik végére, és megszűnik a megegyezés minden akadálya.

Karácsony Gergelyt kellemetle­nül érintette, hogy a megjelent kormánypárti képviselők előtt kellett lefújnia a közgyűlést határozatképtelenség miatt. A főpolgármester egyébként egy bejegyzésében megígérte, hogy ez volt az első és utolsó ilyen alkalom. Ennél lényegesen keményebb szavakat használt az MSZP-s Komjáthi Imre, aki úgy fogalmazott: „Azért nem tud összeülni a Fővárosi Közgyűlés, mert a DK és a Momentum egymás f…át méregeti. Hát mentek ti a …! De komolyan.

Gondoljátok, hogy ezzel kell szórakoztatni a választókat? Hát semmi szégyenérzet nincs bennetek?” Komjáthi jelezte azt is, hogy ő szégyelli magát a két párt helyett. Később aztán Karácsony egy rádióinterjúban elmondta: amikor korábban arról beszélt, hogy a kormányzóképességük meg az arról szóló választási benyomások messze vannak attól, hogy az ellenzék választást tudjon nyerni, pont az ilyen helyzetekre gondolt.

A Fidesz–KDNP frakciója már az ülés elmaradása után egyértelművé tette álláspontját. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának a vezetője úgy fogalmazott: „A baloldal hatalmi viszálykodása és pozíciókon való osztozkodása túszul ejtette Budapestet!” A frakcióvezető kiemelte: a közgyűlésnek 37 napirendi pontja volt, köztük a költségvetés és cégek beszámolói, valamint fejlesztéssel kapcsolatos ügyek.

„Mi arra készültünk, hogy fontos kérdésekben elmondjuk a véleményünket, és fontos javaslatokat tegyünk, de erre most nincs lehetőség” – tette hozzá Wintermantel. Az idő pedig sürget, mert mint Wintermantel Zsolt elmondta, a közgyűlés pontjai között szereplő költségvetési zárszámadást május 31-ig el kell fogadni. Ez a törvényi feltétele az állami támogatások biztosításának. A frakcióvezető végül megjegyezte: rajtuk nem fog múlni a főváros működése.

Miközben Karácsony Gergely az országos politikai ambícióira összpontosított a főpolgármesteri szék elfoglalása óta, a városüzemeltetés teljesen háttérbe szorult, kevés a szakértelem ehhez Karácsony kabinetjében – jelentette ki Tarlós István a Mediaworks Hírcentrumának. Budapest egykori első embere arra is rámutatott: miközben Karácsonyék arról panaszkodnak, hogy kiürült a kassza, Budapest pénzügyi helyzetéről eddig egyetlen valós, pontos adatot sem közöltek.

Tarlós elmondta, hogy az M3-as metró felújított belvárosi mélyállomásainak átadásán Orbán Viktor felkérésére a kormányt képviselte jelenlétével, lévén, hogy az Orbán-kabinet sok pénzzel támogatta ezt a felújítást. Az eseményen jelen volt a főpolgármester is, akivel „kulturáltan, mondhatni barátságosan” elbeszélgetett, de ez nem jelenti azt, hogy általában is nagy egyetértésben lennének.

Tarlós István emlékeztetett, hogy ő maga 2019 decemberében 200 milliárd forinttal – 160 milliárd értékpapírban, 40 milliárd készpénzben – adta át a kasszát, de nem tudja, hogy pontosan mi történt ezzel az összeggel.

„Egészen érthetetlen műszaki-gazdasági értelemben, hogy miért halogatták másfél évig az általunk teljesen előkészített Lánchíd-felújítás megkezdését. Az is, hogy miért kellett sokkal szűkebb műszaki tartalommal áttervezni a Blaha Lujza tér rekonstrukcióját, amelyet ugyancsak mi készítettünk elő” - mondta Tarlós, aki arra is emlékeztetett: más komolyabb beruházás egyébként nem indult el a fővárosban az elmúlt két és fél évben.

„Egy főpolgármesternek az is a dolga, hogy a kormánnyal együttműködve a városnak szerezze meg, amit tud. Nekem is voltak a kormánnyal vitáim, amelyek némelyike elég látványos volt, ám egyik sem veszélyeztette az együttműködést” - hangsúlyozta az egykori főpolgármester, aki szerint „sehol a világon nem úgy működnek a dolgok, hogy egyik nap útszéli módon gyalázom és rágalmazom a kormányt és a miniszterelnököt, aztán másnap a szőnyeg alatt odamegyek barátkozni, hogy adjatok nekem pénzt”.

Az egykori főpolgármester nehezményezi, hogy Budapest pénzügyi helyzetéről a jelenlegi városvezetés részéről két és fél év során eddig egyetlen valós, pontos adatot nem sikerült hallani.

Emlékeztetett arra is, hogy önként vállalt feladatot az önkormányzat kizárólag abban az esetben finanszírozhat, ha a kötelező feladatok ellátásához szükséges források rendelkezésre állnak. „Tehát ha a főváros úgy költött el komolyabb pénzeket különböző önként vállalt feladatokra, hogy közben működési hiánya volt, illetve lesz év végén, akkor jogszabályt sértettek”.

„A »részvételiségért felelős« főpolgármester-helyettesi pozíció értelmezhetetlennek tűnik (…), a »részvételi költségvetés« évente milliárdos tétele nyilván nem kötelező, a főváros brüsszeli irodájának közel megháromszorozott juttatása szintén véleményes. Az alapítványok, ügynökségek sok százmilliós támogatása, az »égig érő fűprogram«, vagy az egyébként is jól eleresztett Fesztiválzenekarnak címzett negyedmilliárdos adomány is bajosan tekinthető kötelező feladatnak” - sorolta Tarlós István, aki szerint túlpolitizált a jelenlegi fővárosi adminisztráció, és ez elhibázott hozzáállás, sokszor valós cselekvés helyett látszatintézkedéseket hoztak.

„Ami szembetűnő szemléletbeli hiányosság a főváros jelenlegi vezetésében, és amit mégoly rafinált kommunikációs trükkökkel sem lehet elfedni, az az üzemeltetés teljes háttérbe szorulása” - mutatott rá Tarlós.

„Karácsony nem tudja keresztülvinni a Fővárosi Közgyűlésben, amit Gyurcsány nem akar, hiszen a DK nélkül nincs meg a többsége. A főpolgármester helyzetét tovább nehezíti, hogy az utóbbi hónapokban elkezdett kicsit peckeskedni a DK-val és olyan dolgokat mondott, amelyekkel Gyurcsányt aligha kápráztatta el. Karácsony saját pártja pedig kerekítési hiba méretű” - hangsúlyozta Tarlós István.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Postabank-seftelés, borzalmas "Rapülők", pofátlan milliomos: bemutatjuk Geszti Pétert

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába