Létrehozva: 2022.05.07.

Jakab Péternél csak Gyurcsány népszerűtlenebb

Már csak 3 % szavazna a Jobbikra.

Mélyponton a tisztújítás előtt álló Jobbik elnökének népszerűsége. A szombati eseményt a Jakab Péterhez köthető szexuális zaklatási ügy is beárnyékolja.

Jakabnál csak Gyurcsány népszerűtlenebb – ezzel a címmel közölte legújabb kutatását a Nézőpont Intézet. A tisztújítás előtt álló Jobbik elnökének népszerűsége az egyik legalacsonyabb a baloldalon. 

A második pártelnöki évét töltő politikust az aktív szavazók mindössze kevesebb mint egynegyede (23 százalék) szeretné fontos pozícióban látni, aminél kisebb arányban csak Gyurcsány Ferenc támogatói vannak. Mindegyik vizsgált ellenzéki vezetőt elutasítja az aktív szavazók többsége – olvasható a Nézőpont Intézet összegzésében. 

Hozzáteszik, továbbra is Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb politikus, a választók mindössze tíz százaléka bízná meg őt felelős pozícióval, ugyanakkor több mint nyolcszor annyian nem tartanák ezt kívánatosnak (85 százalék). Őt a legkisebb támogatottsággal rendelkezők rangsorában Jakab Péter követi 23 százalékkal. Jakabot az aktív szavazók 62 százaléka nem szeretne fontos pozícióban látni.

Figyelemre érdemes, hogy a választást megelőző, márciusi hónapban még négy százalékponttal magasabb volt a népszerűsége, ráadásul elutasítottsága is hét százalékponttal nőtt azóta – írta a Nézőpont.

Népszerűtlenségi rangsor

Népszerűtlenségi rangsor

Fotó: Nézőpont Intézet

Mindazonáltal nem csak Jakab Péter népszerűtlen: a Jobbik támogatottsága is alaposan megkopott a négy évvel ezelőtti választás óta. Míg 2018-ban a pártot a választók húsz százaléka támogatta, addig a Nézőpont Intézet kutatása szerint a Jobbik jelenleg három százalékot szerezne egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson. 

Amiben már a Jobbik legújabb botránya is szerepet játszhat.

 

Miközben Jakab Péter és a Jobbik továbbra is tagadja az állítólagos szexuáliserőszak-kísérletet, az érintett hölgy élettársa, Szilágyi György alelnök a Magyar Hírlapnak elmondta: a disznóvágás másnapján Földi István felhívta telefonon, bocsánatot kért tőle a történtekért, és arra hivatkozott, olyan részeg volt, hogy nem tudott magáról.

erőszakos nemi közösülés kísérlete miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen Szilágyi György Jobbik-alelnök élettársa. A huszonnégy éves hölgy a Jobbikban választókerületi szervezőként dolgozott, decemberben több párttársával együtt meghívták a Szabolcs-Szatmár megyében lévő Ököritófülpösre egy vendégházba, egy jobbikos disznóvágásra.

A feljelentés szerint Szilágyi élettársát a Jobbik egyik vezető politikusa – Földi István, a baloldali összefogás helyi országgyűlési képviselőjelöltje – felcsalta egy emeleti szobába, amelynek fürdőszobájában megpróbálta megerőszakolni. Az ügy­ben tett beadványok szerint a hölgy segélykiáltására a párt egyik országgyűlési képviselője, Gyüre Csaba szabadította ki a nőt a kulcsra zárt fürdőszobából. Élettársa tájékoztatta Jakabot, kabinetfőnökét és a párt több elnökségi tagját, és kérte a történtek kivizsgálását, ám a Jobbik vezetése Szilágyi szerint nem tett semmit, megpróbálták az ügyet eltussolni.

A Jobbik a cikk megjelenése után közleményben elismerte, hogy etikai vizsgálatot indítottak, de az írást „aljas, habonyi hazugságokkal telitüzdelt lejáratási kísérletnek” nevezték, szerintük azt a párt szombati tisztújítására időzítették. Felvetődik ugyanakkor a kérdés: ha nem történt semmi különös a disznótoron, miért indították meg a fegyelmi és etikai eljárást csaknem öt hónappal a rendezvény után.

Az áldozat élettársa, Szilágyi György  kérdésére elmondta, az etikai eljárást csupán három nappal ezelőtt indították el, azt követően, hogy élettársa tizenegy nappal ezelőtt kezdeményezte az eljárást Staudt Gábornál, az etikai és fegyelmi bizottság elnökénél. Hat nappal ezelőtt Staudt egy e-mailben érdeklődött élettársától, hogy indult-e a beadványa ügyé­ben büntetőeljárás, mert a párt alapszabálya szerint ez esetben az etikai eljárást fel kell függeszteni.

Az áldozat erre az alábbiakat válaszolta: „Először a Jobbik etikai bizottságához fordultam, hiszen úgy gondolom, akik ilyen cselekményt követnek el, nem méltóak arra, hogy jobbikosok legyenek. Az ilyen emberek az egész közösségünket járatják le, ezért kérem a kizárásokat a pártból, hiszen meggyőződésem, hogy ezt szolgálja a Jobbik érdeke. Jakab Péter szavaival élve: Fizessenek meg a bűnösök! Ettől függetlenül a jövő héten a nyo­mozó hatóságnál is megteszem a szükséges feljelentést az ügyben.”

Szilágyi György  arról is beszámolt, hogy a december 11-én történtek másnapján Földi István felhívta telefonon, s bocsánatot kért tőle a történtekért. Arra hivatkozott, hogy annyira részeg volt, nem tudott magáról, teljesen biztos abban, hogy a pálinkájába belekeverhettek valamit. Ez a változat két hónapig tartotta magát, aztán azzal állt elő, hogy az áldozat és kiszabadítója, Gyüre Csaba országgyűlési képviselő találta ki az egész mesét. A harmadik verzió az volt, hogy az áldozat, vagyis a nő provokálta ki mindazt, ami történt, de abban semmi erőszakosság nem volt – fejtette ki a Jobbik alelnöke.

Szilágyi egykori párttársa, Apáti István, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, jogi segítséget és fizikai védelmet ajánl a Mi Hazánk a Jobbik rendezvényén megtámadott nőnek. „Felelősség terheli Jakab Pétert, a Jobbik elnökét is, mert megpróbálta eltussolni a gyalázatos ügyet” – szögezte le Apáti. Hozzáfűzte, Jakab Péter hivatalos személy által megvalósított bűnpártolást követhetett el, amely öt évig terje-dő szabadságvesztéssel büntethető, egyben kizárja az országgyűlési mandátum birtoklását.

Hallgatnak a nőjogi Soros-szervezetek

 

Megkérdeztünk néhány, az erőszak ellen küzdő és politikai kérdésekben is rendre megnyilvánuló – Soros-alapítványok által támogatott – női jogvédő szervezetet, mi a véleményük a Jobbik botrányáról, és nem látják-e indokoltnak, hogy követelni kezdjék Jakab Péterék távozását a közéletből. Lapzártánkig nem válaszolt sem a PATENT Egyesület, sem a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület, sem pedig a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek).

A választási kampányban pedig igen aktívak voltak, „NŐVÁLASZ” elnevezésű kezdeményezésük deklarált célja „a nők valóságának kihangosítása” volt, azt feszegették: „Miért nem igaz még 2022-ben sem, hogy a nők biztonságban érezhetik magukat otthon vagy a közterületeken, közintézményekben vagy akár a munkahelyükön?” Április 3-ra készülve leszögezték: „Bármi is lesz a választás eredménye, mi, nőjogi szervezetek itt leszünk. Továbbra is következetesen fogjuk képviselni a lányok és nők alapvető emberi jogainak érvényesítését, és ahogy eddig is tettük, a mindenkori kormányokon, döntéshozókon is számon fogjuk kérni azt” – ígérték. Igaz, a baloldali pártokról nem volt szó…

A választások óta eltelt egy hónap arra már elegendő volt, hogy a baloldali összefogás pártjai között meglévő repedések felszínre kerüljenek nyilatkozta Boros Bánk Levente politológus, aki arról is beszélt, hogy melyik ellenzéki szervezettől mit várhatunk a jövőben.

Nincs könnyű helyzetben a baloldal, hiszen az elmúlt tizenkét év valamennyi modellje, amellyel a kormánypártokat akarták leváltani, kudarcot vallott.

„Jelenleg nem látszik, hogy a választás előtti összefogásuk meg is maradna, hiszen mind a hat pártnak más múltja van, és a jövőről is mást gondolnak” – kezdte az összegzést Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója. „Leginkább mindegyik a saját pecsenyéjét igyekszik sütögetni. Minden pártnak más stratégiája van, amelyet jól mutatott a parlament alakuló ülésén követett viselkedésük. Érdemes végiggondolni, kik maradtak bent, és kik mentek ki az eskütételt követően, mert ez már a jövőbeli várható cselekedeteiket is előrevetíti.”

A legnagyobb frakcióval rendelkező DK üzengetéseiből, Gyurcsány Ferenc megnyilvánulásaiból egyértelműen látszik, hogy az abszolút tagadás pártján állnak, partizánmegoldásokkal, harcosan igyekeznek a kormánnyal szembemenni, fogalmazott az elemző, aki szerint ezt azért tehetik meg, mert az övék a legjobban kiépített, legsikeresebb szervezet a baloldalon, amely mögött egy stabil tábor áll, ezt az előnyüket igyekeznek érvényesíteni.

„A Momentum sokkal kevésbé következetes, elsősorban a pillanatnyi ötletekre épít, tőlük számos olyan performansz elképzelhető, amelyet előre nem gondolnak végig, inkább rögtönzésre épül a politikájuk” – állapította meg Boros Bánk Levente.

A politológus úgy érzi, a Jobbikra vár a legnagyobb kihívás, mert szétesőben a bázisuk, miközben az egykori jobbikosok által létrehozott, korábban lenézett Mi Hazánk látványosan megerősödött. „Pillanatnyilag a Jobbiknál minden Jakab Péter hatalomban tartásáról szól. Nem csupán a korábbi bázisukat veszítették el, de szervezetileg is látványosan meggyengültek, a túlélést pedig nehezíteni fogja a kisebb frakcióból adódó csökkenő állami támogatás” – jelentette ki az elemző.

Boros Bánk Levente szerint csak látszólag a baloldal egyik nyertese a Párbeszéd, azonban nem látszik, hogy a párt képes lenne kilépni Budapestről, és az egész országot megszólítani tudó szervezetté válni. Enélkül pedig nagyon is behatároltak a lehetőségeik. Úgy tűnik, ezt a politikusaik is érzik, nem véletlen, hogy Tordai Bence éppen az LMP-s Ungár Péterrel kezdett szópárbajba, mindketten önálló hangot próbálnak megütni, hogy politikusként láthatóvá váljanak.

Meg is érkeztünk az LMP-hez, amelynek az elemző szerint a legnagyobb problémát éppen az jelenti, hogy elfogytak a cselekvőképes politikusaik, Ungár Péteren kívül jelenleg nem látszik, hogy ki lenne képes egy markáns irányvonal képviseletére. A politológus leginkább az ő megszólalásaiban érzi a politikai megújulás szándékát, ám nagy kérdésnek tartja, hogy ezt mennyire képes hosszú távon képviselni.

„A baloldali pártok közül nem véletlenül maradt a végére az MSZP” – fogalmazott Boros Bánk Levente. „Az egykor meghatározó szerepű párt romokban hever, a méréseink szerint egy százalék környékén mozog, és erősen kérdéses, hogy van-e innen visszaút, fel lehet-e építeni ismét a pártot, hiszen a szocialisták korábbi vezéralakja, Gyurcsány Ferenc éppen ellenérdekelt ebben. Ujhelyi István ugyan bejelentkezett az elnöki tisztségre, ám az átnevezésről beharangozott elképzelése már önmagában is sokat elárul. Az utolsó óránál tart a párt, tovább már nincs hová morzsolódni.”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

mandiner.hu

Feljelentést tettek Varga Judit drámai interjúja után

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett