Létrehozva: 2022.05.15.

Civilek elhatárolódásra szólítanak fel a Jobbik körüli nemi erőszak gyanúja ügyében

Három civil szervezet közös közleménye.

Szerző Ripost

Három civil szervezet közös közleményben szólította fel a Jobbikot, valamint a velük szövetséges erőket, hogy határolódjanak el a nemi erőszak gyanújába került jobbikos politikustól.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Fiatal Családosok Klubja és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége vasárnap, az MTI-hez eljuttatott közleményében elfogadhatatlannak nevezte, hogy – ha igaznak bizonyul a vád – a gyanúba került politikus párttársai, a Jobbik elnöke, a Jobbikkal szövetséges baloldali pártok képviselői, valamint a baloldali sajtó nem áll ki az áldozat védelmében, a bántalmazás elítélése mellett.

„Különösképp felszólítjuk a baloldal női országgyűlési képviselőit, – többek között Vadai Ágnest, Orosz Annát, Szabó Tímeát, Kálmán Olgát, Kunhalmi Ágnest – hogy mutassanak példát és tegyék ezt meg, hiszen évek óta, hangos szóval kiállnak a nők bántalmazása ellen” – fogalmaztak.

A szervezetek hangsúlyozták, alapvető és mindenkitől elvárható normaként tekintenek a női méltóság feltétlen tiszteletben tartására és a szexuális erőszak, bármilyen bántalmazás, zaklatás visszautasítására.

„A magyar közéletben tevékenykedő, az emberek felhatalmazása alapján, közpénzekből finanszírozott pártpolitikusokkal szemben ez az általános elvárás még fokozottabban áll fenn, hiszen ők társadalmi mintát is jelentenek a magyar emberek számára és köti őket támogatóik beléjük vetett bizalmának felelőssége is” – írták.

Aláhúzták, a zaklatás minden formája elfogadhatatlan, „politikus elkövető esetén pedig a törvényi felelősség mellett világos politikai következményekkel is kell járjon”.

Nyílt levelet írt a Jobbikos szexbotrány áldozata. A 24 éves V. Anita azután állt a nyilvánosság elé, hogy az új Fidesz-frakció női tagjai elítélték a zaklatási ügyet. V. Anita azt írta: miközben a sajátj párttársai megkövezik, és őt hibáztatják, olyanok állnak ki mellette, akikkel nem ugyanazon a politikai oldalon áll. A nő kiemelte, hogy eközben az elkövetők bocsánatot sem kértek tőle.

Hálásan köszönöm kiállásukat mellettem, bizonyítva, hogy a nők elleni erőszak nem politikai ideológia kérdése” – így reagált a Fidesz-frakció női tagjainak pénteki közleményére a jobbikos szexbotrány áldozata.

V. Anita, Szilágyi György élettársa a politikus facebook-oldalán arról írt: „ha egy baloldali, vagy liberális asszonnyal erőszakoskodnak és akár évtizedek múlva hozza azt nyilvánosságra, kiáll érte a teljes baloldali, liberális politikai közösség és a jogvédők hada. Ha viszont egy jobboldali, 4 éves kislány édesanyjával történik hasonló, aki kíméletből 4 hónap múlva indít hivatalos eljárást, akkor csak arra számíthat, hogy a sajátjai megkövezik, őt tekintik hibásnak”.

 

A nyílt levélben V. Anita azt is írta: azért csak a párton belül kérték az elkövetőkkel szembeni következmény alkalmazását, mert nem akarta terhelni az összellenzék választási kampányát ezzel a súlyos üggyel, pedig az elkövetők bocsánatot sem kértek tőle.

Nemrég derült ki, hogy néhány hónapja a Jobbik alelnökének, Szilágyi Györgynek az élettársát meg akarták erőszakolni az egyik pártrendezvényen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön.

Szilágyi György mellett több jobbikos politikus is Földi Istvánt, Kocsord korábbi polgármesterét nevezte meg elkövetőként, míg Gyüre Csabát, a párt volt parlamenti képviselőjét pedig a fiatal nő megmentőjeként.

Jakab Péter, aki állítólag jelen volt az épületben, a történtek óta azzal védekezik: nem érti, hogy egykori alelnöke és élettársa miért nem tett azonnal feljelentést a rendőrségen.

Az áldozatoknak nem egyszerű ezt feldolgozni, nagyon sok minden megfordul ilyenkor a fejükben, például az is, hogy szégyellik ezt az esetet, pedig nem nekik kellene…” – nyilatkozta Szilágyi György.

A jobbikos zaklatási ügyben egy hete, személyi szabadság megsértésének gyanújával indult nyomozás. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőrfőkapitányság az M1-nek megerősítette: gyanúsítotti kihallgatás eddig nem történt, a hatóság ugyanakkor büntetőeljárás keretében vizsgálja az esetet.

A nemi erőszakkal hírbe hozott Földi István közleményében úgy reagált: elégtételt fog venni minden hazugságért. Akik hazudtak, bűnhődni fognak.

A Bors arról írt, hogy az áldozatot más jobbikosok telefonon fenyegették, hogy ne merjen feljelentést tenni az ügyben.

Személyi szabadság megsértésének gyanújával indult nyomozás a jobbikos zaklatási ügyben. A sajtóban korábban megjelent részletek szerint a párt egyik rendezvényén a párt politikusának, Szilágyi Györgynek az élettársát bezárták a mosdóba, és erőszakoskodtak vele. Szilágyi György szerint az elnök, Jakab Péter hónapokig azon dolgozott, hogy eltussolja a szexbotrányt. A Bors csütörtökön arról írt, hogy az áldozatot más jobbikosok telefonon fenyegették, hogy ne merjen feljelentést tenni az ügyben – hangzott el az M1 Híradójában.

Személyi szabadság megsértésének gyanújával indult nyomozás a jobbikos zaklatási ügyben. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság az M1-nek megerősítette: gyanúsítotti kihallgatás eddig nem történt, a hatóság ugyanakkor büntetőeljárás keretében vizsgálja az esetet.

„Az áldozatoknak nem egyszerű ezt feldolgozni, nagyon sok minden megfordul ilyenkor a fejükben, például az is, hogy szégyellik ezt az esetet, pedig nem nekik kellene…”

Szilágyi György ezzel indokolta, hogy élettársával miért csak most tettek feljelentést a rendőrségen, annak ellenére, hogy a nemierőszak-kísérlet még decemberben történt a Jobbik egyik vidéki rendezvényén.  A sajtóban eddig megjelent részletek szerint az áldozatot arra kötelezték, hogy egyedül érkezzen, majd az este folyamán egy szintén jobbikos politikus bezárta a mosdóba, és erőszakoskodott vele. Szilágyi György szerint az ügyet először párton belül próbálták rendezni, Jakab Péter azonban hónapokig azon volt, hogy eltussolja a zaklatást.

Telefonos fenyegetéssel próbálhatták megfélemlíteni az áldozatot az ügyben érintett jobbikosok – számolt be a Bors. A bulvárlap információi alapján a nőt fizikai erőszakkal és megtorlással fenyegették azért, hogy ne merjen feljelentést tenni. A Bors szerint az üggyel kapcsolatos jegyzőkönyv azt is rögzítette, hogy a Jobbik egyik neves politikusa a nyomdafestéket nem tűrő, trágár szavakat mondott neki.

„Hogy a rossebbe lehet, hogy ti nem aznap szaladtatok azon nyomban a nyomozó hatósághoz?”

Jakab Péter hétfőn az ATV műsorában éppen azzal védekezett: nem érti, hogy egykori alelnöke és élettársa miért nem tett azonnal feljelentést a rendőrségen. A Jobbik elnöke ezúttal is tagadta, hogy a hivatalos beadvány előtt tudott volna a történtekről, majd a párt etikai bizottságát is mentegette az ügyben.

„Hogyha meg is történt, akkor azon nyomban a rendőrséghez kellett volna fordulni. Gyuri nem ezt tette, meg a párja, hanem vártak öt hónapot, és még ezt követően sem a rendőrséghez fordultak, hanem egy pártnak, a Jobbiknak az etikai bizottságához, amelyik nem egy nyomozó hatóság” – mondta a Jobbik elnöke.

Jakab Péter ugyanakkor elismerte: ő is ott volt azon a párteseményen, ahol a nemierőszak-kísérlet történhetett. Sőt ezen a jobbikos rendezvényen készült egy táncos videó is, amelyen Jakab Péter egyik bizalmasával, a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egyéni jelöltjével látható. A zaklatási botrány kirobbanásakor több korábbi és jelenlegi jobbikos is őt nevezte meg tettesként.

Szintén a Bors írt arról, hogy az akciót az elkövetők előre eltervezhették. Ezzel a lap szerint Szilágyi Györgynek szánhattak egyértelmű üzenetet, az eddig alelnökként dolgozó politikus ugyanis Jakab Péter egyik kritikusának számított a párton belül.

„Már akkor tudtam, hogy ez a politikai karrierembe fog kerülni, amikor én nem maradtam csöndben ebben az ügyben”

– mondta Szilágyi György.

Szilágyi a botrány kirobbanása után visszavonta az újraválasztására vonatkozó szándéknyilatkozatot és azt is kilátásba helyzte, hogy kilép a Jobbikból. Kedden a párt egy másik meghatározó politikusa, Stummer János is bejelentette, hogy elhagyja a pártot, döntését ő is Jakab Péter vezetési stílusával indokolta.

„Nem elnökségi tagok irányították ezt a pártot, hanem mindenféle olyan tisztségviselők, akiket Jakab Péter elnökként, ilyen tanácsadókként emelt oda maga mellé” – mondta Stummer János.

Sajtóhírek szerint Jakab Péter bizalmi köre biztosíthatta be a pártelnök hatalomban tartását is azzal, hogy

fantomszervezetek tucatjait hozták létre.

A Bors szerint ezek egyharmadát, összesen 91-et az elmúlt hónapokban alapították, méghozzá Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a nemi erőszak gyanújába keveredett Földi István aktív közreműködésével.

A Bors úgy tudja: Földi valóságos „nagyüzemet” hozott létre, volt olyan hét, amikor négy-öt kamu-alapszervezetet is létrehozott. A lap szerint az ügyben felmerül az okirat-hamisítás gyanúja is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan kínos helyzetbe hozta az ellenfelét a sznúker-vb-n

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

travelo.hu

Videó: Cuki vidra fürdőzött a Balatonban

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll