Létrehozva: 2022.05.01.

A magyarok többsége elégedett a kormány családpolitikájával

68 százalékuk elégedett a családbarát kormányzással.

A magyar emberek többsége elégedett az elmúlt 12 év családbarát politikájával és a jövőben is ezt az irányvonalat támogatja - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából.

A február végén, március elején, ezer ember megkérdezésével készült felmérés azt mutatta, a válaszadók szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.  

Az eredmények szerint 10-ből 7-en (72 százalék) ismerik a kormány családpolitikai intézkedéseit, és 68 százalékuk elégedett a családbarát kormányzással. A leginkább érintettek, vagyis a gyermeket nevelők - közülük is leginkább a gyermekgondozási ellátásokban részesülők - ennél is nagyobb arányban elégedettek a családbarát intézkedésekkel.

A megkérdezettek úgy gondolják, hogy a jelenlegi családpolitika segíti a gyermekes családokat (76 százalék), kiemelten a nagycsaládosokat (82 százalék) és a gyermeket tervező párokat (73 százalék). Az emberek többsége azzal is egyetért, hogy az elmúlt 12 év családpolitikája nagyban segítette az időseket, nyugdíjasokat (60 százalék) és a fiatalokat (59 százalék) egyaránt - olvasható a kutatásban.

A felmérés szerint az emberek háromnegyede méltányolja a családok érdekeit képviselő intézkedéseket, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy a családtámogatások révén javult a gyermekvállalási és házasodási kedv Magyarországon. Kétharmaduk szerint Magyarország történelmében az elmúlt 12 év előrelépést hozott a családoknak, 62 százalékuk pedig azzal is egyetértett, hogy a jelenlegi kormány sikerét jól mutatja a családok életszínvonalának javulása.

A válaszadók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családtámogatások mostani rendszerét fenn kell tartani, 86 százalék pedig szeretné, ha az tovább bővülne. A felmérésben részt vevők közül a legtöbben, 10-ből 9-en azzal a kijelentéssel értettek leginkább egyet, hogy fokozottan kell támogatni a családalapításban a 30 év alatti fiatalokat - derül ki a kutatásból.

A felmérés résztvevői szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon, szerintük ezt leginkább a babaváró támogatás (93 százalék) segíti, de hasonló mértékben fontos és hasznos a családi adókedvezmény (92 százalék), az otthonteremtési támogatások (89 százalék), az ingyenes tankönyv (89 százalék) és a gyermekek kedvezményes étkezése (92 százalék). Tízből nyolc válaszadó szerint a nagycsaládosok autósvásárlási támogatása, a családbarát munkalehetőségek, több bölcsőde, óvoda létesítése, valamint a megnövekedett gyermekgondozási ellátások összege is nagy segítség a gyermekes családoknak.

Arra a kérdésre, hogy a személyes életükben egy-egy intézkedés mekkora segítséget jelent, az érintettek a gyermekes családoknak járó személyijövedelemadó-visszatérítést és a családi adókedvezményt tették az első helyre (85 százalék). Az időseknek jelentős támogatást nyújt a 13. havi nyugdíj visszavezetése (78 százalék), a 25 év alattiak számára pedig az szja-mentesség (76 százalék).  A saját életére vonatkozóan az emberek 77 százaléka jelentős segítségnek értékelte a rezsicsökkentést, 74 százaléka a benzinár-befagyasztást és 57 százaléka az alapvető élelmiszerek árának rögzítését.

Összességében elmondható, hogy a magyar emberek méltányolják ezeket az intézkedéseket, elégedettek a családbarát kormányzás intézkedéseivel és a jövőben is ezt az irányvonalat szeretnék megtartani és támogatni - zárul a közlemény.

Tízből hatan teljesen egyetértenek azzal, hogy a családpolitikát elsősorban az édesanyákra kell alapozni, a megkérdezetteknek csak hatoda volt elutasító ezzel kapcsolatban. A gyerekesek, a nők és az idősebbek inkább azonosulnak ezzel az állítással. A válaszadók 83 százaléka hálával tekint az édesanyjára, amiért felnevelte őt, tízből heten teljes mértékben elégedettek azzal, ahogyan az édesanyjuk nevelte őket, és csupán három százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 71 százaléka szerint Magyarországon össztársadalmi szinten is megbecsülik az édesanyákat, és elismerik a családokért végzett munkájukat.

Kismamáknak szóló tájékoztatót adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság közölte, az élelmiszer-biztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért szakemberei az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kisokost. Felhívták a figyelmet arra: a várandósság alatt az immunrendszer kisebb hatásfokkal működik, ezért a kismamák fogékonyabbak lehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre.

Krízishelyzetben lévő kismamák segítését javasolja a Szent István Intézet a várandósteszteken feltüntetett, éjjel-nappal hívható segélyvonal elindításával. A felhívás célja, hogy rendelkezésre álljon egy önkéntes elhatározásból kereshető, intézményes segítő szolgáltatás az édesanyák számára, akiknek várandósságuk valamilyen okból krízishelyzetet jelent. 

A kormány társadalompolitikai intézkedésekkel minden lehetséges módon segíteni akarja az édesanyákat - közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője vasárnap.

Simicskó István anyák napjára emlékező közleményében hangsúlyozta, az anyává válás, a gyermeknevelés rendkívül sok felelősséggel és áldozatvállalással jár, „aminek a terheit a mi társadalmunkban a nőknek nem kell egyedül hordoznia”.

Kiemelte, a kabinet rugalmas munkaidővel, családi adókedvezménnyel, az otthonteremtéshez nyújtott különféle támogatásokkal, a gyermeknevelést könnyítő ingyenes tankönyvekkel és közétkeztetéssel, valamint a négynél több gyermeket nevelők szja-mentességével támogatja az édesanyákat.

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott, a „nők családot megtartó, szeretetteljes odafigyelése koroktól, rendszerektől független, és ezt a hivatásukat akkor tudják legjobban betölteni, ha saját maguk is anyagi, fizikai és mentális biztonságban érzik magukat”.

„Nekünk, kereszténydemokratáknak rendkívül fontos, hogy a magyar családok sorsában visszatükröződjön az az odafigyelés és erőfeszítés, amellyel keresztény-konzervatív politikusokként igyekszünk mindent megtenni boldogulásukért” - fejtette ki Simicskó István.

Aláhúzta, „erős és büszke nemzet nem létezik erős és büszke családok nélkül, a családoknak pedig kétségtelenül az édesanyák a mozgatói”.

A KDNP frakcióvezetője emlékeztetett, a kormányzat az elmúlt tizenkét évben a családpolitikai rendszer egészét érintő intézkedéseket vezetett be, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a családok megerősödjenek.

„A mai napon különösen is nagy szeretettel gondolunk az édesanyákra, akiknek kifejezzük hálánkat és odaadásunkat” - zárta közleményét Simicskó István.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Édesapját mentené Galambos Lajos lánya az új szerelmével?

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút