Szennyvízből ásványvíz? Óriási botrányba keveredett a Nestlé

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2022.05.01.

A magyarok többsége elégedett a kormány családpolitikájával

68 százalékuk elégedett a családbarát kormányzással.

A magyar emberek többsége elégedett az elmúlt 12 év családbarát politikájával és a jövőben is ezt az irányvonalat támogatja - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából.

A február végén, március elején, ezer ember megkérdezésével készült felmérés azt mutatta, a válaszadók szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul a családok anyagi helyzetének javulásához.  

Az eredmények szerint 10-ből 7-en (72 százalék) ismerik a kormány családpolitikai intézkedéseit, és 68 százalékuk elégedett a családbarát kormányzással. A leginkább érintettek, vagyis a gyermeket nevelők - közülük is leginkább a gyermekgondozási ellátásokban részesülők - ennél is nagyobb arányban elégedettek a családbarát intézkedésekkel.

A megkérdezettek úgy gondolják, hogy a jelenlegi családpolitika segíti a gyermekes családokat (76 százalék), kiemelten a nagycsaládosokat (82 százalék) és a gyermeket tervező párokat (73 százalék). Az emberek többsége azzal is egyetért, hogy az elmúlt 12 év családpolitikája nagyban segítette az időseket, nyugdíjasokat (60 százalék) és a fiatalokat (59 százalék) egyaránt - olvasható a kutatásban.

A felmérés szerint az emberek háromnegyede méltányolja a családok érdekeit képviselő intézkedéseket, és ugyanennyien gondolják úgy, hogy a családtámogatások révén javult a gyermekvállalási és házasodási kedv Magyarországon. Kétharmaduk szerint Magyarország történelmében az elmúlt 12 év előrelépést hozott a családoknak, 62 százalékuk pedig azzal is egyetértett, hogy a jelenlegi kormány sikerét jól mutatja a családok életszínvonalának javulása.

A válaszadók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a családtámogatások mostani rendszerét fenn kell tartani, 86 százalék pedig szeretné, ha az tovább bővülne. A felmérésben részt vevők közül a legtöbben, 10-ből 9-en azzal a kijelentéssel értettek leginkább egyet, hogy fokozottan kell támogatni a családalapításban a 30 év alatti fiatalokat - derül ki a kutatásból.

A felmérés résztvevői szerint a legfontosabb családbarát intézkedések mindegyike hozzájárul ahhoz, hogy könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni Magyarországon, szerintük ezt leginkább a babaváró támogatás (93 százalék) segíti, de hasonló mértékben fontos és hasznos a családi adókedvezmény (92 százalék), az otthonteremtési támogatások (89 százalék), az ingyenes tankönyv (89 százalék) és a gyermekek kedvezményes étkezése (92 százalék). Tízből nyolc válaszadó szerint a nagycsaládosok autósvásárlási támogatása, a családbarát munkalehetőségek, több bölcsőde, óvoda létesítése, valamint a megnövekedett gyermekgondozási ellátások összege is nagy segítség a gyermekes családoknak.

Arra a kérdésre, hogy a személyes életükben egy-egy intézkedés mekkora segítséget jelent, az érintettek a gyermekes családoknak járó személyijövedelemadó-visszatérítést és a családi adókedvezményt tették az első helyre (85 százalék). Az időseknek jelentős támogatást nyújt a 13. havi nyugdíj visszavezetése (78 százalék), a 25 év alattiak számára pedig az szja-mentesség (76 százalék).  A saját életére vonatkozóan az emberek 77 százaléka jelentős segítségnek értékelte a rezsicsökkentést, 74 százaléka a benzinár-befagyasztást és 57 százaléka az alapvető élelmiszerek árának rögzítését.

Összességében elmondható, hogy a magyar emberek méltányolják ezeket az intézkedéseket, elégedettek a családbarát kormányzás intézkedéseivel és a jövőben is ezt az irányvonalat szeretnék megtartani és támogatni - zárul a közlemény.

Tízből hatan teljesen egyetértenek azzal, hogy a családpolitikát elsősorban az édesanyákra kell alapozni, a megkérdezetteknek csak hatoda volt elutasító ezzel kapcsolatban. A gyerekesek, a nők és az idősebbek inkább azonosulnak ezzel az állítással. A válaszadók 83 százaléka hálával tekint az édesanyjára, amiért felnevelte őt, tízből heten teljes mértékben elégedettek azzal, ahogyan az édesanyjuk nevelte őket, és csupán három százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen. A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok 71 százaléka szerint Magyarországon össztársadalmi szinten is megbecsülik az édesanyákat, és elismerik a családokért végzett munkájukat.

Kismamáknak szóló tájékoztatót adott ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hatóság közölte, az élelmiszer-biztonság a várandósság alatt különösen fontos, ezért szakemberei az Ételt csak okosan! program részeként összeállítottak egy kisokost. Felhívták a figyelmet arra: a várandósság alatt az immunrendszer kisebb hatásfokkal működik, ezért a kismamák fogékonyabbak lehetnek az élelmiszer-eredetű megbetegedésekre.

Krízishelyzetben lévő kismamák segítését javasolja a Szent István Intézet a várandósteszteken feltüntetett, éjjel-nappal hívható segélyvonal elindításával. A felhívás célja, hogy rendelkezésre álljon egy önkéntes elhatározásból kereshető, intézményes segítő szolgáltatás az édesanyák számára, akiknek várandósságuk valamilyen okból krízishelyzetet jelent. 

A kormány társadalompolitikai intézkedésekkel minden lehetséges módon segíteni akarja az édesanyákat - közölte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője vasárnap.

Simicskó István anyák napjára emlékező közleményében hangsúlyozta, az anyává válás, a gyermeknevelés rendkívül sok felelősséggel és áldozatvállalással jár, „aminek a terheit a mi társadalmunkban a nőknek nem kell egyedül hordoznia”.

Kiemelte, a kabinet rugalmas munkaidővel, családi adókedvezménnyel, az otthonteremtéshez nyújtott különféle támogatásokkal, a gyermeknevelést könnyítő ingyenes tankönyvekkel és közétkeztetéssel, valamint a négynél több gyermeket nevelők szja-mentességével támogatja az édesanyákat.

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott, a „nők családot megtartó, szeretetteljes odafigyelése koroktól, rendszerektől független, és ezt a hivatásukat akkor tudják legjobban betölteni, ha saját maguk is anyagi, fizikai és mentális biztonságban érzik magukat”.

„Nekünk, kereszténydemokratáknak rendkívül fontos, hogy a magyar családok sorsában visszatükröződjön az az odafigyelés és erőfeszítés, amellyel keresztény-konzervatív politikusokként igyekszünk mindent megtenni boldogulásukért” - fejtette ki Simicskó István.

Aláhúzta, „erős és büszke nemzet nem létezik erős és büszke családok nélkül, a családoknak pedig kétségtelenül az édesanyák a mozgatói”.

A KDNP frakcióvezetője emlékeztetett, a kormányzat az elmúlt tizenkét évben a családpolitikai rendszer egészét érintő intézkedéseket vezetett be, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy a családok megerősödjenek.

„A mai napon különösen is nagy szeretettel gondolunk az édesanyákra, akiknek kifejezzük hálánkat és odaadásunkat” - zárta közleményét Simicskó István.

origo.hu

Máris a megsemmisülés fenyegeti a világ legújabb olajhatalmát

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

borsonline.hu

A dajka levette a kislány pelenkáját a bölcsiben, egy órával később életveszélyes állapotban rohantak vele a kórházba

vg.hu

Borús előrejelzés érkezett, eladásra ajánlják az OTP-t

ripost.hu

Rafael Nadal így reagált a magyar kézilabdás lányokra az olimpián

hirtv.hu

Magyar Péter helyettese egy bukott RTL-es szappanopera-rendező

ripost.hu

Nagy napra ébredtünk: 120 ezer magyar kap ma nagyon fontos SMS-t

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 26.: az Ikreknek és az Oroszlánnak izgalmas találkozást, a Mérlegnek döntést hoz a péntek

ripost.hu

Lánya jelentette be a szomorú hírt: elhunyt a legendás budapesti cukrász

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kijev kifogy a katonákból: a főparancsnok nehezen tud erősítést küldeni a frontra

POLITIK

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Lukasenka váratlanul Moszkvába repült

POLITIK

Bukott RTL-es szappanopera-rendező Magyar Péter helyettese

POLITIK

Szembefordult Kamala Harris-szel a fekete mozgalom

POLITIK

Olaf Scholz: Oroszország fejezze be az ukrajnai háborút