Létrehozva: 2022.04.20.

Vádakodás, marakodás a baloldalon

Állítólag ez valamiféle útkeresés.

– Most adnunk kell egymásnak teret az útkeresésre – nyilatkozta Tordai Bence a Telexnek. A Párbeszéd lehetséges új társelnöke – akit Karácsony Gergely ajánlott a posztra – a baloldali pártok egymást hibáztató mondatait azért sem tartja termékenynek, mert senki sem maradna érintetlen. Tordai inkább már az európai parlamenti kampányra készülne, amelyen szerinte külön listával kell indulnia a Párbeszédnek, sőt Jávor Benedek személyében már a listavezetőjüket is megnevezte.

Tordai úgy látja, az MSZP–Párbeszéd-szövetség ilyenformán már nem létezik, de a hatpárti együttműködésen belül a zöldek összefonódása sem tűnik reálisnak, miután az LMP-t egyesek már bevitték a „DK zöldtagozatának”.

Kedd délelőtt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője már reagált Tordai Bence, a Párbeszéd politikusának reggeli interjújára. Később Schiffer András sem hagyta kommentár nélkül Tordai DK–LMP együttműködésre vonatkozó állítását – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Tordai Bence kedden a Telexnek adott interjújában fejtette ki a zöldpártok együttműködésére vonatkozó kérdésre, hogy

korábban valóban zajlott gondolkodás arról, hogy van-e elég tér két zöldpárt számára, amelyek között persze vannak különbségek, de sok azonosság is. Mi viszont onnantól kezdve nem tudjuk lekövetni szemmel az ő mozgásukat, hogy egy nagyon szoros szövetségbe álltak össze a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val. 

Hozzátette, hogy

valószínűleg termékenyebb lett volna a zöldpártok együttműködése, de azzal nekünk nehéz mit kezdeni, hogy valaki egy pártot, amely önmagát a Gyurcsány által vezetett kormánnyal szemben meghatározva jött létre, bevisz a DK zöldtagozatának, és szerintem a szavazóik sem nagyon tudják ezt követni.

Tordai mondatai nem maradtak válasz nélkül

Schiffer András arra hívja fel a figyelmet, hogy ezt annak a pártnak az „akárkije” mondja,

amelyik annak köszönheti létezését, hogy miután kivált a Gyurcsány által vezetett kormánnyal szemben meghatározva létrejött pártból, már 2014-ben felkéredzkedett a Gyurcsány Ferenccel súlyosbított listára és arra a pártra mondja, amelyik ezt végül csak 2022-ben tette meg. Legalább a népszórakoztatásról gondoskodnak.

De Ungár Péter, az LMP politikusa is kiosztotta kedd délelőtti posztjában Tordait. 

Az LMP-s országgyűlési képviselő leszögezte, hogy örülnek, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson, tényleg nagy dolognak tartják, de szerintük ez most kevésbé érdekli és még kevésbé nyugtatja meg a választókat – írja a Híradó.hu.

Lehet, hogy minket kicsit jobban megviselt a vereség, mint Tordai Bencét, de mi még nem tudunk mosolyogva elindítani egy EP-kampányt, mert szerintünk a harci kiáltások helyett érdemes ennél kicsit több időt az önvizsgálatra szánni.

Az LMP politikusa hozzáteszi, hogy„főleg abban a pártban, aminek az elnöke azért lépett vissza az előválasztáson egy piaci fundamentalista jobboldali jelölt javára (Márki-Zay Péter – a szerk.), mert állítása szerint a baloldali és zöld politikának nincs támogatottsága.”


 

Nem tudnak mosolyogni

Tordai szavaira Ungár Péter (LMP) igen pikírten úgy reagált: – Örülünk, hogy a Párbeszéd a tizedik születésnapján úgy döntött, hogy egyszer elindul önállóan egy választáson, tényleg nagy dolognak tartjuk, de szerintünk ez most kevésbé érdekli, és még kevésbé nyugtatja meg a választókat.

Ungár hozzátette: lehet, hogy őket kicsit jobban megviselte a vereség, mint Tordai Bencét, de ők még nem tudnak mosolyogva elindítani egy EP-kampányt, mert szerintük a harci kiáltások helyett érdemes ennél kicsit több időt szánni az önvizsgálatra.

– Főleg abban a pártban, amelynek az elnöke azért lépett vissza az előválasztáson egy piaci fundamentalista jobboldali jelölt javára, mert állítása szerint a baloldali és zöldpolitikának nincs támogatottsága – utalt Karácsony Gergely visszalépésére. Ungár szánalmasnak és feleslegesnek nevezte, hogy a negyedik kétharmadot hozó súlyos vereség után két héttel, a parlamenti küszöböt együtt jelenleg át nem lépő két zöldpárt egymással kezd el keménykedni.

A baloldal külön megméretésére pár napja Donáth Anna (Momentum) is tett célzást a Magyar Hangban megjelent írásában. A párt EP-képviselője az elbukott választásról úgy fogalmazott: „Az ellenzéki összefogás egyáltalán nem tudta összeadni az ellenzéki(nek vélt) szavazatokat. Márpedig egy választás arról szól, hogy egy politikai ajánlatra hányan mondanak igent, és jelenleg nem mondtak elegen igent a sokszereplős ellenzéki összefogás ajánlatára. Az együttműködések miatt ráadásul roppant nehéz kibogozni ebből az egyes ellenzéki pártok valós támogatottságát. A legközelebbi demokratikus szűrő a 2024-es EP-választás lesz, ahol nem kényszeríti a választási rendszer közös indulásra az ellenzéki pártokat, és ahol a választók kiválaszthatják, milyen ellenzékre van szükségük” – írta Donáth Anna, aki szerint a következő két évnek ezért az ellenzéki térfél megújulásáról is kell szólnia.

Politikai vakság

– Az ellenzéki pártok nem tanultak a választási vereségből: ismét egymással versenyeznek. Gyurcsány Ferenc újra akarja tervezni a baloldali összefogást, míg a kisebb pártok inkább egymással vannak elfoglalva, és egymás kárára akarnak megerősödni, emellett megpróbálnak felszabadulni a Demokratikus Koalíció befolyásától és Gyurcsány Ferenc személyétől is – nyilatkozta lapunknak Nagy Ervin.

A XXI. Század Intézet elemzője szerint ez utóbbit láthatjuk most a Tordai Bence és Ungár Péter között kialakult vitában is. Az elemző hozzátette: a Párbeszéd várható új társelnökének „gondolataiban jól tapasztalható a valóságérzékelésnek a teljes hiánya, ami egyébként is jellemző volt ez idáig a baloldalra”.

– Egyrészről azért, mert a Párbeszéd nem akarja tágítani a saját választói bázisát, hanem az LMP-vel kezd bele egy versenybe. Másrészről fontos megemlíteni, hogy egy mérhetetlen pártról van szó. Ezek ismeretében arról beszélni, hogy önállóan méreti meg magát az EP-választásokon, az nem más, mint egy politikai vakság – tette hozzá.

Nagy Ervin emlékeztetett: a Párbeszéd mindig valakinek a hátán – az MSZP-nek vagy az összefogásnak köszönhetően – tudott mandátumot szerezni, és a következő parlamenti ciklusban is egész nagy frakciójuk lesz majd ahhoz képest, hogy nincs önálló társadalmi támogatottságuk.

Visszatérő múlt

–  Mintha ugyanazt látnánk, mint másfél évvel ezelőtt, amikor az összefogás elkezdődött, és arról szólt a vita, hogy Gyurcsány Ferencnek van-e helye a baloldalon. Most mintha ismét az a vita robbanna ki, ami az elmúlt tíz évben meghatározta a baloldali stratégiai, taktikai vitákat. A kisebb pártok központi kérdése az, hogy ha Gyurcsánynak van egyáltalán helye a baloldali összefogásban, akkor az pontosan hol van – idézte fel Nagy Ervin.

Az elemző elmondta, ha az április 3-i országgyűlési választások eredményeit átültetnénk az EP-választások eredményeire, akkor a baloldali pártok közül csak a DK-nak és a Momentumnak lenne esélye arra, hogy akár két-három mandátumot megszerezzenek. A többieknek viszont – akár a Jobbiknak, akár az LMP-nek – az is nagy siker lenne, ha egy képviselői mandátumot tudnának szerezni. A Párbeszédnek viszont nem lenne esélye arra, hogy akár egy mandátumot megszerezzen.

Az elemző megjegyezte, Tordai Bence politikai vakságát erősíti az a tény is, hogy újabban megint a fegyverszállításokról beszélt. – Mintha a választási pofon után sem érzékelné sem politikai tartalomban, sem stratégiában a magyar valóságot – állapította meg az elemző.

 

A fő gond, hogy a globalizáció nyerteseinek csináltunk egy elitista kampányt – írta az LMP elnökségi tagja.

Sok szempontból igaza van Donáth Annának. Igaza van, mindannyiunknak bocsánatot kell kérnünk és van az eredményben közös felelősségünk

írta Ungár Péter a közösségi oldalán.

Az LMP elnökségi tagja kifejtette:

Abban ugyanakkor kiegészíteném a Momentum elnökét, hogy szerintem a fő gond az volt, hogy a globalizáció nyerteseinek csináltunk egy elitista kampányt. Nem foglalkoztunk azzal, amivel az emberek többsége. Nem volt valós gondolatunk arról, hogy lesz Magyarországon könnyebb a megélhetés. Mindenhol vesztettünk, ahol önhibájukon kívül nehéz az embereknek. Ahol nyertünk ott az azok az emberek élnek, akiknek nem gond a megélhetés. Magunkról, magunknak beszéltünk. Ilyet többet nem tehetünk

olvasható Ungár Péter Facebook-bejegyzésében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kvíz: ön tudja, hogy írják ezeknek a hírességeknek a nevét?

origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

metropol.hu

Házasság első látásra: máris szerelmes Hilda?

magyarnemzet.hu

Szoboszlai nem örülhet, szavaztak a Liverpool szurkolói, ki kell a kezdőcsapatba

metropol.hu

Óriási meglepetés érheti Szoboszlait: kiderült, ki lehet a Liverpool új edzője

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Megvan Dárdai utódja a Herthánál, teljes a káosz Berlinben

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Brüsszelben tárgyal Orbán Viktor. A tét: háború vagy béke

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye