Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.04.10.

Több mint százötven határsértőt tartóztattak föl Csongrád megyében vasárnapra virradóra

Öt csoportban 156 határsértőt tartóztattak fel Szeged és Ásotthalom közelében.

Szerző Ripost

A magyar rendőrök osztrák és cseh kollégáikkal, valamint a polgárőrökkel együttműködve öt csoportban 156 határsértőt tartóztattak fel Szeged és Ásotthalom közelében, emellett elfogtak két embercsempészt is vasárnapra virradóra Csongrád-Csanád megyében - közölte a rendőrség a honlapján.

Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír és afgán állampolgárnak vallották magukat.

A pénzügyőrök hajnali 1 óra után egy német személyautó csomagtartójában egy határsértőt találtak megbújva a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. A férfi líbiai állampolgárnak vallotta magát. Az autó német sofőrjét és utasát előállították, ellenük embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A rendőrök a határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályok megfelelően jártak el.

Magyarországra szombaton az ukrán-magyar határszakaszon 5213 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5045-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap.

Tájékoztatásuk szerint a beléptetettek közül a rendőrség 930 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte vasárnap a police.hu oldalon, hogy szombaton 531 menekültet fogadtak a fővárosban. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Azt írták: az ukrajnai háború elől szombaton 531 ember, köztük 210 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 22 ember, köztük 11 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és a rendőrjárőrképzésben részt vevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is - közölték.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

A kormány az azonnali és teljes körű ellátás mellett felhívja a háború elől menekülők figyelmét az emberkereskedelem és az áldozattá válás veszélyeire is – közölte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán háború kitörése óta a tegnap reggeli adatok alapján eddig 13 468 menedékes elismerés iránti kérelmet regisztrált – közölte a főigazgatóság. Az idegenrendészet március 21. óta van jelen a BOK-csarnokban kialakított tranzitváróban, ahol mind ez idáig ezerháromszáz ember részére nyújtottak tájékoztatást.

A csarnokban felállított információs pultnál többnyelvű tájékoztatókkal, ügyfélszolgálatok elérhetőségével és térképekkel, illetve a menedékes kérelem adatlapjával is segítik a menekülőket. Mindemellett felhívják a figyelmüket az emberkereskedelem és az áldozattá válás veszélyeire is. A magyar és ukrán nyelven készült figyelemfelhívó tájékoztató – ami a Miniszterelnökség és a Belügyminisztérium együttműködésében készült – számos hasznos információt tartalmaz az áldozattá válás elkerülésére vonatkozóan.

A BOK-csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton egyébként csütörtökön 676 menekülőnek segítettek az ott dolgozók, az éjszakát 174 ember töltötte a létesítményben – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala. A 4400 négyzetméter alapterületű BOK-csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők.

Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve orvosi ellátást, ételt, italt, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget biztosít a menekülőknek.

A csarnokban mindezek mellett a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, míg a Magyarországon maradóknak segítenek a szállás biztosításában.

A Philip Morris Magyarország több mint 24 millió forinttal támogatta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítő munkáját. Az adományt a szervezet az ukrajnai háború elől menekülő emberek fogadását, elszállásolását és integrációját segítő tevékenységre fordítja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a felajánlásból alapvető élelmiszereket, higiéniai termékeket vásárol, javítja a menekülők határközeli elsődleges fogadását végző segítségpontok felszereltségét, valamint a hosszabb távon Magyarországon maradó családok beilleszkedését segítő programokat is támogat.

Már több mint egy hónapja van jelen a Katolikus Karitász Barabáson, ahol a menekülteket fogadják. A karitatív szervezet tájékoztatása szerint, bár az elmúlt napokban némileg csökkent az érkezők száma, továbbra is 24 órában végzik szolgálatukat. A civil szervezet ezért várja önkéntesek jelentkezését a Katolikus Karitász honlapján.

Április 11-én, hétfőn különleges könyvbemutatót tartanak az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), ahol ezerötszáz ukrán menekült család gyermeke kaphat anyanyelvű mesekönyvet – közölte az intézmény.

Mint írták, a Móra Könyvkiadó, a Nova Hvylja Egyesület és az OSZK kiadásában, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) támogatásával és az Alföldi Nyomda kivitelezésében ezekben a napokban készül egy magyar népmeséken alapuló ukrán nyelvű gyermekkönyv, Ribizli a világ végén címmel. Az előző évben a Nova Hvylja, a magyarországi ukrán fiatalok és családok egyesülete útjára indította a Népek meséi című sorozatát, amelynek első részében Zalka Virág Csenge Ribizli a világ végén című népmese-válogatásának öt meséjét adták ki ukrán nyelven.

A mesegyűjtemény kiterjed a teljes magyar nyelvterületre, a Szigetköztől Székelyföldig, a Vajdaságtól Kárpátaljáig, képviselve a magyar nyelvű mesehagyomány lenyűgöző szépségét és gazdagságát. Mint kiemelik, a kötet másik különlegessége, hogy a hősök cselekvő nők, akik nem elszenvedői, hanem formálói sorsuk alakulásának. Az ukrán nyelvű népmese-válogatás az első ukrán nyelvű kiadáshoz képest bővített tartalommal és gazdag képanyaggal jelenik meg.

Közben az ENSZ már több mint hétmillióra becsüli azon emberek számát, akik bár hazájukban maradtak, de lakóhelyüket el kellett hagyniuk. Két héttel ezelőtt csak 6,5 millióra tették azoknak a számát, akiknek a háború miatt el kellett távozniuk az otthonukból, de továbbra is a fegyveres harcok sújtotta ország határain belül tartózkodnak.

„Egyre súlyosbodik a humanitárius helyzet” – fogalmazott António Vitorino, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének főigazgatója. A külföldre menekültek száma február 24. óta 4,2 millióra emelkedett az ENSZ menekültügyi hivatalának legutóbb közzétett adatai szerint.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra