Létrehozva: 2022.04.25.
Módosítva: 2022.04.26.

Országgyűlés: Az ellenzék belegabalyodott a saját lábába

Aki nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, képviselő és tisztségviselő sem lesz

– A kétharmad-egyharmados parlamenti arányokra tettek javaslatot a kormánypártok a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokon az ellenzéknek – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn újságíróknak, az első egyeztetést követően.
Kocsis Máté beszámolt arról is, hogy továbbra is hat alelnöke lesz az Országgyűlésnek, közülük egy a törvényalkotásért felelős. Az alelnöki posztokból kettőt tölthetne be a két ellenzéki lista egy-egy tagja, és ahogy a megelőző ciklusban is, tizenöt bizottságot alakítanának. 

Elmondta, hogy a bizottságok elnevezései sem változnak, és továbbra is tízet vezet majd kormánypárti elnök, ahogy a bizottsági alelnökök aránya is változatlan marad, húszat tölthet be ellenzéki, míg negyvenet kormánypárti politikus. Az öt ellenzéki vezetésű bizottság közé sorolta a nemzetbiztonsági, a fenntartható fejlődés, a költségvetési, a népjóléti és a vállalkozásfejlesztési bizottságot. Hozzátette, hogy az ellenzék hét parlamenti jegyzői helyet is kap.

Így érvényesül a választói akarat, az pedig nem fogadható el, hogy a magukat egységesnek mondó, „Gyurcsány-lista tagjai” most kitalálják, hogy már hat pártként lépnek fel– jelentette ki.
Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy a parlamenti eskütétel időpontja fix, aki nem vesz részt azon, az elnök és a házbizottság által meghatározott új időpontban teheti le esküjét, vagyis nem az érintett képviselő dönthet annak időpontjáról.

Felhívta a figyelmet: a legfőbb népképviseleti szerv megalakulása méltóságteljes, ünnepélyes pillanat. Aki azon nem vesz részt, az nemcsak képviselő nem lesz, de nem is választható meg egy tisztségre.Beszámolt arról is, hogy a kormánypártok ezúttal a viszonosság elvét alkalmazzák majd, így ha egy frakció nem szavazza meg a kormánypárti tisztségviselőket, a kormánypártiak sem fogják megszavazni az érintett frakció tisztségviselőit.
Kocsis Máté az egyeztetést értékelve megjegyezte, a DK képviselői többször jelezték, hogy az elhangzottakról még egyeztetniük kell. 

Kifogásolta azt is, hogy az a párt, amely a nyilvánosság előtt azt hangoztatta, hogy nem vesz részt az alakuló ülésen, a bizottsági helyek elosztására eljött. Szerinte ugyanis ez hitelességi kérdés.Hozzátette: Fekete-Győr András (Momentum) – aki a nap folyamán öt feltétel teljesüléséhez kötötte, hogy pártja teljes mértékben részt vegyen a parlamenti munkában – érdemben nem szólalt fel a megbeszélésen.

A Fidesz frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a momentumos politikus „belegabalyodott a saját lábába, elcselezte magát, nem tud belőle kijönni”, mivel már szeretne abból visszakozni, hogy pártja nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, amit a sajátjai nem engednek. Szerinte a momentumos politikus azon töri a fejét, hogyan lehetne a bizottsági pozíciókat megszerezni, ezért írt levelet, amelyben feltételeket szabott.Kocsis Máté kijelentette: Fekete-Győr András nem akarja, hogy ezeket a feltételeket elfogadják a kormánypártok, mert a törvényalkotás folyamatát, illetve a momentumos politikus feltételeit figyelembe véve az érdekképviseleti szervekkel való egyeztetéseket lefolytatva Fekete-Győr András másfél évig nem lenne parlamenti képviselő. A levél a nyilvánosságnak szólt, azért, hogy Fekete-Győr András mentse a rossz döntéséből adódó helyzetet – mondta, megjegyezve, ha a Momentum komolyan gondolta feltételeit, akkor az Országgyűlés elé terjesztheti azokat.
Várhatóan hét ellenzéki és két kormánypárti frakció lesz az Országgyűlésben, és ez az ellenzéknek nagyon sok előnyt jelent – mondta kérdésre válaszolva. Példaként említette, hogy napirend előtt hét ellenzéki, míg csak két kormánypárti felszólalás lesz, de ez lesz az arány az interpellációknál, az azonnali kérdéseknél és a kérdéseknél. Megjegyezte, arra kell készülni, hogy a parlamenti ülések időtartama hosszabb lesz az eddig megszokottnál. Kocsis Máté beszélt arról is, hogy az alelnöki, bizottsági elnöki és bizottsági helyekről az ellenzéki pártoknak maguk között kell megegyezniük a listás eredmény figyelembevételével.

Rendkívül rossz hangulatú, elsősorban politikai vitának nevezték az ülésen elhangzottakat a Mi Hazánk Mozgalmat képviselő résztvevők.  

Toroczkai László pártelnök elmondta, vita azon bontakozott ki, „hogyan tekintsünk a pártokra”, hiszen az ellenzéki összefogás egyes szereplői önállóan nem tudtak volna a parlamentbe jutni.Amikor a parlamenti tisztségek elosztásáról kérdezték, jelezte, pártjához a vállalkozásfejlesztési és a mezőgazdasággal foglalkozó bizottság vezetése állna közel.
Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese hozzátette: szeretnék, ha pártjuk delegálná a nemzetbiztonsági bizottság elnökét, mert nem akarják, hogy „egy globalista lista képviselője” töltse be „a magyar nemzet szempontjából ennyire meghatározó” tisztséget.
A megbeszélés többi résztvevője nem tartott sajtótájékoztatót. A tárgyalásokat szerdán folytatják.

A Jobbik és a DK listán bejutó politikusai mindannyian kihagyták a múlt heti ünnepélyes mandátumátadást, így ma vették fel megbízólevelüket. Toroczkai László is pótolta a hiányosságot, így biztossá vált, hogy tagja lesz a következő Országgyűlésnek.

A hírből kiderül, hogy az utólagos mandátumkiosztás a kormánypártok képviselői közül két politikust érintett, Nacsa Lőrinc (KDNP) és Halász János (Fidesz) ma vette fel megbízatását. 

A baloldali listán bejutó politikusok közül 21-en vették fel most a mandátumukat, 

Jakab Pétert, aki a három másik egykori miniszterelnök-jelölt (Márki-Zay, Dobrev és Karácsony) visszalépésével gyakorlatilag listavezetővé lépett elő, elsőként szólították, rögtön utána pedig Gyurcsány Ferenc következett, aki a közös lista 8. helyén szerepelt, azonban a Jobbik-elnök és közte lévő politikusok – például a bojkottot hirdető Fekete-Győr András – már a múlt heti ünnepélyes átadón átvették megbízatásukat. 

A DK listán bejutott politikusai mindannyian a mai alkalmon vettek részt, így mandátumhoz jutott, a még soha, semmilyen választáson nem nyerő Gy. Németh Erzsébet, és a négy évvel korábbi országgyűlési választásokat még televíziós műsorvezetőként kommentáló Kálmán Olga is. 

Mellettük a mai eseményen kapott megbízólevelet 

Vadai Ágnes korábbi államtitkár; Sebián-Petrovszki László pártigazgató; Varga Zoltán korábbi frakciószóvivő; Gréczi Zsolt, aki az előző parlamenti ciklusban szexbotránya miatt kényszerült lemondani;

valamint Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán és Hegedüs Andrea is. 

Gyurcsány pártjához hasonlóan a jobbikos politikusok is a mai eseményen pótolták a mandátumfelvételt, így felvette mandátumát Zsiga-Kárpát Dániel, Lukács László György, Brenner Koloman, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter és Szabó Hajnalka is. 

Karácsony Gergely mandátumának örököse, Szabó Rebeka zuglói alpolgármester is ma vette át a nevére szóló dokumentumot. 

A huszonnegyedik politikus, aki ma vette át mandátumát, a Mi Hazánk listavezetője, 

Toroczkai László volt, így biztossá vált, hogy csatlakozik a következő Országgyűléshez mint parlamenti képviselő. 

Az országos listáról kiadható mandátumok meghatározásánál az országos listákra leadott voksokat és az egyéni választókerületekben nem hasznosuló, úgynevezett töredékszavazatokat vette figyelembe a Nemzeti Választási Bizottság. 

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Alkotmány utcai székházában tartott rendezvényen Téglási András, az NVB elnöke kiemelte: 

április 3-án az újkori magyar demokrácia történetében kilencedik alkalommal zajlott le az országgyűlési képviselők választása, a Nemzeti Választási Bizottság a törvényi határidőn belül, április 14-én megállapította a választás listás eredményét, ami április 16-án jogerőre emelkedett.

Az NVB elnöke gratulált a képviselőknek és munkájukhoz sok sikert kívánt. Nagy Attila, az NVI elnöke ugyancsak jó munkát kívánt a megválasztott képviselőknek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lengyelország atombombát akar, egyre közelebb az apokalipszis, itt az oroszok válasza is

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

vg.hu

Ukrajnai háború: senki sincs biztonságban, feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

ripost.hu

Jó hírt kaptak a nyugdíjasok, nem is kell rá sokat várniuk

magyarnemzet.hu

Érkeznek a részletek Ursula von der Leyen és Joe Biden egyeztetéséről: több háborút akarnak

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

mindmegette.hu

Láttad ezt a két lányt? 200 ezret lophattak egy budakeszi boltból, keresi őket a rendőrség

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

"Innen menj el" - Csúnyán kidobta feleségét a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását

POLITIK

Elfogadják-e végre a migránstörvényt a brit parlamentben?

POLITIK

Magyar Pétert már körbefonta a dollárbaloldal