Létrehozva: 2022.04.08.

Matteo Salvini az olaszok védelmét nevezte elsőrendűnek

Acsaládok és a vállalatok támogatását, valamint a nemzeti határok védelmét hangsúlyozta Matteo Salvini.

Szerző Ripost

Az energiaválságban a családok és a vállalatok támogatását, valamint a nemzeti határok védelmét hangsúlyozta Matteo Salvini, a Liga olasz jobboldali párt vezetője, aki az Open Arms hajóval érkezett migránsok feltartóztatása miatti bírósági tárgyalás újabb ülésén vett részt Palermóban pénteken.

Matteo Salvini a szicíliai Ucciardone börtön bírósági bunkerterme előtt rögtönzött sajtótájékoztatóján kijelentette: „A világ különböző részein egyre aktuálisabbnak számít a nemzeti határok védelme, én is ezt tettem, kötelességemet teljesítve”.

„Túszejtéssel vádolnak, mert miniszterként és olaszként megvédtem az országhatárokat, életeket mentettem meg, és védelmeztem Olaszországot, annak törvényeit és méltóságát” - tette hozzá a volt belügyminiszterként bíróság elé állított Matteo Salvini.

Hozzátette, nem aggódik az eljárás esetleges következményei miatt, egyedül azzal nem ért egyet, hogy az adófizetők pénzét egy ilyen bírósági tárgyalásra költik.

A kormánypárt Liga vezetője hangsúlyozta, sokkal fontosabbnak tartja, hogy a Mario Draghi vezette kormány a családokat és a vállalkozásokat segítse, melyek „már nem tudják kifizetni a villany- és gázszámlát”.

Az Open Arms tárgyalása tavaly októberben kezdődött el. A spanyol civilszervezet hajója 2019 augusztusában majdnem három hétig várakozott Lampedusa vizein 147 fővel. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de azt a nem kormányzati szervezet elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra, amikor Rómában kormányválság zajlott, ami a Liga és a másik akkori kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) közötti töréshez vezetett a Giuseppe Conte vezette első kormány bukásával. Nem ez az első vizsgálat, de a legelső bírósági tárgyalás, amelyet egy civilhajó feltartóztatása miatt indítottak Matteo Salvini ellen. Az ügyészség egyebek között a migránsok személyi szabadságának korlátozásával, túszejtéssel vádolja a volt minisztert, aki tizenöt évet is kaphat.

A pénteki ülésen tanúként meghallgatták a civilhajó kapitányát, Marc Reig Creust, aki úgy nyilatkozott, igazságot vár a tárgyalástól, mivel az emberi jogok mindig felülmúlják a politikai érdekeket. Cristina Camilleri pszichológus elmondta, a hajón tartózkodók leginkább attól féltek, hogy visszaszállítják őket Líbiába.

Matteo Salvini védelme hangoztatta, hogy miután a betegeket partra szállították, semmi nem akadályozta meg, hogy a hajó Spanyolországba menjen tovább. Hozzátette, hogy a szicíliai idegenrendészet akkori parancsnoka, valamint Agrigento ügyészsége is aggódott amiatt, hogy a hajóval esetleg veszélyes személyek, terroristák érkezhetnek.

Matteo Salvini, a Liga vezetője készen áll arra, hogy az Ukrajna és Románia vagy  Magyarország közötti határnál „jelen legyen” - ezt maga a politikus  jelentette be pénteken.

Matteo Salvini a kormánypárt Liga vezetője azt közölte, hogy készen áll elmenni Románia vagy Magyarország határaira, ahol az olasz polgári védelem szállítmányai átjutnak Ukrajna területére.

A Liga vezetője újságírók kíséretében a milánói Szent Miklós ortodox templomot vezető Avondios Bica érsekkel találkozott, aki a következő órákban elindul Ukrajna felé a tizenöt kamionból álló, élelmiszert és gyógyszert szállító konvojjal.

Matteo Salvini felajánlotta segítségét annak érdekében, hogy a szállítmány át tudjon jutni Ukrajnába.  

Kifejtette, hogy „fizikailag jelen akar lenni” a román vagy a magyar határon. „Nem elég a békéért tüntetni a távolból, jelenlétre van szükség” - hangoztatta.  

„Nem azért megyek, hogy sétát tegyek, hanem mert hasznos akarok lenni” - tette hozzá.

A jobboldali kormánypárt vezetője korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kapcsolatban áll a lengyel és a magyar kormányfővel.

„Mateusz Morawieckinek és barátomnak, Orbán Viktornak is telefonüzenetben mondtam köszönetet azért a rendkívüli és nagylelkű  akcióért, amellyel a háború elől menekülőket fogadják” - nyilatkozta. Hozzátette, Varsó és Budapest kormánya bizonyította, hogy a lengyel és magyar befogadási politikát korábban ért bírálatok „légből kapott szavak voltak”.       

Újságírói kérdésre válaszolva Matteo Salvini hangsúlyozta, hogy az Ukrajnából érkezők esetében senki sem vonhatja kétségbe, hogy az országban dúló háború elől menekülnek, „igazi özvegyekről, árvákról” van szó.

Hozzátette, az Olaszországba máshonnan érkezők közül sokan állítják ugyanazt, vagyis, hogy háború elől menekülnek, de a menedékkérők 56 százaléka esetében az olasz hatóságok elvetik a kérelmeket.     „A legújabb típusú mobiltelefonnal érnek partra, majd a római Termini-pályudvarnál találjuk őket, amint kábítószert árulnak” - fejtette ki a Liga politikusa.

Orbán Viktornak és a magyar népnek gratulált az országgyűlési választás eredményéhez Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt Liga elnöke, aki elsőként üzent közösségi oldalán vasárnap késő este.

Matteo Salvini bejegyzése úgy kezdődött: „Bravó, Viktor!”

A Liga vezetője azt írta, „egyedül mindenki ellen, miközben az egyengondolkodás baloldali fanatikusai támadtak, fenyegettek azok, akik el akarnák törölni Európa zsidó-keresztény gyökereit, lenéztek azok, akik meg akarják szüntetni a család, biztonság, érdem, fejlődés, szolidaritás, szuverenitás és szabadság értékeit, most is győztél annak köszönhetően, ami a többiekből hiányzik: az emberek szeretete és támogatása”.

Matteo Salvini üzenetét úgy fejezte be, hogy „Hajrá, Viktor, tisztelet a szabad magyar népnek!”.

Egy korábbi képet is csatolt, melyen Matteo Salvini és Orbán Viktor közötti kézfogás látszik.

A Liga párt közölte, hogy Matteo Salvini külön üzenetet is küldött Orbán Viktornak, melyben szintén gratulált győzelméhez.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos baleset érte Oszter Sándor özvegyét

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban