Orbán Balázs Magyar Péternek: A futtatóid döntenek rólad!

POLITIK
Létrehozva: 2022.04.10.

Már ötvenmilliárd forintnyi adót igényeltek vissza

162 ezer olyan a gyermeket nevelő szülő nyújtotta be adóbevallását, akinek jár a családi adóvisszatérítés.

Eddig több mint 162 ezer olyan a gyermeket nevelő szülő nyújtotta be adóbevallását, akinek jár a családi adóvisszatérítés. Az érintettek összességében már mintegy ötvenmilliárd forintnyi adót igényeltek vissza – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy azok, akik 2022. február 14-éig nem kapták meg automatikusan az adó-visszatérítésüket, a bevallásukban igényelhetik azt. Mindez rendkívül egyszerű, hiszen csak ki kell egészíteni az adóhivatal által kitöltött bevallási tervezetet. 

Tállai András emlékeztetett, hogy az első körös kiutalási szakasz már 2022. február 14-én lezárult. 

A családi kedvezményre jogosultak, így többek között a gyermekes családok, a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós édesanyák összességében több mint 610 milliárd forint adót kaptak vissza.

A második körös kiutalási szakasz március 1-jén kezdődött. Azóta sokan, már több mint 162 ezren éltek a lehetőséggel, és igényelték vissza szja-bevallásukban a családi adó-visszatérítést – mondta az államtitkár.

Az adóhivatal nemcsak az előre kitöltött bevallással, valamint a felmerülő kérdések gyors és szakszerű megválaszolásával, hanem a visszajáró adó kiutalási idejének lerövidítésével is segít. 

A Pénzügyminisztérium kérésére a NAV megfelezte a 30 napos pénzkiutalási folyamatot, így a bevallás beérkezését követően soron kívül, akár már két héten belül utalja is a családoknak a visszajáró adót– mondta az államtitkár.

A kormány nem hagyja, hogy a magyar emberekkel, és különösen a magyar nyugdíjasokkal fizettessék meg a háború árát. Ha az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor a kormány év közben, júniusban nyugdíjemelést biztosít. Tállai András ugyanakkor megjegyezte: a baloldal amellett, hogy háborúba sodorná az országot, még megszorításokat is bevezetne, el akarja törölni például a 13. havi nyugdíjat. A miniszterhelyettes úgy vélte, az idősek tudják, mit jelent a háború, és nem kérnek a baloldal háborújából.

Szomszédunkban dúló fegyveres harcok, kibontakozó globális energiaválság, a világgazdaság pandémia utáni felpörgéséből fakadó ellátási nehézségek – a pénzügyminiszter helyettese szerint leginkább ez a három legfontosabb külső tényező, amely befolyásolhatja a hazai gazdasági viszonyok alakulását. Tállai András államtitkár úgy véli, a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, emellett pedig garantálni kell, hogy a háború árát ne a magyar emberek fizessék meg. Mint mondta, az ország biztonságos energiaellátását meg kell őrizni, miközben tenni kell azért, hogy az infláció ne ugorjon nagyon magasra. Utóbbit szolgálja az üzemanyagoknál és az egyes fontos élelmiszereknél bevezetett árstop, és a rezsicsökkentés fenntartása.

A kormánynak most külön is figyelnie kell a nyugdíjasokra, ezért a szaktárca folyamatosan elemzi az infláció alakulását. Ha a folyamatok szükségessé teszik, nyáron évközi nyugdíjemelés következik

– jelentette ki Tállai András.

A miniszterhelyettes mindehhez némi magyarázatot fűzött. A kormány korábban arra tett ígéretet, hogy garantálja az idősek ellátásának értékállóságát. Ezt szem előtt tartva minden év elején az infláció tervezett mértékével növelik a nyugdíjakat. Az idei esztendő kivételt volt, januárban nagyobb arányú, öt százalékos emelés lépett életbe. – A mostani világpiaci viszonyok alakulása nyomán ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a pénzromlás üteme nyárra ennél nagyobb lesz – mondta az államtitkár, majd megjegyezte: a nyugdíjtörvény arra kötelezi a kormányt, hogy ha az infláció az év végén magasabb az előzetesen tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges kiegészítő emelést.

origo.hu

Megtalálhatták az Iráni elnök lezuhant helikopterét

ripost.hu

Dubajban és New Yorkban is sztár a 14 éves Sávolt Karolina

vg.hu

Iráni elnök: beazonosították a lezuhant helikopter pontos helyszínét – minden egységet odarendeltek

mindmegette.hu

Ha ezt csinálod a levenduláddal, akkor csodás illata lesz

vg.hu

Már itt kopogtat az emberi civilizáció új fejezete, a rézkor, csak ne rögtön rézhiánnyal kezdődjön

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

mindmegette.hu

Meztelencsigák a kertben – ezzel a házi csodaszerrel pillanatok alatt megszabadulhatsz tőlük

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Magyar Péter EP-jelöltje agymosottnak nevezte a magyarokat

POLITIK

Megölték a gázai polgári hírszerzés parancsnokát

POLITIK

Európa főboszorkányának jóslata, Fico merénylője, és a kapuvári kiterjesztett öngyilkosság......

POLITIK

Zelenszkij csalódott Amerikában