Létrehozva: 2022.04.10.

Már ötvenmilliárd forintnyi adót igényeltek vissza

162 ezer olyan a gyermeket nevelő szülő nyújtotta be adóbevallását, akinek jár a családi adóvisszatérítés.

Eddig több mint 162 ezer olyan a gyermeket nevelő szülő nyújtotta be adóbevallását, akinek jár a családi adóvisszatérítés. Az érintettek összességében már mintegy ötvenmilliárd forintnyi adót igényeltek vissza – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy azok, akik 2022. február 14-éig nem kapták meg automatikusan az adó-visszatérítésüket, a bevallásukban igényelhetik azt. Mindez rendkívül egyszerű, hiszen csak ki kell egészíteni az adóhivatal által kitöltött bevallási tervezetet. 

Tállai András emlékeztetett, hogy az első körös kiutalási szakasz már 2022. február 14-én lezárult. 

A családi kedvezményre jogosultak, így többek között a gyermekes családok, a rokkantsági járadékban részesülők, a várandós édesanyák összességében több mint 610 milliárd forint adót kaptak vissza.

A második körös kiutalási szakasz március 1-jén kezdődött. Azóta sokan, már több mint 162 ezren éltek a lehetőséggel, és igényelték vissza szja-bevallásukban a családi adó-visszatérítést – mondta az államtitkár.

Az adóhivatal nemcsak az előre kitöltött bevallással, valamint a felmerülő kérdések gyors és szakszerű megválaszolásával, hanem a visszajáró adó kiutalási idejének lerövidítésével is segít. 

A Pénzügyminisztérium kérésére a NAV megfelezte a 30 napos pénzkiutalási folyamatot, így a bevallás beérkezését követően soron kívül, akár már két héten belül utalja is a családoknak a visszajáró adót– mondta az államtitkár.

A kormány nem hagyja, hogy a magyar emberekkel, és különösen a magyar nyugdíjasokkal fizettessék meg a háború árát. Ha az ukrajnai konfliktus miatt a vártnál jobban megemelkedik az infláció, akkor a kormány év közben, júniusban nyugdíjemelést biztosít. Tállai András ugyanakkor megjegyezte: a baloldal amellett, hogy háborúba sodorná az országot, még megszorításokat is bevezetne, el akarja törölni például a 13. havi nyugdíjat. A miniszterhelyettes úgy vélte, az idősek tudják, mit jelent a háború, és nem kérnek a baloldal háborújából.

Szomszédunkban dúló fegyveres harcok, kibontakozó globális energiaválság, a világgazdaság pandémia utáni felpörgéséből fakadó ellátási nehézségek – a pénzügyminiszter helyettese szerint leginkább ez a három legfontosabb külső tényező, amely befolyásolhatja a hazai gazdasági viszonyok alakulását. Tállai András államtitkár úgy véli, a jelenlegi helyzetben az a legfontosabb, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, emellett pedig garantálni kell, hogy a háború árát ne a magyar emberek fizessék meg. Mint mondta, az ország biztonságos energiaellátását meg kell őrizni, miközben tenni kell azért, hogy az infláció ne ugorjon nagyon magasra. Utóbbit szolgálja az üzemanyagoknál és az egyes fontos élelmiszereknél bevezetett árstop, és a rezsicsökkentés fenntartása.

A kormánynak most külön is figyelnie kell a nyugdíjasokra, ezért a szaktárca folyamatosan elemzi az infláció alakulását. Ha a folyamatok szükségessé teszik, nyáron évközi nyugdíjemelés következik

– jelentette ki Tállai András.

A miniszterhelyettes mindehhez némi magyarázatot fűzött. A kormány korábban arra tett ígéretet, hogy garantálja az idősek ellátásának értékállóságát. Ezt szem előtt tartva minden év elején az infláció tervezett mértékével növelik a nyugdíjakat. Az idei esztendő kivételt volt, januárban nagyobb arányú, öt százalékos emelés lépett életbe. – A mostani világpiaci viszonyok alakulása nyomán ugyanakkor könnyen elképzelhető, hogy a pénzromlás üteme nyárra ennél nagyobb lesz – mondta az államtitkár, majd megjegyezte: a nyugdíjtörvény arra kötelezi a kormányt, hogy ha az infláció az év végén magasabb az előzetesen tervezettnél, novemberben folyósítson az érintetteknek januárra visszamenőleges kiegészítő emelést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja