Létrehozva: 2022.04.18.

Iszlám Állam: Ha üttök, üssetek keményen!

Új támadásra szólítottak fel.

Szerző Ripost

Az Iszlám Állam terrorszervezet vasárnap este felszólította harcosait, hogy bosszulják meg vezetőik meggyilkolását, és használják ki Oroszország Ukrajna elleni háborúját Európa megtámadására.

Isten segítségével és közvetítésével bejelentjük egy áldott harc kezdetét, a két sejk, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi és Abu Hamzah al-Kurejsi al-Muhadzsir sejk bosszúharcát

− mondta a csoport új szóvivője, Abu Omar al-Muhadzsir a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett hangüzenetében. A szóvivő felszólított minden dzsihadistát, hogy „használja ki a keresztesek egymás elleni harcát”, és folytassa a támadásokat Európában. Felhívásában „a kalifátus minden oroszlánjának és az Iszlám Állam harcosainak mindenhol” azt üzente: 

ha üttök, üssetek keményen, hogy fájdalmat okozzatok és terrorizáljatok.

Az Iszlám Állam márciusban megerősítette korábbi vezetője, al-Kurejsi halálát, és bejelentette utódjának kinevezését. A csoport szerint szervezetük új vezetője Abu al-Haszan al-Hasimi. Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi február elején halt meg egy északnyugat-szíriai amerikai katonai műveletben. Joe Biden amerikai elnök akkor azt mondta, azért robbantotta fel magát, hogy ne vonják felelősségre tetteiért. Al-Kurejsit a terrorszervezetet hosszú ideig vezető Abu Bakr al-Bagdadi 2019 októberében bekövetkezett halála után nevezték ki az Iszlám Állam vezérévé.

Az új üzenetben, amelynek hitelességét nem lehetett ellenőrizni, a szóvivő azt remélte, hogy az orosz háború Ukrajnában nem fog leállni, amíg el nem égeti „a kereszteseket és fel nem szántja a területeiket”.

Terrortámadást akadályozott meg Cserkesszkben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a hatóságok az Iszlám Állam terrorszervezet három követőjét őrizetbe vették.

Az FSZB hétfőn kiadott közleménye szerint az észak-kaukázusi Karacsáj-Cserkesz Köztársaság székvárosában, Cserkesszkben három orosz állampolgárt vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet utasítására merényletet készítettek elő egy kormányzati létesítmény ellen.

Az elfogott személyek lakóhelyén robbanóanyagok előállításához szükséges összetevőket, a terrortámadás célpontjának tervrajzát, kommunikációs eszközöket, a terrortámadásra használható eszközök előállítására vonatkozó internetes útmutatásokat és az Iszlám Állam embereivel a tervezett bűncselekményről folytatott levelezést foglalták le. Az FSZB tavaly októberben egy hasonló terrorcselekmény megakadályozásáról számolt be, akkor egy gyanúsítottat vettek őrizetbe a köztársaságban. Novemberben Karacsáj- és Cserkeszföldön két fegyveressel végeztek tűzharcban a biztonsági szolgálatok.

„Az Iszlám Állam új vezetője vállalta, hogy ő és mudzsáhidjei háborút indítanak a zsidók ellen, és visszaveszik, amit elloptak a muszlimoktól!” – üzente még 2020 elején a terrorszervezet „szóvivője”, nyíltan hadat üzenve Izraelnek. Azóta eltelt több mint két év, az Iszlám Állam akkori vezérével és „szóvivőjével” is végeztek az amerikaiak, ám Izrael megúszta jelentősebb támadás nélkül. Egészen eddig.

Az elmúlt héten három merényletet követtek el az országban, melyek összesen tizenegy ember életét oltották ki. Előbb múlt hét kedden egy támadó kést ragadott, és autóba ült azzal a szándékkal, hogy annyi zsidóval végez, amennyivel csak tud. Először elütött egy biciklistát, majd a közeli benzinkútra hajtott, ahol halálra szúrt egy vásárlót, ezután egy üzletben sebesített meg halálosan egy nőt és egy férfit, végül egy felfegyverzett buszsofőr fékezte meg. Még fel sem ocsúdott a közvélemény, vasárnap újabb támadás rázta meg az országot: terroristák két, mindössze 19 esztendős, újonc izraeli rendőrt lőttek agyon, további nyolc embert pedig megsebesítettek. 

Talán több áldozatuk is lett volna, ha a véletlenül a közelben vacsorázó rendőrök nem végeznek velük. Hogy nagyszabású akcióra készültek, azt jól jelzi, a hatóságok 1100 töltényt, három kézi fegyvert és késeket is találtak náluk. Legutóbb pedig kedden csaptak le a szélsőségesek, mikor egy férfi gépkarabéllyal nyitott tüzet a nyílt utcán egy ortodox zsidók által lakott környéken. Támadása öt életet oltott ki; egy autó sofőrjét végezte ki, több sétálót lelőtt, végül a kiérkező rendőrrel tűzharcba keveredett, aki csak élete árán tudta megállítani.

Izraelben nem szokatlanok a terrortámadások, de effajta erőszakhullámra rég volt példa. Ami pedig kifejezetten ritkaságszámba megy, hogy az első két merényletért az Iszlám Állam vállalta magára a felelősséget. Az első akció elkövetője ráadásul izraeli arab állampolgár volt, aki ismert volt a hatóságok előtt, miután 2015-ben megpróbált kijutni Szíriába, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez. A második támadást szintén izraeli arabok követték el, akik a közösségi hálózatra feltöltött videó tanúsága szerint hűségesküt tettek az új „kalifának”. A keddi lövöldözésért pedig egy ciszjordániai palesztin a felelős, az ő indítékait még vizsgálják.

Akárhogyan is, úgy tűnik, Izraelnek eddig ismeretlen, új fenyegetéssel kell szembenéznie: az Iszlám Állammal. 

A terrorszervezet eddig nem jelentett különösebb kihívást az országban, néhány kisebb incidenst leszámítva. Már csak azért sem, mert a palesztin fegyveres szervezetek, mint a Hamász és az Iszlám Dzsihád sem nézte jó szemmel, és nem tűrte meg a „riválisokat”. Az Iszlám Állam korábban szintén „hitehagyónak és árulónak” bélyegezte a palesztin milíciákat, amelyek együttműködnek a síitákkal.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába