Létrehozva: 2022.04.11.

Gyurcsány kiadta a parancsot, ütni kell Márki-Zayt

Őt okolják egy személyben a vereségért.

Szerző Ripost

 

A baloldal történelmi vereségét követően megint világos lett mindenki előtt, hogy továbbra is Gyurcsány Ferenc a baloldal vezére, mindenki tőle fél. Még vasárnap Gyurcsány vezényszavára estek neki Márki-Zay Péter bukott listavezetőnek, és őt okolták egy személyben a vereségért. Márki-Zay megpróbált válaszolni, de mivel ő is fél a bukott miniszterelnöktől, ez meglehetősen erőtlenre sikerült. A Origo.hu cikke szerint a DK elnöke arra is utasítást adott, hogy az összefogásnak maradnia kell - pedig ez csak neki használ, az egész baloldalnak árt.

A baloldal történelmi veresége után megint egyértelműen kiderült, Gyurcsány Ferenc a vezérük, és mindenki hozzá képest határozza meg magát.Gyakorlatilag Gyurcsány vezényszavára ugrott rá a teljes baloldal Márki-Zay Péterre, és őt okolták a vereségért. 

A DK vezére rögtön a választás estéjén kijelentette: kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják, kapitány attól lesz valaki, ha biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál, lehet, hogy döntött, de végül azok, akik rábízták a hajó sorsát, még azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány. Azt hiszem, hogy igazuk van.

Majd hozzátette: „közös hajónknak tovább kell mennie”. 

Ezzel pedig azt üzente a többi baloldali pártnak, hogy ő marad a vezér. Pedig az összefogásba belebukott a teljes ellenzék, egyedül Gyurcsány és a DK járt vele jól. 2018-ban még majdnem kiestek a parlamentből, most pedig már a baloldal legnagyobb pártját adják.

Jakab is nekiesett Márki-Zaynak

Gyurcsány utasítására esett neki Márki-Zaynak Jakab Péter, a Jobbik elnöke is.

Épp eleget mostam a miniszterelnök-jelölt úr szennyesét, ebből nekem most már elég volt! 

– kelt ki magából Jakab, aki azt is mondta, a kampány alatt sokszor beszélt Márki-Zay Péterrel, és nem rejtette véka alá, hogy vannak gondjai vele, például nem kellett volna mindig kétórás élő bejelentkezéseket csinálnia. 

Jakab azzal érvelt még, hogy amikor ő a kampány alatt járta az országot, neki nem a Fidesz tetteit kellett magyaráznia, hanem Márki-Zay szavait, mondatait. Jakab szerint Márki-Zay ellenzéki előnyből fél év alatt brutális hátrányt csinált – írja az Origo.hu.

A Jobbik elnöke csak arról nem beszélt, hogy hiába volt nekik a második legtöbb egyéni jelöltjük az ellenzéki összefogáson belül, egyetlen választókörzetet sem sikerült nyerniük, sőt, biztosra vett körzeteket vesztettek el.

 

Márki-Zay is látja, rá akarják tolni a felelősséget 

Márki-Zay a támadások után nem hallgathatott, de meglehetősen gyáván (udvariasabban: visszafogottan) fogalmazott. Annyit mondott, hogy szerinte Gyurcsány persze örült volna a győzelemnek,de a vereséggel kalkulált, és amint kiderült, hogy valóban kikaptunk, azonnal elhatárolódott tőlem, igyekezett rám tolni a felelősséget.

Mindenki beleállt Márkiba

A bukott miniszterelnök-jelölt hiába próbált visszafogott lenni, pénteken már a Gyurcsány-párt szóvivőjétől kapott pofont. Barkóczi Balázs a Facebook-oldalán kezdte szidni a hódmezővásárhelyi polgármestert − tette hozzá az Origo.hu.

A DK-szóvivő azt állítja bejegyzésében, hogy azért nyert a Fidesz múlt vasárnap, mert Gyurcsány Ferenc „nem kampányolhatott", míg szerinte a 2019-es önkormányzati választásokon a pártelnök felszántotta az országot, és ennek volt köszönhető az ellenzék „masszív győzelme". 

Már a mostani országgyűlési kampány elején megfigyelhető volt, hogy a DK következetesen megpróbálja baloldali győzelemként eladni a három évvel ezelőtti önkormányzati választások eredményét, ahol Budapesten 23-ból 14 kerületben, és a 23 megyei jogú város közül tízben a baloldal szerzett többséget a közgyűlésben, és az általuk támogatott polgármester nyert.

A DK kommunikációját az sem zavarta meg, hogy a 19 megyei közgyűlésben mindenhol a Fidesz–KDNP kapott többséget, mint ahogyan a megyei jogú városok többségében is a kormánypártok polgármesterjelöltjei győztek.

És az sem véletlen, hogy Barkóczi nem a 2018-as kampánnyal hasonlítja össze a mostanit.

Márpedig 2018-ban Gyurcsány igazán felszántotta az országot, és majdnem ki is ejtette a parlamentből a DK-t.

Gyurcsány pécsi embere is Márki-Zayt támadja, nem a főnökét

Gyurcsány utasítására Mellár Tamás is nekiment Márki-Zaynak. Gyurcsány Ferenc egykori tanára meglepődött azon, hogy jelentős számú szavazót veszített 2018-hoz képest, ezért most keresi a felelősöket – emelte ki az Origo.hu.

Az ellenzéki szövetség és Márki-Zay Péter egyaránt „követett el hibákat".

Márki-Zay ténykedésében különösen a kampány elején látta a hibákat, szerinte „nem jól kommunikált". 

Mellár kijelentette azt is: 

Amíg az ellenzék nem kerít sort a szerkezeti megújításra, és nem tudják a megélhetési politikusokat kiszorítani a soraikból, addig nem változik a helyzet. Nem véletlenül fogalmazott így: Gyurcsány ugyanis milliárdos, nyilvánvalóan nem ő rá céloz az, aki megélhetési politikusról beszél.

S aztán jött Jámbor András...

Péter!– kezdte meg kommentjét Jámbor András. 

Minden jóindulatom mellett, jobb lenne szerintem, ha picit megállnál piheni

– tanácsolta Márki-Zay Péternek. 

A Mandiner cikke szerint kifejtette, hogyinkább értékelni kellene az eredményt és kiértékelni a hibákat, s „az értékelés után nekiállni okosokat posztolni a Facebookra. Mert ez itt például egy hiba megismétlése és kiterjesztése még rosszabb irányba”.

– Az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte el ez az oldal. A vereség megrendítő – közölte Gyurcsány Ferenc szombat délelőtt tartott, az országgyűlési választást értékelő beszédében. 

Mint ismert, a kormánypártok elsöprő győzelmével szemben a választáson közösen induló baloldal történelmi bukást könyvelhetett el, mivel a hatpárti (DK, MSZP, Jobbik, LMP, Párbeszéd és Momentum) választási koalíció jelen állás szerint mindössze 55 képviselői hellyel rendelkezik, és a korábbiakhoz képest közel egymillió szavazót vesztettek el.

Ennek ellenére a Demokratikus Koalíció elnöke szerint nem kell feladni az összefogás gondolatát. Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy 

aki azt állítja, hogy  jobb lett volna szétmenni, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből.

– Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni – jelentette ki Gyurcsány, utalva Márki-Zay Péternek egy korábbi kijelentésére, amikor a szivárványkoalíció kormányfőjelölte azt mondta, a hat párt egyes vezetői nem álltak be mögé teljes meggyőződéssel. 

Továbbá a pártelnök védelmébe vette a Jakab Péter vezette Jobbikot is, mivel szerinte megalapozatlan az a vád, hogy az egykori radikális párt többet vitt, mint hozott a baloldali összefogás számára. 

Megjegyzendő, hogy a Jobbik a 2018-as választással ellentétben egyetlen egyéni körzetet sem tudott megnyerni, és elvesztették a mandátumaik kétharmadát.

A tavaly ősszel lezajlott baloldali előválasztásról és a miniszterelnök-jelölti versenyről szólva Gyurcsány felhívta a figyelmet arra, hogy annak nagyon sok tanulsága van, amit érdemes levonni, mielőtt esetleg azt újra használnák.

– Az előválasztási kormányfőjelölt-választás kiveszi a jelölés jogát abból a világból, amelynek a feladata lesz a megválasztás, azaz a pártokéból – emlékeztetett Gyurcsány. 

Mindez rámutat arra, hogy ha a baloldal megnyerte volna a választást, akkor Márki-Zay Péternek, a közös miniszterelnöknek saját párt nélkül rendkívül szűk mozgástere lett volna a saját elképzeléseinek véghezvitelére.

Emellett szóba került, hogy Márki-Zay Péter – akinek a nevét a beszéde során egyszer sem ejtette ki a DK elnöke – korábban többször is a baloldal leváltásáról beszélt, amit Gyurcsány öngyilkosságnak nevezett, mivel képtelenségnek tartja, hogy egy leendő miniszterelnök-jelölt ezt az ambíciót tűzze ki, miközben a baloldalt kellene győzelemre vezetnie.

Valójában egyvalaki mondta, hogy ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan. Dobrev Klára mondta ezt

 – emlékeztetett Gyurcsány.

A múlt vasárnap lezajlott országgyűlési választás óta folyamatosak az üzengetések a baloldalon, Gyurcsány Ferenc már a választás éjszakáján Márki-Zay Pétert jelölte meg a kudarc okozójának, ahogy Jakab Péter is a hódmezővásárhelyi polgármestert okolta a bukásért, miközben Márki-Zay azt állította, Gyurcsány a Fidesz legnagyobb fegyvere.

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Pár óra alatt két kisfiú kísértetiesen hasonló módon vesztette életét Kecskeméten

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett