Létrehozva: 2022.03.06.

Végleg vége az MSZP-s Tóth Csaba politikai karrierjének?

Bár Tóth Csaba politikusi tevékenységét a kezdetektől fogva különböző homályos, kétes ügyletek övezték, a politikus eddig megúszta. Pályafutását a Mediaworks Hírcentruma összegezte.

Szerző Ripost

Tóth Csabának, az MSZP zuglói erős emberének a politikai karrierje a 40-es éveiben indult, az ezredforduló után. Az azt megelőzően folytatott üzleti tevékenységének egy részét homály fedi – az önéletrajzaiban sem részletezi ezt az időszakot – annyit azonban tudni, hogy egyebek mellett ingatlanbefektetésekkel foglalkozott, s néhány év alatt jelentős vagyont halmozott fel: a képviselői vagyonnyilatkozata szerint számos ingatlanja van – Budapesten van több társasháza, egy lakóháza Zalaegerszegen, valamint egy csaknem ötezer négyzetméteres telephelye Sopronban – s szépen gyarapodnak az egyebek mellett részvények formájában tárolt, több száz millió forint értékű pénzügyi befektetései is. Nemrégiben kiderült, hogy Tóthnak jelentős, be nem vallott vagyontárgya is van, de a közéleti tevékenységével kapcsolatban is időről időre felmerül a korrupció és a különböző törvényszegések gyanúja.

Okirat-hamisítás gyanúja

Erre egyik példa, hogy alighogy Tóth csatlakozott a Vas megyei MSZP-hez 2002-ben, a párt helyi szervezeteibe hirtelen rengeteg új tag került be. Miután a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt állította, hogy a taglétszámot Tóthék mesterségesen növelték meg – a pártszervezet egyetlen este alatt negyvenről ötszáz fősre duzzadt –, és fizettek a belépésekért, a politikussal szemben etikai eljárás indult, amelynek végén a megyei testület kizárta a pártból, de az országos etikai bizottság fél évvel később felülbírálta ezt. Eközben Tóthot Vas megyei elnökké is megválasztották.

Ebben az időben magánokirat-hamisításban való közreműködéssel is meggyanúsította rendőrség. A tíz vasi Fibisz-szervezetet (Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták) 2003-ban Szabó Bálint elnökletével hozták létre, az alapítási jegyzőkönyveken pedig Zuschlag János mellett Tóth Csaba neve szerepelt mint hitelesítő. Tóth azonban azt állította, nem követett el bűncselekményt, és semmiféle nyilatkozatot nem írt alá. Később az ügyészség az eljárást bizonyítékok hiányában zárta le.

Végül a teljes Vas megyei szervezetet feloszlatták, s nem sokkal ezt követőn – 2005-ben – Tóth az MSZP zuglói szervezetéhez igazolt, ahol hamarosan a Vas megyeihez hasonló tagfelvételi botrány kerekedett ki. Mindenesetre 2007-ben Tóth Csaba már a szocialisták helyi szervezetének elnöke volt, az azt követő országgyűlési képviselő-választáson pedig már a parlamentbe is bekerült. Méghozzá úgy, hogy a fővárosi képviselőséget választó Horváth Csaba (aki 2019 óta a kerület polgármestere) Tóth javára mondott le a mandátumáról.

Azóta Tóth kétszer is győzni tudott egyéniben az általános választáson, ám közben a zuglói önkormányzatra is rátelepedett, s az ő akarata érvényesül a fontosabb kérdésekben. Ebből nem is csinál titkot, hiszen rendszeresen részt vesz a testületi üléseken, s van, hogy egy-egy ügy kapcsán jelentkező lakossági csoporttal is ő tárgyal. De Tóthnak az önkormányzatban is folytatott hatalmaskodásától több alkalommal beszámoltak a testület képviselői is, egy kiszivárgott felvételen pedig Karácsony Gergely – még a kerület polgármestereként – szintén arról beszélt, hogy Tóth kezében futnak össze a szálak a kerület ügyeivel kapcsolatban.

Zuglóban elásnak

Karácsony egyebek mellett azt ecsetelte beszélgetőpartnerének, hogy hatalmi kérdésekben nem ő dönt, a helyi szocialisták gyakorlatilag szétlopják az önkormányzatot, Tóth Csabával pedig erősen elmérgesedtek a konfliktusai, s utóbbi még a családját is megfenyegette. Arra a kérdésre, hogy ha nem sikerülne megnyernie a főpolgármesteri széket, akkor visszamenne-e Zuglóba, Karácsony azt válaszolta, hogy „akkor engem elásnak”.

Utóbbi kifejezés kapcsán Várnai László, egy helyi civil szervezet képviselője Sápi Attila MSZP-s képviselő eltűnésére emlékeztetett. Egy bejegyzésében azt írta, hogy „Sápi Tóth bizalmi embereként tudott eleget ahhoz, hogy érdemes legyen inkább elásni, mintsem hogy beszéljen”.

Emlékeztetőül: Sápi Attila 2016-ban tűnt el, meglehetősen rejtélyes körülmények között, vagyis amikor a zuglói parkolási botrány egyes részletei nyilvánosságra kerültek, és a sajtó is elkezdett a korrupciógyanús ügyletekkel foglalkozni. Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője a Tóth Csabával tavaly tavasszal készített interjú során egyenesen azt a kérdést szegezte a honatyának, hogy „megölted vagy megöletted Sápi Attilát?”, amelyre Tóth méltatlankodással válaszolt, az adás azután pedig kijelentette, hogy feljelenti az újságírót.

Az elmúlt évben azonban már több olyan korrupciós ügy is kipattant Tóth Csaba körül, amelyek miatt akár teljesen ki is szorulhat a politikából.

Tavaly nyáron derült ki, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel egy több száz millió forint értékű gyártelepet, amely pedig a közvetlen gazdasági érdekeltségéhez tartozik. Több évvel ezelőtt Tóth cége egy másik cégen keresztül – amelynek ügyvezetője a politikus MSZP-s bizalmasa volt, még a Vas megyei időkből – adott egy 111 millió forintos kölcsönt egy alapítványnak, s utóbbi vásárolta meg a XXII. kerületben, a Gyár utcában található gyártelepet. A bonyolult, nehezen átlátható tranzakció célja az lehetett, hogy Tóth eltitkolja a vagyonelemet. Mindez akár az adóelkerülés vagy a pénzmosás gyanúját is felvetheti. A tavaly őszi előválasztáson Tóth Csaba – feltehetően a csökkenő népszerűsége, és a saját politikai táborából is érkező nyomás miatt – még az eredményhirdetés előtt visszalépett, így áprilisban már nem is indul a parlamenti mandátumért.

Negyedmilliárdnyi vesztegetés

Legutóbb pedig egy rendkívül súlyos vesztegetési ügy kapcsán bukkant fel Tóth Csaba neve egy gyanúsítotti vallomásban. Mint a Magyar Nemzet megírta, a költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt – aki a hatóságok szerint a társaival együtt összesen 19 milliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat – 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt.

A hamis dokumentumok a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek, s az előbbi alá tartozó egyik cég nyerte el a parkolásüzemeltetési feladatokat Zuglóban. Fuzik vallomása szerint 2017 és 2019 között minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csabának és Horváth Csabának, aki akkor fővárosi MSZP-s képviselő volt. Az üggyel összefüggésben a minap az ügyészség kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának a felfüggesztését.

Korrupciós bűncselekmény miatt tett indítványt a legfőbb ügyész Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, közölte a Legfőbb Ügyészség Kommunikációs és Sajtófőosztálya.

A szocialista politikus a zuglói körzet országgyűlési képviselője, így ellene csak a mentelmi jog felfüggesztése után indulhat nyomozás, illetve gyanúsíthatják meg bűncselekmény elkövetésével. 

A közlemény szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban 

megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba országgyűlési képviselő 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye a vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A büntetőeljárás Tóth Csaba országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség – zárul a Legfőbb Ügyészség közleménye.

– Horváth Csaba, Tóth Csaba és Molnár Zsolt egy korrupciós botrány szereplői! Ami közös bennük, hogy az MSZP tagjai és sok tíz millió forint kenőpénzt kaptak F. Zsolttól – írta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzet részleteket közölt Fuzik Zsolt vallomásából, aki az utóbbi évtizedek legnagyobb fiktív számlázási ügyében gyanúsított és vádalku keretében buktatta le a baloldali politikusokat. Mint azt megírtuk, Molnár Zsolt MSZP-s pártigazgató negyvenmillió forintot kapott, Horváth Csaba zuglói polgármester és Tóth Csaba kerületi országgyűlési képviselő minimum 250 millió forinton osztozott, Horváth pedig még ezen felül is kért három alkalommal három millió forintot. A hatóság poligráffal vizsgálta Fuzik vallomásait és a hazugságvizsgálat szerint igazat mondott a vesztegetésekkel kapcsolatban. A kenőpénzeket átadó férfi Baja Ferencnek, az MSZP egykori nagyágyújának is harmincmillió forintnyi összeggel tömte ki a zsebét.

Budai Gyula kiemelte, hogy úgy látja, Karácsony Gergely zuglói polgármesterként nyakig benne volt a parkolási bizniszben. Ismert: Tóth és Horváth megvesztegetésének idején, 2017 és 2019 között Karácsony volt Zugló polgármestere. Horváth Csabát, utódját, 2019 őszén választották meg.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

metropol.hu

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

life.hu

Elnyílt a tulipán? Így gondozd tovább, hogy jövőre is gyönyörű virágot hozzon

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?