Létrehozva: 2022.03.03.
Módosítva: 2022.03.03.

Szijjártó: Mielőbb véget kell érnie a háborúnak, békét akarunk

Mielőbb véget kell érnie az ukrajnai háborúnak, "békét akarunk a régiónkban.

Szerző Ripost

Mielőbb véget kell érnie az ukrajnai háborúnak, "békét akarunk a régiónkban, és azt akarjuk, hogy véget érjen az emberek szenvedése Ukrajnában" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.

A tárcavezető az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén felszólalva kijelentette: Magyarország minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy visszatérjen a béke Ukrajnába és a Kelet-Közép-Európába.

Úgy fogalmazott, egy olyan országot képvisel, amely hatalmas biztonsági kockázatokkal nézett szembe az elmúlt napokban. A magyarok nem akarják ezt a háborút, „mi, magyarok békét akarunk, békét minél előbb” - közölte. Hozzátette: „ukrán barátaink mellett állunk”, támogatjuk Ukrajna területi integritását és szuverenitását.

Közölte: „kifejezzük teljes szolidaritásunkat a szomszédunk felé”, és bízunk a béketárgyalások sikerében. Emlékeztetett: szomszédos országként Magyarország is ajánlkozott a tárgyalások helyszíneként.

A miniszter üdvözölte, hogy a tárgyalások első fordulójára már sor került, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan megtartják a másodikat is. „Természetesen a helyszín nem számít, de az igen, hogy a tárgyalásoknak folytatódniuk kell” - mondta.

Beszámolt arról, hogy a magyar kormány minden szükséges intézkedést megtett az ország és az emberek védelmében, és minden szükséges döntést meghozott, hogy elkerülje Magyarország belesodródását a háborúba. Úgy döntött a kormány, hogy nem küld katonákat vagy fegyvereket Ukrajnába, és nem engedi át a fegyverszállítmányokat sem, mert azok katonai akciók célpontjaivá válhatnak, és ezzel veszélyeztethetnék a magyarok életét - mutatott rá.

Szijjártó Péter kiemelte: a legalapvetőbb emberi jog a biztonságos és békés életkörülményekhez való jog, és az ukrán embereknek ezt a jogát súlyosan megsértették, sokaknak kell elhagyniuk az otthonukat.

Megjegyezte: ez a helyzet nem ismeretlen Magyarország számára, ugyanis korábban a volt Jugoszlávia területén zajló háború miatt menekültek tízezrei jöttek az országba.

Közölte: az elmúlt kevesebb mint egy hét alatt Magyarország már több mint százezer menekültet fogadott be Ukrajnából. Minden határátkelő nyitva áll, beengednek minden ukrán állampolgárt és azokat, akik legálisan tartózkodtak Ukrajna területén - magyarázta.

    Azt is mondta: ezeknek a menekülteknek azért kellett elhagyniuk a hazájukat, mert veszélyben volt az életük, és Magyarország első biztonságos országként eleget tesz a kötelességének, hogy segítsen nekik.

    A tárcavezető visszautasította, hogy az Ukrajnából érkező menekültek és az illegális migránsok között bárki párhuzamot vonjon. Az illegális migránsok gyakran agresszívan viselkednek és a zöldhatáron akarnak átlépni, de az Ukrajnából érkező menekültek a határátkelőhelyekhez jönnek és fegyelmezetten, türelmesen várakoznak - közölte Szijjártó Péter.

Humanitárius tanácsot hozott létre a kormány az ukrajnai menekültek segítésére

Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját - jelentette be a kormányszóvivő szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra közlése szerint a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elnökségével megalakult tanácsban jelen vannak a köznevelés, a felsőoktatás, a szociális és a gyermekvédelmi terület, az egészségügy, a területi közigazgatás, a munkaügy, a nemzetpolitika, a Hungary Helps és a közlekedés képviselői.

A kormányszóvivő szólt arról is, hogy kedden az ukrán határnál járt, megnézte, hogyan zajlik az átengedés, és felkeresett három segítségpontot is, ahol a nagy karitatív szervezetek, az önkormányzatok és a kormányhivatalok munkatársai látják el az érkezőket információkkal, étellel-itallal, biztosítanak nekik pihenési lehetőséget és lelkigondozói segítséget. Emellett a környék kormányablakai folyamatosan nyitva tartanak - fűzte hozzá.

Szentkirályi Alexandra elmondta, február 24. óta majdnem 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel. Továbbra is él a Híd Kárpátaljáért segélyprogram 1357-es adományvonala, valamint a 11711711-22222222 számlaszáma, ezekre eddig több mint 200 millió forint felajánlás érkezett - tette hozzá.

Közlése szerint az állami vállalatok is segítenek, a MÁV-Start járatain ingyen utazhatnak az Ukrajnából érkezők, a Volánbusz pedig négy határmenti helyszínen, valamint a budapesti főpályaudvarokon biztosít buszokat a menekültek szállítására.

A kormányszóvivő felidézte, hogy a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezette delegáció vasárnap 30 tonna élelmiszert és 100 ezer liter üzemanyagot vitt Kárpátaljára, hétfőn pedig bejelentették, hogy 600 millió forint értékben küldenek élelmiszert, babaápolási és higiéniai termékeket.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára megköszönte a lakosság részéről érkező segítséget és felajánlásokat. Mint mondta, nem biztos, hogy minden felajánlást azonnal tudnak fogadni a karitatív szervezetek, de mindenkinek visszajeleznek, és mivel várhatóan hosszabb időre kell berendezkedni, így lehet, hogy később lesz szükség a segítségre.

A karitatív szervezetek e-mailben várják az önkéntesek jelentkezését, szükség lenne továbbá pedagógusokra is, akik a gyerekek iskola utáni tanítását, magyar nyelvre oktatását vállalnák - közölte az államtitkár.

A tartósélelmiszer-felajánlásokról azt mondta, a határmenti segítségpontok megteltek, így nem oda, hanem az Aranyosapátiban csütörtökön 14 órakor megnyíló nagyobb raktárba vagy a segélyszervezetek országszerte megtalálható raktáraiba várják az adományokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál szállások felajánlására is van lehetőség - tette hozzá az államtitkár. 

Soltész Miklós elmondta azt is, hogy kedden már találkozott és vasárnap újra találkozik az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közép-európai képviseletének vezetőjével, aki megköszönte Magyarország segítségnyújtását, és várhatóan konkrét felajánlásokat tesz majd az ENSZ nevében.

A háború elől menekülők számára gyűjt adományokat a Hagyományok Háza Corvin téri épületében március 2. és 9. között - tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t. A Hagyományok Háza munkatársai minden nap 8 és 18 óra között fogadják a felajánlásokat, amelyeket a határmenti térség önkormányzataihoz és Kárpátaljára juttatnak el - közölték.

Emellett az intézmény budapesti telephelyén menekülteket fogadnak be, számukra szállást, étkezést biztosítanak, valamint gyermekfoglalkozásokat, családi programokat szerveznek a fővárosba érkező családok, gyermekek és fiatalok számára. A Magyar Állami Népi Együttes részvételével jótékonysági műsort is szerveznek, amely online is követhető lesz. Az előadás teljes bevételét a rászorulóknak ajánlják fel. További részletek a Hagyományok Háza weboldalán érhetők el - áll a közleményben.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott