Létrehozva: 2022.03.09.
Módosítva: 2022.03.09.

Miért hallgat Karácsony a zuglói parkolási maffiáról?

A főpolgármester számonkérése megkerülhetetlen.

 

Karácsony nem mutogathat az őt hatalomba segítő szocialistákra – a Fidesz az érintetteket egy külön vizsgálóbizottságban is meghallgatná.

Karácsony Gergely hiába burkolózott mély hallgatásba az utóbbi hetekben a maffiaszerűen működő zuglói és fővárosi ügyekben, a személyes felelősségét nem tudja megkerülni, hiszen éppen ezeknek a korrupciós eljárásoknak eltűrése révén szárnyalt mindeddig a politikai karrierje. Az MSZP nélkül gyaníthatóan már nem létezne a főpolgármester pártja, a Párbeszéd sem, s bár most már igyekszik úgy tenni, mint akinek semmi köze nincs az egészhez, valójában pontosan tudhatta, mi is történt.

A Zuglónak egymilliárd forint veszteséget okozó parkolási „üzletet” ugyan Karácsony valóban nem szavazta meg a testületi ülésen, ám ahogy jelenleg, úgy akkor is sunyin hallgatott, amit ékesen példáz, hogy ő maga volt – a Tóth Csabának és Horváth Csabának százmilliókat hozó – parkolási szerződés előterjesztője, amit képmutatóan nem szavazott meg, sőt bár megvétózhatta volna, mégsem tette, helyette aláírta a megállapodást.

Ezért is idézik mostanában gyakran a 2019-es önkormányzati választás előtt mondott szavait: „Ha visszamegyek Zuglóba, akkor ott engem elásnak. Az a baj, hogy… Most tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.” Az elásásra utaló szavak pedig talán legkevésbé sem tekinthetők szimbolikus hasonlatnak, hiszen az érintett időszakban tűnt el rejtélyes körülmények között az a bizonyos Sápi Attila zuglói szocialista képviselő is.

Erre utalt Bús Balázs korábbi óbudai polgármester is közösségi oldalára írt bejegyzésében, ahol úgy fogalmazott: „Karácsony Gergely vezetésével a Párbeszéd és az MSZP páros szétlopta Zuglót. Ez az a hely és idő, ahol/amikor nyomtalanul eltűnt egy szocialista képviselő. Valószínűleg elásták, ahogy Karácsony későbbi szavaiból erre lehet következtetni. Karácsonyék és Szabó Tímeáék ugyanezt művelik most már két éve Budapesten és Óbudán is. Amit lehet, eladnak, tönkretesznek, kosz, szemét mindenhol, de az elvtársak szépen gyarapodnak. Közben nyilvános akasztásokról méláznak, és folytatják gyűlöletkeltő háborús uszításaikat, mások pedig mentik az ukrajnai menekülteket, szállást adnak, és a békéért valóban tesznek is.”

A Fidesz budapesti elnöke, Láng Zsolt a Hír TV-nek nyilatkozva kijelentette: „A zuglói parkolási botrány újabb bizonyíték arra, hogy a cápák, amelyekről Bajnai Gordon beszélt, ott úszkálnak a baloldali pártok körül.” A kormánypárt fővárosi frakcióvezetője emlékeztetett, hogy Karácsony főpolgármesteri kampányában többek között átláthatóságot és egységes parkolási rendszert ígért Budapestnek, ehelyett csak az általa aláírt korrupciógyanús parkolási szerződés látott eddig napvilágot.

„Így működik a baloldal, ha a hatalom közelébe kerül!” – szögezte le Láng Zsolt. A Fidesz azonban nem hagyja ennyiben az ügyet, és a szervezet közösségi oldalán felhívta a figyelmet arra, hogy ha a baloldali pártok 2020-ban létrehozták a múltfeltáró bizottságot, akkor az érintettek most foglalkozzanak a budapesti parkolási rendszer kapcsán a zuglói korrupciógyanús esetekkel. „Javasoltuk, hogy Tóth Csabát, Horváth Csabát, Molnár Zsoltot és Baja Ferencet is hívják meg, hogy elmondhassák hogyan működött a sajtóban olvasható parkolási maffia. Erről Bagdy Gábor írt levelet Havasi Gábornak (Momentum), a vizsgálóbizottság elnökének” – írták.

Karácsony Gergelynek jogában állt volna megvétózni a szerződést, megakadályozni a kerület pénzének széthordását, de nem tette, inkább lapított

A Zuglónak egymilliárd forint veszteséget okozó parkolási „üzlet”  2017-ben, Karácsony Gergely polgármestersége idején kezdődött.

„Móricka-színvonalú ügyészségi anyagot kaptam, aminek se füle, se farka” – így magyarázkodott a zuglói parkolási botrány kapcsán a szocialista Horváth Csaba, Budapest XIV. kerületének polgármestere, akit az ügyészség korrupciós bűncselekménnyel gyanúsít. Egy tanú, a parkolásüzemeltetést végző cég vezetője szerint 2017 és 2019 között minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak. A polgármester tagad, és most azzal nyugtatja a zuglóiakat, hogy ő Hadházy Ákost, a baloldal reménybeli elszámoltatóját, jogi végzettség nélküli „főügyészét” fogja felkérni az ügy kivizsgálására.

Ezzel a felkéréssel Horváth momentán némi késésben van, mert a SIS Parking Kft. vezetője a kihallgatási jegyzőkönyv szerint azt is állította, hogy a vesztegetési folyamat 2019 őszén ért véget, addig az időpontig a fenti, nagyjából negyedmilliárd forinton túl Horváth Csabának három-négy alkalommal további 10–12 millió forintot adott át. Horváth mellett Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát is kikérte az ügyészség, amiről a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen dönt majd az Országgyűlés, ám hétfőn a bizottság a mentelmi jog felfüggesztését javasolta.

A vesztegetési pénzt személyesen átadó Fuzik Zsolt, aki a vádhatósággal minden bizonnyal vádalkut kötött, arról nem tudott beszámolni, hogy a két politikus miként osztozott a „profit felén”, de az bizonyos, hogy a két szocialista politikus között bizalmi volt a kapcsolat, ugyanis 2012-ben a szocialisták Horváth Csaba megüresedő listás helyét éppen Tóth Csabának ajánlották fel az Országgyűlésben. Ezt a kis szívességet viszonozta Tóth Csaba Zuglóban később, amikor Karácsony megüresedő polgármesteri posztjára 2019-ben éppen Horváth Csabát jelölték polgármesternek.

A Zuglónak egymilliárd forint veszteséget okozó parkolási „üzlet” egyébként 2017-ben, Karácsony Gergely polgármestersége idején kezdődött. Az ügy már ekkor gyanús lett, ahogy Várnai László, a Civilzugló Egyesület önkormányzati képviselője jelezte, a kerület szocialista többségű tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága egymilliárdról 1,4 milliárd forintra emelte a megvásárolni kívánt műszaki és szolgáltatási tartalom becsült értékét. Karácsony, aki nem szavazta meg a parkolási céggel kötendő szerződés előterjesztését, az elhallgatást, a szemet hunyást választotta. Jogában állt volna megvétózni a parkolási szerződést és megakadályozni a kerület pénzének a széthordását. Várnai szerint a parkolási biznisz áterőltetője, a zuglói MSZP gondosan lapított, és csendben készült arra is, hogy újabb bábot, egy felkészületlen, messziről hozott bonviván-strómant, Horváth Csabát ültessen a zuglói polgármesteri székbe.

Érdemes felidézni, hogy Karácsony a 2019-es önkormányzati választások előtt kiszivárgott hangfelvételen azt mondta Horváth Csabáról, ő „egy k…a nehéz falat, egy szikla”, akinek az alternatívája egy iskolaigazgató lett volna, akit a zuglói szocik akartak. Aki két perc után már nem fogja tudni, hol van, így annak rendje és módja szerint zavartalanul szétlophatnak mögötte mindent – hangzott el a felvételen.

Márki-Zay Péter a zuglói maffiamódszerek, a jutalékos rendszer kiszivárogtatásával vehette rá Karácsony Gergelyt a miniszterelnök-jelöltségről való lemondásra, ahogy Hadházy Ákos is ezzel vehette rá Tóth Csaba országgyűlési képviselőt az előválasztástól való visszalépésre.

„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak […] tudnék mesélni néhány sztorit” – idézi fel cikkében a Metropol Karácsony Gergely 2019-ben, az önkormányzati választások előtt kiszivárgott beszédét. A főpolgármester rettegett attól, hogy visszamenjen politikusnak oda, ahol Sápi Attila szocialista képviselő is rejtélyes körülmények között eltűnt.

A most kipattant zuglói parkolási botrány nagy hullámokat ver, hiszen Fuzik Zsolt vallomásából nyilvánosságra került részletek gengszterfilmeket idéző sztorikra világítanak rá: a szoci képviselők szabályosan „védelmi pénzeket” szedtek, hogy ne támadják meg a szerződéseket, és táskákban vitték a tízmilliókat nekik parkokba, kávézókba, plázákba.

Mindez egyértelműen arra utal Borbély Ádám zuglói fideszes politikus szerint, hogy Karácsonyt ezzel vehette rá Márki-Zay Péter, hogy a javára lépjen vissza miniszterelnöki jelöltségétől az előválasztás során.

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő szerint Márki-Zay Péter unokatestvére, Hadházy Ákos állhat mindemögött, hiszen még az ügy kirobbanása előtt posztolgatott közösségi oldalán olyanokat, hogy létezik egy parkolási ügy, amiben baloldali többségű önkormányzatok érintettek. Sőt Hadházy volt az, aki először beszámolt a Horváth Csaba jelenlegi zuglói polgármesternél történt házkutatásról is:

Vagyis az egész parkolási botrány a baloldalon belüli maffiaszerű leszámolások miatt robbanhatott ki. A budapestieket ez persze nem vigasztalja: a parkolópénzüket így is, úgy is lenyúlták a balos politikusok…

A kerületi szocialista frakció, élén Tóth Csabával, erőltette rá Karácsony Gergelyre azokat a döntéseket, amelyeket Karácsony hol megtudott akadályozni, hol nem – jelentette ki felszólalásában Várnai László.

A Civil Zuglóért Egyesület önkormányzati képviselője a legutóbbi testületi ülésen érdekességként említette, hogy a kerület szocialista többségű Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottsága 2016-ban 1 milliárdról 1,4 milliárdra tolta fel a megvásárolni kívánt műszaki és szolgáltatási tartalom javasolt keretét, de a közbeszerzést első körben a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette.

Utána az az ominózus testületi ülés következett, ahol az olcsóbb pályázót a baloldali testület kizárta és a 291 millióval drágább ajánlatot fogadták el. Ez a 291 millió pedig vészesen közel áll ahhoz a kenőpénzösszeghez, amit most itt a kirobbant botrány kapcsán emlegetnek – hangsúlyozta Várnai, aki hozzátette: 71 ezer forintot fizettünk a parkolóórák darabjának működtetésért, világbotrány ez!

Ahogy a Metropol cikke felidézi, Karácsony Gergely zuglói polgármestersége alatt jött létre az önkormányzat és a SYS IT Services Kft. parkolási társaság közötti szerződés. Ugyanakkor Karácsony tartózkodott, tehát nem szavazott a testületi ülésen a szerződéskötésről. Nem élt vétójoggal de nem is támogatta, egyszerűen csak átengedte az ügyet. Budai Gyula szerint Karácsony mindent tudott a háttérről. Szerinte az is figyelemre méltó, hogy Baja Ferenc volt MSZP-s miniszter később Karácsony megbízásából kereste meg Fuzik Zsoltot – aki akkor már a zuglói parkolást működtette –, a BKV-s szerződés „bevédése”miatt.

Budai úgy véli, hogy tisztán látszik: Karácsony zuglói működése alatt is volt jutalékos rendszer az önkormányzatban, amelyet a főpolgármester továbbvitt a Fővárosi Önkormányzatba. „Horváth Csabát meggyanúsította az Ügyészség, Tóth Csabának felfüggesztették a mentelmi jogát.

Elképzelhető, hogy Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését is kezdeményezni fogja a legfőbb ügyész. Most már Karácsony Gergely nem mondhatja azt, hogy nincs ügy és nincs jutalékos rendszer sem”. A fideszes országgyűlési képviselő szerint itt az ideje annak, hogy Karácsony kiálljon, és reagáljon minderre.

„A zuglói MSZP-sek szét akarják lopni a kerületet…” – ezt Karácsony mondta abban a nyilvánosságra került felvételben, amelyet a 2019-es választások előtt, a 444.hu adott hírül.

Elmondom, hogy miért járna jól Zugló Horváth Csabával, igazából ott a szocikon való kontrollt, azt csak egy MSZP-s politikus tudja jelenleg megcsinálni, ez a helyzet. És ennek az alternatívája az, hogy egy egyébként sokkal jobb renoméjú, mondjuk volt kirúgott iskolaigazgató, akit a helyi szocik akarnak, aki két perc után nem fogja tudni, hogy hol van és szétlopnak mögötte mindent. A Csabának legalább annyi esze van, hogy tudja, mi az amiért izé… börtönbe lehet menni”.

„Ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak […] tudnék mesélni néhány sztorit, de a szocikkal közösen nem tudunk indulni.” A végén a kérdező Tóth Csabára, az MSZP zuglói elnökére, a kerület egyik legbefolyásosabb politikusára tereli szót, akiről Karácsony azt mondja, hogy mindig is mérges viszonyban álltak, de ez a kapcsolat politikailag le volt dugózva.

„Igaz, hogy megfenyegette a családodat?”

„Ne viccelj. Többször.”

A maffiához hasonlóan védelmi pénzt szedtek

Ennyi pénzt zsaroltak ki a zuglói parkolás és a BKV informatikai rendszereinek működtetéséért:

  • 40 millió forint Molnár Zsoltnak
  • Minimum 250 millió forint Horváth Csabának és Tóth Csabának
  • Havi 10-15 millió Tóth Csabának
  • További különmilliók Horváth Csabának
  • 30 millió forint Baja Ferencnek

Védelmi pénzzel sarcolták meg a zuglói vállalkozókat szocialista politikusok. A 2016–2019 között is működő korrupciós hálózatot Fuzik Zsolt vallomása buktatta le, akinek a cége működtette a parkolást Zuglóban. Elmondása szerint úgy nyerhették el pályázatot a fővárosi és zuglói önkormányzattól, ha folyamatosan tejeltek cserébe.

Fuzik Zsoltra 2021 nyarán csapott le a NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. Mint kiderült, Fuzikot Horváth Csaba és Tóth Csaba kereste meg a zuglói parkolás ügyével, Molnár Zsolt és Baja Ferenc szocialista politikus pedig, a BKV informatikai rendszereinek működtetéséhez juttatták hozzá és védték be két évig az összegekért cserébe. Ha a vádak bizonyítást nyernek, akkor 8 év szabadságvesztésre is számíthatnak az érintettek.

Tóth Csaba, a zuglói Keresztapa

Tóth Csaba akarata érvényesült a zuglói önkormányzatban. Hatalmaskodásáról több alkalommal beszámoltak a testület képviselői. Egy kiszivárgott felvételen Karácsony Gergely – még a kerület polgármestereként – szintén arról beszélt, hogy Tóth kezében futnak össze a szálak. Karácsony azt ecsetelte, hogy hatalmi kérdésekben nem ő dönt, a helyi szocialisták gyakorlatilag szétlopják az önkormányzatot, Tóth Csabával pedig elmérgesedtek a konfliktusai, s utóbbi még a családját is megfenyegette. Horváth Csaba (aki 2019 óta a kerület polgármestere) Tóth Csaba javára mondott le országgyűlési mandátumáról 2010-ben és vállalta el a párt fővárosi közgyűlési frakciójának vezetését.

„…Sápi Attila tudott annyit, hogy érdemes legyen elásni…”

Sápi Attila önkormányzati képviselő 2016-ban tűnt el, amikor a zuglói parkolási botrány egyes részletei nyilvánosságra kerültek. Várnai László, egy helyi civil szervezet képviselője azt írta: „Sápi Tóth bizalmi embereként tudott eleget ahhoz, hogy érdemes legyen inkább elásni, mintsem hogy beszéljen”.

Az eltűnt képviselőről annyit tudni, hogy őrző-védő cége 176 millió forintos köztartozást hagyott hátra. A Magyar Nemzet kiderítette, hogy a szocialista politikus cége egy klasszikus körbe tartozás haszonélvezője volt, melyet Sápi eltűnése után az adóhatóság felszámolt és törölt a cégjegyzékből. Sápi sokat tudott a zuglói baloldali politikusok üzleti ügyeiről is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lezuhant egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép Karacsi lakónegyede felett, 98 ember meghalt

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Kórházból kaptuk a hírt: balesetet szenvedett Zámbó Krisztián

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

metropol.hu

„Meghalt” – Tóth Andi zokogásban tört ki a tragikus hír hallatán

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába

POLITIK

Ezt a védelmi szövetséget Ausztria hívta életre