Létrehozva: 2022.03.08.

Megállíthatatlanul emelkedik az üzemanyag ára Nyugat-Európában

Hetek óta újabb és újabb rekordokat döntenek az üzemanyagárak Nyugat-Európában- írja a V4NA.

Szerző Ripost

Az elmúlt hónapokban rohamosan emelkedett a kőolaj világpiaci ára, az orosz-ukrán háború kirobbanása után pedig még meredekebben ívelt felfelé a nyersanyag értéke. Az oroszországi olajimport esetleges befagyasztása a hét elején 2008 óta a legmagasabb szintre vitte az olajárakat. Mindezt a benzinkutakon is megérzik az autósok, hiszen az egyre növekvő üzemanyagárak miatt mélyebben a zsebekbe kell nyúlni – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Franciaországban például a 95-ös benzinért átlagosan 1,92 eurót kell fizetni literenként, de egyes kutakon a 2,2 eurós horrorár fogadja a sofőröket. 

A gázolaj jelenleg olcsóbb a benzinnél, egy literért átlagosan 1,91 eurót kell fizetni a pénztáraknál, a legdrágább helyeken azonban 2,1 euróig is felkúsztak az egységárak. Március elseje óta átlagosan 60 centtel emelkedtek az árak. Ma egy 45 literes tankot így csaknem 86 euróból tudnak megtölteni a franciák, ha pedig prémium üzemanyagot tankolnak, akkor ennél is több pénzbe kerül egy tank feltöltése. Egy felháborodott autós a közösségi oldalán mondta el a véleményét.

Belgiumban valamivel olcsóbban megússzák egyelőre az autósok, ahol 1,89 eurót fizetnek egy liter 95-ös benzinért, a dízel egységára azonban már majdnem eléri az 1,91 eurót.

Az elmúlt héten 30 centet emelkedtek az árak a benzinkutakon, ennek fényében ma egy 45 literes tankot – a francia autósokhoz hasonlóan – 86 euróból lehet megtölteni. Svájcban is hasonló árakkal kell számolniuk az autósoknak, ahol egy liter 95-ös benzin átlagosan 1,91 euróba kerül. Eközben egy liter gázolajat már több mint két eurós egységárral lehet vásárolni a kutakon közölte a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Hollandiában még ennél is drágább a tankolás, hiszen egy liter 95-ös benzin jelenleg 2,21 euróba kerül, egy liter gázolaj ára pedig átlagosan 1,92 euró.

Egyes kutakon azonban akár 50 centtel is többet kell fizetniük az autósoknak. Március elseje óta 60 centtel emelkedtek az árak. Egy 45 literes tank megtöltése így már mintegy száz euróba kerül, prémium üzemanyag esetében pedig akár 120 euróra is felszökhet egy tank üzemanyag ára. Egy dühös holland sofőr egy gúnyos bejegyzéssel tiltakozott az egekbe szökő árakkal szemben.

Eközben Németországban már túllépte a két eurót a 95-ös benzin egységára, míg a gázolajé 1,96 euróba kerül.

Március első napjaiban átlagosan 23 eurocenttel emelkedtek a benzinkutak árai. Egy 45 literes tank megtöltése mintegy 96 euróba kerül. Arról már a V4NA is beszámolt korábban, hogy a német országhatárok mentén élő autósok a szomszédos keleti országokba járnak át tankolni. A helyzet olyan súlyos, hogy már Berlin külvárosaiból is jobban megéri keletre utazni a tankoláshoz. Rengeteg kelet-németországi benzinkút emiatt a csőd szélére került, az ügyfelek akár 70 százalékát is elveszíthetik a lengyel benzinturizmus miatt.

Lengyelországban ugyanis a kormány 23 százalékról 8 százalékra csökkentette üzemanyagok adóját még február elején.

Emiatt egy liter 95-ös benzin átlagosan 1,21 eurónak megfelelő zlotyba kerül a töltőállomásokon, míg a gázolaj ára is tartósan alacsonyabb, csupán 1,3 eurót kell fizetni literenként. A drága németországi árak miatt a lengyel-német határ mentén lévő benzinkutak 70-80 százalékos forgalomnövekedést tapasztalnak. Olyan sokan érkeznek a töltőállomásokra, hogy rendszeresen forgalmi dugók alakulnak ki. Egy 45 literes tank megtöltése ugyanis mindössze 54 euróba kerül, vagyis majdnem feleannyit kell fizetni egy lengyel kúton, mint egy németországi töltőállomáson.

Nem sokkal drágább a tankolás Csehországban, ahol 1,51 eurónak megfelelő cseh koronába kerül egy liter 95-ös benzin, a gázolaj literenkénti ára pedig ennél kevesebb, 1,49 euró.

Lengyelországhoz hasonlóan a cseh–német határhoz közeli benzinkutak forgalma is drasztikusan megnőtt az elmúlt hetekben, hiszen rengeteg német sofőrnek éri meg átutazni egy határon egy tankolás erejéig. Március elseje óta egyébként 27 eurocenttel emelkedtek az üzemanyagok árai. Egy 45 literes tankot így átlagosan 67 euróból lehet megtölteni.

Magyarországon a kormány hatósági ár bevezetésével fékezte meg a brutális drágulást.

Emiatt a benzinkutak nem árulhatják a üzemanyagot 480 forintnál, vagyis 1,22 eurónál drágábban, kivéve a prémium benzint, ami nem tartozik az intézkedés hatálya alá. Egy liter 95-ös benzin átlagára a magyar kutakon jelenleg 1,21 eurón áll, a gázolajért pedig 1,23 eurót kell fizetni literenként. Ennek megfelelően egy 45 literes tankolás Magyarországon 54 euróba kerül, ami az egyik legalacsonyabb összeg az Európai Unióban.

Valamivel drágábban tankolhatnak a sofőrök Ausztriában, ahol a 95-ös benzinért 1,66 eurót kell fizetniük literenként, a gázolaj egységára pedig 1,67 eurón mozog az osztrák kutakon.

Március elseje óta 12 centtel kerülnek többe az üzemanyagok, ami jócskán elmarad a többi nyugati államétól. Egy 45 literes tankot azonban így is 74 euróból tudnak megtölteni az autósok. Hasonló árakkal találkozhatnak az autósok Szlovákiában, ahol a töltőállomások 1,61 eurós átlagáron árulnak egy liter 95-ös benzint, a gázolajat pedig jóval olcsóbban 1,51 euróért lehet megvásárolni literenként. Márciusban átlagosan 13 centes növekedést tapasztalhattak az sofőrök, így egy 45 literes tartály teletöltése 72 euróba kerül átlagosan. Ilyen árak mellett az osztrák és a szlovák autósok is többen járnak át Magyarországra tankolni.

Olaszországban az elmúlt hetekben brutálisan megemelkedtek az üzemanyagárak.

Egy liter 95-ös benzin két euróba kerül, a gázolaj egységára sem marad el sokkal, hiszen 1,96 eurós áron kapható az olasz töltőállomásokon. Egy 45 literes tankolás így átlagosan 90 eurós költséget jelent az olaszországi autósoknak. A szakértők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az árak tovább emelkedhetnek az elkövetkező hetekben.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pókokat talált a Marson az Európai Űrügynökség

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert