Létrehozva: 2022.03.13.

Már szombaton megkezdődtek az ünnepi programok

Már szombaton megkezdődtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok.

Szerző Ripost

Már szombaton megkezdődtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett központi programok. A Múzeumkertben családi ünnepi hétvégét tartanak, emellett országszerte lesznek különböző rendezvények az ünnepi hosszú hétvégén.

Hétfőn átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat. Március 15-én, kedden Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth téren mond ünnepi beszédet. Lesz továbbá Békemenet, ellenzéki pártok pedig nagygyűléseket tartanak a fővárosban.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete. Munkaszüneti nap 1989-ben volt először, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep.

A hosszú hétvégére való tekintettel idén már március 12-én, szombaton elkezdődnek az ünnepi programok: a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében koncertek és gasztrovásár várja az érdeklődőket. Ugyancsak szombattól a budai Várban ingyenes sétákat tartanak, melyeken bejárják az 1848-49-es forradalom és szabadságharc várbéli helyszíneit.

Március 14-én, hétfőn az Országházban átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Március 15-én, kedden - a hagyományoknak megfelelően - Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődnek a központi programok a Parlament előtt. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban.

Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután 3 órakor a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez - a szervezők kérésére - csatlakozik a Békemenet is.

Mindemellett kedden a Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Március 15-én ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban. Továbbá kedden ingyenesen meg lehet tekinteni a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot.

A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket a hosszú hétvégén.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a március 15-ei rendezvények és gyűlések miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a hosszú hétvégén Budapest több kerületében. Az ünnep napján, kedden lezárják az Andrássy út és a Váci út egy szakaszát, a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Károly körutat, valamint időszakosan a Margit hidat és a Szent István körutat; a korlátozások módosítják a közösségi közlekedést is.

A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: a hosszú hétvégén, március 12-én a szombati, március 13-án a munkaszüneti napokon, március 14-én a szombati, március 15-én az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a fővárosi tömegközlekedési járatok.

A MÁV-Volán-csoport járatainál is változik a menetrend. A vonatok március 13-án és 14-én az ünnepnapi, március 15-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek; a Volánbusz helyi és helyközi autóbuszai március 12-én a szokásos szabadnapi, viszont 13-án már a munkaszüneti napi, 14-én szabadnapi, 15-én pedig ünnepi és munkaszüneti napi menetrend szerint járnak.

 

Indul a Békemenet!

Nem kell bizonygatnom, hogy Békemenetünk sikere további sorsunk meghatározója - emelte ki Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke, majd hozzátette: Emlékezünk, hogy 2012. január 21-én hasonló érzelmekkel fogtunk össze és mentettük meg nemzetünket és regnáló kormányunkat.

”A közösség ereje azóta sem változott, és mindannyiszor bizonyították, hogy „ha a haza hív, mi mindig érkezünk.” 

Most, amikor az orosz-ukrán helyzet és az ellenzék által szított veszély ismét fenyeget, tudnunk kell, hogy összetartozásunk egyetlen békés fegyverünk. Az országgyűlési választások előtt négy évenként adatik meg, hogy a népfelség elvét gyakorlatban is kamatoztatni tudjuk - emelte ki a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke.

Szülőföldünkért, hazánkért mutassuk meg március 15-én, hogy Kossuth Lajos és Petőfi Sándor szellemisége tovább él. Még az április 3-i választások előtt, a Békemeneten történő részvételünkkel jelezzük belső és külső ellenfeleinknek, hogy soha többé nem adjuk függetlenségünket, nemzetünk szuverenitását, és képesek leszünk a magyar polgárság többségével szabadságunkat megvédeni, és ha kell, ezért küzdeni is tudunk - hívta fel a figyelmet. 

„A március 15-i Békemeneten közösségünk kisugárzásából mindannyian erőt meríthetünk. Bölcs gondolkodással, a tények figyelembevételével felkészülhetünk az országgyűlési választásokra, ahol ismét kiállva kormányunk eddigi tevékenysége mellett, szavazatainkkal és szorgos munkánkkal előre haladhatunk.”

Vezető jelszavuk „BÉKEMENET – NO WAR – MONDJUNK NEMET A HÁBORÚRA” Európa összes polgárának véleményével találkozik.

Gyülekező 12 órakor a Császár-Komjádi Sportuszoda előtt az Elvis Presley térnél, mindenki kezében magyar zászlóval.

A menet útvonala: Elvis Presley tér – Margit-híd – Szent István körút – Nyugati pályaudvar – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca – Kossuth tér.

A gyülekező 12 órakor lesz a Komjádi uszoda előtt, majd a Margit híd felé indulnak, a tömeg a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet

A gyülekező 12 órakor lesz a Komjádi uszoda előtt, majd a Margit híd felé indulnak, a tömeg a Szent István körúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton, majd az Alkotmány utcán keresztül érkezik meg a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet

Fotó: demokrata.hu

„A haza minden előtt! Soha többé birodalmi elnyomást!”

Várják mindazokat, akik a nemzetért és szabadságunkért, családjaink jobb jövőjéért az elmúlt 12 év minden napján odaadó munkával megteremtették jelenünket és folytatni kívánják eredményes jövőnket. 

 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Újabb fogadást tartott Pressman: mutatjuk, ezúttal kiket hívott meg a nagykövet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság