POLITIK

Szerző Ripos

3 hónapja

Már 750 millió forintot gyűjtöttek a magyar emberek az ukrajnai menekülteknek

A Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán számolt be az eredményekről. Kocsis Máté bejegyzésében azt írta: „A háború kezdete óta példátlan összefogás zajlik Magyarországon.”

Szerző Ripos


 

A politikus külön kitért a segítségnyújtás sokféleségére is. Mint írta: „Rengeteg élelmiszer és higiéniai termék érkezik adományként, sokan önkéntes munkát vállalnak, az egyházak, karitatív szervezetek és a hivatásosok folyamatosan talpon vannak határátkelőkön és a humanitárius segítőpontokon.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egész Magyarország megmozdult.

Köszönet minden segítőnek!” – zárta bejegyzését Kocsis Máté.

A menekültválság a nagyságrendjét tekintve eddig nem tapasztalt kihívást jelent Magyarország számára, mozgósítani kell az ország erőforrásait – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 Ma este adásában.

Ebben a helyzetben a magyar állami szervek, az önkormányzatok, a civil szervezetek és az állampolgárok erőfeszítéseinek az összehangolására van szükség – emelte ki Bakondi György.

Hozzátette, mostanáig félmillió menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából, míg 2015-ben a „nagy migránsválság” időszakában csak 400 ezren érkeztek.

Közölte azt is, a kormány tartós és hosszú távú megoldásokat keres a menekültekről való gondoskodásban; az érkezőket a határmenti szűrés és a gyors ellátása után egy nagy budapesti központba szállítják, ahol már rendelkezésre áll minden szükséges feltétel. Az érkezők szállást, étkezést, orvosi ellátást és – ha szükséges – a továbbutazáshoz is segítséget kapnak – tájékoztatott Bakondi György.

Mint mondta, továbbra is őrzik a rendőrség és a honvédség erői a déli határszakaszt is; idén eddig 34 500 határsértőt fogtak el, ami 12 ezerrel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Eddig 300 embercsempész ellen indítottak eljárást – tette hozzá a főtanácsadó.

Bakondi György szólt arról is, gyors uniós döntésekre van szükség a menekülteket segítő országok támogatására. Ezt kívánja ugyanis Magyarország és az Európai Unió belső biztonsága is – hangsúlyozta.

Ezen a héten is maximális fordulatszámon pörgött a munka annak érdekében, hogy valamennyi Magyarországra menekült külföldi állampolgár mielőbb visszajusson hazájába. A héten a Külügyminisztérium 3077 embernek segített hazajutni hét különböző országba, 19 mentesítő járattal – számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán szombaton.

A legnagyobb számban az indiai állampolgárok utaztak haza Magyarországon keresztül, az elmúlt napokban 2067-en repültek el a mentesítő járatokkal.

„Jó hír, hogy ezzel az indiaiak evakuciós akciója lezárult és összesen 5615 ember repülhetett haza Delhibe” – írta Szijjártó Péter.

Ezen a héten a Külügyminisztérium 3077 embernek segített hazajutni hét különböző országba, 19 mentesítő járattal. Számszerinti megosztásban 2067 indiai, 306 nigériai, 227 kínai, 217 marokkói, 160 Egyesült Arab Emirátusok-beli, 54 egyiptomi és 46 izraeli állampolgár hagyta el Magyarországot az elmúlt hét napban – számolt be a miniszter.

„Ez azt jelenti, hogy a háború kitörése óta külügyes kollégáimmal eddig összesen tizenkét ország 8115 állampolgárának segítettünk hazajutni, 48 mentesítő járattal”

– tette hozzá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a napokban egyeztettek az egyiptomi partnerekkel is, miután a kormány úgy döntött, hogy segítséget nyújt az Egyiptomban rekedt ukrán állampolgárok hazatérésében.

„A jelentések szerint több mint tízezer ukrán turista rekedt az észak-afrikai országban a háború kitörését követően. Számukra Magyarország nyújt most segítséget: az engedélyezett különgépek eddig 3828 ukránt hoztak át Egyiptomból, hogy közelebb legyenek hazájukhoz” – számolt be a külügyminiszter.

Szerző Ripos

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kövér László: Harmadik világháború fenyeget

origo.hu

Újabb sztár csatlakozott a szexuális szolgáltatásokat nyúltó OnlyFanshez! Nem is akárki!

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz

hirtv.hu

Óriási örömhírt kürtölt világgá Michael Schumacher családja

ripost.hu

Folytatódik Curtis testvérének gyilkossági ügye, ezt mondta Sz. Lajos

hirtv.hu

Botrány a népszerű magyar strandon: évekig kukkolták és fotózták a meztelen vendégeket

origo.hu

Döbbenet, mire használnák a sisakot, amely jelez, ha viselője pornót néz

travelo.hu

Olyan repülőgépet terveznek, amely mindössze 1 óra alatt New Yorkból Londonba ér

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

ripost.hu

Öngyilkos lett egy fiatal nő Óbudán - "A gondnok könyörgött neki, hogy ne tegye!"

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

POLITIK

Dugódíjat akar Karácsony Gergely

POLITIK

Orbán Viktor válaszolt 44 EU képviselőnek. Csakhogy értsék

POLITIK

A benzinárstop felfüggesztésére szólították fel Magyarországot

POLITIK

Az egész Kárpát-medencében lobogott a magyarság összetartozásának tüze

POLITIK

32 milliós bírságot kapott Márki-Zay

POLITIK

Válsághelyzet lépett érvénybe Németországban

POLITIK

Szijjártó: Káros és hibás döntés, hogy Georgia nem kapta meg az EU-tagjelölti státuszt

POLITIK

Magyar javaslat az Európai Unió jövöjéről