POLITIK

Szerző Ripost

6 hónapja

Magyarország teljes körűen biztosítja az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását

Magyarország minden ukrajnai menekülőt fogad és ellát, a kormány szálláshelyet és szükség esetén egészségügyi, kórházi ellátást is biztosít a menekülőknek.

Szerző Ripost

Az egészségügyi ellátás protokollját Kásler Miklós miniszteri utasítása rögzíti. Eszerint a hazánkba érkező ukrajnai menekülőknek szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást és a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosítja a kormány. Tehát egészségügyi alapellátásra, járóbeteg-szakellátásra, kórházi ellátásra, betegségük kezeléséhez szükséges gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, sürgősségi fogászati kezelésre, terhesgondozásra, szülészeti ellátásra, és védőoltásokra is jogosultak. Az Ukrajnából érkezők ingyenes telefonszámot is hívhatnak, ha egészségügyi ellátásukat kapcsolatban tolmácsot szeretnének igénybe venni - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A menekülőket már a határmenti gyűjtőpontokon mobil egészségügyi csapatok várják a nap 24 órájában és biztosítják a menekülők egészségügyi szűrését, ellátását, koronavírus-tesztelését és szükség esetén megszervezik kórházi ellátásukat.

Minden Magyarország területén jogszerűen tartózkodó, Ukrajna területéről menekülő ukrán állampolgár, ukrán-magyar kettős állampolgár, valamint korábban Ukrajnában jogszerűen tartózkodott és onnan hazánkba menekülő harmadik országbeli állampolgár jogosult térítésmentesen, vagy a magyarországi térítési díjakkal azonos díjért a szükséges egészségügyi ellátásra.

Magyarország biztosítja számukra az egészségügyi alapellátást, a sürgősségi ellátást és krónikus ellátást is.

Az egészségügyi alapellátást a lakóhely, tartózkodási hely szerinti területi ellátási kötelezettséggel bíró háziorvos biztosítja, aki ha szükséges a területi ellátást biztosító kórházba utalhatja a beteget. Sürgősségi ellátás esetén a betegek szállítása az Országos Mentőszolgálat bevonásával történik. A települési önkormányzat által biztosított egészségügyi ellátások is, mint az ügyeleti ellátást, igénybe vehetőek. A védőnő a körzetében tartózkodó menedékes számára a védőnői gondozás lehetőségét felajánlja és biztosítja.

A védőoltásokat a háziorvosnál, illetve házi gyermekorvosnál kaphatják meg. Felvehetik az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat, illetve a koronavírus elleni védőoltást, az influenza elleni védőoltást valamint az MMR oltást is.

A betegek számára a szükséges gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök biztosítása vényen való rendeléssel történik, amelyeket ezen érintettek sürgős szükség esetén ingyenesen, egyéb esetben a társadalombiztosítás egyes ellátásaira jogosultak által fizetendő díjjal megegyező díjért válthatnak ki. A gyógyszertárak ebben az esetben a gyógyszerek nevét, teljes árát tartalmazó, a menekültügyi hatóság részére kiállított számlát a NEAK közreműködésével számolhatják el.

Amennyiben az egészségügyi ellátás során nyelvi akadály merül fel, úgy az 1812-es telefonszámon tolmács vehető igénybe - áll a minisztérium közleményében.

Több fontos intézkedést is hozott a magyar kormány az Ukrajnából menekülőkkel kapcsolatban. Az erről szóló rendeletek hétfő éjjel jelentek meg a Magyar Közlönyben. 

Az egyik ilyen például kibővíti azok listáját, akik menedékkérelmet nyújthatnak be, illetve engedélyezték, hogyaz ukrajnai magyar állampolgárok közfoglalkoztatottak lehessenek Magyarországon.Az ukránok, illetve az Ukrajnából ide menekült harmadik országbeliek pedig bizonyos munkákat engedélymentesen is vállalhatnak. 

Szintén fontos segítség a menekülteknek szállást nyújtók számára, hogy 2022. február 24-étől nem kell idegenforgalmi adót fizetniük az Ukrajna területéről 2022. február 24. napján vagy azt követően érkezettolyan magánszemély esetén, aki a Magyarországra érkezését megelőzően jogszerűen tartózkodott Ukrajna területén.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén – közölte a kormányszóvivő Budapesten a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ülését követő sajtótájékoztatón.

Szentkirályi Alexandra azt mondta: az országba érkező menekültek ellátása folyamatos, akár átutazóban vannak, akár hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon. Keddig a katasztrófavédelem 3252 embernek - köztük 1780 gyermeknek - biztosított szállást.

A segítségpontok ellátása folyamatos, Aranyosapátiban már egy 5000 négyzetméteres raktár is működik, ahol a felajánlásokat gyűjteni és szortírozni tudják.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az elmúlt napokban a határnál a segítségpontokat, gyűjtőpontokat és elszállásolási helyeket végigjárva példaértékű, összehangolt munkát látott. Ezekben a napokban Magyarország és a magyar emberek humánumból, együttműködésből és segítségnyújtásból, emberségből jelesre vizsgáznak - emelte ki. Az egyre hevesebb harcok miatt egyre többen lesznek azok, akik az egyelőre biztonságot jelentő Kárpátalja felé menekülnek. Magyarország fel van készülve ezeknek az embereknek a fogadására, ha úgy döntenek, hogy az országban keresnek menedéket - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

A segélyszervezeteknek nyújtott hárommilliárd forintos támogatás mellett mintegy kétmilliárd forint értékű támogatásról döntött a kormány az ukrán oldalon maradók megsegítésére.

A Hungary Helps Programban biztosított 1,350 milliárd forint mellett 600 millió forint értékben segélyszállítmányt és katasztrófavédelmi eszközt is felajánlott Magyarország.

A kormányszóvivő az elmúlt napok fontos döntései közé sorolta azt, hogy a határátlépéskor a rendőrség kiállítja a 30 napig érvényes ideiglenes tartózkodási engedélyeket, amellyel a belépést gyorsítják. Emellett kedden a magyar közlönyben is megjelent, hogy a szállásadók mentesülnek az idegenforgalmi adó alól, ha a háború elől menekülőket fogadnak be, továbbá a Belügyminisztérium koordinálásában az érintett önkormányzatok költségeinek elszámolására is lehetőség lesz - tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra arról is beszámolt, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogram számára a telefonhívásokból és sms-ekből, valamint a számlaszámra érkezett pénzadományokból

már több mint 591 millió forint gyűlt össze.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a béke fontosságát hangsúlyozva kiemelkedőnek nevezte a magyarországi összefogást. Tájékoztatása szerint Kárpátalján, a határ menti magyar településeken és a pályaudvarokon működő segítségpontokon a karitatív szervezetek már 81 600 embernek segítettek az elmúlt bő egy hétben.

Kiemelte: a tartósélelmiszer-felajánlásokat továbbra is várják, ezeket az aranyosapáti logisztikai központban, a segélyszervezeteknél és a napokon belül Biatorbágyon nyíló új raktárhelyiségben is fel tudják halmozni. Elhúzódó támogatásra, segítségnyújtásra rendelkezik be Magyarország - jelezte Soltész Miklós.

Hozzátette: várják még szállítóeszközök felajánlását is cégektől, eddig a Suzuki és a Toyota ajánlott fel hat-hat gépjárművet.

Bejelentette, hogy a 1818-as egészségügyi segélyvonalon szerdától már ukrán tolmácsok is segítséget tudnak nyújtani a menekülteknek.

Az államtitkár arról is beszámolt: az elmúlt napokban a karitatív szervezetek jelenlétében kétszer is tárgyaltak az ENSZ menekültügyi főbiztosságának közép-európai képviseletével arról, hogy támogatás is érkezik majd Magyarországra, ahová az Ukrajnából menekülők 11 százaléka érkezik.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón azt kérte a baloldali ellenzéktől, ne tetézze a bajt, felelőtlen nyilatkozataikkal se a kárpátaljai magyarok helyzetét, se a Magyarországon védekezésben dolgozók munkáját ne nehezítsék meg.

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!