Létrehozva: 2022.03.02.

Joe Biden kínos elszólása: irániaknak nevezte az ukránokat

Joe Biden kedd esti évértékelő beszédében ismét bakizott: összekeverte az ukránokat az irániakkal.

Szerző Ripost

Az amerikai kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este elmondott évértékelő beszédében Joe Biden elnök támogatásáról biztosította Ukrajnát és teljes mellszélességgel kiállt az orosz erők inváziójával szembesülő ország vezetése mellett. Beszédének dramaturgiai csúcspontján azonban hibát ejtve összekeverte az ukrán népet az iránival.

Putyin körbeveheti tankokkal Kijevet, de soha nem fogja elnyerni az iráni nép szívét és lelkét

– mondta Biden.

Amerikai sajtóbeszámolók szerint a hallgatóság „kissé megdöbbent” a bakin, szórványos, tompa tapssal reagálva az elnöki beszéd európai helyzetre vonatkozó etapjának lelkesítő befejezésére. 

Az ukrán nagykövet ugyanakkor láthatóan meghatódott, amikor Biden arról beszélt, hogy „a zsarnokság soha nem győzi le a szabadságot”, és minden amerikait felszólított Ukrajna támogatására, hogy ezzel is megmutassák: kiállnak a veszélybe került ország mellett – írja a Híradó.hu.

Az amerikai elnök bakijáról értekező beszámolójában a Fox News felidézi Josh Hawley Missouri állam republikánus szenátorával készül beszélgetést is. 

Biden beszéde előtt Hawley a hírcsatorna stúdiójában hangsúlyozta: ha az elnök azt akarja, hogy komolyan vegyék, irányt kell váltania tévutas és gyenge politikájában, amellyel veszélybe sodorta az amerikai nemzetet és a világot.

Nem tudom, miért veregeti a saját vállát ez a kormány egy invázió miatt, amit nem akadályozott meg. A cél az lett volna, hogy Vlagyimir Putyint visszatartsák egy szuverén nemzet megszállásától – ebben a tekintetben pedig teljes kudarcot vallottak– fogalmazott a szenátor Jesse Watters műsorában. Hawley szerint a háború egyik fő oka, hogy Biden Putyin kezébe adta az irányítást az energiapolitika terén. 

Lezárta a vezetékünket, és kinyitotta Oroszország vezetékét. Ez a bideni örökség

 – mondta.

Az amerikai elnök a kongresszus előtt, helyi idő szerint kedd este az Egyesült Államok helyzetéről elmondott évértékelő beszédében egyebek között kijelentette, hogy Putyin a szabad világ alapjait próbálta megingatni az Ukrajna ellen háború kirobbantásával, ám „csúnyán elszámolta magát”, ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított: találkozott az ukrán néppel. 

Mint mondta, Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt, az orosz elnök elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket, és úgy gondolta, megoszthatja a Nyugatot, amelynek államai és a NATO nem fognak válaszolni.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy vasárnapi tévéadásban úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok szeretné, ha atomfegyvereket telepíthetne Ukrajnába.

A Rosszija-1 tévécsatorna Este Vlagyimir Szolovjovval című műsorában a szóvivőnő azt mondta: "az Egyesült Államok már számos európai ország területére telepítette nukleáris fegyvereit. Nem Franciaországról és Nagy-Britanniáról van szó, amelynek saját nukleáris fegyverei vannak. Olaszországban és több más országban van amerikai nukleáris fegyver, de ezekhez ezek az országok nem férnek hozzá. Ott mindent az Egyesült Államok irányít. Hogy ez (az atomfegyver) Ukrajnában is megjelenjen, ez lenne a leghőbb vágya"- hangoztatta Marija Zaharova.    

Hozzátette: "sokan kérdezik tőlünk: tényleg úgy gondolják, hogy Ukrajna területén atomfegyverek fognak megjelenni? Ki engedte volna ezt meg Európában? Tényleg? Tényleg olyan naivak, hogy ne legyen érthető, ha egy országnak hivatalosan van atomfegyvere, az az Egyesült Államok számára nem jelenti azt, hogy azt (az atomfegyvert) csakis a saját területén lehet (tárolni)?" - hangsúlyozta a diplomata.    

Zaharova szerint "az angolszász álguruk a féktelen és teljesen kontrollálatlan viselkedés bélyegét nemcsak Oroszországra igyekeznek vonatkoztatni, hanem mindenkire, aki valamilyen módon útjukba kerül furcsa világukban". Mint kifejtette: "akkoriban nem hittek nekünk. Ez tíz évvel ezelőtt volt. Ma Kína minden fronton szembesül ezzel".    

Az orosz külügyi szóvivő egyben emlékeztetett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság azon döntésére, hogy Ausztrália körül atomtengeralattjárókat telepítenek.

Moszkva a Vlagyimir Putyin elnök által meghatározott célok eléréséig folytatja ukrajnai hadműveletét, és a nyugati szankciók miatt akár az orosz és az amerikai nukleáris arzenált korlátozó Új START-egyezményt is felmondhatja - írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a VKontaktye orosz közösségi oldalon.

Medvegyev, aki az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, aláhúzta: a szankciókat megtorlandó azt fontolgatják, hogy

ELRENDELIK AZ OROSZORSZÁGBAN ELHELYEZETT NYUGATI VAGYONOK BEFAGYASZTÁSÁT.

A moszkvai kormány emellett azt sem zárja ki, hogy államosítja az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, valamint más nem baráti térségekben regisztrált vállalkozások oroszországi vagyonát.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Kanada pénteken bejelentette, hogy büntetőintézkedésekkel sújtja Vlagyimir Putyin elnököt és Szergej Lavrov külügyminisztert.

Medvegyev szerint a szankciók a nyugati országok politikai tehetetlenségét tükrözik, és csak segítenek Oroszország egységének megteremtésében. A büntetőintézkedések miatt Moszkva teljesen felülvizsgálhatja viszonyát a Nyugattal - tette hozzá. A volt elnök diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését is kilátásba helyezte.

"Nincs különösebb szükség a diplomáciai kapcsolatok fenntartására" - írta. "Távcsöveken és célkereszteken keresztül is nézhetjük egymást" - tette hozzá.

Medvegyev "nagyon tisztességtelennek" nevezte, hogy az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország képviseleti jogát a Tanács intézményeiben. Jelezte: ez jó indok arra, hogy végleg távozzanak a szervezetből, és újra életbe léptessék a halálbüntetést Oroszországban.

▾hirdetés

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Íme, a vörösboros marhapörkölt, a tökéletes hétvégi ebéd

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

magyarnemzet.hu

Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert