Létrehozva: 2022.03.11.

Gyanúsítottként hallgatták ki az MSZP-s Tóth Csabát

A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselőt.

Szerző Ripost

A főügyészség korrupció gyanúja miatt nyomoz a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések ügyében.

A nyomozó főügyészség pénteken kutatást és lefoglalást végzett Tóth Csabát érintően, majd gyanúsítottként hallgatta ki a szocialista országgyűlési képviselőt - közölte a főügyészség.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban Tóth Csaba mint Budapest XIV. kerületének országgyűlési képviselője, társával Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek olyan gazdasági társaságot, amelytől a nyereség felére tartottak igényt.

A gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban a főügyészség az országgyűlési képviselővel együtt, eddig négy személyt hallgatott ki gyanúsítottként - zárul a nyilatkozat.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Országgyűlés csütörtökön felfüggesztette a szocialista Tóth Csaba mentelmi jogát.

Még február végén Polt Péter legfőbb ügyész a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére.

Korábban már többször beszámoltunk róla, hogy korrupcióval gyanúsítják a mostani zuglói polgármestert. Az ügy kapcsán Fuzik Zsolt, a SIS Parking Kft. egyik vezetője vállalta a hazugságvizsgálatot, mely szerint kaphatott vesztegetési pénzeket a szocialista Horváth Csaba.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával - a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt - Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti. A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Tóth Csaba országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A poligráf szerint is kaphatott vesztegetési pénzeket a szocialista Horváth Csaba

A Magyar Nemzet úgy tudja, a poligráfos vizsgálat szerint igazat mondott vallomásában Fuzik Zsolt, amikor azt állította, hogy Horváth Csaba zuglói polgármester és társa a kerületi parkolási bevételekből származó nyereség felére tartott igényt. A szocialista politikus ezen felül háromszor, alkalmanként hárommillió forintot követelt és kapott, a pénzt mindig egy Kálvin téri kávézóban vette át.

Fuzik Zsolt, a SIS Parking Kft. egyik vezetője vállalta a hazugságvizsgálatot – értesült a lap. Információik szerint a költségvetési csalással gyanúsított férfi a poligráf szerint igazat mondott, amikor a nyomozók előtt a zuglói parkolási biznisz körüli vesztegetésekről vallott.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a lap megszerezte Fuzik Zsolt terjedelmes vallomásának egyes részleteit. Eszerint Fuzik személyesen adta át a vesztegetési pénzeket Horváth Csabának, Zugló szocialista polgármesterének és társának.

Biztos vagyok benne, hogy a pénzek átadásában senki más nem vett részt rajtam kívül – fogalmazott a férfi, aki elmondta azt is, hogy a vesztegetési pénzt a SIS Parking Kft. hamis számlák beállításával gazdálkodta ki. Beszámolt arról is, hogy ez a folyamat 2019 őszén ért véget. – Eddig az időpontig [...] Horváth Csabának három-négy alkalommal adtam át összesen körülbelül 10-12 millió forintot. Horváth Csaba autóval a Kálvin tér közelében, a Múzeum utcában levő Café Company kávéházhoz jött, ott adtam át neki a pénzt. Azt is mondta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor azt külön is viszonozni fogja, hogy azon felül is adtam neki pénzt, ami az alapmegállapodás volt – jelentette ki Fuzik Zsolt.

A lap úgy tudja, az ügyben más szocialista politikus is érintett.

A botrány szerdán reggel robbant ki, amikor a hatóságok házkutatást tartottak a zuglói polgármesteri hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél és Horváth Csaba MSZP-s polgármester otthonában. A Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés és más bűncselekmények kapcsán gyanúsítottként hallgatta ki a kerületvezetőt és egy politikustársát. Horváth nem tett vallomást és a gyanúsítás ellen panasszal élt, a továbbiakban szabadlábon védekezhet. A politikus az esettel kapcsolatos közleményében a „rezsim” üldözöttjeként hivatkozik saját magára.

Sajtóhírek szerint az ügy alapja, hogy 2021 nyarán a NAV bevetési egysége a Terrorelhárítási Központ segítségével országszerte nyolcvan helyszínen csapott le bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. Akkor harmincöt embert kihallgattak, három gyanúsítottat pedig azonnal le is tartóztattak. 

A gyanú szerint 19 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív számlákat a SYS IT Services Kft. és cég alá tartozó harminc további gazdasági társaság.

Ennek az ügynek az egyik gyanúsítottja Fuzik Zsolt, aki, mint látható, Horváth Csaba ügyében is érintett. A gyanú szerint négymilliárd forintnyi kár érhette a költségvetést - írta a lap.

A növényeket külön erre a célra épített, gázzal fűtött speciális üvegház védi a hidegtől. A havonta elégetett gáz legalább négy-öt család fűtési számláját teszi ki. Az üvegházak fűtését a korrupcióval gyanúsított politikus távirányítóval is tudja szabályozni.

Napok óta köztudomású, hogy egy vallomás szerint Horváth Csaba több alkalommal is tízmilliós nagyságrendben vett át vesztegetési pénzeket a zuglói parkolást üzemeltető cég vezetőjétől.

A parkolópénzek lenyúlásából jöttek a milliók

A veterán MSZP-s politikus és párttársa, Tóth Csaba a megindult büntetőeljárás adatai szerint havi 10-15 milliót, összesen több mint 250 millió forintot kapott 2017 és 2019 között a parkoló autósok pénzéből. A zuglói polgármester a pénzt rendszeresen egy Kálvin téri kávézóban vette át.

Ebből az összegből nemcsak Horváth Csaba 2. kerületi luxusvillájára, de még párttársai szemét is szúró méregdrága pálmafákra és a köréjük ültetett gázzal fűtött speciális üvegházakra is jutott.

Horváth Csaba egy 1278 négyzetméteres telken fekvő, mediterrán hangulatú, 400 négyzetméteres villában él. A luxusingatlan a II. kerület egyik elitnegyedében, Széphalom kertvárosi részén található a Kazinczy utcában.

600-800 milliót érhet Horváth Csaba medencés luxusvillája Buda elit negyedében

600-800 milliót érhet Horváth Csaba medencés luxusvillája Buda elit negyedében

Fotó: Metropol

A piaci áron, alsóhangon legalább 600-800 milliós ingatlanban olyan apróságok szolgálják az MSZP-s politikus kényelmét, mint a több férőhelyes teremgarázs, a tetőre szerelt nagyteljesítményű napelempark – amely a méretőből ítélve több ház áramellátását és képes lenne biztosítani –, illetve a kíváncsi szemek elől gondosan elrejtett, egyedi megrendelésre készült úszómedence.

Elegáns, nyugodt környék a budai II. kerületben

Elegáns, nyugodt környék a budai II. kerületben

Fotó: Metropol

Pálmák 10 millióért Dél-Amerikából

Az igazi rongyrázást mégsem ezek a „kiegészítők”, hanem a kertbe telepített pálmafák jelentik. Horváth ugyanis nem volt rest a messzi trópusokról beszerezni, és a medencéje partjára telepíteni több Dél-Amerikában őshonos cserjepálmát. Mivel a fajta különleges gondoskodást igényel, Magyarországon egyetlen kertészet sem forgalmazza. A lap úgy értesült, hogy a szocialista polgármester egyenesen Dél-Amerikából, külön megrendelés útján szerezte be a növényeket, és az elérhető árlisták szerint, a vámot, a különleges növényszállítási engedélyek költségét is beleértve legalább tízmillió forintot fizetett ki értük.

Távirányítós mobil üvegház külön a pálmafáknak

A baloldali politikus szinte családtagként kezeli a pálmafákat: a védelmük érdekében távirányítóval szabályozható hőmérsékletű, gázzal fűthető mobil-üvegházakat is beszerzett, melyekkel lefedi őket télvíz idején. Az egzotikus pálmafák így vészelik át a tél viszontagságait, hogy aztán nyáron árnyékot vessen az MSZP-s polgármester medencéjének partjára. Amit információink szerint ugyancsak méregdrága, Dániából származó különleges faburkolattal vettek körül.

A pálmafák fűtött üvegháza van bekarikázva a képen

A pálmafák fűtött üvegháza van bekarikázva a képen

Fotó: Metropol

A lap úgy értesült, hogy több baloldali politikus, köztük Karácsony Gergely is koktélozott már a pálmafák árnyékában, a medence partján, a dán faburkolaton.

Távoli egzotikus országokból hozatott magának pálmafákat budai villájába

Távoli egzotikus országokból hozatott magának pálmafákat budai villájába

Fotó: Metropol

Horváth Csaba luxusvillájával egyébként nem először foglalkozott a magyar sajtó. Pár éve attól volt hangos a hazai nyilvánosság, hogy a szocialista polgármester rendelkezik a legnagyobb lakáscélú ingatlannal az összes fővárosi politikust beleértve. Ezen fronton továbbra sincs változás: továbbra is Horváth vezeti a melyik politikusé a „legnagyobb luxusvilla” versenyt.

Korábban már többször is korrupciós ügyekbe keveredett

Horváth Csabát nem először hozzák összefüggésbe korrupcióval a hatóságok. A 2000-es évek elején ugyanis felmerült a neve a híres K&H-botránnyal kapcsolatban, mivel II. kerületi polgármesterként feltehetően önhatalmúlag döntött a kerület 700 milliós befektetésének a banknál történő elhelyezéséről. Később annak a gyanúja is komolyan felmerült, hogy a brókerbotrányba belebukott Kulcsár és cégcsoportja finanszírozhatta Horváth győztes kampányát 2002-ben.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett