Létrehozva: 2022.03.16.

Gulyás Gergely: Köszönet a tanároknak, akik...

...szerint nem a sztrájknak van itt az ideje.

 

A tanárok követelései jogosak, azokkal a kormány is azonosulni tud, és a tanárok 87 százaléka is úgy gondolta, nem a sztrájknak van itt az ideje – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a közmédiának nyilatkozva a nap folyamán kezdődött határozatlan idejű pedagógussztrájkkal kapcsolatban.

Gulyás Gergely köszönetet mondott a tanároknak, mivel a felhívások ellenére a sztrájkban az állami fenntartású iskolákban kevesebb mint 15 ezer pedagógus vett részt. Közölte: ez a szám lényegesen elmarad a januári, később jogellenesnek nyilvánított sztrájkban részt vevő pedagógusok számától.

Hozzátette: ha az óvodapedagógusokat és a szakképzésben oktatókat is beleszámolják, akkor a pedagógusok kevesebb mint tíz százaléka vett részt a sztrájkban.

Gulyás Gergely jogosnak nevezte a pedagógusok követeléseit, szerinte azok teljesítése a következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladata.

Elmondta, Brüsszelben most is tárgyalnak a következő hétéves költségvetésről, és legalább az ígért, háromszor 10 százalékos béremelés megvalósul. Megjegyezte, több száz milliárd forintot igényeltek a tanárok bérének emelésére az EU-tól.

Bizakodását fejezte ki, hogy a megállapodás mielőbb létrejön, és akkor uniós, valamint a nemzeti forrásokból megtörténhet a következő választási ciklusban a pedagógusbér-emelés.

A miniszter köszönetet mondott a tanároknak annak belátásáért is, hogy nem a sztrájk a tiltakozás legalkalmasabb módja egy háborús helyzetben, amikor a szomszéd országban háború folyik és az iskolákban gondoskodni kell azokról a gyermekekről is, akik most érkeztek Magyarországra. Azért is tartotta fontosnak a normális tanulmányi rend fenntartását, mert az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt a közösségben történő oktatás rendkívüli nehézségekbe ütközött.

A tárca köszönetét fejezi ki, hogy a mai napon a pedagógusok mintegy 87%-a felvette a munkát és nem vett részt a szakszervezetek kormányellenes kampányakciójában – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) lapunkhoz eljuttatott közleményében. Az EMMI kiemelte: a mai 13 %-os részvételi arány elmarad még a januári jogszerűtlen sztrájkban résztvevők 17%-os arányától is.

A kormány továbbra is arra kéri a pedagógus szakszervezeteket és a pedagógusokat, hogy a mozdonyvezetők példáját követve fontolják meg a sztrájk felfüggesztését – hangsúlyozta a minisztérium.

Ahogy arról már beszámoltunk, miután a pedagógus szakszervezetek kevesellték a kormány januárban végrehajtott tízszázalékos béremelését, január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek, majd mivel ez nem vezetett eredményre, március 16-ra már határozatlan ideig tartó munkabeszüntetést jelentettek be.

A pedagógus szakszervezetek annak ellenére is ragaszkodnak a jogellenes sztrájkhoz, és arra kérik a szülőket, ne vigyék iskolába a gyermekeiket hogy a Fővárosi Ítélőtábla korábban kimondta: csak a jogszabályoknak megfelelően szervezhető pedagógussztrájk, vagyis az iskoláknak a sztrájk idején is biztosítaniuk kell a gyermekfelügyeletet és az oktatást és mindezt az alapvető jogok biztosa is megerősítette. 

 

 

Az ország nyugodt fejlődését kell folytatni, és ehhez feltétlenül szükséges a béke megőrzése, s hogy ne vegyünk részt ebben a háborúban

 – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán a Fidesz váci választási nagygyűlését megelőző sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely szerint az ellenzék mindent el akar törölni, ami az elmúlt bő évtizedben létrejött: megváltoztatnák a családtámogatási rendszert, ellenzik a minimálbért, eltörölnék a rezsicsökkentést, nem támogatják az infláció ellen tett lépéseket.

Az ukrajnai háború kapcsán hangsúlyozta: Magyarországnak ahhoz kell hozzájárulnia, hogy mielőbb béke legyen, és az országnak semmiféleképpen nem szabad belesodródnia a háborúba. A fideszes politikus úgy vélte, ha az ellenzék lenne most kormányon, és kormányzati pozícióból cselekedett volna aszerint, amit mondtak, akkor ma Magyarország is hadviselő fél lenne, katonákat, fegyvereket küldött volna az ország a háborúba.

A kormánynak az a világos álláspontja, hogy az ország nyugodt fejlődését kell folytatni, ehhez pedig szükséges a béke megőrzése, és hogy ne vegyen részt a háborúban

– húzta alá. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy folytatni szeretnék a polgári kormányzás programjait a családpolitikától a társadalompolitikán át a gazdaságpolitikáig. – A Vácon és térségében élőket Rétvári Bence személyében olyan ember képviseli, aki nagyon sokat tett az elmúlt években azért, hogy ez a térség fejlődjön – fogalmazott Gulyás Gergely, aki mindenkit arra biztatott, hogy szavazzon a békére és a polgári kormány folytatására, szavazzon Rétvári Bencére és a Fidesz–KDNP listájára.

Rétvári Bence, Pest megye 4-es számú egyéni választókerületének Fidesz–KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a mostani választáskor nemcsak az ország előrehaladásáról, a családok jövőjéről születhet döntés, hanem olyan alapvető kérdésről is, mint a háború és béke.

Földi-Kovács Andrea újságíró, a lakossági fórum másik meghívott előadója a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlési választások mellett népszavazás is lesz arról a gyermekvédelmi törvényről, amely hosszú távon meghatározhatja hazánk sorsát és gyermekeink sorsát is.

Értékküzdelem fog eldőlni április 3-án

– mondta a Védett Társadalom Alapítvány kurátora, hozzátéve, hogy a parlamenti választásokkor „sorsot, illetve jövőt választunk a gyermekeinknek, a hazánknak, a nemzetünknek, a családjainknak”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút